Colaps total la Ploiești. Mandate de arestare pentru acționarii clubului în dosarul de evaziune fiscală. Reținerea finanțatorului Capră provoacă plecarea unor jucători importanți

Autor: Adrian Costeiu Publicat: 27 Nov. 2014, 00:00 Actualizat: 27 Nov. 2014, 10:14 Liga 1

UPDATE: Acționarii clubului Petrolul Ploiești, frații Daniel și Nicolae Capră, și Marius Bucuroiu, care este și directorul general al clubului, au fost arestați preventiv, miercuri seară, alături de alte patru persoane, în dosarul în care procurorii DIICOT îi acuză de evaziune fiscală și spălare de bani.

Magistrații Tribunalului Prahova au emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pe numele acționarilor clubului de fotbal Petrolul Ploiești și al altor patru persoane, în dosarul instrumentat de DIICOT în care mai mulți suspecți sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei trei acționari ai clubului de fotbal din Ploiești fuseseră reținuți, marți seară, alături de alte patru persoane suspecte în acest dosar.

Decizia Tribunalului Prahova poate fi contestată la Curtea de Apel Ploiești.

Daniel și Nicolae Capră, principalii acționari ai clubului Petrolul Ploiești și Marius Bucuroiu, acționar și director general al clubului, au fost arestați alături de Marius Alexandru Gîscă, Petre Gheorghe Daniel, Dragoș Ioan Viorel Constantin și Daniel Stoica Spirea, cu toții acționari în diverse societăți comerciale, acuzați că au creat un circuit economic fictiv prin care au adus un prejudiciu de 15.400.000 de euro prin acțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

Pe lângă cei șapte arestați, alte 12 persoane au calitatea de suspecți în acest dosar, printre acestea numărându-se și soțiile celor doi frați Capră.

Pentru ceilalți suspecți, procurorii nu au cerut emiterea de mandate de arestare preventivă.

Conform procurorilor, faptele cercetate în acest dosar deschis de DIICOT au avut loc începând cu anul 2012, an în care, în luna februarie, omul de afaceri Daniel Capră a preluat echipa de fotbal Petrolul Ploiești, care aparținea, în documente, Societății Comerciale”F.C. Petrolul Ploiești” SA, deținută, ca acționar majoritar, de Federația Sindicatelor Libere din Petrol și la care erau acționari, cu câte o acțiune, și Liviu Luca, Florin Bercea și Eduard Alexandru. Societatea era susținută în cea mai mare parte din bani publici proveniți de la bugetul municipiului Ploiești.

Direcția Generală Antifraudă este cea care a sesizat DIICOT despre faptele suspectate în acest dosar, conform unor surse lucrătorii Antifraudă ridicând, anterior, în mai multe rânduri, documente fiscale ale clubului de fotbal din Ploiești. În acest dosar, procurorii DIICOT au făcut, marți, percheziții la 25 de adrese din București și județele Constanța, Prahova, Buzău, Sălaj, Giurgiu și Brăila, la membrii grupării suspectate de spălare de bani și evaziune fiscală și din care fac parte 19 persoane.

La Buzău, polițiștii, coordonați de procurorii Serviciului Teritorial Ploiești al DIICOT, au perchezițonat sediul unei societăți comerciale despre care anchetatorii au informații că ar fi implicată în ingineriile financiare ale fraților Capră.

„Au fostfăcute percheziții la SC Soval Plast din Buzău, parte a ingineriilor financiareale fraților Capră. În acte, administrator al firmei apare un cetățean moldovean, în realitate însă firma fiind controlată de membrii grupării Capră”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX șeful DIICOT Ploiești.

Într-un comunicat de presă transmis marți dimineață, DIICOT preciza că administratoriai SC Fotbal Club Petrolul SA Ploiești ar fi inițiat, în anul 2012, gruparea infracțională organizată, la care au aderat și ceilalți membri. Gruparea ar fi fost constituită pentru a favoriza firmele administrate de aceștia, care s-ar fi folosit de lanțuri infracționale pentru a prelua și finanța SC Fotbal Club Petrolul SA Ploiești.

„Astfel,au fost efectuate operațiuni nereale prin emiterea de documente și facturi fictive, în scopul deducerii TVA și diminuării bazei de impozitare (impozit peprofit)”, se menționa în comunicatul de presă al DIICOT.

Anchetatorii susțin că membrii grupării ar fi facturat diferite servicii și livrări de mărfuri cu clubul sportiv, pentru a acoperi astfel relații comerciale inexistente între firmele implicate în activitatea infracțională. Sumele obținute în acest fel ar fi fost însușite de către membrii grupării, în scopul preluării și finanțării clubului, prin creditări succesive.


Reținerea pentru 24 de ore a finanțatorului echipei Petrolul Ploiești, Daniel Capră, într-un dosar de evaziune fiscală, în care membrii unei grupări infracționale sunt acuzați că au prejudiciat statul cu 15,4 milioane de euro poate avea efect de domino asupra echipei ploieștene. Viitorul pare sumbru: șapte jucători vor fi liberi de contract în vară și, mai mult ca sigur, vor pleca de la Ploiești, iar echipa e pe punctul să fie evacuată de pe „Ilie Oană

  • Potrivit presei locale, Petrolul nu a plătit chiria pentru utilizarea arenei Ilie Oană în anul 2014, suma datorată ridicându-se la circa 250.000 de euro
  • Dan Capră plănuia schimbarea de strategie pentru Petrolul, dorind să ofere salarii mai mici decât cele din prezent

Dimineața zilei de marți a cutremurat din temelii clubul Petrolul Ploiești. La doar două zile de la victoria cu 2-0 în fața lui ASA Târgu Mureș, care a consolidat poziția a treia ocupată de echipa ploieșteană în Liga 1, finanțatorul echipei, Dan Capră, a fost audiat de DIICOT, fiind interogat într-un dosar de spălare de bani, în care prejudiciul s-ar fi ridicat la 15,4 milioane de euro. Potrivit unui procuror, Capră a fost unul dintre inițiatorii grupării infracționale, care a realizat operațiuni nereale prin emiterea de documente și facturi fictive, în scopul deducerii TVA și a bazei de impozitare. Cazul procurorilor pare unul extrem de bine documentat, astfel că finanțatorul Petrolului se află într-un moment dificil, care ar putea avea consecințe importante asupra viitorului echipei. Mai mult, marți seară, Capră a fost reținut pentru 24 de ore, procurorii reușind să dovedească implicarea sa în acest dosar.


Uruguayanul Juan Albin este unul dintre jucătorii care vor pleca cu siguranță de la Petrolul în următoarele luni

Jucătorii se pregătesc să plece

În primul rând, afectați vor fi jucătorii Petrolului, care, deocamdată, sunt cu salariile la zi, în condițiile în care au acceptat încă din momentul în care au semnat angajamentele cu echipa ploieșteană că vor primi circa 60%-70% din salarii, restul procentelor urmând să fie achitate la finalul sezonului, atunci când Petrolul va încasa banii promiși de autoritățile locale în contul bonusurilor de performanță. Situația e cu atât mai dificilă cu cât banii cuveniți conform contractului nu au fost încasați pe ultimul sezon și jumătate, astfel că o bună parte din jucători au de primit restanțe destul de importante, pe care le așteptau în lunile următoare.  


Cum situația nu se îmbunătățește, ba mai rău, devine din ce în ce mai neagră, e clar că Petrolul are șanse mari să își piardă cei mai valoroși jucători. Dacă o bună parte din lotul grupării ploieștene are contracte pe mai mulți ani, în vară, cinci dintre titulari își încheie angajamentele cu formația ploieșteană. E vorba despre Pecanha, Alcenat, Geraldo, Juan Albin și Filipe Teixeira, care își pot găsi o altă echipă fără mari probleme, în condițiile în care au avut evoluții foarte bune în acest sezon.

E greu de crezut că șefii ploieștenilor îi pot convinge pe cei cinci jucători, dar și pe Priso sau Mustivar, care pot pleca liberi de contract în vara lui 2015, să prelungească angajamentele. Astfel, se formează atât o gaură în plan sportiv, cât și în plan financiar, cei șapte jucători având o cotă de piață de 7,5 milioane de euro. E clar că ploieștenii nu ar fi primit niciodată această sumă, în condițiile în care acești jucători puteau pleca gratis, însă prin negocieri dure ar fi generat măcar câteva sute de mii de euro, suficiente pentru asigurarea liniștii financiare la Ploiești până la finalul sezonului.


Motiv de mândrie pentru fanii Petrolului, arena Ilie Oană ar putea să nu mai fie gazda echipei în următoarele meciuri

N-au mai plătit chiria pentru meciurile de pe teren propriu

Mai mult, ramificațiile unei sistări a investițiilor la Petrolul pot aduce probleme din ce în ce mai mari pe termen scurt pentru gruparea ploieșteană. Site-ul observatorph.ro susține că gruparea ploieșteană nu a plătit sumele prevăzute în contractul cu Societatea de Gospodărire Urbană (SGU) Ploiești pentru închirierea stadionului Ilie Oană. Conform sursei citate, Petrolul nu a mai plătit chiria pentru niciun meci disputat pe teren propriu în acest sezon, suma ridicându-se la 250.000 de euro, având în vedere că o chirie pentru un singur meci se ridică la 17.500 de euro, sumă avansată de directorul echipei, Andi Crângu, într-un interviu acordat ProSport în urmă cu trei luni. În aceste condiții, Petrolul ar putea primi interzis pe arena din Ploiești, urmând să joace pe alt teren meciurile de pe teren propriu. Următorul joc al ploieștenilor pe teren propriu e programat pe 8 decembrie, contra Concordiei Chiajna.

În cazul în care datoriile nu vor fi achitate urgent, SGU va cere insolvența clubului, astfel că Petrolul se află la un singur pas de soarta unor echipe precum Dinamo sau Rapid, urmând să devină a cincea echipă din cele 18 din Liga 1 care intră în insolvență, printre acestea numărându-se și Oțelul Galați și Unviersitatea Cluj.


Cu Dan Capră finanțator, Petrolul a câștigat Cupa României în primăvara lui 2013

Plănuia o schimbare de strategie

Chiar înainte să fie cercetat în acest dosar, Capră plănuia o schimbare de strategie la Petrolul. Dacă în 2011, cu un an înainte ca Dan Capră să preia clubul, formația ploieșteană avea o cifră de afaceri de 1.087.465 de lei și un deficit de 110.000 lei, clubul ploieștean a cunoscut o ascensiune importantă până în 2013, când a avut o cifră de afaceri de 17.433.739 lei și un profit de 6.668.190 de lei, provenit din vânzarea lui Gicu Grozav și Jeremy Bokila la Terek Groznîi, pentru suma de circa 4 milioane de euro, plus cedările lui Benga, Dore și Hamza la Botev Plovdiv, care au adus în contabilitatea Petrolului peste 1,5 milioane de euro. Din iarnă, Capră intenționa să reducă plafonul salarial de la echipa ploieșteană, care susține inclusiv salarii de 20.000 de euro pe lună, la aproape un sfert din această sumă, din cauza faptului că nu mai putea susține singur clubul.

Autor: Adrian Costeiu Publicat: 27 Nov. 2014, 00:00 Actualizat: 27 Nov. 2014, 10:14 Liga 1
Pe aceeași temă
Din păcate, e știrea tristă a zilei. Silviu Moldovan s-a sinucis. A fost găsit spânzurat în casă
Din păcate, e știrea tristă a zilei. Silviu Moldovan s-a sinucis. A fost găsit spânzurat în casă
Replica unui poliţist de la 112 pentru un bărbat din Teleorman: „Băi, Lache!“
Replica unui poliţist de la 112 pentru un bărbat din Teleorman: „Băi, Lache!“
Dezvaluirea INCREDIBILA despre Nicolae Ceausescu! S-a aflat la 30 de ani de la Revolutie! Ce facea cu Gica Petrescu
Dezvaluirea INCREDIBILA despre Nicolae Ceausescu! S-a aflat la 30 de ani de la Revolutie! Ce facea cu Gica Petrescu
E uluitor ce s-a întâmplat cu o fostă campioană olimpică după ce a recunoscut public că este virgină, la 36 de ani | VIDEO
E uluitor ce s-a întâmplat cu o fostă campioană olimpică după ce a recunoscut public că este virgină, la 36 de ani ...
„Nimeni nu vrea sa il accidenteze!” Dezvaluiri INCENDIARE din vestiarul Barcelonei! Fostul jucator al catalanilor vorbeste cum este tratat Messi la antrenamente
„Nimeni nu vrea sa il accidenteze!” Dezvaluiri INCENDIARE din vestiarul Barcelonei! Fostul jucator al catalanilor vorbeste ...
Așa fac ardelencele amor pasional! Imagini fierbinți cu fetele care au înnebunit bărbații din toată lumea
Așa fac ardelencele amor pasional! Imagini fierbinți cu fetele care au înnebunit bărbații din toată lumea
Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi
Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi
A pus Jack Daniel's în loc de lichid de parbriz și s-a lăudat cu asta pe internet. Acum regretă amarnic
A pus Jack Daniel's în loc de lichid de parbriz și s-a lăudat cu asta pe internet. Acum regretă amarnic
Wuhan, oraşul din China unde a apărut virusul ucigaş, a fost închis. Numărul morţilor s-a dublat într-o singură zi
Wuhan, oraşul din China unde a apărut virusul ucigaş, a fost închis. Numărul morţilor s-a dublat într-o singură zi
FĂRĂ precedent! Explodază preţurile abonamentelor la Telekom, din nou. Cât vor plăti de acum clienţii
FĂRĂ precedent! Explodază preţurile abonamentelor la Telekom, din nou. Cât vor plăti de acum clienţii
Declararaţii SCANDALOASE ale unui mare istoric român despre Trianon. „Românii trebuie să accepte că este o TRAUMĂ majoră pentru Ungaria”
Declararaţii SCANDALOASE ale unui mare istoric român despre Trianon. „Românii trebuie să accepte că este o TRAUMĂ ...
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Becali, lovitură grandioasă în istoria FCSB. 30 de milioane de euro, banii jos pentru Coman. Omul lui Mourinho a confirmat mutarea:
Becali, lovitură grandioasă în istoria FCSB. 30 de milioane de euro, banii jos pentru Coman. Omul lui Mourinho a confirmat ...
Alertă! Părinții Alexandrei, la capătul puterilor! Decizie bombă luată de familia Melencu! Avocatul a depus cererea
Alertă! Părinții Alexandrei, la capătul puterilor! Decizie bombă luată de familia Melencu! Avocatul a depus cererea
Cât de expuși sunt românii la noul coronavirus. Care sunt primele simptome ale acestei boli
Cât de expuși sunt românii la noul coronavirus. Care sunt primele simptome ale acestei boli
CUTREMUR din JUSTITIA din Romania! Decizie fara PRECEDENT! Guvernul Orban e in CORZI
CUTREMUR din JUSTITIA din Romania! Decizie fara PRECEDENT! Guvernul Orban e in CORZI
Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce a introdus eMag taxa de livrare?
Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce a introdus eMag taxa de livrare?
Să vezi și să nu crezi! Ce salariu are un cameraman de la Survivor România. Câți lei primește lunar de la Kanal D
Să vezi și să nu crezi! Ce salariu are un cameraman de la Survivor România. Câți lei primește lunar de la Kanal D
Moment ŞOCANT petrecut în timpul unei transmisiuni în direct. Priviţi cu atenţie în spatele persoanei căreia i se ia interviul. Este aceasta dovada clară că e posibilă TELEPORTAREA? [VIDEO]
Moment ŞOCANT petrecut în timpul unei transmisiuni în direct. Priviţi cu atenţie în spatele persoanei căreia i se ...
Doi tineri şi-au anulat nunta după ce socrul mare ar fi fugit cu soacra mică. Viitorii miri au anunţat poliţia
Doi tineri şi-au anulat nunta după ce socrul mare ar fi fugit cu soacra mică. Viitorii miri au anunţat poliţia
EXCLUISV! Alexandru Trandafir, fostul soț a lui Teo Trandafir A MURIT
EXCLUISV! Alexandru Trandafir, fostul soț a lui Teo Trandafir A MURIT
Filmaţi când făceau sex în sala de curs. Ce au păţit studenţii
Filmaţi când făceau sex în sala de curs. Ce au păţit studenţii
Cum arată fosta soție a lui Vladimir Putin! După o relație tumultoasă, femeia se iubește acum cu un bărbat cu 20 de ani mai tânăr
Cum arată fosta soție a lui Vladimir Putin! După o relație tumultoasă, femeia se iubește acum cu un bărbat cu 20 de ...
Meghan Markle, declarație ȘOCANTĂ despre Familia Regală! Ce a putut să spună despre soțul ei și familia lui este de nedescris
Meghan Markle, declarație ȘOCANTĂ despre Familia Regală! Ce a putut să spună despre soțul ei și familia lui este ...
Primul soț al Mihaelei Rădulescu, declarații incendiare: „Am prins-o cu…”
Primul soț al Mihaelei Rădulescu, declarații incendiare: „Am prins-o cu…”
Cum afli kilometrii REALI la o mașina din Grupul VAG (VW, Skoda, SEAT, Audi)? Metoda care nu dă greș
Cum afli kilometrii REALI la o mașina din Grupul VAG (VW, Skoda, SEAT, Audi)? Metoda care nu dă greș
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
CONVORBIRILE SECRETE, din pușcărie, ale lui Gheorghe Dincă! Cum a încercat să o 'cumpere' pe Luiza și DOVADA că nu voia să o omoare
CONVORBIRILE SECRETE, din pușcărie, ale lui Gheorghe Dincă! Cum a încercat să o 'cumpere' pe Luiza și DOVADA că nu ...
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV