CALCULE. Lupta pentru Europa: Dinamo, Vaslui și Pandurii se bat pe un loc. Echipa lui Stoican e în pericol să doboare un record vechi de 52 de ani: „Dinamo are trupă ușoară”

Redactor:
Bitescu Wili
CALCULE. Lupta pentru Europa: Dinamo, Vaslui și Pandurii se bat pe un loc. Echipa lui Stoican e în pericol să doboare un record vechi de 52 de ani:
  • Publicat:
  • Actualizat:

După victoria clară a Stelei (5-2), în turul semifinalei de Cupă cu Dinamo, echipa lui Laurențiu Reghecampf a devenit clar favorită la  calificarea în ultimul act al competiției. Astfel, sunt șanse foarte mari de a asista la o finală între două echipe aflate pe podiumul Ligii 1 (fie că vorbim de o finală Steaua– Astra Giurgiu sau Steaua- Petrolul Ploiești). Prin urmare, cele două finaliste din Cupă ar avea asigurată prezența în cupele europene prin prisma locului din campionat, campioana și ocupantele celorlaltor două poziții de pe podium mergând în tururile preliminare din Uefa Champions League, respectiv Uefa Europa League.

Locul patru a devenit miza pentru care Dinamo, Vaslui și Pandurii se vor lupta până la finalul returului, urmând ca echipa ce încheie în clasament sub trio-ul format din Steaua, Astra și Petrolul să intre în al doilea tur preliminar al UEFA Europa League (meciurile se vor disputa pe 17, respectiv 24 iulie).

4. Dinamo           24           11           6              7              34-22     39
5. Vaslui              24           11           6              7              25-16     39
6. Pandurii          24           11           5              8              45-30     38

 

 

DINAMO

39 de puncte

 

VASLUI

39 de puncte

 

PANDURII

38 de puncte

PETROLUL (d)

F.C. BRAȘOV (a)

CFR(a)

OȚELUL(a)

VIITORUL(a)

GAZ METAN(d)

CEAHLĂ‚UL(d)

STEAUA(d)

SĂ‚GEATA(a)

ASTRA(a)

CORONA(a)

BOTOȘANI(d)

CONCORDIA(d)

U. CLUJ(d)

ACS POLI(a)

F.C.BRAȘOV(d)

PANDURII(a)

VASLUI(d)

CFR(a)

PETROLUL(d)

VIITORUL(a)

GAZ METAN(d)

OȚELUL(a)

STEAUA(d)

SĂ‚GEATA(a)

CEAHLĂ‚UL (d)

CORONA(a)

BOTOȘANI(d)

ASTRA(a)

U.CLUJ(d)

 

În cele zece etape ce au mai rămas de disputat din ediția 2013/2014, dintre cele trei implicate în lupta pentru ultimul loc european, doar Vaslui și Pandurii se vor mai întâlni în meci direct

 La o primă vedere, programul lui Dinamo pare cel mai ușor, având 5 întâlniri cu echipe din subsolul clasamentului. Meciul de duminică de la Ploiești, împotriva Petrolului antrenat de Răzvan Lucescu, dar și deplasarea de la Gaz Metan Mediaș (aflată pe locul cinci în clasamentul meciurilor jucate acasă) pot reprezenta obstacole în drumul către Europa League. Un alt meci cu dificultate ridicată este cel cu Astra Giurgiu, când Dinamo este gazdă, un meci care poate avea și implicații la titlul de campioană, o eventuală victorie a lui Dinamo putând facilita calculele pentru primul loc.

SC Vaslui, echipa lui Liviu Ciubotariu, va întâlni toate echipele din prima jumătate a clasamentului, cu excepția lui Dinamo și FC Botoșani. Jocul de acasă cu Pandurii poate cântări decisiv în lupta pentru cupele europene, rezultatele directe având o importanță sportă în caz de egalitate de puncte. Mai mult decât atât, moldavii se vor deplasa în Ghencea și la Ploiești pentru două meciuri de foc, în timp ce în ultima etapă se va juca Vaslui-Astra , moment la care există posibilitatea ca giurgiuvenii să nu mai aibă nicio miză.

Pandurii are un deficit de un punct față de contracandidatele din lupta pentru Europa, dar disputa din etapa a 30-a contra vasluienilor poate reprezenta un meci de șase puncte. Pe lângă un program presărat de echipe aflate în a doua parte a clasamentului, gorjenii se vor deplasa în Ghencea, în antepenultima etapă a campionatului, meci care poate hotărî matematic lupta la titlu. Pe termen scurt, urmează meciul cu CFR Cluj, o echipă aflată într-un declin evident, iar o victorie împotriva foștilor campioni i-ar putea propulsa în fața celor de la Dinamo, implicați duminică în partida dificilă cu Petrolul.

Contactat de ProSport pentru a discuta despre lupta pentru locul patru, fostul șef al Ligii, Dumitru Dragomir, a scos-o pe Dinamo din calcule: „Cred că Vaslui și Pandurii se vor bate pentru locul patru, au loturi bune. Pe moment, Dinamo este pe această poziție dar ei sunt o echipă ușoară. S-au întrecut pe sine până acum,dar nu  vor rezista până la finalul campionatului. Tind să înclin spre echipa din Vaslui, mai ales că joacă pe teren propriu meciul direct cu gorjenii„.


130.000 de euro este suma virată de UEFA echipelor calificate în turul doi preliminar al Europa League, în sezonul 2013/2014


ÎNTÂLNIRI DIRECTE

Etapa 2: Dinamo – SC Vaslui 2-0                                
Etapa 7: Pandurii  – Dinamo 2-1

Etapa 19: SC Vaslui – Dinamo 1-1                                  
Etapa 24: Dinamo – Pandurii 2-3

Etapa 13: Pandurii – SC Vaslui 1-2
Etapa 30: SC Vaslui – Pandurii –


Conform Ligii Profesioniste de Fotbal, în caz de egalitate de puncte, criteriul care primează este cel al numărului mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte. Interesant este că Dinamo a obținut patru puncte împotriva Vasluiului, pierzând toate cele șase puncte puse în joc contra Pandurilor.  În privința ultimului loc ce permite accesul în cupele europene, am putea avea patru scenarii posibile.

IPOTEZA 1: Egalitate de puncte între Dinamo și Vaslui. Dinamo merge în Europa League, Vasluiul termină pe 5.

IPOTEZA 2: Dinamo și Pandurii termină la egalitate. Gorjenii merg în Europa, „câinii” rămân în afara competițiilor continentale, pentru al doilea an la rând

IPOTEZA 3: Același număr de puncte acumulat de moldavi și olteni. Cele două se vor întâlni în etapa a 30-a. Dacă Vasluiul nu pierde, au certitudinea că vor termina peste Pandurii în clasament. În caz contrar, este esențial rezultatul meciului retur. Posibilitatea unui 2-1 pentru elevii lui Pustai ar aduce în calcule ultimul criteriu de departajare, numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat, unde vasluienii sunt net inferiori, având doar 25 de goluri înscrise, spre deosebire de cele 45 de reușite ale oltenilor.

IPOTEZA 4 : Triplă egalitate. Decisiv, în cazul ipotetic al unei triple egalități, este un clasament în trei, în care ar conta numărul de puncte obținute de fiecare echipă cu celelalte două contracandidate.  În acest moment, un asemenea clasament în trei arată astfel:

  1. Pandurii 6p (6-5)                                
  2. Dinamo 4p (6-6)                                   
  3. Vaslui  4p (3-4)

Pentru gorjeni, un egal în meciul cu Vaslui ar fi suficient pentru a termina miniclasamentul pe primul loc

În pericol de record după 52 de ani

Ultima oară când Dinamo a ratat de două ori consecutiv prezența în cupele europene se întâmpla la începutul anilor ”60, atunci când în lot se aflau legende precum Ion Nunweiller, Constantin Frățilă sau Ion Pîrcălab. „Roș-albii” nu au participat în nicio competiție continentală în sezoanele 1960/1961 și 1961/1962.  Pauza a ajutat-o însă aparent pe Dinamo care în 1962 al doilea titlu de campioană din istorie, trofeu ce i-a permis accesul în prima manșă a turului preliminar din ediția 1962/1963 a Cupei Campionilor Europeni.

5 sezoane la rând pentru Vaslui

SC Vaslui a avut prezențe constante în cupele europene, începând cu sezonul 2008/2009 și până în 2012/2013. Dintre meciurile disputate de aceștia, pot fi menționate cele două remize obținute în fața lui Lazio Roma, victoria împotriva portughezilor de la Sporting Lisabona și egalul cu Inter, din 2013, de pe Giuseppe Meazza.

Premieră pentru Pandurii

Echipa lui Cristi Pustai ar putea intra în istoria clubului fondat în 1962, putând să se califice pentru a doua oară consecutiv în Europa League, după performanța lăudabilă din acest sezon, încheiată cu participarea într-o grupă cu Fiorentina, Pacos Ferreira și Dnepr Dnepropetrovsk.

Articol realizat de Cătălin Rusu

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră…
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât…
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz