Ce se ascunde în spatele atitudinii resemnate a lui Becali. Finanţatorul şi lupta sa cu inamicul tenace şi periculos care pândeşte în umbră

30 apr 2015 16211 afişări Liga 1
Ce se ascunde în spatele atitudinii resemnate a lui Becali. Finanţatorul şi lupta sa cu inamicul tenace şi periculos care pândeşte în umbră

„Gigi nu mai e cel pe care-l ştie lumea. Puşcăria l-a schimbat.“ Sursa empatizează cu deţinătorul echipei de pe locul 2, se simte asta din ton, deşi încearcă să fie neutră. Cu alte cuvinte, spune omul, motivul pentru care FCSB pluteşte acum în derivă e tocmai acesta: Gigi, care şi-a construit imperiul pe propria sa energie, e consumat. Nu mai are chef şi energie să se pună în centrul acestei maşinării construite simplu şi brutal, după chipul şi asemănarea lui, nu e dispus să mai rişte cum făcea altă dată. Şi, în plus, e dezamăgit.

De ce?, vine firesc întrebarea. Pentru că se simte trădat. Acum, Becali este în faţa unei dileme pe care altă dată o rezolva în stilul său caracteristic, tăind nodul gordian fără prea multe discuţii, dar pe care acum nu mai e capabil să o soluţioneze. Dacă îl păstrează pe Gâlcă, va pierde, foarte probabil, campionatul şi, odată cu el, conexiunea la pompa cu bani care este Liga Campionilor. Va fi o tragedie pentru Steaua, de unde în ultimii ani zecile de milioane au ieşit exact aşa cum au intrat, dar şi o gaură pentru latifundiar.

În acelaşi timp, a înţeles că, atât cât a fost în puşcărie, frâiele au încăput pe mâna altora la Steaua. Sigur că poate ceda presiunilor şi readuce pe cine trebuie în club, cu garanţia că va lua titlul, dar asta înseamnă să piardă definitiv controlul.

Tocmai pentru că nu mai e cel de odinioară, Gigi n-a reacţionat aşa cum îl ştim atunci când şi-a dat seama ce se petrece la club şi de ce unii dintre jucători se comportă aşa pe teren. „Îi e lehamite“, spune omul nostru. „Ştie, s-a prins ce se întâmplă la echipă, pentru că nu e prost şi a învăţat fotbal, dar îi e lehamite."

E posibil să fie aşa. Dincolo de această influenţă malefică insinuată în club, care posedă echipa şi o face să nu mai răspundă la comenzile patronului – acelaşi lucru se întâmplă la alte cinci-şase grupări din Liga 1! –, mai e ceva. Gigi simte că mai are de dus o luptă cu un inamic periculos şi tenace.

Scenariul ar fi următorul: cel târziu în vară, Steaua ar urma să aibă un alt proprietar. De bună-voie sau ajutat, Gigi ar urma să vândă. Dezamăgit, temător cu gândul la celelalte dosare care încă îşi aşteaptă verdictul în tribunal, cu spectrul revenirii după gratii în orice moment (este eliberat condiţionat, cu o perioadă de încercare de opt ani), rămas fără banii din Liga Campionilor şi cu 2.000 de oameni în tribune la meciuri, alungat cu echipa din Ghencea, actualul proprietar va fi „ajutat“ să ia decizia. Iar suporterii vor avea toate motivele să-l aclame pe noul patron, apărut la momentul oportun ca să salveze situaţia. Totul va mirosi a nou: următorul proprietar va găsi înţelegere la Armată, va primi înapoi brandul, va proclama încheierea tuturor scandalurilor şi începerea unei noi ere.

E doar un scenariu, poate că sursa are dreptate sau se înşală şi Gigi îşi va reveni din pumni, asemenea unui boxer de clasă. Cel târziu în vară ne vom lămuri cât de dărâmat e Becali. Ce vedem acum este, vorba lui Horia Ivanovici, un bătrânel prăbuşit pe scaun în lojă, privind deziluzionat cum îi pierd campionatul jucătorii care nu se ştie sigur la comanda cui mai răspund.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.