Colaps total la Ploieşti. Mandate de arestare pentru acţionarii clubului în dosarul de evaziune fiscală. Reţinerea finanţatorului Capră provoacă plecarea unor jucători importanţi

27 nov 2014 25967 afişări Liga 1
Colaps total la Ploieşti. Mandate de arestare pentru acţionarii clubului în dosarul de evaziune fiscală. Reţinerea finanţatorului Capră provoacă plecarea unor jucători importanţi

UPDATE: Acţionarii clubului Petrolul Ploieşti, fraţii Daniel şi Nicolae Capră, şi Marius Bucuroiu, care este şi directorul general al clubului, au fost arestaţi preventiv, miercuri seară, alături de alte patru persoane, în dosarul în care procurorii DIICOT îi acuză de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Magistraţii Tribunalului Prahova au emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pe numele acţionarilor clubului de fotbal Petrolul Ploieşti şi al altor patru persoane, în dosarul instrumentat de DIICOT în care mai mulţi suspecţi sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei trei acţionari ai clubului de fotbal din Ploieşti fuseseră reţinuţi, marţi seară, alături de alte patru persoane suspecte în acest dosar.

Decizia Tribunalului Prahova poate fi contestată la Curtea de Apel Ploieşti.

Daniel şi Nicolae Capră, principalii acţionari ai clubului Petrolul Ploieşti şi Marius Bucuroiu, acţionar şi director general al clubului, au fost arestaţi alături de Marius Alexandru Gîscă, Petre Gheorghe Daniel, Dragoş Ioan Viorel Constantin şi Daniel Stoica Spirea, cu toţii acţionari în diverse societăţi comerciale, acuzaţi că au creat un circuit economic fictiv prin care au adus un prejudiciu de 15.400.000 de euro prin acţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pe lângă cei şapte arestaţi, alte 12 persoane au calitatea de suspecţi în acest dosar, printre acestea numărându-se şi soţiile celor doi fraţi Capră.

Pentru ceilalţi suspecţi, procurorii nu au cerut emiterea de mandate de arestare preventivă.

Conform procurorilor, faptele cercetate în acest dosar deschis de DIICOT au avut loc începând cu anul 2012, an în care, în luna februarie, omul de afaceri Daniel Capră a preluat echipa de fotbal Petrolul Ploieşti, care aparţinea, în documente, Societăţii Comerciale”F.C. Petrolul Ploieşti” SA, deţinută, ca acţionar majoritar, de Federaţia Sindicatelor Libere din Petrol şi la care erau acţionari, cu câte o acţiune, şi Liviu Luca, Florin Bercea şi Eduard Alexandru. Societatea era susţinută în cea mai mare parte din bani publici proveniţi de la bugetul municipiului Ploieşti.

Direcţia Generală Antifraudă este cea care a sesizat DIICOT despre faptele suspectate în acest dosar, conform unor surse lucrătorii Antifraudă ridicând, anterior, în mai multe rânduri, documente fiscale ale clubului de fotbal din Ploieşti. În acest dosar, procurorii DIICOT au făcut, marţi, percheziţii la 25 de adrese din Bucureşti şi judeţele Constanţa, Prahova, Buzău, Sălaj, Giurgiu şi Brăila, la membrii grupării suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală şi din care fac parte 19 persoane.

La Buzău, poliţiştii, coordonaţi de procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti al DIICOT, au percheziţonat sediul unei societăţi comerciale despre care anchetatorii au informaţii că ar fi implicată în ingineriile financiare ale fraţilor Capră.

”Au fostfăcute percheziţii la SC Soval Plast din Buzău, parte a ingineriilor financiareale fraţilor Capră. În acte, administrator al firmei apare un cetăţean moldovean, în realitate însă firma fiind controlată de membrii grupării Capră”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX şeful DIICOT Ploieşti.

Într-un comunicat de presă transmis marţi dimineaţă, DIICOT preciza că administratoriai SC Fotbal Club Petrolul SA Ploieşti ar fi iniţiat, în anul 2012, gruparea infracţională organizată, la care au aderat şi ceilalţi membri. Gruparea ar fi fost constituită pentru a favoriza firmele administrate de aceştia, care s-ar fi folosit de lanţuri infracţionale pentru a prelua şi finanţa SC Fotbal Club Petrolul SA Ploieşti.

"Astfel,au fost efectuate operaţiuni nereale prin emiterea de documente şi facturi fictive, în scopul deducerii TVA şi diminuării bazei de impozitare (impozit peprofit)", se menţiona în comunicatul de presă al DIICOT.

Anchetatorii susţin că membrii grupării ar fi facturat diferite servicii şi livrări de mărfuri cu clubul sportiv, pentru a acoperi astfel relaţii comerciale inexistente între firmele implicate în activitatea infracţională. Sumele obţinute în acest fel ar fi fost însuşite de către membrii grupării, în scopul preluării şi finanţării clubului, prin creditări succesive.


Reţinerea pentru 24 de ore a finanţatorului echipei Petrolul Ploieşti, Daniel Capră, într-un dosar de evaziune fiscală, în care membrii unei grupări infracţionale sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu 15,4 milioane de euro poate avea efect de domino asupra echipei ploieştene. Viitorul pare sumbru: şapte jucători vor fi liberi de contract în vară şi, mai mult ca sigur, vor pleca de la Ploieşti, iar echipa e pe punctul să fie evacuată de pe "Ilie Oană"

  • Potrivit presei locale, Petrolul nu a plătit chiria pentru utilizarea arenei Ilie Oană în anul 2014, suma datorată ridicându-se la circa 250.000 de euro
  • Dan Capră plănuia schimbarea de strategie pentru Petrolul, dorind să ofere salarii mai mici decât cele din prezent

Dimineaţa zilei de marţi a cutremurat din temelii clubul Petrolul Ploieşti. La doar două zile de la victoria cu 2-0 în faţa lui ASA Târgu Mureş, care a consolidat poziţia a treia ocupată de echipa ploieşteană în Liga 1, finanţatorul echipei, Dan Capră, a fost audiat de DIICOT, fiind interogat într-un dosar de spălare de bani, în care prejudiciul s-ar fi ridicat la 15,4 milioane de euro. Potrivit unui procuror, Capră a fost unul dintre iniţiatorii grupării infracţionale, care a realizat operaţiuni nereale prin emiterea de documente şi facturi fictive, în scopul deducerii TVA şi a bazei de impozitare. Cazul procurorilor pare unul extrem de bine documentat, astfel că finanţatorul Petrolului se află într-un moment dificil, care ar putea avea consecinţe importante asupra viitorului echipei. Mai mult, marţi seară, Capră a fost reţinut pentru 24 de ore, procurorii reuşind să dovedească implicarea sa în acest dosar.


Uruguayanul Juan Albin este unul dintre jucătorii care vor pleca cu siguranţă de la Petrolul în următoarele luni

Jucătorii se pregătesc să plece

În primul rând, afectaţi vor fi jucătorii Petrolului, care, deocamdată, sunt cu salariile la zi, în condiţiile în care au acceptat încă din momentul în care au semnat angajamentele cu echipa ploieşteană că vor primi circa 60%-70% din salarii, restul procentelor urmând să fie achitate la finalul sezonului, atunci când Petrolul va încasa banii promişi de autorităţile locale în contul bonusurilor de performanţă. Situaţia e cu atât mai dificilă cu cât banii cuveniţi conform contractului nu au fost încasaţi pe ultimul sezon şi jumătate, astfel că o bună parte din jucători au de primit restanţe destul de importante, pe care le aşteptau în lunile următoare.  


Cum situaţia nu se îmbunătăţeşte, ba mai rău, devine din ce în ce mai neagră, e clar că Petrolul are şanse mari să îşi piardă cei mai valoroşi jucători. Dacă o bună parte din lotul grupării ploieştene are contracte pe mai mulţi ani, în vară, cinci dintre titulari îşi încheie angajamentele cu formaţia ploieşteană. E vorba despre Pecanha, Alcenat, Geraldo, Juan Albin şi Filipe Teixeira, care îşi pot găsi o altă echipă fără mari probleme, în condiţiile în care au avut evoluţii foarte bune în acest sezon.

E greu de crezut că şefii ploieştenilor îi pot convinge pe cei cinci jucători, dar şi pe Priso sau Mustivar, care pot pleca liberi de contract în vara lui 2015, să prelungească angajamentele. Astfel, se formează atât o gaură în plan sportiv, cât şi în plan financiar, cei şapte jucători având o cotă de piaţă de 7,5 milioane de euro. E clar că ploieştenii nu ar fi primit niciodată această sumă, în condiţiile în care aceşti jucători puteau pleca gratis, însă prin negocieri dure ar fi generat măcar câteva sute de mii de euro, suficiente pentru asigurarea liniştii financiare la Ploieşti până la finalul sezonului.


Motiv de mândrie pentru fanii Petrolului, arena Ilie Oană ar putea să nu mai fie gazda echipei în următoarele meciuri

N-au mai plătit chiria pentru meciurile de pe teren propriu

Mai mult, ramificaţiile unei sistări a investiţiilor la Petrolul pot aduce probleme din ce în ce mai mari pe termen scurt pentru gruparea ploieşteană. Site-ul observatorph.ro susţine că gruparea ploieşteană nu a plătit sumele prevăzute în contractul cu Societatea de Gospodărire Urbană (SGU) Ploieşti pentru închirierea stadionului Ilie Oană. Conform sursei citate, Petrolul nu a mai plătit chiria pentru niciun meci disputat pe teren propriu în acest sezon, suma ridicându-se la 250.000 de euro, având în vedere că o chirie pentru un singur meci se ridică la 17.500 de euro, sumă avansată de directorul echipei, Andi Crângu, într-un interviu acordat ProSport în urmă cu trei luni. În aceste condiţii, Petrolul ar putea primi interzis pe arena din Ploieşti, urmând să joace pe alt teren meciurile de pe teren propriu. Următorul joc al ploieştenilor pe teren propriu e programat pe 8 decembrie, contra Concordiei Chiajna.

În cazul în care datoriile nu vor fi achitate urgent, SGU va cere insolvenţa clubului, astfel că Petrolul se află la un singur pas de soarta unor echipe precum Dinamo sau Rapid, urmând să devină a cincea echipă din cele 18 din Liga 1 care intră în insolvenţă, printre acestea numărându-se şi Oţelul Galaţi şi Unviersitatea Cluj.


Cu Dan Capră finanţator, Petrolul a câştigat Cupa României în primăvara lui 2013

Plănuia o schimbare de strategie

Chiar înainte să fie cercetat în acest dosar, Capră plănuia o schimbare de strategie la Petrolul. Dacă în 2011, cu un an înainte ca Dan Capră să preia clubul, formaţia ploieşteană avea o cifră de afaceri de 1.087.465 de lei şi un deficit de 110.000 lei, clubul ploieştean a cunoscut o ascensiune importantă până în 2013, când a avut o cifră de afaceri de 17.433.739 lei şi un profit de 6.668.190 de lei, provenit din vânzarea lui Gicu Grozav şi Jeremy Bokila la Terek Groznîi, pentru suma de circa 4 milioane de euro, plus cedările lui Benga, Dore şi Hamza la Botev Plovdiv, care au adus în contabilitatea Petrolului peste 1,5 milioane de euro. Din iarnă, Capră intenţiona să reducă plafonul salarial de la echipa ploieşteană, care susţine inclusiv salarii de 20.000 de euro pe lună, la aproape un sfert din această sumă, din cauza faptului că nu mai putea susţine singur clubul.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.