Cu Petrolul la DNA. După finanțator, și primarul Ploieștiului a fost reținut de procurori, fiind acuzat că primit 300.000 de euro mită de la Petrolul

  • Publicat:
  • Actualizat:

Primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, a fost chemat la sediul DNA și a fost pus sub urmărire penală, în cazul donațiilor către Asociația Lupii Galbeni, care premia performanțele Petrolului, din bani publici. Primarul Bădescu este suspectat de faptul că a dat ordin ca banii să fie virați, în ciuda faptului că nu au fost respectate prevederile Legii 273/2006, fapt care i-a făcut pe o parte din angajații Primăriei să denunțe contractul la Curtea de Conturi

  • După ce finanțatorul Dan Capră a fost arestat pentru evaziune fiscală, fiind acuzat de prejudiciarea statului cu 15 milioane de euro, un alt om important care are legătură cu Petrolul, primarul Iulian Bădescu e suspectat că a ordonat finanțarea clubului prin metode ilegale
  • Din cei 3 milioane de euro pe care Primăria trebuia să îi verse în conturile Asociației Lupilor Galbeni, Primăria nu a virat decât 1,8 milioane

UPDATE 17:00 Primarul din Ploiești, Iulian Bădescu, a fost scos cu cătușe de la DNA Ploiești, după aproximativ șapte ore de audieri, și dus în arestul Poliției Prahova, la ieșirea din DNA el negând orice implicare și toate acuzațiile legate de o mită pe care ar fi luat-o din banii alocați echipei Petrolul.

La ieșirea de la DNA, primarul Iulian Bădescu a spus că este nevinovat și a respins toate acuzațiile care i se aduc de către procurori.

„Zice că am negociat cu el (cu Daniel Capră – n.r) atunci când nici nu era în Consiliul de Administrație. Acum nu înțeleg de ce DNA nu privește lucrurile în ansamblu. Nu e nicio dovadă, ci numai un denunț al domniei sale, corelat cu o pretinsă acuzație de abuz în serviciu. În luna august, nu știu când, a zis (Daniel Capră – n.r.) că mi-a dat ceva, după ce a negociat în ianuarie și februarie cu mine, lucru total fals. Sper ca instanța să-și spună cuvântul”, a declarat Iulian Bădescu.

Acesta a mai spus, la ieșirea din sediul DNA Ploiești: „Asta e țara în care trăim”.

La ora transmiterii acestei știri, la DNA Ploiești sunt audiate în continuare secretara Primăriei municipiului Ploiești, Oana Iacob, alături de una dintre juristele instituției, Iulia Alexandru.


Modelul de business al Petrolului părea unul excelent în vara trecută, clubul ploieștean fiind unul dintre puținele care au reușit să facă profit consistent în ultimele sezoane. Potrivit bilanțului oficial depus în 2013 de societatea care administra clubul ploieștean, profitul realizat în anul respectiv era de 1,21 milioane de euro, grosul venind din vânzarea unor jucători importanți la echipe din Europa. Cu evoluții spectaculoase în preliminariile Europa League – victorii cu Vitesse Arnhem sau Viktoria Plzen – Petrolul părea să se încadreze într-un trend ascendent al fotbalului românesc, clubul de pe Ilie Oană reușind să-și satisfacă suporterii pretențioșiDoar că totul s-a prăbușit repede, asemenea unui joc de domino, în mai puțin de un an! În acest moment, situația pare fără ieșire: clubul a intrat în insolvență, finanțatorul Dan Capră și fostul director economic, Marius Bucuroiu, sunt arestați pentru evaziune fiscală. Iar marți dimineață, procurorii DNA au descins la Primăria Ploiești, de unde au ridicat acte care detaliază modul în care au fost plătite bonusurile de performanță promise de edilul Ploieștiului, Iulian Bădescu, pentru sezonul 2012-2013, atunci când Petrolul a câștigat Cupa României.

Banii de la Primărie au generat o structură atipică a contractelor

Pentru a înțelege momentul care a declanșat acest scandal, trebuie să ne întoarcem în timp, până la preluarea clubului de către Dan Capră. Atunci, Capră a negociat cu Primăria Ploiești un contract de sponsorizare al Petrolului, sub forma unor bonusuri de performanță achitate de autoritățile locale pentru rezultatele echipei ploieștene. Concret, Primăria se angaja să achite 1 milion de euro dacă echipa reușea să câștige Cupa României, încă 1 milion de euro dacă Petrolul termina în primele trei echipe în campionat și un alt milion de euro în cazul în care ploieștenii terminau în „top 5”.


Cu două victorii similare, scor 1-0, în primele două etape ale returului Ligii 1, Petrolul a urcat pe 2 în clasament, la 5 puncte de liderul Steaua

Sezonul 2012-2013 a fost cel mai bun pentru ploieșteni din ultimele două decenii, iar clasarea pe locul trei, plus câștigarea Cupei României trebuiau să aducă 3 milioane de euro în conturile Petrolului din partea Primăriei! Cu aceste promisiuni, șefii Petrolului au reușit să atragă nume importante în lot, precum Albin, Tamuz, Geraldo, Pecanha sau Teixeira! Însă toți aveau în contracte o clauză specială: din cauza faptului că o bună parte din buget venea la finalul sezonului, salariile erau plătite într-un mod neobișnuit: jucătorii au semnat că acceptă ca salariul lunar să fie virat în proporție de 60%-70% la data prevăzută în contract, urmând ca restul să vină la finalul sezonului, la achitarea bonusurilor de către Primărie.

Finanțarea publică e legală, dar procedurile nu s-au respectat

Planul părea unul perfect, până când s-a pus în discuție legalitatea acestei modalități de finanțare. Pentru că pe 27 iunie 2013, Consiliul Local Ploiești a adoptat o hotărâre prin care se punea în aplicare contractul de sponsorizare semnat de Primărie cu Asociația Lupii Galbeni, un ONG înființat în 2012, tocmai pentru ca finanțarea publică – interzisă de UEFA – să devină legală. Circa 1,8 milioane de euro au plecat din conturile Primăriei și au intrat în conturile asociației Lupii Galbeni, acoperind, astfel, doar o parte din performanțele Petrolului din sezonul 2012-2013.

Pentru că cealaltă parte a sumei totale, în valoare de circa 1,2 milioane de euro, nu a fost aprobată de angajații Direcției Economice din cadrul Primăriei Ploiești, sesizând Curtea de Conturi și Direcția de Finanțe Prahova, având în vedere că virarea acestor sume a fost ilegală. „Nu poți finanța un ONG decât după ce ai organizat un concurs de proiecte și ai parcurs toate etapele prevăzute de lege, așa cum se întâmplă cu premierea echipei de baschet Asesoft, de către CSM Ploiești, în fiecare an. Acolo se organizează un concurs, fiind premiată performanța din sezonul trecut. În cazul Petrolului, din bugetul local s-au plătit 1,2 milioane de euro unei asociații private. Practic, nu a fost finanțată echipa Primăriei Ploiești, ci un club privat, prin intermediul unui ONG”, au declarat surse din Primăria Ploiești, pentru observatorulph.ro. Practic, pașii Legii 273/2006, care permite premierea performanțelor din fonduri publice nerambursabile, nu au fost respectați, iar verificările au arătat acest lucru.


Capră (centru) a sărbătorit Cupa României pe teren alături de Iulian Bădescu, primarul Ploieștiului, în stânga finanțatorului Petrolului

Denunț al lui Capră?

Primarul Iulian Bădescu a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, iar după descinderi, Bădescu a fost chemat la sediul DNA Ploiești. Înainte să fie audiat, primarul orașului Ploiești a avut o intervenție televizată la televiziunea Digi24: „Poziția mea e aceeași. Totul a fost legal din punct de vedere al finanțării. Ba mai mult, noi am reparat o situație considerată de Curtea de Conturi ilegală dinainte de acest contract. Sunt curios să văd acum ce se întâmplă sau ce se discută cu privire la acest contract. Noi, practic, nu am finanțat echipa Petrolul Ploiești, am finanțat perfomanța echipei. Până să ajung eu primar, a existat un contract între Primărie și Societatea de fotbal FC Petrolul Ploiești. În momentul în care am ajuns primar, a fost sistat fostul contract”.

La intrarea în sediul DNA, Bădescu a făcut noi declarații, iar tirada s-a îndreptat către finanțatorul Petrolului, Dan Capră: „Există informații că Dan Capră negociază eliberarea sa cu denunțuri, mi s-ar părea o aberație să fiu reținut”. Potrivit phon.ro, Bădescu ar fi luat mită între 200.000 și 300.000 de euro de la Capră, în timpul unui cantonament în Turcia, iar finanțatorul Petrolului ar fi înregistrat tranzacția, punând probele video la dispoziția procurilor.

Ce urmează pentru Petrolul? Noul scandal în care e implicat clubul prahovean nu va aduce prea multe pagube financiare echipei, având în vedere că Primăria nu a mai onorat contractul pentru sezonul trecut, în care trebuia să plătească 2 milioane de euro pentru locul 3 ocupat de echipă în Liga 1. Totuși, restanțele financiare s-au adunat în contul ploieștenilor, din cauza structurii contractelor menționată mai sus, chiar dacă șefii clubului s-au zbătut să plătească lunar salariile, reușind să achite toți banii, inclusiv pe luna ianuarie.

Adrian Costeiu / Redactor
Pe aceeași temă
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
'Era varză' Nuțu Cămătaru s-a iubit cu Nicoleta Luciu și Monica Gabor
Un clip filmat de un pilot civil surprinde 12 presupuse „OZN-uri” zburând în formaţie
Un clip filmat de un pilot civil surprinde 12 presupuse „OZN-uri” zburând în formaţie
Guvernul pregăteşte o serie de relaxări. Purtatul măştii de protecţie ar putea fi eliminat în anumite locuri
Guvernul pregăteşte o serie de relaxări. Purtatul măştii de protecţie ar putea fi eliminat în anumite locuri
Fanul lui Arsenal care din agent de pază în Londra a devenit președintele țării. E bigam și a trecut printr-o tragedie
Fanul lui Arsenal care din agent de pază în Londra a devenit președintele țării. E bigam și a trecut printr-o…
Serghei Mizil, la închisoare: ”Sunt șef de pârnaie. Aici mă omoară, mă trezesc în fiecare zi la șase dimineața” – VIDEO
Serghei Mizil, la închisoare: ”Sunt șef de pârnaie. Aici mă omoară, mă trezesc în fiecare zi la șase dimineața” –…
Probleme pentru Cătălin Botezatu! Polițiștii au descins în forță!
Probleme pentru Cătălin Botezatu! Polițiștii au descins în forță!
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Accesorii și cadouri de Crăciun inedite din oferta actuală a Dedeman
Accesorii și cadouri de Crăciun inedite din oferta actuală a Dedeman
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Lovitură uriașă pentru Ungaria! Undă de șoc de la Bruxelles. Ungurii sunt terminați
Lovitură uriașă pentru Ungaria! Undă de șoc de la Bruxelles. Ungurii sunt terminați
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Diana Şoşoacă a apărut cu botniţă la tribuna Parlamentului:
Diana Şoşoacă a apărut cu botniţă la tribuna Parlamentului: "I-am cerut lui Moş Niculae un cadou"
Elon Musk, umilit. Cântec despre șeful Tesla: Cel mai mare gamer, dar un amant...
Elon Musk, umilit. Cântec despre șeful Tesla: Cel mai mare gamer, dar un amant...
Emiratele Arabe Unite fac o schimbare majoră: îşi mută weekendul
Emiratele Arabe Unite fac o schimbare majoră: îşi mută weekendul
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Cum a ajuns bestseller în România o carte despre un cămătar celebru. „Admiraţie infantilă pentru lumea infracţională”
Cum a ajuns bestseller în România o carte despre un cămătar celebru. „Admiraţie infantilă pentru lumea infracţională”
Mişcare fulger în România. Decizia mult aşteptată, la care milioane de români sperau, a fost publicată în Monitorul Oficial
Mişcare fulger în România. Decizia mult aşteptată, la care milioane de români sperau, a fost publicată în Monitorul Oficial
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Sora Andreei Tonciu s-a îndrăgostit?! Cu ce bărbat s-a fotografiat Lorena la munte / FOTO
Sora Andreei Tonciu s-a îndrăgostit?! Cu ce bărbat s-a fotografiat Lorena la munte / FOTO
Una dintre cele mai dorite femei din România este hărțuită de un obsedat!
Una dintre cele mai dorite femei din România este hărțuită de un obsedat!
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a rămas fără cuvinte când a văzut – VIDEO
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a rămas fără cuvinte când a…
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie