Beto, singurul jucător din Liga I care merge la CE 2012! Cum explică momentul de la Sibiu, când s-a prăbuşit fără să fie lovit: "Puteţi să-mi spuneţi actor!" VIDEO

22 mai 2012 4074 afişări Comentează şi tu Liga 1
Beto, singurul jucător din Liga I care merge la CE 2012! Cum explică momentul de la Sibiu, când s-a prăbuşit fără să fie lovit: "Puteţi să-mi spuneţi actor!" VIDEO Beto, singurul jucător din Liga I care merge la CE 2012!

Antonio Beto, portarul venit de la FC Porto pentru a ajuta CFR-ul să ia titlul, şi-a încheiat conturile cu actuala campioană şi a plecat în Portugalia pentru ultimele pregătiri înainte de Euro. Beto vorbeşte despre perioada petrecută în România, pe care o consideră o experienţă extrem de reuşită.

Începând de duminică seară nu mai eşti jucătorul CFR-ului. Care este imaginea pe care o ai despre România după aproape un an petrecut aici?
Pe mine nu m-a şocat România, să ştii. Sigur, realitatea de aici era diferită de cea cu care am fost obişnuit, dar am încercat să mă adaptez cât mai repede. Trebuia să îmbrăţişez această nouă realitate, una în care aveam să petrec un an. Totul s-a petrecut foarte repede şi acum sunt un om fericit. Sunt fericit pentru că am reuşit să fiu campion, mai ales că acest titlu este cucerit în afara Portugaliei.

Ai 30 de ani şi, totuşi, aceasta a fost prima ta experienţă în afara ţării natale. A părut că te-ai adaptat imediat…
Cred că a contat şi felul meu... sunt ca un cameleon! (râde) Viaţa e imprevizibilă şi trebuie să te adaptezi. Am avut şi şansă, pentrucă am dat aici, la Cluj, de mulţi jucători portughezi…

Acum, după acest an bun la CFR Cluj, ce laşi în urmă?
(se uită în gol) Chiar îmi pare rău că voi pleca. Oamenii de aici, absolute toţi, m-au făcut să mă simt de parcă aş fi fost de-al locului. Înaintea meciului cu Steaua, la stadion, am vrut să îmi iau rămas bun de la ei. Nu ştiu dacă au înţeles exact mesajul meu (zâmbeşte).

Eşti singurul jucător din Liga I chemat de echipa naţională pentru Campionatul European. Consideri că experienţa la CFR te-a pregătit pentru o competiţie atât de puternică?
CFR mi-a dat şansa de a juca meci de meci. Anul trecut am prins doar 15 meciuri, iar pentru mine a fost prea puţin! Am vrut să apăr mai mult şi Clujul mi-a oferit această oportunitate. Pentru asta vreau să mulţumesc echipei şi României. Alt­fel, probabil că n-aş fi fost chemat la naţionala Portugaliei. Înainte de a veni la CFR, am avut o discuţie cu antrenorul Portugaliei. El mi-a spus: "Beto, vreau să te aduc la lot, trebuie să te aduc! Dar şi tu trebuie să joci mai mult!".

"Mi-am asumat un risc venind în România!"

Bun, lucrurile au ieşit perfect pentru tine, dar exista riscul să şi pierzi contactul cu echipa naţională. Campionatul României nu e atât de cunoscut…
Am ştiut că îmi asum un risc mare venind aici. Am avut şi alte opţiuni…

Din campionate mai tari decât al nostru?
Din Bundesliga, dar nu-mi cere numele echipei.

Şi de ce n-ai mers acolo? Diferenţele dintre cele două ţări sunt uriaşe....
Nu eram sută la sută sigur că voi juca. Eu aveam nevoie de această siguranţă. Să nu mă înţelegi greşit, nu mi-e frică să mă lupt pentru postul meu. Nici vorbă! Dar în fotbal se pot întâmpla multe. Poate dădeam peste un antrenor care nu mă plăcea. Eu am încredere în calităţile mele, dar, dacă lui nu-i plăcea de mine, ce făceam? Aici, cu Jorge Costa, am ştiut că voi juca. A fost un risc, dar totul a ieşit perfect.

Cum ai vrea să decurgă cariera ta de acum încolo? Eşti tentat de o nouă experienţă în afara Portugaliei sau vrei să găseşti un club în ţara natală, la care să stai mai mulţi ani?
Uite, acum mi-a ieşit. Am venit la Cluj, am devenit campion. Dar nu pot să ştiu dacă a doua oară va fi la fel de bine. Trebuie să stau şi să mă gândesc bine la viitorul meu.

"Când greşesc, sunt primul care recunoaşte"

Evoluţiile tale din acest campionat au fost, în mare, foarte bune. Ai avut însă şi nişte greşeli...
Daaa! Ştiu şi sunt primul care recunosc acest lucru! În meciul cu Chiajna, în cel cu "U" Cluj...

Le ştii pe toate. Portarii se feresc, de regulă, să vorbească despre greşelile pe care le comit...
Când greşesc, sunt primul care recunoaşte! Sunt primul meu critic! După meci, când ajung acasă, mă pun în pat şi mă uit din nou la joc. Stau şi îmi analizez prestaţia. Doar aşa pot să progresez! Dacă fac un meci bun, nu sunt atât de interesat să urmăresc din nou partida. Simt că am jucat bine, sunt fericit şi nu am nevoie de o analiză. Când fac o gafă, lucrurile se schimbă... (Un suporter al CFR-ului întrerupe conversaţia: "Beto, dacă nu o să te întorci, să ştii că nu te vom uita. Dar nici tu să nu ne uiţi!" Portarul promite: "Niciodată!")

"Am simulat pentru că am experienţă şi pentru că sunt inteligent!"

A fost acel moment controversat din meciul cu Voinţa Sibiu. Acea simulare. Îmi poţi explica la ce te-ai gândit atunci?
Experienţă! Despre asta e vorba! S-a spus după acea partidă că sunt cel mai bun actor... OK! Am simţit atunci adversarul în spatele meu. Am crezut că voi degaja mingea, dar am ratat-o. Apoi am căzut! Ştiam că arbitrul va da fault! Şi a funcţionat! Ce pot să zic? Puteţi să-mi spuneţi actor, puteţi să-mi spuneţi cum vreţi... Eu ştiu că am făcut cel mai bun lucru pentru echipa mea. Nu s-a luat gol la acea fază şi sunt mulţumit! Sunt un tip cu experienţă, sunt un om inteligent... şi cred că s-a văzut!

VIDEO SIMULARE BETOChiar, ce simţi atunci când reuşeşti o paradă bună?
Încredere! Multă încredere! Vezi, eu nu sunt înalt, dar după ce scot o minge grea mă simt de parcă aş avea doi metri. Apropo de statura mea, îmi place la nebunie că sunt aşa. Sunt rapid, am reflexe bune, am un joc bun de picioare. Dacă eram mai înalt, n-aş fi avut calităţile astea.

Probabil au fost momente în cariera ta în care ai avut de suferit din cauza înălţimii?
Da, mi-a fost greu! Am avut două şanse de a ajunge în Anglia şi le‑am ratat din cauza staturii. Eram la Fulham. Antrenorul şi directorul sportiv mă plăceau, dar mi-au zis: «E imposibil ca un portar de 1,82 să joace în Anglia». Dar să ştii că nici Reina nu e mai mare. E exact cât mine! M-am pus lângă el să ne măsurăm.

Unde v-aţi întâlnit?
În Ibiza, vara trecută! Dar el, spre deosebire de mine, e ca un munte. Super solid omul!

Apropo de Reina, care sunt portarii care ţi-au marcat cariera?
Vitor Baia şi Preud'homme! Ei au fost preferaţii mei! OK, am jucat cu Peter Schmeichel la Sporting, dar...

Vorbeşti fluent engleza şi pari un tip citit. Mă înşel?
(râde) Deloc! Îmi place să citesc şi, sincer, mă consider un tip isteţ. Sunt genul de om care vrea să ştie de ce şi cum se întâmplă anumite lucruri. Sunt foarte curios şi asta mă face să vreau să descopăr mereu lucruri. Să ştii că în Portugalia se spune că atunci când mă voi lăsa de fotbal voi fi comentator la TV.

Şi ţi-ar plăcea lucrul acesta?
Nu, nu, nu!

Dar ce ai vrea să faci?
Am afaceri în domeniul imobiliar şi vreau să mă ocup de ele la finalul carierei. O să am biroul meu, o să mă îmbrac la costum. În plus, aş vrea să fiu şi antrenor de portari. Mi-ar plăcea să împart din experienţa pe care am acumulat-o.

Beto e fan al conaţionalului său de la Real Madrid, despre care spune că între prieteni e amuzant şi mereu pus pe glume

Revenind la Euro. Care sunt aşteptările voastre pentru acest turneu final?
Sferturi de finală. Cel puţin! Suntem în grupa morţii, ştim că avem cei mai tari adversari posibili. Cred că echipele care vor reuşi să iasă din grupă vor ajunge în finală.

Portugalia a fost mereu printre favorite, dar…
(întrerupe reporterul) Niciodată, dar niciodată n-am reuşit să câştigăm! Ştiu! În momentele decisive a părut că ne lipseşte ceva. Gândeşte-te că am avut un Campionat European în Portugalia. Ce-am făcut? Am pierdut primul şi ultimul meci... finala! Incredibil! Ce şansă am ratat! În ultimii ani, am avut cei mai buni jucători din lume... Luis Figo era cel mai bun, acum e Cristiano...

Deci Ronaldo, nu Messi...
Noi suntem prieteni de la 13 ani şi pentru mine va fi întotdeauna cel mai bun. Îmi place Messi, dar va fi mereu după Cristiano. Nu sunt subiectiv, dar el mi se pare jucătorul complet! Are absolut tot! Şut, pasă, joc de cap! Dreptul, stângul! Tot, tot!

Dar cum e Ronaldo în viaţa de zi cu zi? Oamenii au senzaţia că e un caracter dificil.
Aşa şi trebuie să fie!

De ce?
Viaţa pe care o are nu îi permite să fie amabil cu toată lumea. Cristiano n-ar putea să treacă liniştit prin Cluj, de exemplu. Ştiu că o să îmi dai exemplul lui Messi, dar brand-ul reprezentat de Ronaldo este infinit mai puternic!

Dar în viaţa de zi cu zi?
Când e într-un loc doar cu personae cunoscute se eliberează! E amuzant, mereu pus pe glume! Mie îmi place foarte mult! În rest, trebuie să aibă grijă de imaginea sa.

"Iarna trecută a fost un şoc pentru mine! Mi-aş fi dorit să fie ceva mai cald la voi, dar cu timpul m-am obişnuit şi cu clima", Antonio Beto, campion cu CFR

"Ce nu mi-a plăcut în România? Că există oameni care, dacă au bani, au senzaţia că pot face orice. Patronii vorbesc prea mult! Pe Arpi îl apreciez că nu e ca ei", Antonio Beto, campion cu CFR

27 de meciuri a apărat Beto în campionat pentru CFR, primind 24 de goluri

30 de ani a împlinit Beto pe 1 mai

1 un singur meci are Beto în echipa naţională, cu Estonia (0-0), pe 10 iunie 2009 (a fost integralist)

7 echipe a schimbat Beto până la venirea la CFR: Sporting «B», Sporting, Casa Pia, Chaves, Marco, Leixoes si Porto

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.