Becali mizează totul pe Chiricheş, dar lovitura poate veni neaşteptat: "E un fenomen!" Cine poate fi surpriza şi ce stelist cere: 'Titlul, acum'

13 dec 2012 11921 afişări Liga 1
Becali mizează totul pe Chiricheş, dar lovitura poate veni neaşteptat: "E un fenomen!" Cine poate fi surpriza şi ce stelist cere: 'Titlul, acum' Becali mizează totul pe Chiricheş, dar lovitura poate veni neaşteptat: "Va avea cea mai bună ofertă! E un fenomen" Un stelist vorbeşte despre criza de portari de la naţională şi cere: "Daţi-ne titlul de acum"

Legendarul portar al Stelei propune ca LPF să acorde deja trofeul de campioană echipei lui Reghecampf şi să dea startul unui sezon nou

Helmuth Duckadam vorbeşte despre meciurile aranjate de altă dată şi crede că Steaua poate pierde campionatul doar dacă se retrage din Liga I

Vă aşteptaţi ca, după atâtea sezoane mediocre, să vină o creştere atât de evidentă în jocul Stelei?
Sigur! Nu vreau să-l ridic eu în slăvi pe patron, dar cred că merită lăudat. Investiţiile au fost constante în ultimii ani. Nu toate au fost bune, dar ultimele transferuri au fost perfecte. În afara ghinionului avut pe postul de fundaş dreapta, toate celelalte mutări au fost inspirate. Bourceanu, Chiricheş, Rusescu, Pintilii... jucători buni. Dacă nu venea anul acesta performanţa, venea anul următor.

Există vreun jucător din lotulul actual care să vă placă în mod deosebit? Şi nu neapărat pentru ceea ce arată în teren...
Cel mai bun fotbalist din 2012 este, în opinia mea, Alex Bourceanu. A fost cel mai constant jucător al echipei.

Apropo de Bourceanu, în acest campionat a părut să se fi acomodat, în sfârşit, cu postura de căpitan la Steaua.
Noi nu ştim ce vrem exact de la un lider. Mie nu mi s-a părut niciodată că în echipa din '86 Tudorel Stoica era un lider în vestiar. Dar prin dăruirea lui din teren, aşa cum face şi acum Bourceanu, impunea respect şi merita banderola. Că poate în vestiar era Boloni liderul sau altul. Alex e omul care se sacrifică la fiecare meci până la ultima picătură de energie. E un fenomen. Când vor veni ofertele pentru jucătorii de la Steaua, fie în vară, fie în iarnă, cea mai bună va fi pentru Bourceanu. Asta e părerea mea.

Credeţi că mai există şanse, măcar la nivel teoretic, ca Steaua să piardă campionatul?
N-are cum! Numai dacă se retrage din campionat. Eu propun un lucru: să ne dea nouă trofeul acum şi să se înceapă un campionat nou (râde). Echipa e prea puternică în momentul de faţă.

Aţi pomenit mai devreme de echipa din '86. Există o curiozitate legată de acest subiect: sunt momente în care vă plictisiţi să vorbiţi despre finala de la Sevilla?
(zâmbeşte) Daaaa… sunt momente. Nu neapărat că te plictiseşte, nu cred că e termenul corect. Rămâne totuşi cel mai interesant eveniment din viaţa mea de fotbalist. Există totuşi momente de monotonie, mai ales când trebuie să dau explicaţii despre cele patru penalty-uri apărate.

Probabil cea mai des întâlnită întrebare...
Trebuia să mă iau eu după Horaţiu Mălăele, care mi-a spus odată «Mă, tu ar trebui să le aiureşti. Azi povesteşti într-un fel, mâine în alt fel. Ştii ce interesant ai fii?» Din păcate, nu i-am urmat sfatul (uriaşul de aproape doi metri râde iar cu poftă)

"Felgueiras e cel mai bun"

Acum doi ani se spunea că naţionala are postul de portar acoperit pentru următorii zece. Acum se vorbeşte de o criză a portarilor...
Este o criză de portari. Din nou! Atunci îi aveam pe Tătăruşanu, Pantilimon, Silviu Lung, Bălgrădean care apărau toţi foarte bine. Acum doar Ciprian şi, eventual, Lung junior apără constant. Iar din spate nu vine nimic. Şi, în cazul acesta începi, ca şi club, să aduci de afară. Iar CFR a făcut o alegere foarte inspirată cu Felgueiras.

Vă place ca portar?
Da! Anul acesta sau cel puţin în turul campionatului a fost cel mai bun. A salvat echipa în foarte multe situaţii.

Există, cel puţin, în ultimii ani o problemă foarte mare în fotbal, cea a trucării meciurilor. Dumneavoastră ce părere aveţi despre această situaţie?
Eu nu cred că în ultimii doi ani au mai existat blaturi în campionatul nostru. Asta e părerea mea. Iar anul acesta în niciun caz. Pentru că nu se mai pot face.

"Nu mai există oameni de onoare"

Ce vă face să credeţi că nu se mai pot face?
Vorba lui Jean Pădureanu, nu mai sunt oameni de onoare. Mai erau înainte celebrele reciprocităţi, mai avea o echipă câteva formaţii satelit. Sau o anumită echipă câştiga tot în tur pentru ca în retur să mai împartă punctele colo şi colo. Dar treburile astea s-au oprit pe veci.

Înainte existau reciprocităţile, dar acum există pariurile...
Asta nu mai fac echipele. Nu cunosc, dar cred că anumiţi jucători pot face asta, nu echipele.

Dumneavoastră aţi jucat în meciuri în care să ştiţi dinainte că veţi pierde sau veţi câştiga?
Da, am jucat.

Şi cum vă simţeaţi atunci când ştiaţi că trebuie să intraţi pe teren şi să pierdeţi?
Ahhhh, nuuu! De pierdut, noi nu pierdeam niciodată (râde). Noi, eventual, ajutam. Făceam un egal în deplasare, deşi noi nu prea voiam. Mai ajutam pe cine puteam. Asta era treaba. Era foarte greu înainte de '89, degeaba spune unul sau altul, pentru că Dinamo avea multe echipe şi o capacitate foarte mare. Iar ca să contracarezi, trebuia să fii şi tu prieten cu vreo două echipe. Cine nu recunoaşte, e mincinos.

"Mulţi dintre jucătorii de azi sunt mercenari"

Ce epocă v-a plăcut mai mult din fotbal, cea de acum sau cea în care aţi jucat. Luând toate aspectele în considerare: organizare, mediatizare, criteriul financiar...
Cea în care am jucat. Noi simţeam ceva pentru echipele la care eram legitimaţi. Acum, mai toţi jucătorii sunt mercenari. Joacă oriunde, doar să vină banul. Asta e prima lor grijă, să aibă salariul cât mai mare, nu contează că e Steaua, Dinamo sau Rapid. Banul să vină. Atunci era altfel, făceai şi sacrificii pentru club.

Ce însemnau aceste sacrificii? Au existat perioade în care să fi avut întârzieri de salariu de câteva luni?
(râde) La cât câştigam noi atunci, nici nu era greu să ne plătească! Acum, imediat cum sunt restanţe jucătorii îşi depun memorii.

Modelul CFR Cluj poate fi comparat cu cel de la Chelsea. Cel al Stelei seamănă cu acela de la Arsenal
Helmuth Duckadam

Tătăruşanu este cel mai bun portar, atât timp cât este titularul echipei naţionale şi Steaua a primit doar 15 goluri în campionat
Helmuth Duckadam

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.