Arbitrul meciului pe care a pariat Dinu Gheorghe a fost acuzat de Chipciu de legături cu „Vamă”. FC Botoșani, scrisoare de protest la Digi: „Se vedea la TV că Vamă e sigur că ASA va câștiga. E grav dacă are legături cu Rusandu” | VIDEO

  • Publicat:
  • Actualizat:

Luni seară, la câteva ore după ce media din România a prezentat imaginile video cu Dinu Gheorghe pariind pe victoria lui ASA Târgu Mureș la Botoșani într-o agenție PublicBet din zona Dorobanți, fostul președinte de la Rapid a apărut la DigiSport, în emisiunea lui Vali Moraru, unde este invitat permanent. Pe final, moderatorul i-a spus: „Domnule Dinu, haideți să lămurim și povestea asta cu pariurile”. Pe un ton calm, Dinu Gheorghe a explicat: „Nu am făcut asta niciodată în viața mea. Nu trebuie să dau explicații nimănui despre ce fac în viața mea. Nu trebuie să dau explicații la poliție de fiecare dată când plec din țară, nu sunt implicat în vreo rețea de prostituție. Ce, n-am voie să intru într-o casă de pariuri?”.

România TV a publicat luni, 23 martie, imagini surprinse de un amator într-o casă de pariuri din Dorobanți. Dinu Gheorghe se află la casă, unde îi cere angajatei să-i plaseze mai multe pariuri. A pariat pe meciul Botoșani-ASA Târgu Mureș mai multe variante, X2, 2 final, etc”, a scris un cititor, pe nume Radu, pe site-ul postului TV. În toate variantele, exista un numitor comun: victoria lui ASA. Pe imagini, Dinu Gheorghe este surprins când pronunță cifra 250, probabil miza pariurilor. În momentul în care a observat că este filmat, fostul președinte de club a anulat biletele. Întrebat despre acest gest de o reporteră ProSport, Dinu Gheorghe a răspuns cu o jignire: „Ești o proastă!”.

„Am jignit pentru că m-a întrebat de trei ori despre asta
Dinu Gheorghe, în studioul DigiSport

Neimplicat în vreun club în acest moment, Dinu Gheorghe rămâne un personaj cu legături importante în fotbalul românesc. Acesta este unul dintre motivele pentru care DigiSport l-a angajat în postura de invitat permanent. Vineri, 20 martie, la câteva ore după ce a fost filmat pe ascuns în casa de pariuri, Dinu Gheorghe a apăru nonșalant  în fața altor camere video, de data asta în studiourile Digi. Pariurile sale pe meciul FC Botoșani – ASA erau necunoscute atunci publicului, însă Dinu Gheorghe n-a avut nicio reținere în a comenta pe tema partidei pe care tocmai încercase să mizeze.  Înainte și în pauza partidei, când scorul era 1-0 pentru oaspeți, invitatul lui Vali Moraru a spus de mai multe ori că „probabil ASA va reuși să câștige”. Inutil de spus, Dinu nu a pomenit nicio secundă despre pariul tocmai anulat din cauza indiscreției unui telespectator RTV.


Jeremy Faugh Porret (FC Botoșani) încearcă să-l dribleze pe Ianis Zicu. Fază din meciul pe care Dinu Gheorghe a pariat pe victoria oaspeților


Dinu Gheorghe despre arbitraj: „N-a fost o gaură în cer!”

La final, după intervențiile oficialilor de la Botoșani, supărați pe arbitraj, Dinu Gheorghe a declarat: „Dacă patronul rămâne la această versiune, fără să găsească conexiuni la arbitraj, la Cluj, la Necluj, au pierdut acasă cu Oțelul, au făcut egal cu Oțelul, au făcut egal la Mediaș cu echipe care sunt jos în clasament, înseamnă că și jocul lor are probleme. Au ratat penalty la meciul cu Petrolul în minutul 93. Aici trebuie să se gândească patronul celor de la Botoșani. Nu să…arbitrajul, poftim, arbitrajul le-a dat cinci la sută Mureșului. N-a fost o gaură în cer asta. Aici cred că dacă rămâne patronul celor de la Botoșani, fără să caute explicații, cred că va putea remedia situația„.

Pe scurt, arbitrul a ajutat-o pe ASA, dar asta nu este o problemă. Oficialii de la Botoșani trebuie să caute explicațiile în altă parte. Aici, lucrurile devin interesante. Arbitrul meciului a fost Lucian Rusandu din Sfântu Gheorghe, același pe care stelistul Alex Chipciu l-a acuzat voalat în august 2014 că este unul dintre oamenii de manevră ai lui Dinu Gheorghe. Supărat după meciul Steaua – Ceahlăul 0-1, mijlocașul a declarat: „Nu vreau să comentez arbitrajul, dar am avut două penalty-uri, ambele la mine, și m-a eliminat. Eu știu cine este acest arbitru, îl cunosc, că doar am jucat și eu la Brașov și știu în ce direcție trage. Sper să nu se mai întâmple așa ceva”.

ProSport a verificat trecutul relației Rusandu – Dinu Gheorghe. Arbitrul nu a fost niciodată delegat la un meci al lui FC Brașov pe vremea când actualul analist Digi era președinte. În schimb, în mandatul lui Dinu Gheorghe la Astra, Rusandu a arbitrat de 5 ori, patru dintre acestea fiind câștigate de echipa mutată de la Ploiești la Giurgiu.

„Nu mă simt vizat în niciun fel de ce a spus Chipciu. E un nebun, cine știe ce e în capul lui! Nu am nicio legătură cu arbitrul Rusandu, nu am schimbat mai mult de zece vorbe cu el în viața mea. Rusandu e genul de arbitru care, dacă îi reproșezi ceva, nu te bagă în seamă. Nu știu ce vrea să spună Chipciu, dacă știe el ceva din perioada petrecută la Brașov, să dezvolte subiectul! Uitați-vă ce rezultate a avut Brașov cu acest arbitru la centru și o să vă dați seama”
Dinu Gheorghe, august 2014

Tragem linie și avem următoarele date: un om încă extrem de influent în fotbalul românesc este văzut pariind pe meciul la care este delegat un arbitru considerat un apropiat de-al său. Anulează biletele în momentul în care sesizează că este urmărit. După câteva ore, se duce la Digi unde spune că el crede că va câștiga echipa pe care tocmai pariase și apoi îi ia apărarea arbitrului care este acuzat că a ajutat aceeași echipă. Curioasă coincidență!

Iftime, finanțator Botoșani: „E o problemă de morală și una profesională, de televiziune”

Ce părere au însă oficialii lui FC Botoșani despre prezența lui Dinu Gheorghe într-o casă de pariuri, cu câteva ore înainte de meciul cu ASA Târgu Mureș? ProSport l-a contactat pe finanțatorul clubului, Valeriu Iftime. Reacția aceastuia a fost una vehementă.  


Valeriu Iftime, finanțatorul lui FC Botoșani, este nemulțumit de faptul că analistul Digi, Dinu Gheorghe, a comentat meciul echipei sale după ce a pariat


Ați văzut povestea cu Dinu Gheorghe?
Am văzut-o. M-a sunat un ziarist din Botoșani și mi-a spus.

Dinu Gheroghe a fost invitat la Digi înainte, la pauza și după meciul Botoșani – ASA și a comentat declarațiile oficialilor clubului dumneavoastră, nemulțumirile legate de arbitraj.
De arbitraj a fost nemulțumit Cornel Șfaițer, dar nu mai contează asta. E clar că arbitrul nu ne-a lăsat să jucăm. Nu a viciat rezultatul, dar nu ne-a lăsat să ne facem jocul. Dacă luăm în calcul subiectul ăsta, este fără îndoială nu doar o problemă de moralitate, ci și profesională, de televiziune. De ce-l invită pe un om care joacă la pariuri, care are niște influențe, vrând-nevrând, în fotbal? Fără îndoială, noi ne gândim să-l acuzăm că poate știa ceva de arbitrajul ăla care a fost părtinitor.

Acum câteva luni, Chipciu a lăsat de înțeles că între Dinu Gheorghe și arbitrul Lucian Rusandu există o relație apropiată…
Dacă e omul lui Dinu Gheorghe, atunci lucrurile sunt legate. Arbitrul ăla a avut o atitudine, a tras de timp cât a putut, a dat tot ce se putea da încât să nu fim lăsați să jucăm. Repet, nu le-a băgat mingea în poartă, dar lovitura din care au marcat golul doi a fost inventată. Ne-am uitat de două ori la faza aia. Faptul că Vamă joacă la pariuri, faptul că se știe cu acest arbitru, are relații cu el – habar nu am dacă e așa sau nu – , faptul că a comentat într-un mod ca și cum știa că urmează să se întâmple lucrurile astea…

După meci, a spus la Digi că Rusandu a dat un cinci la sută gazdelor, însă nu e o gaură în cer. Botoșani are alte lucruri de remediat.
Sigur că avem de rezolvat lucrurile noastre. Povestea este că eu veneam după un taifun la Cluj, unde arbitrul ne-a schingiuit pur și simplu. Ce a făcut Rusandu mi s-a părut un parfum, însă toți cei din stafful tehnic erau teribil de revoltați. Eu i-am calmat cumva. Le-am zis să dăm goluri, cum spune și Dinu Gheorghe, că e greu cu echipe care sunt ajutate în modul ăsta.

După ce l-ați văzut pe Dinu Gheorghe în imaginile din casa de pariuri, ați făcut legătura cu mediul pierdut?
Da, categoric! Chiar dacă nu avem dovezi, la nivel intuitiv, de bun simț, e o chestiune de morală. Un om care comentează la televizor nu are voie să parieze. Mai ales că îl cheamă Dinu Vamă, că îl cheamă Vamă.

Îl cheamă Dinu Gheorghe.
Știu, e porecla lui. Dar de ce i se spune Vamă? A vămuit multe. Eu așa cred. Nu-l acuz, însă e clar că numele îi vine de undeva. În capul meu e că Dinu Gheorghe e Vamă, iar el era atât de sigur în timpul meciului că o să bată ASA.

De unde știți asta?
Se vedea sută la sută. A fost vizibil faptul că el era sigur că Târgu Mureș câștigă. Mie mi-au spus toți, prieteni din țară. Ce are, domn”e, ăsta cu voi? Fără să știm atunci că apare și bombardierul. Când am aflat că a jucat și la pariuri bineînțeles că am făcut legătura. Ă‚sta se distrează cu noi, a pariat pe Târgu Mureș. Dacă are legături cu arbitrul e cu atât mai grav.

Aveți de gând să trimiteți vreo scrisoare către FRF și Ligă?
Niște acțiuni trebuie luate. O scrisoare care să sesizeze lucrurile astea vizibile, care țin de morală, o să facem. Avem nevoie de morală mai mult ca oricând. O să facem o scrisoare și la Digi pentru că analiza la prima vedere arată că un om care a jucat la pariuri comentează în defavoarea noastră vizibil. E un motiv de îndoială.

Dinu Gheorghe, considerat apropiatul arbitrilor

Dinu Gheorghe este cunoscut în fotbalul românesc și pentru că are multe cunoștințe în arbitraj. Printre arbitrii săi preferați sunt Istvan Kovacs, Cristi Balaj, Sebastian Colțescu, Adrian Comănescu și Radu Petrescu, dar și mai mulți asistenți.  În 2008, pe când era președinte la FC Brașov, „Vamă” a fost acuzat de conducerea echipei Gaz Metan Mediaș, după un meci direct, că a avut arbitrul de partea lui. E vorba de Sebastian Colțescu. Acesta le refuzase trei penalty-uri medieșenilor în partida cu FC Brașov și a fost suspendat apoi de CCA până la finalul turului. La fel și asistentul Costin Florescu. „Îmi este greu să cred că nu a fost intenționat, atâta timp cât nu a greșit decât într-o singură direcție. Oamenii care au dovedit că nu au o conduită morală și profesională corectă trebuie excluși. Arbitrii care lucrează la comandă și care continuă să greșească trebuie trimiși acolo unde le este locul. Nu este admisibil ca un asemenea arbitru, care a fost retrogradat anul trecut în lotul B și, ulterior, scos de pe lista FIFA, să mai rămână în fotbalul românesc”, s-a revoltat Corin Cindrea, președintele Gaz Metan.

În 2001, pe când era conducător la Rapid, după un joc la Constanța cu Farul câștigat cu 3-1 de echipa sa, Dinu Gheorghe a fost acuzat că a petrecut, cu o seară înainte de joc, într-un club din stațiunea Mamaia, în care s-a aflat și Cristi Balaj, arbitrul meciului. La câțiva ani după acest episod, Balaj le-a spus apropiaților de ce e asociat cu Dinu: „Se lăuda la diverse persoane că m-ar fi ajutat pe mine pe vremea când era șeful Vămilor”. 

Sursă video: România TV

 

Pe aceeași temă
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
Tinerii inseparabili din Ucraina, care au petrecut peste 120 de zile încătuşaţi, s-au despărţit
Tinerii inseparabili din Ucraina, care au petrecut peste 120 de zile încătuşaţi, s-au despărţit
Gestul lui Ronaldo a fost ironizat după meciul de pe Naţional Arena. Ce a făcut Andriy Yarmolenko
Gestul lui Ronaldo a fost ironizat după meciul de pe Naţional Arena. Ce a făcut Andriy Yarmolenko
Chivu, pas urias in cariera! Unde va antrena in noul sezon
Chivu, pas urias in cariera! Unde va antrena in noul sezon
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Surpriză mare în audiențele TV din România. Ce s-a întâmplat cu emisiunea La Măruță de la Pro TV, în ziua în care prezentatorul a lipsit
Surpriză mare în audiențele TV din România. Ce s-a întâmplat cu emisiunea La Măruță de la Pro TV, în ziua în care prezentatorul a lipsit
Scandalul MOMENTULUI! Laurențiu Reghecampf Junior rupe tăcerea despre divorțul părinților săi: „Familia va rămâne unită până la moarte. Tata o divinizează pe mama!”
Scandalul MOMENTULUI! Laurențiu Reghecampf Junior rupe tăcerea despre divorțul părinților săi: „Familia va rămâne unită până la moarte. Tata o divinizează pe mama!”
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Tinerii din Romania, luați în armată! MApN a făcut anunțul: Începe recrutarea!
Tinerii din Romania, luați în armată! MApN a făcut anunțul: Începe recrutarea!
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor iPhone-ul lui său. Surpriza pe care au avut-o
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor iPhone-ul lui său. Surpriza pe care au avut-o
Prima declarație a Prodancei după ce Reghe a anunțat că divorțează: "AM..." Reacția ei e greu de înțeles
Prima declarație a Prodancei după ce Reghe a anunțat că divorțează: "AM..." Reacția ei e greu de înțeles
Prezentatoare celebră din România, mărturisiri şocante despre partener! 'Câte bătăi am îndurat...'
Prezentatoare celebră din România, mărturisiri şocante despre partener! 'Câte bătăi am îndurat...'
Anunțul făcut de șeful PFIZER! Toți cei vaccinați cu AMBELE DOZE trebuie neapărat să știe acest lucru
Anunțul făcut de șeful PFIZER! Toți cei vaccinați cu AMBELE DOZE trebuie neapărat să știe acest lucru
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Are 22 de ani și va moșteni imperiul Apple. Cum arată Eve Jobs, fiica lui Steve Jobs
Are 22 de ani și va moșteni imperiul Apple. Cum arată Eve Jobs, fiica lui Steve Jobs
Top 6 mașini premium la mâna a doua pe care merită să dai 7.000 de euro
Top 6 mașini premium la mâna a doua pe care merită să dai 7.000 de euro
Motivul ascuns pentru care nu vrei să pierzi un smartphone neprotejat cu parolă și amprentă
Motivul ascuns pentru care nu vrei să pierzi un smartphone neprotejat cu parolă și amprentă
NEWS ALERT. Ploile nu se opresc. ANM a emis un Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară şi Cod galben în mare parte din ţară
NEWS ALERT. Ploile nu se opresc. ANM a emis un Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară şi Cod galben în mare parte din ţară
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Fanii lui Dinamo Kiev au întrecut orice măsură! Banner-ul afişat împotriva lui Mircea Lucescu chiar pe Arena Naţională
Fanii lui Dinamo Kiev au întrecut orice măsură! Banner-ul afişat împotriva lui Mircea Lucescu chiar pe Arena Naţională
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar avea curajul, la vârsta ei
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar avea curajul, la vârsta ei
Andreea Mantea a mărturisit că a fost bătută de tatăl fiului ei, Cristi Mitrea: ”Câte am îndurat, chiar și cu el în pântec”
Andreea Mantea a mărturisit că a fost bătută de tatăl fiului ei, Cristi Mitrea: ”Câte am îndurat, chiar și cu el în pântec”
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Anunțul șoc de la Audi: Adio TDI și TFSI, iar două modele extrem de populare din gama Audi vor fi retrase
Anunțul șoc de la Audi: Adio TDI și TFSI, iar două modele extrem de populare din gama Audi vor fi retrase
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu