Autorităţile din Craiova au votat un buget uriaş pentru inaugurarea noului stadion: "Este dezmăţ pe bani publici. Dăm atâţia bani pentru aplauze!" Ce sumă a fost pusă la dispoziţie

18 oct 2017 8912 afişări Comentează şi tu Liga 1
Autorităţile din Craiova au votat un buget uriaş pentru inaugurarea noului stadion: "Este dezmăţ pe bani publici. Dăm atâţia bani pentru aplauze!" Ce sumă a fost pusă la dispoziţie

Consiliul Local Craiova a aprobat, miercuri, alocarea a peste un milion de lei pentru organizarea evenimentului de inaugurare a noului stadion din Bănie, bugetul consistent fiind criticat de consilierii din opoziţie, care consideră că se face o risipă de bani publici.

Consilierii locali ai municipiului Craiova au aprobat, miercuri, într-o şedinţă de îndată, costurile evenimentului de organizare a spectacolului inaugural pentru noua arenă din Bănie. 1.106.118 lei, fără TVA este suma la care se ridică cheltuielile, fapt ce i-a nemulţumit pe aleşii PNL, care au criticat proiectul de hotărâre şi au votat ”împotrivă”, considerând că este vorba despre o risipă de bani publici. Chiar şi aşa, proiectul a fost aprobat de majoritatea PSD-ALDE.

Consilierul local Flavius Sirop a declarat, în cadrul şedinţei, că banii ar fi putut fi alocaţi pentru proiecte mai importante pentru oraş.

”Nu avem bani pentru foarte multe alte lucruri, dar vrem să alocăm 250.000 de euro din banii craiovenilor pentru aplauze şi mai aveam puţin şi dădeam mici şi bere. Cred că, de fapt, noi vrem să inaugurăm un nou ministru, pe domnul Paul Stănescu de la Vişina. Altfel nu-mi explic unde era urgenţa în această bugetare. Aşadar, inaugurarea aceasta trebuia făcută în cadrul următorului meci programat acolo. De acord să existe o ceremonie, ne bucurăm cu toţii pentru această realizare pozitivă pentru oraşul nostru (…) E o investiţie de bun augur, dar noi suntem împotriva dezmăţului pe banii publici sau manifestărilor cu caracter semi-electoral. Nu avem alegeri în curând, dar noi asta vrem să facem, să ne aplaudăm pe stadioane, cum se făcea odinioară. Eu speram că am depăşit această eră, această epocă, se pare însă că ne găsim cam în aceeaşi situaţie. Considerăm că sunt alte proiecte mai importante decât artificii de 250.000 de euro, într-o singură seară”, a declarat consilierul.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a răspuns că suma alocată pentru acest eveniment a fost aprobată încă de la începutul anului, odată cu aprobarea proiectului de buget al municipiului pe anul 2017.

”În primul rând, vreau să vă spun că bugetul alocat Departamentului Imagine şi inaugurării stadionului a fost votat odată cu întreg proiectul bugetului, la începutul anului 2017. Ceea ce facem acum reprezintă doar o informare şi am considerat că este absolut normal să informăm Consiliul Local de începerea procedurilor de inaugurare a stadionului. Dacă dumneavoastră consideraţi că o investiţie, care e cea mai mare din 1990 şi până azi, este un lucru ce trebuie să treacă neobservat, în condiţiile în care suntem sunaţi zilnic de sute de oameni din toate colţurile ţării pentru acest eveniment, trebuia să hotărâm acest lucru atunci când am votat bugetul, la începutul anului. La această oră, este momentul în care stabilim că începem procedurile de achiziţie a evenimentului de inaugurare”, a afirmat Genoiu.

Edilul a adăugat că recepţia obiectivului de investiţii a început chiar miercuri.

”Procedura de recepţie a stadionului a început, constructorul a solicitat demararea acesteia şi va începe probabil chiar în cursul zilei de astăzi. Din acest motiv am considerat că şi noi trebuie să începem această procedură. Va lua un timp, aşa că şi noi trebuie să fim gata atunci când stadionul va fi gata de inaugurare”, a conchis Mihail Genoiu.

La evenimentul care costă peste un milion de lei ar urma să participe artişti autohtoni, dar şi gloriile Universităţii Craiova, care vor primi trofee, precum şi zeci de artişti figuranţi, care vor desena un spectacol din propriile trupuri, într-un concept legat de momentele importante ale istoriei clubului, stadionului, echipei şi municipiului Craiova.

"Diversitatea şi unicitatea evenimentului vor aduce un număr foarte mare de participanţi şi o vizibilitate crescută a activităţii Instituţiei Primarului Municipiului Craiova şi a Consiliului Local Municipal. Show-ul este conceput drept unul spectaculos de proiecţii video şi videomapping, atât pe exteriorul, cât şi în interiorul stadionului, spectacol de lumini şi lasere, pe o tematică bine stabilită, unitară ca imagine, cu un conţinut grafic special creionat pentru acest eveniment şi cu toate serviciile aferente incluse”, se arată în raportul ataşat proiectului.

Contractul de execuţie pentru noul complex sportiv a fost semnat în mai 2015, iar în septembrie 2015 au început lucrările propriu-zise.

Valoarea total a contractului este de 216.068.596,92 lei cu TVA.

Noul Complex Sportiv ”Ion Oblemenco” din Craiova a fost conceput pentru a putea găzdui meciuri din cadrul UEFA Euro 2020 Tournament, FIFA WORLD CUP, UEFA Champions League, UEFA Europa League, FRF – Liga I.

Stadionul va putea fi folosit, de asemenea, pentru alte tipuri de sporturi, precum rugby, oină, hochei pe iarbă, mini-hochei sau fotbal american. De asemenea, în incinta complexului sportiv se vor putea organiza şi concerte, târguri, expoziţii, evenimente culturale şi sociale.

MEDIAFAX

Ionut Jifcu, corespondenti@mediafax.ro

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.