CFR Cluj visează la Europa League, dar clubul a ajuns să aibă din nou datorii de două milioane de euro. Scenariu negru: Paszkany poate băga clubul în insolvenţă

13 mai 2014 4837 afişări Liga 1
CFR Cluj visează la Europa League, dar clubul a ajuns să aibă din nou datorii de două milioane de euro. Scenariu negru: Paszkany poate băga clubul în insolvenţă 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/12622960/2/ogbu.jpg
  • Viitorul echipei din Gruia este în continuare incert. Pentru că nu are bani cash să susţină echipa, Arpad Paszkany ar putea să bage clubul în insolvenţă.
  • Există şi o variantă foarte optimistă acum, mai ales în rândul fanilor: Dinamo să nu primească licenţa pentru cupele europene şi să joace CFR în Europa League.

Situaţia în Gruia se anunţă mai mult decât dificilă sezonul viitor. CFR Cluj a luat pe ultima sută de metri licenţa, după ce Arpad Paszkany a vândut un teren de antrenament aproape de un spaţiu comercial şi a achitat la finalul lunii martie peste 2,5 milioane de euro către jucători, foşti componenţi ai clubului şi impresari. Şeful din Gruia a plătit salariile până pe 31 decembrie, condiţie esenţială pentru primirea licenţei. De asemenea, clubul nu mai figura cu nicio datorie până la finalul anului.

Cheltuieli lunare de peste 500.000 de euro

În ultima lună şi jumătate, Paszkany nu a mai virat însă niciun euro şi aşa s-a ajuns ca echipa să aibă din nou datorii de peste două milioane de euro. CFR cheltuie peste 500.000 de euro lunar în acest moment, asta deoarece la echipă mai sunt mulţi jucători cu salarii mari. “Am moştenit salariile de când jucam în Liga Campionilor, iar acum le plătim fără rost. Vom reduce substanţial bugetul pentru sezonul viitor şi se vor mişcora salariile”, a spus Iuliu Mureşan după meciul cu Braşov.

Salvarea poate veni de la Dinamo

În acest moment, situaţia din Gruia este cu un semn mare de întrebare. Paszkany nu şi-a anunţat colaboratorii în ce măsură va ajuta clubul în continuare. În mod clar va urma o remaniere serioasă a lotului, iar bugetul va fi de aproximativ 6 milioane de euro. Problema este că echipa va acumula datorii până la vară şi nu se ştie cum va putea fi redresată situaţia, mai ales că patronul fostei campioane a României nu are bani cash.

Salvarea poate veni însă de la Dinamo. Dacă formaţia bucureşteană nu primeşte licenţă pentru a juca în cupele europene, CFR Cluj are şanse mari să prindă Europa League, deoarece va termina campionatul aproape sigur pe locul cinci. Asta ar putea să însemne o gură mare de oxigen, mai ales dacă echipa ar intra în grupe.

Vând jucătorii de bază, scapă de salariile mari

Nu mai este o noutate că la vară va urma o remaniere serioasă a lotului şi reducerea substanţială a fondului de salarii. Plafonul maxim salarial se va situa în jurul cifrei de 8.000 de euro pe lună. Cadu, Felgueiras, Piccolo, Deac sau Costea vor pleca mai mult ca sigur din acest motiv. Felgueiras şi Deac vor fi cedaţi şi pentru ca echipa să facă rost de bani cash. Gabionetta şi Maah şi-au reziliat deja angajamentele cu CFR şi au plecat din Ardeal.

Au şi dosar pentru insolvenţă

Situaţia echipei va fi clarificată la începutul lunii iunie. Paszkany se va întâlni atunci cu acţionarii echipei şi vor decide care este strategia pentru sezonul viitor. Dacă nu se întâmplă un miracol şi nu prinde cupele europene, iar Paszkany nu face rost de bani cash, există varianta ca echipa să intre în insolvenţă.

Iuliu Mureşan a luat în considerare această variantă încă din iarnă, pentru a nu mai plăti datoriile către angajaţi şi a se menţine pentru moment pe linia de plutire. “E cea mai grea perioadă de când sunt eu la CFR”, a fost concluzia amară trasă de Mureşan acum câteva zile.

Preşedintele echipei clujene încearcă de mai mult timp să cedeze jucătorii cu salarii mari, pentru ca mai apoi să aibă la îndemână varianta cu insolvenţa. Dacă intră acum în insolvenţă, clubului îi va fi mult mai greu să îşi vândă piesele de bază pe bani mulţi.

Există şi varianta să mă retrag de la CFR, dacă nu facem un buget decent. Nu rămân să mă bat la locul şapte. E cea mai grea situaţia de când sunt la club
Iuliu Mureşan, preşedinte CFR Cluj

360 de mii de euro primeşte în acest moment Ricardo Cadu, aceasta având cel mai mare salariu din cadrul lotului

8 trofee a cucerit CFR Cluj în perioada 2008-2012 (trei titluri de campioană, trei Cupe ale României şi două Supercupe)

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.