Au dat cu mingea-n baltă. Amorim a adus Astrei Supercupa, după un meci jucat pe un teren ca o piscină, în plin cod portocaliu de ploaie. Astra - CFR 1-0

16 iul 2016 20657 afişări Comentează şi tu Liga 1
Au dat cu mingea-n baltă. Amorim a adus Astrei Supercupa, după un meci jucat pe un teren ca o piscină, în plin cod portocaliu de ploaie. Astra - CFR 1-0 Foto: Dan Tăuţan / Mediafax Foto 16 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/15529520/10/7389297-mediafax-foto-dan-horia-tautan.jpg
  • Astra a devenit supercampioana României, după un meci extrem de chinuit, pe o ploaie nemiloasă şi un teren acoperit de apă.
  • Wiliam de Amorim a marcat singurul gol al finalei jucate pe Cluj Arena.

Poate că Euro i-a răsfăţat prea tare şi au uitat de nivelul din Liga I, poate pretenţiile erau prea mari, poate terenul i-a încurcat mai mult decât trebuie pe fotbalişti, dar certitudinea e că spectatorii entuziasmaţi că vor vedea o supercupă de poveste au cam rămas cu “sacul” gol de la “pomul lăudat”. Clujenii care au ales Supercupa României în loc de Electric Castle nu s-au felicitat prea tare pentru decizie. Nicidecum după prima repriză. Una în care a ploua doar la propriu şi n-a fost şi o ploaie de ocazii. Daum a avut primul contact direct cu fotbalul românesc, din postura de selecţioner. A văzut multe întreruperi, un teren băltind de apă, cum era în Germania anilor ’90 şi cam puţine realizări demne de notat în caietul său cu posibili selecţionaţi. Fabricio şi Vangjeli au fost noutăţile Astrei care a jucat cu Boudjemaa pe post de “vârf fals” în lipsa altor obţiuni. Fabricio a trimis şi singura minge pe poartă a reprizei, cu capul, pentru plonjonul lui Marc (21). Ioniţă a căutat poarta de la 25 de metri, dar fără succes (27), iar Mureşan a ratat şi el ţinta, cu capul, după un corner (45+3). Au fost singurele faze remarcate într-o repriză în care Astra şi-a ţinut mai bine echilibrul pe terenul ca o piscină.

Balta a ţinut cu Astra

În repriza a doua ploaia a devenit torenţială, iar mingea aproape imposibil de controlat. S-a jucat mai mult la întâmplare, din ambiţie, cu mingea care se oprea din metru, în metru într-o baltă, fără nicio legătură cu fotbalul jucat în condiţii normale. Cristi Bud (46 şi 48) l-a pus la lucru pe Gavrilaş, intrat la pauză în locul accidentatului Lung, dar portarul de rezervă i-a salvat pe astrali.

Istvan Kovacs s-a încăpăţânat să nu oprească meciul unde era clar că mingea nu avea cum să sară, iar “duşul” a continuat pentru jucători. Mingea lua traiectorii care stârneau hohote de râs în tribună. Teixeira a ratat ocazia reprizei pentru Astra, când lovitura s-a de cap a fost deviată în corner (80). 

Pe când toată lumea aştepta penalty-urile, mingea s-a oprit într-o baltă, în faţa lui Marc, portarul CFR-ului a respins doar până la William de Amorim, iar braziliano-românul a marcat în poarta goală (86). În ultimul minut, Nouvier şi Larie n-au putut devia mingea udă în poarta goală, iar Astra a câştigat Supercupa, după o seară în care ploaia a adus belşug doar giurgiuvenilor, care câştigă al doilea trofeu din istorie, după un meci ce trebuia însă oprit încă de la pauză, din pricina terenului impracticabil.


Astra - CFR Cluj 1-0 (De Amorim 86)

  • Astra: Lung jr. (   Gavrilaş 46) - Vangjeli, Geraldo,   Fabricio, Junior Morais -   Boldrin, Lovin (Oros 84) - Boudjemaa (D. Florea 61), Al. Ioniţă II De Amorim -   Teixeira
  • CFR Cluj: T. Marc -   Tiago Lopes,   Larie, A. Mureşan, Camora -   Jakolis (Nouvier 88),   Petrucci, Ruiz,   Al. Păun - Negruţ (  Cristian Lopez 46), Bud  (Guima 70)

23:44 FINAL DE MECI!  Giurgiuvenii câştigă al patrulea trofeu din istorie, după un meci de luptă, tranşat de golul norocos înscris de William de Amorim în minutul 86.


23:42 Ocazie monumentală a CFR-ului! Gavrilaş iese rău pe o centrare, mingea se loveşte de Nouvier, apoi ajunge la Andrei Mureşan, dar stoperul şutează peste poartă, din câţiva metri.


23:40 Nouvier intră în locul lui Jakolis, în minutul 88, dar şansele ca CFR-iştii să reuşească ceva sunt foarte mici. Trei minute de prelungiri.


23:35 GOOOOOL ASTRA! Doar aşa se putea deschide scorul. Gavrilaş degajează, Ioniţă prelungeşte pe spate, iar apa aproape că decide câştigătoarea trofeului. Larie pasează pentru Traian Marc, mingea se opreşte într-o baltă, Florea pune presiune şi goalkeeper-ul clujean nu face decât să o degajeze câţiva metri, până la William de Amorim, care o trimite în poarta goală! 1-0, cu trei minute înaintea finalului.


23:32 Lovin se accidentează şi e nevoit să iasă de pe teren în minutul 84. Intră Cristi Oros, cel care va juca la închidere. Încă cinci minute şi se termină chinul.


23:28 Lovin centrează bine în faţa porţii pentru Teixeira, portughezul reia cu capul, dar Tiago Lopes intervine şi deviază în corner. Încă fix 11 minute şi ajungem la penalty-uri.


23:20 E minutul 72 şi şansele să vedem un gol sunt foarte mici. După cum probabil ştiţi, după cele 90 de minute se va trece direct la loviturile de la 11 metri dacă scorul va fi egal.


23:14 Mingea lungă, la bătaie, e singura soluţie pe un astfel de teren. Nu se poate pasa, aşa că partida s-a transformat într-o luptă continuă la mijlocul terenului.


23:09 Schimbare logică la Astra. Iese Boudjemaa, incapabil să facă ceva pe un astfel de teren, şi intră Daniel Florea. Astra are, în sfârşit, un om obişnuit cu postul de atacant.


23:05 Deja nu se mai joacă fotbal. Plouă torenţial, iar terenul e plin de bălţi şi mingea nu mai circulă aşa cum trebuie. CFR e avantajată, pentru că e echipa mai puternică fizic, iar detenta lui Bud poate fi un mare ajutor, în condiţiile în care nu se poate juca la firul ierbii. E minutul 57.


23:00 Clujenii continuă jocul dur din prima repriză, Tiago Lopes are galben şi face un fault la limită, dar scapă de eliminare. Apare şi prima ocazie a CFR-ului, dar Gavrilaş reţine în doi timpi lovitura de cap a lui Cristian Lopez.


22:53 Accidentarea lui Silviu Lung îl împiedică pe portarul titular al Astrei să revină de la vestiare, iar locul său e luat de George Gavrilaş. Miriuţă schimbă şi el, cu Cristian Lopez în locul lui Negruţ. A început să toarne din nou la Cluj, aşa că şansele să vedem ceva spectacol scad şi mai mult.


22:37 Intrăm la cabine, după alte cinci minute de prelungire. Nimic la nimic, fotbal puţin, un teren ud, dar care se prezintă bine şi speranţe pentru o parte a doua mai bună.


22:32 Cred că ne-am luat cu EURO şi am uitat de nivelul fotbalului românesc. Meciul rămâne foarte slab şi, până în minutul 45, clujenii au primit deja cinci cartonaşe galbene. Marius, Vasile, vrem şi noi fotbal!


22:25 Cam acesta e registrul în care se joacă. Astra încearcă să plece cu construcţia de jos, CFR aşteaptă şi se retrage, iar mijlocaşii vin în întâmpinare în momentul în care giurgiuvenii verticalizează. De obicei acolo se opresc fazele importante. Larie ia galben pentru fault din spate la Teixeira.


22:19 Meciul a fost oprit o bună perioadă de timp, după ce Silviu Lung şi-a spart nasul, iar Alexandru Păun şi-a spart capul. Partida s-a reluat după aproximativ cinci minute de pauză.


22:14 Davide Petrucci a jucat la Manchester United şi am fi tentaţi să considerăm că şi-a adus aminte de stilul ceva mai dur din Anglia pentru a ne explica evoluţia lui din primele 25 de minute. Italianul a luat devreme un cartonaş galben, apoi a făcut alte trei faulturi la limită, pentru care ar fi putut fi eliminat, dar Istvan Kovacs l-a iertat. Lung iese pe o centrare, boxează mingea, dar se loveşte destul de rău şi în cădere îl face K.O. şi pe Alexandru Păun.


22:09 Presiunea Astrei creşte, iar tactica destul de defensivă a CFR-ului le permite adversarilor să ajungă uşor în preajma careului advers. Jakolis îl faultează pe Morais, Boudjemaa bate bine lovitura liberă rezultată, Fabricio reia cu capul şi e aproape de primul gol în România, dar Traian Marc respinge de la colţul scurt.


22:03 Ajunse la capătul unei pregătiri de vară anevoioase, cele două echipe nu se omoară cu spectacolul. Alexandru Păun i-a cam rupt gleznele albanezului Vangjeli, dar a centrat prost din poziţie bună. Astra e echipa mai activă, dar Ioniţă, Teixeira şi De Amorim sunt vizibil încurcaţi de terenul greu. Petrucci ia galben după o intrare dură la mijlocul terenului.


21:53 Va fi greu de jucat, chiar dacă terenul de pe Cluj Arena se menţine bine. E interesant că rolul atacantului la Astra nu-i revine doar lui Teixeira, Boldrin sau De Amorim devenint în multe rânduri cei mai avansaţi jucători ai campioanei. E un start cu un ritm relativ bun, cu un mic plus pentru giurgiuveni.


21:45 A început meciul! La Cluj plouă de rupe, aspect care face ca tribunele să fie destul de goale.


21:35 10 minute până la marele meci. Christoph Daum va lua loc în tribuna de pe Cluj Arena, după ce a stat de vorbă cu Vasile Miriuţă şi Marius Şumudică.


21:24 De obicei, primul meci al unui nou sezon ne surprindea cu o mulţime de jucători noi, necunoscuţi, pe care abia îi descopeream. Anul acesta, însă, lucrurile nu mai stau la fel. Vom avea doar doi fotbalişti noi în cele două echipe, ambii la Astra. Este vorba despre fundaşul central Fabricio Dornellas, fost vicecampion mondial cu naţionala de tineret a Braziliei, şi fundaşul stânga Kristi Vangjeli, fotbalist de naţională din Albania. Să-i vedem ce pot.


Fabricio Dornellas (foto), fundaşul central adus pentru a-l înlocui pe Valerică Găman.


21:13 Prezent pe Cluj Arena, colegul Vlad Măcicăşan ne informează că vremea s-ar putea să pună ceva probleme. Concret, la Cluj plouă torenţial de câteva ore, iar gazonul e îmbibat cu apă. Sunt două echipe considerate tehnice, aşa că e de aşteptat ca acest aspect să influenţeze jocul.


21:00 Avem cele două echipe de start. Nu joacă Seto, aşa cum era de aşteptat, Şumudică preferându-l pe Alexandru Ioniţă II. Astra intră fără vreun atacant de meserie şi, cel mai probabil, Teixeira va juca pe post de nouă fals. Foaia de joc a partidei:


20:50 Meciul se joacă pe Cluj Arena, deci, teoretic CFR e avantajată. Arbitrul partidei va fi Istvan Kovacs, centralul din Carei pe care mulţi oameni din fotbal l-au acuzat, de-a lungul timpului, de legături cu echipa clujeană.


20:35 Bună seara! Vă provoc să recunoaşteţi că vă era dor de un meci de Liga 1 şi să staţi aproape, pentru că peste o oră şi 10 minute dăm startul noului sezon. Astra - CFR e Supercupa României din acest an, iar giurgiuvenii au ceva probleme. Şumudică e suspendat după sancţiunea primită în urma incidentelor de la finalul meciului cu ASA, din sezonul trecuti, iar antrenorul din acte va fi Cristian Petre. Mai mult, Astra nu are niciun atacant valid, Daniel Niculae şi Denis Alibec fiind suspendaţi. Dincolo, CFR-ul joacă în propriul oraş, vine cu un antrenor nou, Vasile Miriuţă, şi fără vreo problemă de lot. O reţetă interesantă, nu-i aşa?


Astra - CFR Cluj deschide noul sezon în România, meciul din Supercupă fiind programat să se dispute în această seară cu începere de la ora 21:45. Confruntarea din Supercupa României se va desfăşura pe Cluj Arena.

Marius Şumudică va fi suspendat la acest meci, în timp ce Miriuţă îşi poate trece în palmares primul trofeu din cariera de antrenor.

"Jucăm cu o echipă foarte bună, un antrenor foarte bun, care a făcut o treabă extraordinară, dar am mare încredere în jucătorii mei şi abia aşteptăm să începem meciul. E un minus că nu-l vor avea pe Şumi pe bancă, dar au jucători buni care pot face diferenţa. Jucăm în Cluj, la 5 minute de stadionul nostru şi sper să avem mulţi suporteri. Astra are un nucleu de jucători buni, care, cu siguranţă pot suplini lipsa lui Alibec", a caracterizat Miriuţă Supercupa României.

Ardelenii sunt pregătiţi pentru orice scenariu, inclusiv pentru loviturile de departajare. "Normal că mă gândesc şi la penalty-uri. Ultimul trofeu a fost decis la penalty-uri. Acum e o situaţie ciudată, după 90 de minute se va trece direct la penalty-uri dacă va fi egal. Sper să fim câştigători, indiferent cum va fi", a declarat portarul CFR-ului Traian Marc.

Meciul din Supercupă ar putea fi ultimul pentru Marius Şumudică la Astra. Date fiind problemele pe care le are în România, tehnicianul giurgiuvenilor se gândeşte serios la ofertele pe care le are. Secundul său, Cristian Petre a recunoscut că Şumi are o ofertă concretă din Turcia, de la Gaziantep: "Este o ofertă clară şi concretă. Acei oameni au venit şi la meciul amical cu FC Copenhaga, dar lui Şumudică îi va fi greu să se despartă de această echipă. E şi mirajul Champions League şi acele probleme din Turcia, un oraş aproape de Siria".

Astra are până acum trei trofee în vitrină: titlul, obţinut sezonul trecut, Cupa şi Supercupa României câştigate în 2014.

CFR Cluj a câştigat de două ori Supercupa României, în 2009 şi 2010. Ardelenii mai au în palmares 4 Cupe şi trei titluri de campioni.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.