Circuitul banilor murdari din Liga I, dezvăluit de DNA

Publicat: 14 May. 2008, 16:24 Actualizat: 14 May. 2008, 17:04 Liga 1

Liga I s-a transformat între timp în Liga DNA. Gluma pe care președintele LPF, Dumitru Dragomir, a făcut-o astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că nu ești om important dacă nu ai trecut pe la DNA, relevă un adevăr trist.

Procurorii DNA vor să dea o lovitură de imagine înaintea alegerilor și fac presiuni tot mai mari asupra celor 10 președinți de club și impresari care sunt implicați în cazul transferurilor de fotbaliști. Astfel, cluburile Dinamo, Rapid, Gloria Bistrița și Oțelul Galați au fost prejudiciate cu sume între 550 de mii de dolari și aproape 5,9 milioane de dolari, în cazul roș-albilor. De asemenea în urma nedeclarării sumelor reale, FRF a fost prejudiciată cu aproximativ 550 de mii de dolari, informează agenția NewsIn, citată de Cotidianul.

Majoritea tranferurilor se făceau prin intermediul paradisurilor fiscale, după care banii erau ridicați în numerar de către Victor Becali.

Iată detaliile celor 12 transferuri din perioada 1998-2005, investigate de procurorii DNA, așa cum sunt descrise în ordonanța prin care procurorii au început, în ianuarie, urmărirea penală împotriva celor 10 oamenil de fotbal.

Cazul Dulca
Transferul s-a realizat în ianuarie 1999, de la FC Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers. Potrivit actelor contabile ale clubului român, transferul s-ar fi făcut pentru 120.000 de dolari, însă, din documentele aflate la dosarul DNA, valoarea reală a transferului este de 600.000 de dolari. George Copos este acuzat de înșelăciune pentru că, deși știa suma reală de transfer, le-a prezentat o sumă diminuată membrilor CA,, procurându-și astfel un folos material injust și diminuând totodată veniturile clubului.


Cazul Arhire
Transferul de la Oțelul Galați la Pohang Steelers din Coreea de Sud a fost realizat în martie 1999. Potrivit documentelor aflate la procurori, oficial, în contabilitatea clubului Oțelul Galați figurează ca fiind primită pentru acest transfer suma de 150.000 de dolari, însă, conform datelor primite de procurori din Coreea de Sud, suma reală a fost de 700.000 de dolari. "Au înșelat clubul Oțelul Galați cu suma de 550.000 de dolari numiții Mihai Stoica și Sică Pușcoci, prin prezentarea ca adevărată a unei împrejurări mincinoase, săvârșind infracțiunea de înșelăciune", scriu procurorii DNA.

Cazul Contra
Jucătorul a plecat în iunie 1999 de la Dinamo la Deportivo Alaves în Spania. Suma regăsită de procurori în contabilitatea clubului Dinamo este de 800.000 de dolari. Din ordonanța DNA de începere a urmăririi penale și în conformitate cu rezultatele comisiei rogatorii trimise de Parchetul Special Anticorupție din Spania reiese că suma reală a fost de 1.812.500 de dolari, adică diferența nedeclarată de bani este de peste un milion de euro. "Au comis infracțiunea de înșelăciune în dauna clubului Dinamo București numiții Borcea Cristian și Becali Ioan, impresar, aceștia, prin acțiunile lor, păgubind atât clubul, prin neaducerea diferenței de 1.012.500 dolari cuvenitului Dinamo, cât și bugetul de stat, prin neînregistrarea venitului impozabil", se arată în aceeași ordonanță.

Cazul Ganea
A plecat de la Gloria Bistrița la VfB Sttugart, în iulie 1999, iar procurorii DNA au reținut că, împotriva reglementărilor cuprinse în Regulamentul Federației Internaționale de Fotbal Asociație (FIFA), președintele echipei bistrițene, Jean Pădureanu, a înstrăinat drepturile federative de transfer ale jucătorului off-shore-ului olandez Phoenix BV. Procurorii spun că, prin acest mecanism, din suma totală de 2.000.000 de dolari, care reprezintă contravaloarea transferului lui Ganea, 600.000 de dolari au fost înregistrați în contabilitatea clubului Gloria Bistrița, iar diferența ar fi fost obținută fraudulos de către Jean Pădureanu. Cel care, potrivit DNA, ar fi intermediat acest transfer făcut prin această modalitate ilegală este fostul impresar Ioan Becali. În ordonanța DNA de începere a urmăririi penale se reține că atât Pădureanu, cât și Becali ar fi comis infracțiunile de înșelăciune în dauna clubului Gloria Bistrița.

Cazul Codrea
Paul Codrea a plecat de la Dinamo la Genoa, în Italia, tot prin off-shore-ul olandez, Phoenix BV. Astfel, și în acest caz, încălcându-se prevederile FIFA, sub semnăturile lui Cristian Borcea și Mircea Stoenescu, s-ar fi înstrăinat drepturile federative de transfer ale lui Codrea către firma din Olanda pentru 20.000 de dolari. Ulterior, DNA a stabilit că administratorul acestei firme, avocatul olandez Johan Versulius, a primit 2.650.000 de dolari, reprezentând contravaloarea transferului lui Codrea la Genoa. Această sumă a fost virată, potrivit procurorilor, într-un off-shore din Insulele Virgine Britanice, după care, la ordinul lui Ioan Becali, banii au fost transferați în România și retrași în numerar de fratele acestuia din urmă, impresarul Victor Becali. "În acest fel, numiții Cristian Borcea, Stoenescu, Ioan Becali și Victor Becali au comis infracțiunile de înșelăciune în dauna clubului Dinamo București în cuantum de 2.630.000 de dolari și spălare de bani", se arată în ordonanța DNA din ianuarie 2008.

Cazul Cernat
Jucătorul s-a transferat de la Dinamo București la Dinamo Kiev pentru 1.000.000 de dolari, doar jumătate din sumă ajungând la clubul din Ștefan cel Mare. Din nou s-a folosit ca intermediar firma Phoenix BV. Astfel, DNA reține că, deși Dinamo București era coproprietar cu Phoenix BV, Cristian Borcea a semnat contractul de transfer al lui Cernat la Dinamo Kiev în calitate de unic proprietar al jucătorului, iar în acest mod suma obținută a fost "spălată". Procurorii arată că în această combinație mai apare ca interpus un off-shore din Insulele Virgine Britanice, Tierney Internațional Ltd, prin intermediul căruia banii au ajuns la bănci din România, de unde, din ordinul lui Ioan Becali, au fost ridicați în numerar de Victor Becali, de asemenea impresar.

Cazul Mara
Bogdan Mara a plecat în 2001 de la Dinamo București la Deportivo Alaves din Spania. "Intermediarul transferului a fost firma Bedrijskundig Adviesbureau A.L. Van Duivenboden B.V., administrată de avocatul Johan Versulius, care a primit suma de 200.000 de dolari din totalul sumei de 1.200.000 de dolari încasate de la clubul spaniol în urma transferului. Și în acest caz, printr-un memorandum semnat de Borcea Cristian, firma lui Johan Versluis a încasat 200.000 USD, fără a avea nici o participare efectivă la transferul sus-menționat", se arată în ordonanța DNA. În legătură cu acest transfer, DNA susține că Cristian Borcea și Ioan Becali ar fi săvârșit infracțiunile de înșelăciune în dauna clubului Dinamo de 200.000 de dolari și spălare de bani.

Cazul Mitea
Transferat de la Dinamo la Ajax în 2003, Nicolae Mitea nu a adus nici un ban la bucureșteni, Cristi Borcea semnând un document prin care jucătorul era cedat gratis. Conform DNA, Ajax a plătit însă 720.000 de euro firmei deținute de frații Becali.

Cazul Sînmărtean
Jucător transferat, în august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena. Procurorii au stabilit că, în acest caz, președintele clubului Gloria, Jean Pădureanu, a cedat 50% din drepturile federative de transfer ale jucătorului către firma interpusă Intermark Internațional din Rotterdam, Olanda, administrată de același Johan Versluis. Pentru toate cele arătate în legătură cu transferul lui Sînmărtean, DNA susține că Victor Becali, Gheorghe Popescu și Jean Pădureanu ar fi comis infracțiunile de înșelăciune în dauna clubului Gloria Bistrița de 300.000 de euro, evaziune fiscală prin ascunderea sumei reale a transferului și spălare de bani.

Cazul Bratu
Bratu a plecat de la Rapid București la Galatasaray Istanbul în septembrie, transferul fiind intermediat de Ioan Becali. DNA a stabilit că suma reală de transfer a fost de 2.750.000 de dolari, iar în contabilitatea clubului Rapid apar doar 630.000 de dolari, clubul fiind păgubit deci cu diferența de 2.120.000 de dolari. Pentru transferul acestui jucător, anchetatorii îi acuză pe Gheorghe Copos, Gheorghe Popescu și pe Ioan Becali de înșelăciune în dauna clubului Rapid și evaziune fiscală prin ascunderea sumei reale.

Cazul Alexa
Pentru transferul de la Dinamo București la Guoan Beijing în China, realizat în iunie 2004, a fost folosită tot o firmă a avocatului olandez Johan Versluis, Pyralis. Contractul de transfer al lui Alexa a fost semnat de Gheorghe Nețoiu, acesta încasând suma de totală de 730.000 de euro, din care a virat suma de 403.000 de dolari, adică 55,2%, către firma avocatului olandez.

Cazul Mihalcea
Mihalcea a plecat de la Dinamo București în iunie 2005, fiind transferat la Chunam Dragons în Coreea de Sud. Pentru transferul atacantului Adrian Mihalcea, procurorii îi acuză pe Ioan Becali și pe Cristian Borcea de săvărșirea infracțiunilor de înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat: 14 May. 2008, 16:24 Actualizat: 14 May. 2008, 17:04 Liga 1
Pe aceeași temă
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Anunţ disperat al unui fost lider interlop: „Mi s-a furat maşina. Recompensa e cu 4 zerouri”
Anunţ disperat al unui fost lider interlop: „Mi s-a furat maşina. Recompensa e cu 4 zerouri”
118 persoane suspecte de COVID-19 după ce au fost la un restaurant. Locul a ajuns focar de infecţie
118 persoane suspecte de COVID-19 după ce au fost la un restaurant. Locul a ajuns focar de infecţie
BBC anunta ca transferul lui Ianis Hagi e ca si facut! Ultimele informatii despre internationalul roman
BBC anunta ca transferul lui Ianis Hagi e ca si facut! Ultimele informatii despre internationalul roman
Horoscop iunie 2020: relaţii tensionate din cauza banilor, iluzii pe plan profesional
Horoscop iunie 2020: relaţii tensionate din cauza banilor, iluzii pe plan profesional
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Gura maaaaare! Topul vedetelor care s-au dezbrăcat de haine și au înfulecat pe nerăsuflate
Gura maaaaare! Topul vedetelor care s-au dezbrăcat de haine și au înfulecat pe nerăsuflate
Viaţa agitată a fetei găsite spânzurate în pădure: a fost filmată făcând striptease. Cine era bărbatul de care era îndrăgostită
Viaţa agitată a fetei găsite spânzurate în pădure: a fost filmată făcând striptease. Cine era bărbatul de care ...
Dezvăluiri incredibile! Cine este mama biologică a băiețelului adoptat de Horia Brenciu
Dezvăluiri incredibile! Cine este mama biologică a băiețelului adoptat de Horia Brenciu
S-a uitat la acest FILM pentru adulţi timp de două ore. Ceva ŞOCANT s-a întâmplat apoi
S-a uitat la acest FILM pentru adulţi timp de două ore. Ceva ŞOCANT s-a întâmplat apoi
Reacția lui Fulgy, după ce Margherita a produs accidentul de mașină sub influența drogurilor! Ce decizie radicală a luat fratele vedetei 
Reacția lui Fulgy, după ce Margherita a produs accidentul de mașină sub influența drogurilor! Ce decizie radicală a ...
Gata! SE TAIE aceste pensii. S-a depus deja legea la Parlament
Gata! SE TAIE aceste pensii. S-a depus deja legea la Parlament
Cine sunt, de fapt, cei opt bărbați care au dus sicriul cu trupul lui ÎPS Pimen. Mărturie cutremurătoare
Cine sunt, de fapt, cei opt bărbați care au dus sicriul cu trupul lui ÎPS Pimen. Mărturie cutremurătoare
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
Prof. dr. Florin Mihălţan: riscurile fumătorilor în contextul COVID-19 VIDEO
Prof. dr. Florin Mihălţan: riscurile fumătorilor în contextul COVID-19 VIDEO
Ce este și cum funcționează cutia de viteze DSG. Toți românii își doresc asta pe mașină!
Ce este și cum funcționează cutia de viteze DSG. Toți românii își doresc asta pe mașină!
Reclamă la un telefon mobil INTERZISĂ! Demonstra cum face poze pe sub fustele femeilor
Reclamă la un telefon mobil INTERZISĂ! Demonstra cum face poze pe sub fustele femeilor
Imagini greu de privit. Ferrari de sute de mii de euro făcut PRAF într-o comună din România! FOTO
Imagini greu de privit. Ferrari de sute de mii de euro făcut PRAF într-o comună din România! FOTO
România, din nou în pragul STĂRII DE URGENȚĂ. Când se decide
România, din nou în pragul STĂRII DE URGENȚĂ. Când se decide
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din lume
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din ...
Ce vrea să facă Ioana Simion după divorțul de Ilie Nastase! Femeia nu vrea sa mai auda de fostul tenismen
Ce vrea să facă Ioana Simion după divorțul de Ilie Nastase! Femeia nu vrea sa mai auda de fostul tenismen
BREAKING. Florin Cîţu dă peste cap TOATE planurile. Economia României se va PRĂBUŞI cu 14%. Explicaţiile fără precedent
BREAKING. Florin Cîţu dă peste cap TOATE planurile. Economia României se va PRĂBUŞI cu 14%. Explicaţiile fără precedent
O asistentă de la spitalul din Botoșani a murit la doar 46 de ani din cauza coronavirusului! A tratat mulți pacienți cu COVID-19, dar boala nu a cruțat-o și pe ea
O asistentă de la spitalul din Botoșani a murit la doar 46 de ani din cauza coronavirusului! A tratat mulți pacienți ...
Cum se schimb, de fapt, viața după 1 iunie. Anunțul pe care toți îl așteptau
Cum se schimb, de fapt, viața după 1 iunie. Anunțul pe care toți îl așteptau
Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?
Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?
Cum arată un conflict în trafic la Moscova. Și-au scos puștile de asalt KALASHNIKOV și au început să tragă în tot ce mișcă
Cum arată un conflict în trafic la Moscova. Și-au scos puștile de asalt KALASHNIKOV și au început să tragă în tot ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...
Fostul soț al Israelei Vodovoz s-a recăsătorit la doi ani de la moartea sa! Ce avere a moștenit
Fostul soț al Israelei Vodovoz s-a recăsătorit la doi ani de la moartea sa! Ce avere a moștenit