CSU Craiova s-a adresat instanței pentru a confirma că palmaresul Universității Craiova îi aparține

CSU Craiova s-a adresat instanței pentru a confirma că palmaresul Universității Craiova îi aparține
  • Publicat:
  • Actualizat:

CS Universitatea Craiova susține că palmaresul istoric al echipei Universitatea Craiova i-a aparținut întotdeauna și a deschis o acțiune în instanță pentru a certifica faptul că acesta nu a fost cedat niciodată către FC Universitatea Craiova, grupare condusă de Adrian Mititelu, acum în faliment.

Într-un comunicat postat, miercuri, pe site-ul oficial, Clubul Sportiv Universitatea Craiova, care activează în prezent în Liga I, explică faptul că echipa de fotbal s-a numit în perioada 1966-1991 „CS Universitatea Craiova” și nu doar „Universitatea Craiova”.

„Palmaresul Universității Craiova este un bun netransferabil care a fost și va rămâne pentru totdeauna în posesia CS Universitatea Craiova, club sub patronajul și sub numele căruia au fost realizate marile performanțe ale Științei. Pentru tranșarea definitivă a chestiunii, CS Universitatea Craiova a demarat o acțiune în instanță pe care o considerăm o simplă formalitate și în urma căreia se va confirma definitiv ceea ce adevărații suporteri ai Universității știu deja: că performanțele CS Universitatea Craiova de până în 1991 sunt indisolubil legate de clubul înființat la 1948. Reamintim că, după câteva schimbări de nume, marea noastră echipă de fotbal s-a numit fără încetare, din 1966 până în 1991, «CS Universitatea Craiova», nu doar «Universitatea Craiova»”, menționează conducerea grupării din Liga I în comunicat.

Conform acesteia, asociațiile și societățile de după 1991 au preluat doar parțial patrimoniul CS Universitatea Craiova și niciodată nu s-a pus problema preluării palmaresului. Nici Asociația Sportivă „Fotbal Club Universitatea Craiova” (înființată în 1994) și nici Societatea Comercială Fotbal Club Craiova SA (apărută în 2002) nu au pretins, în actele lor constitutive, că palmaresul clubului ar fi inclus în patrimoniul entităților nou-înființate.

Oficialii susțin că CS Universitatea Craiova deține inclusiv Cupa României câștigată în 1993, deoarece la momentul respectiv secția de fotbal a ținut tot de Clubul Sportiv și de Ministerul Învățământului. „În anul 1991, urmare a Ordinului nr. 4162/22.01.1991 al Ministerului Învățâmântului și Științei și a Ordinului nr. 163/24.01.1991 al Ministerului Sportului echipa de fotbal a fost rebotezată «FC Universitatea Craiova». Separarea de club nu s-a produs însă sau a fost cel mult formală, deoarece secția de fotbal a continuat să fie parte componentă a Clubului Sportiv Universitatea Craiova, așa cum reiese din protocolul din data de 27.11.1991 încheiat între conducerea Universității din Craiova și conducerea CSUC. La scurt timp s-a semnat un nou protocol, cel de predare-primire nr. 1937/18.02.1991, în care se spune clar că «Fotbal Club Universitatea Craiova a preluat o parte determinată din patrimoniul Clubului Sportiv Universitatea Craiova (mijloace fixe, bănești, elemente de inventar, personal, CEC-uri etc.) care vor forma patrimoniul clubului nou-înființat» Nici un cuvânt, așadar, despre cedarea palmaresului”, se precizează în comunicatul citat.

Separarea echipei de fotbal de Clubul Sportiv a avut loc în 1994 în baza cererii adresată Judecătoriei Craiova de către Rodion Cămătaru, când s-a acordat personalitate juridică Asociației Sportive „Fotbal Club Universitatea Craiova”, continuatoarea secției de fotbal care până atunci făcuse parte din CS Universitatea Craiova. La constituirea acestei asociații nu se specifică însă faptul că noua entitate juridică preia palmaresul istoric. Conducerea clubului din Liga I susține că, în prezent, majoritatea celor 21 de membri fondatori ai acelei asociații confirmă că palmaresul nu a părăsit niciodată vitrina și CV-ul Clubului Sportiv Universitatea Craiova.

În opinia oficialilor CS Universitatea Craiova, societatea cel mai puțin îndreptățită să aibă pretenții asupra palmaresului este cea înființată în 2002, SC FC Universitatea Craiova SA, deoarece aceasta nu are nici o legătură cu înaintașele sale.

„Dacă până în 2002 încă mai putem găsi legături între CS Universitatea Craiova și, ulterior, Asociația Sportivă FC Universitatea Craiova, în mai 2002 a avut loc, pur și simplu, înființarea unei noi echipe. Societatea comercială apărută atunci nu s-a constituit prin reorganizarea Asociației Sportive din 1994, ci s-a înființat ca entitate distinctă, primind număr de înregistrare în Registrul Sportiv și Certificat de Identitate Sportivă noi, ambele înregistrate pe 2002. Mai mult, capitalul social inițial al Fotbal Club U Craiova SA nu a fost format din totalitatea patrimoniului vreunei asociații sportive care să fi activat la data constituirii noii firme. Asta în condițiile în care legea nr. 69/2000 stabilește cu titlu obligatoriu că, în caz de reorganizare a asociațiilor sportive în societăți pe acțiuni, patrimoniul existent al primelor trebuie să formeze capitalul social inițial al celor din urmă. În cazul specific al societății din 2002, capitalul social inițial nu s-a format prin încorporarea patrimoniului vreunui club sportiv existent, ci prin aportul exclusiv în numerar al acționarilor săi”, se menționează în comunicatul citat.

Adrian Mititelu nu mai are nici un drept asupra FC Universitatea Craiova SA, deoarece societatea a intrat în faliment, afirmă conducerea grupării din Liga I. „Cât despre lichidatorul judiciar care va definitiva procedurile de faliment, acesta nu a susținut niciodată că palmaresul Universității Craiova s-ar afla în posesia respectivei societăți și ar putea fi valorificat. Singurul palmares de care se poate bucura defuncta FC U este cel constituit din două retrogradări, o dezafiliere și o retragere din campionatul ligii a doua”, se mai arată în comunicatul CSU Craiova.

Echipa Universitatea Craiova, înființată în 1948, a câștigat de patru ori titlul de campioană, în sezoanele 1973/74, 1979/80, 1980/81, 1990/91, de șase ori Cupa României, 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1982/83, 1990/91, 1992/93 și a fost prima formație din România calificată în semifinalele unei competiții europene, Cupa UEFA, în sezonul 1982/1983.

Primăria Craiova a decis în vara anului 2013 să susțină înființarea echipei CS Universitatea Craiova care să participe în Liga a II-a începând din sezonul 2013-2014, după ce negocierile cu Adrian Mititelu, finanțatorul formației FC Universitatea Craiova, au eșuat. Cele două cluburi, care au evoluat în sezonul trecut în Seria a II-a a Ligii a II-a, se află în conflict, iar mai multe glorii ale „Craiovei Maxima” au început odată cu trecerea timpului să susțină echipa CSU Craiova, cunoscută ca fiind a primăriei.

Gruparea FC Universitatea Craiova, condusă de Adrian Mititelu, a intrat în procedură de faliment la 9 aprilie și s-a retras din campionatul Ligii a II-a. În schimb, CS Universitatea Craiova, susținută de autoritățile locale, a promovat în Liga I.

Mediafax

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la toată lumea”
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la…
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău…
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Surpriză  în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…