Avem documentele celui mai controversat meci condus de Alexandru Tudor de la FCSB! De aici a pornit războiul Crăciunescu – Porumboiu | FOTO EXCLUSIV

Autor: Catalin Muresanu Publicat: 18 Mar. 2020, 23:05 Actualizat: 18 Mar. 2020, 23:37 Liga 1

O partidă disputată în urmă cu aproape opt ani continuă să nască mari controverse. Universitatea Cluj vs CFR Cluj, derby-ul Feleacului din 2012, partidă oprită în minutul 27 de către arbitrul Alexandru Tudor i-a aprins, după ani și ani, pe vechii colegi de uniformă Adrian Porumboiu și Ion Crăciunescu.

Fostul finanțator de la Vaslui era direct interesat de rezultatul partidei, mai precis de decizia Comisie de Disciplină, după ce, în minutul 27, Tudor a trimis echipele la vestiare și nu a mai reluat ostilitățile.

Controversa dintre cei doi titani ai arbitrajului a pornit în cadrul emisiunii Digi Sport Special, chiar de la raportul scris de „Brad Pitt”, contestat de Porumboiu care crede, chiar și după opt ani, că toate calculele pentru titlul din acel sezon, implicit decizia strâmbă a Comisie de Disciplină, au venit pentru ca CFR Cluj să câștige campionatul, ceea ce s-a și întâmplat.

Cu Adrian Porumboiu “pe fir” (fost patron SC Vaslui) și Ion Crăciunescu (președinte CCA la momentul jocului) “la pupitru” dialogul s-a aprins repede, moderatorul Vali Moraru fiind nevoit să-i taie linia vasluianului, chiar la cererea lui Crăciunescu, cel care s-a simțit jignit de afirmațiile fostului său coleg. “Vezi că nu ești la CAP Vaslui să vorbești așa, te-ai făcut șmecher mare, acest individ, tâmpit” și alte apelative aruncate de la tușă la centru și invers, au dus discuția în vertijul unui orgoliu care-i macină pe cei doi foști arbitri de ani buni.

Dar să revenim la partida din 8.05.2012 și la raportul, rapoartele scrise de Alexandru Tudor, contestate de Adrian Porumboiu chiar și în 2020 și în baza cărora Comisia de Disciplină a judecat cazul și a dat o soluție pe care atât Crăciunescu, cât și Porumboiu au considerat-o greșită. Partida s-a rejucat, peste 10 zile, din minutul 1. În actul doi, CFR s-a impus și a reușit să câștige titlul.

ProSport a intrat în posesia mai multor rapoarte, cele completate de Tudor după meci, raportul suplimentar scris a doua zi chiar în fața lui Ion Crăciunescu, plus raportul observatorului partidei, Gheorghe Nedelescu. Repetăm, în baza acestor acte, plus acceptarea probelor suplimentare video, DVD-uri cu înregistrările care au avut loc în minutul 27, atunci când, de la o altercație între Ricardo Cadu și Mircea Bornescu a ieșit o bătaie generală între jucători, oficiali, plus alte persoane din “anturajul” celor două rivale, care a dus la oprirea definitivă a partidei.

Așa cum a precizat și Ion Crăciunescu, Alexandru Tudor a fost nevoit ca, pe lângă însemnările făcute în Raportul arbitrului (trei pagini – VEZI FACSIMIL), a doua zi, chiar în fața președintelui CCA, actualul oficial FCSB a scris un raport suplimentar (alte cinci pagini – VEZI FACSIMIL). “L-am rugat să vizioneze partida din nou, evenimentele și să treacă în acest nou raport tot ce crede, nu aveau rost alte discuții, știam că stăpânește foarte bine regulamentele”.

Alexandru Tudor și-a susținut decizia de oprire a partidei atât în primul raport, cel scris după meci, cât și în raportul suplimentar, cu mici aspecte de interpretare.

Ce a scris Tudor în primul raport (completat cu VERZALE)- VEZI FACSIMIL:

„1. În minutul 24, după marcarea golului de Cadu, acesta sare reclamele părăsind terenul și provoacă prin gesturi galeria “U” Cluj. Din spate este îmbrâncit de Bornescu cu violență și așa începe primul meleu cu participare a 40 (patruzeci/cincizeci de persoane), jucători, jucători de rezervă, tehnicieni, stewarzi, etc.

 1. După ce sunt eliminați urmează în tunel lovirea jucătorului Cadu de către o persoană neidentificată. Aceasta se constituie în scânteia ce declanșează al doilea incident ce urmează în sala tunelului cu comportări violente și nesportive nenumărabile de un singur om (îmbrânceli, lovituri, lupte fizice, injurături, tot arsenalul folosit în astfel de situații).
 2. După ce pare că s-a încheiat incidentul urmează și al treilea meleu.

La ultimele două în tunel agresivitatea a fost mai mare și comportările violente prea (indescifrabil). Jocul oprit definitiv”

 Alexandru Tudor a simțit nevoia unui raport suplimentar, alte două pagini în care, în mare măsură, a reluat cele relatate mai sus, cu mici adăugiri (VEZI FACSIMIL).

Aici, Alexandru Tudor precizează și articolul în baza căruia a luat decizia de oprire a partidei, fiind menționată  Legea 5, Aliniatele, 6 și 7.

Centralul partidei încheie raportul pe care-l semnează:

“Datorită multiplelor încălcări ale regulamentului, comportări violente, lovituri, îmbrânceli, lupte fizice în cele două meleuri din tunel am decis oprirea definitivă a jocului

Tudor, chemat la raport de Crăciunescu

A doua zi, Alexandru Tudor este convocat de Ion Crăciunescu (președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor în acel moment) și  completeză un alt raport suplimentar. Tudor, conform lui Ion Crăciunescu, urmărește înregistrările video și scrie al doilea raport suplimentar (5 pagini FACSIMIL), în care apar elemente noi, interesante. Tudor spune că observatorul jocului, Gheorghe Nedelescu i-a strigat, în timpul incidentelor, să oprească jocul și, tot delegatul LPF s-a opus reținerii legitimațiilor jucătorilor. În plus, Tudor vine cu alte elemente, cum că i s-a spus că din tribună ar fi coborât și un bodyguard al echipei CFR. Redăm transcrierea acestui raport suplimentar pe care-l puteți vedea în FACSIMIL.

“Raport suplimentar (2) de la jocul “U” Cluj v CFR Cluj din data de 8 mai 2012.

Datorită faptului că raportul suplimentar anexat raportului de joc necesită detalierea pentru judecarea exactă a faptelor reiau șirul incidentelor:

După înscrierea golului jucătorul Cadu părăsește terenul, sare panourile publicitare și se îndreaptă spre galeria lui “U” Cluj, făcând gesturi provocatoare (sancționabil cu avertisment pentru comportare nesportivă).

Ca reacție la aceste gesturi, Bornescu (“U Cluj) părăsește poarta, aleargă cca 20 metri și îl îmbrâncește violent trântindu-l la pământ.

Se declanșează primul meleu în care sunt implicați circa (indescifrabil următorul rând)… se comportă nesportiv.

După circa un minut și jumătate am reușit să arăt cartonașele roșii jucătorilor care au inițiat incidentele Cadu și Bornescu. Primul a fost eliminat pentru cumul de comportări nesportive: a) provocarea suporterilor adverși prin deplasare și gesturi.

b) comportare nesportivă: implicare în confruntare în masă pe pistă după ce s-a ridicat și apoi pe gazon în teren făcând același lucru. Și Bornescu a fost eliminat pentru comportare violentă.

Al doilea incident începe în momentul în care cei doi părăsesc terenul și intră în tunel, acolo unde Cadu este lovit de două persoane neidentificate. Urmare acestui fapt apare o reacție în lanț a majorității jucătorilor care intră prin tunel sub tribună formându-se un grup de aproximativ 40 de persoane, declansându-se incidente violente, loviri, riposte, lupte fizice, comportări violente. Se implică majoritatea jucătorilor de rezervă, oficiali, stewarzi, persoane neidentificate. Am fost informat că din tribună a venit un bodyguard al echipei oaspete.

Primul meleu din spațiul de sub tribună a durat cam un minut. Urmare a acestui incident și scăpând din mijlocul  lui, observatorul jocului, dl Nedelescu, mi-a strigat: “Sandule oprește jocul că nu se mai poate așa!. Amândoi încercasem să intrăm în mijloc dar grupul nu era controlabil.

Am folosit și fluierul dar nu mai reacționa decât agresiv. Constatând că evenimentele sunt foarte grave, în conformitate cu Legea 5 “Arbitrul” am hotărât oprirea definitivă a jocului.

Precizez că după al doilea meleu a urmat și al treilea, moment în care am cerut cordon de ordine dar nu mai asculta nimeni în aceeași zonă de sub tribună. Menționez că în condițile luptelor corp la corp în grup era imposibil să contabilizez toate acțiunile ți să identific toate persoanele participante.

Consider că pe baza înregistrărilor video ale mass media și ale camerelor de supraveghere pot di indentificate exact faptele fiecărui participant. La completarea raportului am (indescifrabil)… dăcă reținem toate carnetele jucătorilor și probabil ținând cont că se joacă și din trei în trei zile, domnia sa (n.r.este vorba de observatorul de joc) a decis ca delegații să se  mizeze pe raportul care urma să fie completat.

Trebuie să menționez că au fost persoane implicate în incidente care au încercat să apleneze. Ex: Szukala (U Cluj) ; antrenorul Andone în meleul doi.

Socotesc gravitatea incidentelor la un nivel inacceptabil și înaintez rapoartele spre judecare comisiilor abilitate ale L.P.F.

09.05.12.

Ce a spus observatorul Gheorghe Nedelescu

 Interesant este și punctul observatorului Gheorghe Nedelescu, cel care, în raportul său prezentat Comisie de Disciplină în data de 9.05.2012, a pus decizia orpriri jocului, exclusiv în granițele raționamentului lui Alexandru Tudor și încăpățânării proverbiale ale arbitrului, considerat unul dintre cei mai drastici și intransigenți fluierași din istoria fotbalului românesc. Astfel, Nedelescu repetă în raportul său că atât el, cât și Sandu Boc, supervizorul meciului, i-au tranmis lui Tudor că partida poate fi reluată, însă acesta a fost radical: “Meciul este oprit, nu va mai fi reluat, nu-mi negociez deciziile!” Pro Sport a obținut și raportul lui Nedelescu și-l prezintă atât FACSIMIL, cât și transcris, cu valoarea unui arc peste timp:

Raport suplimentar la meciul Universitatea Cluj – C.F.R Cluj din data de 08.05.2012

 Având în vedere evenimentele desfășurate în partida Universitatea Cluj- C.F.R Cluj, vă precizez următoarele:

 • în min 27 al partidei, dupa inscrierea golului din lovitura de la 11m, jucătorul Cadu a fugit la galeria echipei Universitatea Cluj, pe care a incitat-o fiind urmat de jucătorul Bornescy care l-a bruscat;
 • arbitrul Alexandru Tudor a acordat cartonas rosu ambilor jucători (Cadu si Bornescu), dupăa care pe terenul de joc an avut loc o incăierare cu bruscări de ambele părți, participând jucători (de la cele două echipe) condicători și antrenori;
 • la plecarea la vestiare a jucătorului Cadu am cerut ca doi stewarzi să-l însoțească și să-i acorde pritecție;
 • cu toate acestea, jucătorul Cadu a fost lovit pe la spate de o pesroană din anturajul echipei Universitatea Cluj;
 • pe culoarul de acces al vestiarelor a avut loc o nouă încăierare (bruscare) la care au participat jucatori din ambele echipe, antrenori, conducători, delegati, stewarzi precum și oameni de ordine;
 • brigada de arbitri împreună cu subsemnatul am intervenit si am restailit ordinea;
 • dupa această intevenție, am convocat celula de criză (cu excepția domnului prefect) care a sosit mai târziu), cu care m-am deplasat la cabina arbitrilor, unde se afla și dl. Supervizor Alexandru Boc;
 • in urma discuțiilor purtate am aflat că arbitrul Alexandru Tudor nu a oprit jocul pentru 10 minute, așa cum am înțeles inițial, comunicându-mi că jocul nu se va mai relua, motivând că trebuie acordate 5-6 cartonașe roșii pentru fiecare echipă în parte (fără a preciza jucătorii care urmau să fie sancționați) totodată spunând că el nu negoziază decizia;
 • dl supervizor Alexandru Boc a insistat pentru continuarea jocului, însă arbitrul Tudor a refuzat categoric
 • subsemnatul am solicitat punctul de vedere al șefului dispozitivului de jandarmi (în prezența brigăzii de arbitri și a celulei de criză) care m-a asigurat că jocul se poate desfășura în condiții bune.

Nedelescu pune că, înaintea meciului, l-a atenționat pe Cadu să nu provoace!

Măsuri luate înaintea începerii jocului

-am solicitata delegatului C.F.R Cluj și antrenorulsui Ioan Andone să atargă atenția jucătorilor să nu incite și să raspundă la provocări (lucru care s-a realizat)

-înaintea ieșirii din tunel am discutat cu jucătorul Cadu (care fusese admonetat când a ieșit la încălzire) să nu incite și să nu răspundă la provocări

Gheorghe Nedelescu și-a încheiat raportul cu măsurile pe care le-a luat după terminarea jocului (VEZI FACSIMIL).

Decizie ciudată a Comisiei de Disciplină

Comisia de Disciplină din cadrul LPF a judecat în regim de urgență evenimentele de pe Cluj Arena, într-o ședință care a durat 6 ore și a oferit o soluție, așa cum spuneam, contestată chiar și azi de Adrian Porumboiu și chiar de Ion Crăciunescu. Partida s-a rejucat din minutul 1, pe teren s-au aflat, culmea, chiar și Cadu și Bornescu, jucătorii de la care a pornit tot scandalul, iar CFR, care a revenit de la 0-2, s-a impus cu 3-2. Adrian Porumboiu este de părere că decizia corectă a Comisiei de Disciplină ar fi fost ca meciul, în urma gravității evenimentelor, să fie tranșat cu scorul de 0-3 împortriva ambelor formații, după o astfel de decizie, Vaslui ar fi devenit campioana României.

 

 

 

 

 

Autor: Catalin Muresanu Publicat: 18 Mar. 2020, 23:05 Actualizat: 18 Mar. 2020, 23:37 Liga 1
Pe aceeași temă
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Priveghiul lui Emi Pian s-a lăsat cu manele şi amenzi. Florin Salam, taxat de poliţişti: „Intru tânăr în mormânt“
Priveghiul lui Emi Pian s-a lăsat cu manele şi amenzi. Florin Salam, taxat de poliţişti: „Intru tânăr în mormânt“
Spermatozoizii i-au păcălit pe oamenii de ştiinţă timp de 350 de ani
Spermatozoizii i-au păcălit pe oamenii de ştiinţă timp de 350 de ani
„U” Cluj, FCU Craiova si Chiajna au inceput in forta perioada de mercato. Vezi toate mutarile facute de echipele din Liga 2
„U” Cluj, FCU Craiova si Chiajna au inceput in forta perioada de mercato. Vezi toate mutarile facute de echipele din ...
Sânii măriţi la bărbaţi. Vezi 5 cauze ale ginecomastiei
Sânii măriţi la bărbaţi. Vezi 5 cauze ale ginecomastiei
Top 50 sexy-vedete în cele mai senzuale costume de baie. Pe ce poziții sunt Ilinca Vandici, Inna, Anda Adam sau Loredana Chivu
Top 50 sexy-vedete în cele mai senzuale costume de baie. Pe ce poziții sunt Ilinca Vandici, Inna, Anda Adam sau Loredana ...
VIDEO Un crater uriaş a luat locul unei părţi din portul oraşului Beirut după exploziile de marţi
VIDEO Un crater uriaş a luat locul unei părţi din portul oraşului Beirut după exploziile de marţi
Imaginile care l-au 'încoronat' pe Emi Pian ca lider al clanului Duduianu!
Imaginile care l-au 'încoronat' pe Emi Pian ca lider al clanului Duduianu!
Au testat o bombă NUCLEARĂ? Un fotograf a surprins ceva și mai ȘOCANT în timpul tragediei de la Beirut
Au testat o bombă NUCLEARĂ? Un fotograf a surprins ceva și mai ȘOCANT în timpul tragediei de la Beirut
Se teme de coronavirus, dar nu și de Codul Rutier! Simona Halep, surprinsă în timp ce încalcă legea! Ce a făcut tenismena la volan! / PAPARAZZI
Se teme de coronavirus, dar nu și de Codul Rutier! Simona Halep, surprinsă în timp ce încalcă legea! Ce a făcut tenismena ...
Informația care răstoarnă totul despre coronavirus: Nu avem de-a face cu o explozie! Anunțul vine direct de la Ministerul Sănătății
Informația care răstoarnă totul despre coronavirus: Nu avem de-a face cu o explozie! Anunțul vine direct de la Ministerul ...
Gestul rușinos făcut de Valentina Pelinel pe plajă. A încercat să se ascundă, dar nu a reușit
Gestul rușinos făcut de Valentina Pelinel pe plajă. A încercat să se ascundă, dar nu a reușit
Anunţ de ultim moment: Vin BANI de la guvern. Mii de români se pregătesc deja. Cum poţi obţine banii
Anunţ de ultim moment: Vin BANI de la guvern. Mii de români se pregătesc deja. Cum poţi obţine banii
Lavinia Pîrva, super sexy în costum de baie, după ce a slăbit 30 de kilograme
Lavinia Pîrva, super sexy în costum de baie, după ce a slăbit 30 de kilograme
ILUZIE OPTICĂ. Găsește femeia dezbrăcată! Mii de oameni au trecut pe lângă ea și nu și-au dat seama!
ILUZIE OPTICĂ. Găsește femeia dezbrăcată! Mii de oameni au trecut pe lângă ea și nu și-au dat seama!
Și-a ridicat drona pentru a le face o poză copiilor, pe plajă. După 30 de secunde, pilotul a încremenit
Și-a ridicat drona pentru a le face o poză copiilor, pe plajă. După 30 de secunde, pilotul a încremenit
Îţi vei putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate. Ce date vor mai fi trecute pe cip
Îţi vei putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate. Ce date vor mai fi trecute pe cip
EXCLUSIV! Testament Emi Pian! A aparut actul țigănesc – DOCUMENT cine preia conducerea si averea
EXCLUSIV! Testament Emi Pian! A aparut actul țigănesc – DOCUMENT cine preia conducerea si averea
Călărește aproape goală! Sofia este visul interzis al oricărui bărbat însurat
Călărește aproape goală! Sofia este visul interzis al oricărui bărbat însurat
Este unul dintre cei mai iubiti actori, dar a ajuns de nerecunoscut. Cât de diferit arată arata acum. Ce s-a intamplat cu el?
Este unul dintre cei mai iubiti actori, dar a ajuns de nerecunoscut. Cât de diferit arată arata acum. Ce s-a intamplat ...
BREAKING NEWS. Tranzacţie de 290 MILIOANE de euro în mijlocul crizei în România. Israelienii au reuşit să pună mâna pe mai multe proiecte din ţară
BREAKING NEWS. Tranzacţie de 290 MILIOANE de euro în mijlocul crizei în România. Israelienii au reuşit să pună mâna ...
Lovitură de teatru în dosarul afaceristului care a ucis o mamă şi doi copii, în timpul dezinsecţiei / Anchetatorii au rămas mască
Lovitură de teatru în dosarul afaceristului care a ucis o mamă şi doi copii, în timpul dezinsecţiei / Anchetatorii ...
Rezultat Autopsie Emi Pian! Răstunare completă de situație, NU A MURIT DIN CAUZA ÎNJUNGHIERII
Rezultat Autopsie Emi Pian! Răstunare completă de situație, NU A MURIT DIN CAUZA ÎNJUNGHIERII
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America
Ce s-a întâmplat cu Daewoo CIELO, mașina străină pe care toți românii și-o doreau în anii ’90?
Ce s-a întâmplat cu Daewoo CIELO, mașina străină pe care toți românii și-o doreau în anii ’90?
FOTO. Imagini fierbinți cu prima soție a lui Marian Drăgulescu! Cum s-a lăsat pozată Larisa în ipostaze incendiare
FOTO. Imagini fierbinți cu prima soție a lui Marian Drăgulescu! Cum s-a lăsat pozată Larisa în ipostaze incendiare
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție controversată! Cum s-a putut fotografia vedeta pentru fani
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție controversată! Cum s-a putut fotografia vedeta pentru fani