Cinci motive pentru care Steaua e favorită la titlu: valoarea individuală superioară, motivația regăsită și incertitudinile privind sezonul viitor la Târgu Mureș

Cinci motive pentru care Steaua e favorită la titlu: valoarea individuală superioară, motivația regăsită și incertitudinile privind sezonul viitor la Târgu Mureș
  • Publicat:
  • Actualizat:

După 33 de etape, Liga 1 nu are o campioană! Dar Steaua a revenit pe primul loc al clasamentului, după ce a câștigat cu FC Botoșani, scor 2-0, în timp ce ASA Târgu Mureș a pierdut la Giurgiu, scor 1-3. Steliștii au acum două puncte avans, însă trebuie să câștige joi la Iași pentru a-și asigura titlul de campioni. În schimb, ASA pare că a fost aproape de primul trofeu din istoria echipei, dar a cedat din cauza unui cumul de factori, printre care și incertitudinea care planează la echipă în legătură cu viitorul

Ceea ce părea o utopie la sfârșitul turului a transformat Liga 1 într-un campionat spectaculos și interesant pe final. ASA Târgu Mureș a remontat un handicap de 13 puncte în fața Stelei, doar pentru a pierde prima poziție în clasament cu o etapă înainte de sfârșit, în urma eșecului cu 3-1 în fața Astrei Giurgiu. Steaua a câștigat cu 2-0 pe teren propriu, cu Botoșani, deși a avut doi eliminați – unul dintre ei, Bourceanu, pentru gesturi de o prostie fără margini – și are acum două puncte în fața rivalei înaintea deplasării la Iași, pentru meciul cu CSMS, o echipă care nu mai are niciun obiectiv în acest final de sezon. Fie că e vorba despre agitarea situației de la Târgu Mureș sau despre motivația unora dintre steliști pentru a cuceri al treilea titlu consecutiv, cauzele pentru aceste schimbări rapide de situație sunt multiple. ProSport a încercat să le analizeze și a găsit cinci concluzii înainte de finalul sezonului. 

  • Motivarea tardivă, suficientă pentru Steaua?

Steliștii s-au trezit târziu, dar au reușit să salveze, oarecum, sezonul. Căderea incredibilă a fost cauzată de cel puțini doi factori, care au o relație complementară. Decizia lui Gigi Becali de a-i ceda în iarnă pe Szukala, Sânmărtean și Keșeru a fost una greșită, dar impulsionată de avansul uriaș din clasament și de starea precară a adversarelor din Liga 1. Iar de aici, semnalul către jucătorii a fost unul de relaxare totală, care a adus Steaua în actuala situație. Dar în ultimele săptămâni, jucătorii și-au dat seama că „e groasă”, iar pe paginile de Facebook ale lui Chipciu sau Adi Popa au apărut mesaje de încurajare asemănătoare cu cele pe care steliștii le transmiteau înaintea unor meciuri importante din Liga Campionilor sau din Europa League. E clar că optica vestiarului stelist s-a schimbat, iar în următoarele șapte zile, steliștii pot încheia sezonul cu o triplă istorică.


Șase goluri și trei assist-uri are Stanciu în acest sezon pentru Steaua

  • E titlul lui Stanciu?

Chiar dacă finalul a fost unul neașteptat de echilibrat, concluzia către care se îndreaptă campionatul – un al treilea titlu consecutiv pentru Steaua – nu e deloc surprinzătoare. Însă problemele echipei roș-albastre abia acum încep. Este clar cel mai slab lot pe care steliștii l-au avut în această perioadă, iar reconstrucția trebuie făcută imediat. În primul rând, Steaua putea pierde titlul din cauza lipsurilor din lot – pe postul de fundaș central, Gâlcă a improvizat cu Toșca, iar mutarea nu a fost eficientă, deși jucătorul născut la Alexandria nu a comis greșeli mari. Pierderea lui Sânmărtean n-a putut fi acoperită cu un cuplu de mijlocași centrali format din Breeveld și Prepeliță, în timp ce Țucudean, cu trei goluri și ratări uriașe cu ASA Târgu Mureș, Dinamo sau FC Botoșani nu e un atacant de Liga Campionilor. În schimb, steliștii l-au câștigat pe Nicușor Stanciu, omul care în cinci etape a marcat șase goluri și a devenit golgheterul actual al Stelei, peste Tănase (5), Popa (5) sau Prepeliță (5). Practic, Stanciu a adus, prin golurile sale, 10 puncte, dar și alte trei, după ce a pasat decisiv la golul lui Tănase de 1-1 la victoria cu Brașov (3-2).

  • Cum au scăzut cifrele lui ASA în deplasare

Principala problemă a lui ASA în acest final de campionat nu a fost meciul cu Astra, ci meciurile din deplasare. Indiferent de adversar, mureșenii nu au reușit să presteze același fotbal ofensiv cu care obișnuiseră pe teren propriu, acolo unde au fost imbatabili în actualul sezon, cu o linie de clasament fenomenală, 14-2-0, cu un golaveraj de 14-5. Practic, în ultimele patru meciuri disputate în deplasare, echipa lui Ciobotariu nu a reușit decât patru puncte, însă trei dintre ele au venit în fața Stelei, victoria care a relansat cu adevărat lupta pentru titlu. Însă în toate cele patru meciuri, cifrele mureșenilor au fost unele extrem de slabe. Media de șuturi pe meci a lui ASA este de 14, cu cinci dintre șuturi găsind cadrul porții adverse. Dar în meciurile cu CFR (5 șuturi pe poartă / 4 pe poartă), Steaua (6/4), Gaz Metan Mediaș (8/3) și Astra (9/2), această medie a scăzut, ASA creându-și ocazii din ce în ce mai greu. În plus, cu excepția jocului cu Steaua, când roș-albaștrii au ratat, oricum, enorm, ASA a arătat atât fragilitate defensivă, cât și o lipsă de idei în atac, provenită, oarecum, și din lipsa unui vârf veritabil, care ar fi putut face diferența.

  • Incertitudinea, de vină pentru problemele lui ASA

Cât timp ASA nu a fost decât un outsider în Liga 1, jucătorii au putut evolua fără presiune, iar schimbările de pe bancă, trei la număr (Falub, Pustai și Ciobotariu), dar și în conducerea echipei, nu au părut decât în ton cu moda în Liga 1. Însă ce o fi fost oare în mintea lui Daniel Maior, vicepreședintele municipiului și președintele Consiliului de Administrație de la ASA, atunci când, cu doar patru etape înainte de finalul sezonului, a dinamitat conducerea echipei? Concret, Maior a aprobat revenirea lui Daniel Stanciu, care plecase în iarnă la Dinamo, doar pentru a-și vedea proiectul clădit într-un an și jumătate luptându-se la titlu, iar actualul președinte, Narcis Răducan, a rămas în aer, cu contractul scadent în această vară. E clar, Stanciu are un merit imens în succesul actualei echipe. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă fostul șef al lui Dinamo ar fi venit la finalul sezonului? Decizia lui Maior, de a-l numi pe Stanciu consilier, cu promisiunea că va redeveni președinte al clubului, nu a făcut decât să producă o stare de incertitudine într-o echipă în care mulți jucători își încheie contractele în această vară. Ori pentru o luptă la titlu, jucătorii nu trebuie să aibă mintea decât la fotbal. Incertitudinea de la Târgu Mureș a fost sesizată și de Loți Boloni, fosta glorie a clubului, care a avut o poziție tranșantă într-un interviu pentru ProSport: „Lăsați Târgu Mureș în pace! Lăsați echipa în pace! Scriind ceea ce scrieți, nu faceți decât să destabilizați ASA acum, când este aproape de o realizare extraordinară! Destabilizați echipa. Un mare ziarist, nea Cristi Țopescu, spunea că dacă vrei să faci performanță, trebuie să ai liniște. Eu, dacă aș fi în locul celor de la Târgu Mureș, n-aș vorbi cu nimeni din presă. N-aș da nicio declarație până la sfârșit. Să nu mai fie nicio știre despre ASA!”


Excelent contra Stelei, Ousmane N’Doye a fost dezamăgitor în meciul contra Astrei

  • Jucătorii-cheie, la potențial redus cu Astra

Individual, la potențial maxim, steliștii par mai valoroși decât jucătorii lui ASA. Problema a fost de moral, dar pe finalul sezonului, atunci când a contat, valorile s-au nivelat. Totuși, mureșenii au marele merit de a fi „mai echipă” decât Steaua. Dar oboseala a intervenit, iar jocul unei echipe de veterani, în care cel mai tânăr membru e Bumba (23 de ani) a fost din ce în ce mai slab. Execuțiile lui Voiculeț, Bumba sau Zicu au salvat puncte importante, dar la meciul de duminică, împotriva Astrei, șutul senzațional în cross al lui Bumba – jucător care cel mai probabil va pleca din această vară – a fost insuficient. Zicu a alergat mult, dar degeaba pe teren, reușind un singur dribling (media lui e de 2,7 pe meci) și o singură ocazie creată, fără să tragă vreodată la poartă. Mureșan a pierdut 9 dueluri din cele 15 pe care le-a avut. La fel și N’Doye, care și-a îndeplinit rolul de mijlocaș box-to-box, dar care nu a reușit să mai creeze superioritate în ofensivă, fiind „citit” de defensiva adversă. Nici Voiculeț nu a mai putut face diferența, iar Feussi și Marius Constantin au fost, pe alocuri, adevărate jaloane. 

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen