Comitetul Executiv a aprobat: Liga 1 cu 14 echipe din sezonul 2015-2016. Liga a doua va avea două serii a câte 14 echipe

29 mai 2014 38498 afişări Liga 1
Comitetul Executiv a aprobat: Liga 1 cu 14 echipe din sezonul 2015-2016. Liga a doua va avea două serii a câte 14 echipe
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

UPDATE 16:30 Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, Federaţia precizează că, în cadrul şedinţei CEx de azi, a fost respinsă propunerea LPF ca Supercupa României să se dispute între câştigătoarea Cupei şi învingătoarea din Cupa Ligii, competiţie ce urmează să debuteze din sezonul viitor. Supercupa va rămâne în continuare sub tutela Federaţiei. 


Comitetul Executiv al FRF a aprobat astăzi propunerea lui Gino Iorgulescu din urmă cu ceva mai mult de o săptămână. Astfel, din stagiunea 2015-2016, pe prima scenă a fotbalului din România vor fi prezente doar 14 echipe, urmând ca retrogradatele şi câştigătoarea titlului să se decidă în urma unui play-out, respectiv play-off.

În acelaşi timp s-a decis ca cele două serii din Liga a 2-a să se restructureze şi ele, urmând a avea câte 14 echipe, în timp ce Liga a 3-a va funcţiona având la bază 6 serii, tot a câte 14 formaţii. În plus, barajul de promovare în eşalonul trei va reveni la formatul de 21 de meciuri eliminatorii, în loc de 14 mini-turnee cu câte trei campioane judeţene. Meciurile de baraj vor avea loc pe teren neutru, în data de 21 iunie, ora 18.00.

De notat faptul că preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a fost singurul care a votat împotriva ideii propuse de omologul de la Ligă, Federaţia văzând mult mai oportun ca în Liga 1 să evolueze 16 echipe.

Rămâi pe www.prosport.ro pentru amănunte


ProSport vă prezintă primele concluzii despre noul sistem competiţional: echipele primesc bani mai mulţi, jucătorii au şanse să fie plătiţi la timp, dar spectatorul s-ar putea plictisi, în timp, de Liga 1. Joi, Comitetul Executiv al FRF ia în discuţie propunerea făcută acum zece zile de LPF

Cluburile din Liga 1 au propus pe 19 mai un nou sistem competiţional: din sezonul 2015-2016, primul eşalon ar urma să se dispute în sistem play-off (şase echipe) şi play-out (opt echipe) şi să aibă în componenţă 14 formaţii. Motivul invocat aproape unanim a fost lipsa fondurilor pentru a susţine în continuare o competiţie cu 18 cluburi, iar reducerea numărului de formaţii participante ar asigura, în viziunea celor care au votat la sediul LPF această propunere, o însănătoşire a fotbalului românesc. O radiografie a ultimului sezon din Liga 1 scoate uşor la suprafaţă gravele probleme financiare ale cluburilor. Oţelul, "U" Cluj şi, mai nou, Dinamo sunt în stare de insolvenţă, FC Vaslui a retrogradat la masa verde şi se află în pragul falimentului, în timp ce Corona Braşov a hotărât să desfiinţeze secţia de fotbal după ce echipa a retrogradat. La CFR Cluj, FC Braşov sau Gaz Metan Mediaş, întârzierile salariale au depăşit patru luni pe parcursul acestui campionat.

Pentru a fi implementat, sistemul competiţional cu 14 echipe are nevoie de aprobarea Comitetului Executiv programat joi, 29 mai şi, ulterior, să treacă de votul Adunării Generale a FRF. Până la acel moment, ProSport prezintă schimbările evidente pe care le-ar aduce acest sistem şi care ar fi principalii actori din fotbal care ar putea profita de reducerea numărului de echipe din Liga 1.


A fost un sezon foarte dificil pentru noi. Gândiţi-vă cât de greu este să lucrezi opt luni şi jumătate fără să vezi un leu

Cristi Dulca, antrenor Gaz Metan


Plus pentru televiziuni: „Creşte numărul meciurilor de calitate“

Aproape toţi specialiştii din piaţa media susţin că un campionat cu 14 echipe disputat în sistem play-off şi play-out ar favoriza televiziunile care peste doi ani vor transmite partidele din Liga 1. Fostul channel manager de la Antena 1 şi GSP TV, Cristi Creţu, este unul dintre cei care susţin această variantă: „Cred că posturile TV deţinătoare de drepturi vor fi cele mai avantajate, pentru că acest sistem aduce un număr mai mare de meciuri de calitate. Vom avea partide precum Steaua – Dinamo de patru ori într-un sezon, ceea ce nu poate să însemne decât un plus. Mi-e greu să estimez cu cât ar creşte audienţa, pentru că rămâne încă de văzut ce posturi vor transmite Liga 1“. O opinie similară vine şi din partea lui Cristi Iancu, managerul SEG Team, compania care se ocupă de marketingul Federaţiei şi care gestionează publicitatea de pe aproape toate stadioanele din Liga 1. Acesta susţine însă că efectele schimbării nu se vor simţi imediat: „E o veste bună implementarea acestui sistem cu 14 echipe, dar Liga 1 trebuie să urmeze modelul Cupei României, care, în timp, a reuşit să redevină o competiţie interesantă“. Pentru formaţiile din primul eşalon, aproximativ 4 milioane de euro vin anual de la sponsorii prezenţi pe panourile publicitare de pe marginea terenului.

Mai multe meciuri bune. Mai multe meciuri slabe

Mihai Neguţ, managerul „Making Off“, companie specializată în marketingul sportiv, analizează dintr-un unghi diferit sistemul competiţional cu 14 echipe, despre care spune că ar fi fost mai potrivit în urmă cu cinci ani: „Dacă era aplicat atunci, când aveai Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova sau Timişoara în prim-plan, puteai vorbi despre o competiţie atractivă. Acum este foarte important de văzut cum va fi acceptat acest sistem de fotbalul românesc. Se discută despre mai multe meciuri bune, dar, din păcate, nu prea mai avem echipe. Dinamo este aproape de insolvenţă, FC Vaslui aproape de faliment. Sigur, Steaua – Dinamo va rămâne mereu un derby, dar îi scade din farmec dacă se va disputa fără miză. Apoi, pe lângă numărul mai mare de meciuri socotite a fi atractive, noi vom avea la fel de multe meciuri de slabă calitate, pe care oamenii nu ar fi interesaţi să le urmărească“.


Dacă vorbim de sponsori, atunci cred că de profitat vor avea tot cluburile mari, aşa cum este, de exemplu, Steaua

Mihai Neguţ, manager „Making Off“


Se vor „elibera“ 4 milioane de euro

Diferenţa financiară dintre sistemul cu 18 echipe şi cel cu 14 ce urmează a fi implementat este, conform estimărilor ProSport, de aproximativ 4 milioane de euro. Această sumă va rămâne vacantă odată cu restrângerea campionatului şi, cel puţin teoretic, fiecare club va avea un bonus de circa 300.000 de euro.

Peste două sezoane, banii din drepturile TV vor fi împărţiţi în modul următor: 30% din cele 27,5 milioane de euro, cât susţine LPF că va primi net de la Intel Sky Broadcast în fiecare an, vor fi împărţiţi în mod egal, în timp ce restul de 70% va fi distribuit în funcţie de locul în clasament.

Mai puţini fotbalişti, dar speranţă pentru salarii plătite la timp

„Vă daţi seama câţi jucători vor rămâne fără loc de muncă“, a declarat Florin Prunea imediat după ce LPF a aprobat propunerea campionatului cu 14 echipe. Odată cu implementarea acestei idei, piaţa fotbaliştilor va scădea cu aproximativ 22%, dacă luăm în considerare faptul că în recent încheiata ediţie a Ligii I au evoluat aproximativ 600 de fotbalişti. Emilian Hulubei, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, prezintă o altă realitate: „Au fost oameni care au spus că vor rămâne mulţi fotbalişti fără echipe, dar trebuie să ne gândim că aceia care vor rămâne vor fi plătiţi la timp. Spun asta pentru că în Liga 1 vor rămâne doar echipele stabile din punct de vedere financiar. Actualul sistem de 18 formaţii este o păcăleală. La FC Braşov nu s-au dat banii, la Mediaş şi Vaslui la fel. Sunt întârzieri foarte mari! Ca să vă faceţi o idee: fără zilele nelucrătoare, noi avem o medie de două memorii pe zi“.

Spectatorii fug de Liga 1: cea mai mică medie din ultimii 14 ani

Degradarea competiţiei interne este arătată şi de stadioanele aproape pustii pe care se dispută tot mai multe partide. În sezonul recent încheiat, meciurile din Liga 1 au fost urmărite, în medie, de 3.544 de spectatori, cea mai scăzută audienţă din ultimii 14 ani.

Steaua rămâne cea mai urmărită echipă într-o medie a asistenţelor făcută între meciurile de acasă şi cele din deplasare (9.162), în timp ce supremaţia terenului propriu aparţine celor de la Petrolul (10.117). Prin dublarea numărului de derby-uri din campionatul intern în sistemul de 14 echipe cu play-off şi play-out, conducătorii fotbalului românesc îşi doresc să atragă şi spectatorii înapoi la stadion. Cătălin Anghel, tehnician trecut pe la Viitorul şi Săgeata, expune însă un dezavantaj pe termen lung pe care îl poate avea acest sistem competiţional: „Derby-urile au farmec şi datorită faptului că se joacă mai rar. Eu nu m-aş bucura să văd de 4 sau de 6 ori într-un sezon un meci Steaua – Dinamo“.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.