Cum a trăit debutul în Liga 1 noul puști minune din poarta lui Poli Iași, Teodor Axinte. „Vreau să țin de tricou în continuare, să rămân titular”. Ce spunea Benone Dohot în toamnă despre noul său „pariu”

Cum a trăit debutul în Liga 1 noul puști minune din poarta lui Poli Iași, Teodor Axinte. „Vreau să țin de tricou în continuare, să rămân titular”. Ce spunea Benone Dohot în toamnă despre noul său „pariu”
  • Publicat:

După ce l-a dat pe Ștefan Târnovanu la FCSB, Poli Iași propune un nou tânăr portar fotbalului românesc: Teodor Axinte. Acesta tocmai a debutat în Liga 1, la doar 20 de ani, fiind titular și integralist în meciul pe care Poli Iași l-a câștigat duminică în fața lui Sepsi, scor 3-1.

Chiar dacă a primit un gol la o fază la care chiar el admite că putea face mai mult, Teo s-a achitat bine de sarcini la meciul de debut în Liga 1, a dat încredere echipei prin intervențiile sale, antrenorul Mircea Rednic fiind mulțumit de evoluția sa.

Teodor Axinte, noul puști minune din poarta lui Poli Iași

La o zi după debut, Teo Axinte, un puști talentat, cu mult bun simț, fiu de preot, a oferit un interviu în exclusivitate pentru ProSport în care a vorbit despre cum a aflat că va fi titular cu Sepsi, ce i-a spus antrenorul Mircea Rednic, cum a trăit meciul din teren și ce i-a transmis Părintele Axinte, tatăl său.

Teo, cum ai aflat că vei debuta în Liga I în meciul cu Sepsi?

M-a anunțat coach (n.r. antrenorul Mircea Rednic) cu câteva zile mai devreme. A vorbit cu mine, m-a întrebat dacă se poate baza pe mine, dacă mă simt în stare să fiu titular și i-am spus că da, fără nicio problemă. Nu mi-a fost niciun moment frică.

Cum ai reacționat când ai aflat că vei fi titular?

I-am spus că se poate baza pe mine oricând și că voi fi pregătit. În primul rând m-a ambiționat și mai tare, m-a făcut să fiu mai concentrat, să-mi doresc să fiu cât mai bun la fiecare antrenament și am așteptat cu nerăbdare începerea meciului.

Emoții?

Am avut emoții, e firesc, dar au fost constructive. Înainte de meci au fost, dar în timpul meciului nu am avut. Nu a fost o presiune mare pentru tine, ținând cont de importanța celor trei puncte? Era un meci vital pentru Poli.

Se poate spune că a fost o anumită presiune, dar eu nu am resimțit-o atât de tare. Și toți cei care au vorbit cu mine înainte de meci au încercat să evite să pună presiune, dar și eu am gândit pozitiv. Am spus că e șansa mea și indiferent dacă e un meci cu mai multă presiune sau mai ușor, trebuie să fac tot ce depinde de mine pentru ca lucrurile să iasă bine și echipa să câștige. Până la urmă mi-am făcut treaba, echipa a câștigat și asta e cel mai important.

Ce ai simțit la gol? A fost parabilă lovitura de cap? Cum vezi faza acum?

Era parabil golul, am simțit asta și pe moment. Am fost dezamăgit pe moment, dar am încercat să nu mă gândesc la gol și să fiu concentrat pe restul meciului. Ulterior am revăzut faza și într-adevăr era un gol de evitat. Pe viitor sper să nu se mai repete. Noi am încercat să fim pozitivi în teren, la pauză am vorbit între noi și până la urmă am scos-o la capăt.

Ce ți-au spus părinții? Știu că tatăl tău este preot.

Prin modul lui de viață, cu siguranță tata s-a rugat pentru mine. Și face asta mereu, nu neapărat la acest meci. A așteptat și el cu nerăbdare să debutez, vă dați seama că a așteptat mult acest moment. Și s-a bucrat foarte mult când a aflat că voi apăra. Și după meci m-a felicitat, s-a bucurat ca orice părinte care se bucură de reușita fiului. Toată familia a urmărit meciul împreună.

Ce faci cu tricoul? Îl înrămezi?

Trebuie să vorbesc cu Gheorghiță (nr. magazinerul). Poate o să-l înrămez, dar deocamdată vreau să mai joc în el. Vreau să țin de tricou în continuare, să rămân titular, acesta este obiectivul meu.

Colegii ce ți-au spus, cum te-au încurajat?

Noi, portarii, în general suntem foarte buni prieteni între noi și ne susținem reciproc. Suntem o breaslă și atunci având relații bune cu toții, și cu Denis (n.r. Denis Rusu), și cu Târno (n.r. Ștefan Târnnovanu) și cu Ale (n.r. Alessandro Caparco), m-au încurajat, m-au felicitat după, mi-au dat cu toții sfaturile pe care le-au crezut de cuviință. M-a ajutat și asta a contat foarte mult. E foarte importantă și încrederea colegilor, m-a ajutat și asta.

A fost cel mai frumos moment al carierei tale de până acum?

Da. A fost unul dintre cele mai frumoase momente cu siguranță din cariera mea. Mi-aș fi dorit ca debutul să aibă loc în fața unor tribune cu suporteri. Dar mă bucur mult și așa și așa abia aștept să joc cu suporteri în tribune. Cu siguranță este o experiență cu totul diferită. Important este că am debutat cu o victorie, echipa a câștigat, mai ales că am primit gol. Dar e bine că echipa m-a ajutat.

Cum vezi lupta din subsol? Se salvează Poli?

Cu siguranță ne vom salva! Eu sunt sută la sută sigur că vom reuși să ne salvăm de la retrogradare, pentru că avem un lot valoros, știm ce ne dorim, muncim mult la antrenamente, am muncit mult, am avut și neșansă. Dar noi  am demonstrat că suntem o echipă care merită să rămână în Liga I, cihar dacă rezultatele nu au fost chiar cele mai bune. Important este ce se va întâmpla în următoarele meciuri.

Un mesaj special primit după meci de la anumite persoane, foști antrenori de-ai tăi?

Am primit foarte multe mesaje și felicitări de la mai toți antrenorii cu care am lucrat până acum în carieră. Fiecare are o însemnătate destul de mare pentru mine, pentru că toți m-au ajutat cu câte ceva să ajung până aici. Am lucrat în carieră cu antrenorii Dorel Stafie, Florin Croitoru, Dănuț Cănănău, Liviu Petrache, Dănuț Munteanu, Mihai Drăgoi, Gelu Paveliuc, iar ca antrenori de portari i-am avut pe domnii Nelu Câmpeanu, la juniori și Benone Dohot, atât la juniori, cât și acum, la prima echipă. Cu domnul Nelu Câmpeanu am lucrat mult la juniori, este un om importat pentru mine.

„Pariul” lui Beno Dohot

Ca și Ștefan Târnovanu, transferat în toamnă la FCSB, Teodor Axinte este un alt produs de excepție al școlii ieșene de portari căruia antrenorul său, Benone Dohot, îi prevede un viitor frumos în fotbal.

Acesta a fost împrumutat în prima parte a sezonului la divizionara a treia Aerostar Bacău, unde a apărat meci de meci și a făcut-o foarte bine. Adus la echipa mare de la juniori de către Eugen Neagoe, în urmă cu trei ani, Axinte a lăsat o bună impresie la antrenamente, fapt ce l-a determinat pe Rednic să îl debuteze în prima ligă.

„Următorul meu pariu va fi Teodor Axinte, care este împrumutat acum la Aerostar Bacău. Sunt doi copii născuți 2000, foarte valoroși. Și Ștefan, și Teodor Axinte. Sub nicio formă nu-i puteam ține pe amândoi la noi. I-am dat drumul lui Axinte să joace la Bacău, e foarte important pentru el să aibă meciuri. Și anul trecut a avut avantajul de a juca la Liga a 2-a, acum apără meci de meci la Aerostar, lideră în Liga a III-a și o face foarte bine. După ce Ștefan va pleca, imediat Teodor îi va lua locul și sunt convins că nu va avea nevoie de o perioadă de tranziție. Sunt ferm convins că Axinte va putea fi băgat în poartă fără niciun fel de probleme, imediat ce va reveni de la Bacău”, declara pentru ProSport, în toamna anului trecut, antrenorul cu portarii al Politehnicii Iași, Benone Dohot.

Teodor Axinte a apărat în sezonul trecut sub formă de împrumut la Lugoj, în Liga a 3-a și la Energeticianul, în eșalonul secund, la această din urmă formație bifând 14 meciuri din 17.

A început fotbalul la vârsta de 8 ani, sub comanda lui Dorel Stafie, iar apoi a lucrat o perioadă de trei ani cu Marius Croitoru, la Steaua Magică Iași. Din 2010 a făcut pasul la Poli Iași, unde a avut mai mulți antrenori în decursul carierei, între care Dan Cănănău, Mihai Drăgoi, Gelu Paveliuc, Liviu Petrache și Dănuț Munteanu.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile îl vor ține la psihiatrie
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile…
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen