Arbitrul meciului pe care a pariat Dinu Gheorghe a fost acuzat de Chipciu de legături cu „Vamă”. FC Botoșani, scrisoare de protest la Digi: „Se vedea la TV că Vamă e sigur că ASA va câștiga. E grav dacă are legături cu Rusandu” | VIDEO

  • Publicat:
  • Actualizat:

Luni seară, la câteva ore după ce media din România a prezentat imaginile video cu Dinu Gheorghe pariind pe victoria lui ASA Târgu Mureș la Botoșani într-o agenție PublicBet din zona Dorobanți, fostul președinte de la Rapid a apărut la DigiSport, în emisiunea lui Vali Moraru, unde este invitat permanent. Pe final, moderatorul i-a spus: „Domnule Dinu, haideți să lămurim și povestea asta cu pariurile”. Pe un ton calm, Dinu Gheorghe a explicat: „Nu am făcut asta niciodată în viața mea. Nu trebuie să dau explicații nimănui despre ce fac în viața mea. Nu trebuie să dau explicații la poliție de fiecare dată când plec din țară, nu sunt implicat în vreo rețea de prostituție. Ce, n-am voie să intru într-o casă de pariuri?”.

România TV a publicat luni, 23 martie, imagini surprinse de un amator într-o casă de pariuri din Dorobanți. Dinu Gheorghe se află la casă, unde îi cere angajatei să-i plaseze mai multe pariuri. A pariat pe meciul Botoșani-ASA Târgu Mureș mai multe variante, X2, 2 final, etc”, a scris un cititor, pe nume Radu, pe site-ul postului TV. În toate variantele, exista un numitor comun: victoria lui ASA. Pe imagini, Dinu Gheorghe este surprins când pronunță cifra 250, probabil miza pariurilor. În momentul în care a observat că este filmat, fostul președinte de club a anulat biletele. Întrebat despre acest gest de o reporteră ProSport, Dinu Gheorghe a răspuns cu o jignire: „Ești o proastă!”.

„Am jignit pentru că m-a întrebat de trei ori despre asta
Dinu Gheorghe, în studioul DigiSport

Neimplicat în vreun club în acest moment, Dinu Gheorghe rămâne un personaj cu legături importante în fotbalul românesc. Acesta este unul dintre motivele pentru care DigiSport l-a angajat în postura de invitat permanent. Vineri, 20 martie, la câteva ore după ce a fost filmat pe ascuns în casa de pariuri, Dinu Gheorghe a apăru nonșalant  în fața altor camere video, de data asta în studiourile Digi. Pariurile sale pe meciul FC Botoșani – ASA erau necunoscute atunci publicului, însă Dinu Gheorghe n-a avut nicio reținere în a comenta pe tema partidei pe care tocmai încercase să mizeze.  Înainte și în pauza partidei, când scorul era 1-0 pentru oaspeți, invitatul lui Vali Moraru a spus de mai multe ori că „probabil ASA va reuși să câștige”. Inutil de spus, Dinu nu a pomenit nicio secundă despre pariul tocmai anulat din cauza indiscreției unui telespectator RTV.


Jeremy Faugh Porret (FC Botoșani) încearcă să-l dribleze pe Ianis Zicu. Fază din meciul pe care Dinu Gheorghe a pariat pe victoria oaspeților


Dinu Gheorghe despre arbitraj: „N-a fost o gaură în cer!”

La final, după intervențiile oficialilor de la Botoșani, supărați pe arbitraj, Dinu Gheorghe a declarat: „Dacă patronul rămâne la această versiune, fără să găsească conexiuni la arbitraj, la Cluj, la Necluj, au pierdut acasă cu Oțelul, au făcut egal cu Oțelul, au făcut egal la Mediaș cu echipe care sunt jos în clasament, înseamnă că și jocul lor are probleme. Au ratat penalty la meciul cu Petrolul în minutul 93. Aici trebuie să se gândească patronul celor de la Botoșani. Nu să…arbitrajul, poftim, arbitrajul le-a dat cinci la sută Mureșului. N-a fost o gaură în cer asta. Aici cred că dacă rămâne patronul celor de la Botoșani, fără să caute explicații, cred că va putea remedia situația„.

Pe scurt, arbitrul a ajutat-o pe ASA, dar asta nu este o problemă. Oficialii de la Botoșani trebuie să caute explicațiile în altă parte. Aici, lucrurile devin interesante. Arbitrul meciului a fost Lucian Rusandu din Sfântu Gheorghe, același pe care stelistul Alex Chipciu l-a acuzat voalat în august 2014 că este unul dintre oamenii de manevră ai lui Dinu Gheorghe. Supărat după meciul Steaua – Ceahlăul 0-1, mijlocașul a declarat: „Nu vreau să comentez arbitrajul, dar am avut două penalty-uri, ambele la mine, și m-a eliminat. Eu știu cine este acest arbitru, îl cunosc, că doar am jucat și eu la Brașov și știu în ce direcție trage. Sper să nu se mai întâmple așa ceva”.

ProSport a verificat trecutul relației Rusandu – Dinu Gheorghe. Arbitrul nu a fost niciodată delegat la un meci al lui FC Brașov pe vremea când actualul analist Digi era președinte. În schimb, în mandatul lui Dinu Gheorghe la Astra, Rusandu a arbitrat de 5 ori, patru dintre acestea fiind câștigate de echipa mutată de la Ploiești la Giurgiu.

„Nu mă simt vizat în niciun fel de ce a spus Chipciu. E un nebun, cine știe ce e în capul lui! Nu am nicio legătură cu arbitrul Rusandu, nu am schimbat mai mult de zece vorbe cu el în viața mea. Rusandu e genul de arbitru care, dacă îi reproșezi ceva, nu te bagă în seamă. Nu știu ce vrea să spună Chipciu, dacă știe el ceva din perioada petrecută la Brașov, să dezvolte subiectul! Uitați-vă ce rezultate a avut Brașov cu acest arbitru la centru și o să vă dați seama”
Dinu Gheorghe, august 2014

Tragem linie și avem următoarele date: un om încă extrem de influent în fotbalul românesc este văzut pariind pe meciul la care este delegat un arbitru considerat un apropiat de-al său. Anulează biletele în momentul în care sesizează că este urmărit. După câteva ore, se duce la Digi unde spune că el crede că va câștiga echipa pe care tocmai pariase și apoi îi ia apărarea arbitrului care este acuzat că a ajutat aceeași echipă. Curioasă coincidență!

Iftime, finanțator Botoșani: „E o problemă de morală și una profesională, de televiziune”

Ce părere au însă oficialii lui FC Botoșani despre prezența lui Dinu Gheorghe într-o casă de pariuri, cu câteva ore înainte de meciul cu ASA Târgu Mureș? ProSport l-a contactat pe finanțatorul clubului, Valeriu Iftime. Reacția aceastuia a fost una vehementă.  


Valeriu Iftime, finanțatorul lui FC Botoșani, este nemulțumit de faptul că analistul Digi, Dinu Gheorghe, a comentat meciul echipei sale după ce a pariat


Ați văzut povestea cu Dinu Gheorghe?
Am văzut-o. M-a sunat un ziarist din Botoșani și mi-a spus.

Dinu Gheroghe a fost invitat la Digi înainte, la pauza și după meciul Botoșani – ASA și a comentat declarațiile oficialilor clubului dumneavoastră, nemulțumirile legate de arbitraj.
De arbitraj a fost nemulțumit Cornel Șfaițer, dar nu mai contează asta. E clar că arbitrul nu ne-a lăsat să jucăm. Nu a viciat rezultatul, dar nu ne-a lăsat să ne facem jocul. Dacă luăm în calcul subiectul ăsta, este fără îndoială nu doar o problemă de moralitate, ci și profesională, de televiziune. De ce-l invită pe un om care joacă la pariuri, care are niște influențe, vrând-nevrând, în fotbal? Fără îndoială, noi ne gândim să-l acuzăm că poate știa ceva de arbitrajul ăla care a fost părtinitor.

Acum câteva luni, Chipciu a lăsat de înțeles că între Dinu Gheorghe și arbitrul Lucian Rusandu există o relație apropiată…
Dacă e omul lui Dinu Gheorghe, atunci lucrurile sunt legate. Arbitrul ăla a avut o atitudine, a tras de timp cât a putut, a dat tot ce se putea da încât să nu fim lăsați să jucăm. Repet, nu le-a băgat mingea în poartă, dar lovitura din care au marcat golul doi a fost inventată. Ne-am uitat de două ori la faza aia. Faptul că Vamă joacă la pariuri, faptul că se știe cu acest arbitru, are relații cu el – habar nu am dacă e așa sau nu – , faptul că a comentat într-un mod ca și cum știa că urmează să se întâmple lucrurile astea…

După meci, a spus la Digi că Rusandu a dat un cinci la sută gazdelor, însă nu e o gaură în cer. Botoșani are alte lucruri de remediat.
Sigur că avem de rezolvat lucrurile noastre. Povestea este că eu veneam după un taifun la Cluj, unde arbitrul ne-a schingiuit pur și simplu. Ce a făcut Rusandu mi s-a părut un parfum, însă toți cei din stafful tehnic erau teribil de revoltați. Eu i-am calmat cumva. Le-am zis să dăm goluri, cum spune și Dinu Gheorghe, că e greu cu echipe care sunt ajutate în modul ăsta.

După ce l-ați văzut pe Dinu Gheorghe în imaginile din casa de pariuri, ați făcut legătura cu mediul pierdut?
Da, categoric! Chiar dacă nu avem dovezi, la nivel intuitiv, de bun simț, e o chestiune de morală. Un om care comentează la televizor nu are voie să parieze. Mai ales că îl cheamă Dinu Vamă, că îl cheamă Vamă.

Îl cheamă Dinu Gheorghe.
Știu, e porecla lui. Dar de ce i se spune Vamă? A vămuit multe. Eu așa cred. Nu-l acuz, însă e clar că numele îi vine de undeva. În capul meu e că Dinu Gheorghe e Vamă, iar el era atât de sigur în timpul meciului că o să bată ASA.

De unde știți asta?
Se vedea sută la sută. A fost vizibil faptul că el era sigur că Târgu Mureș câștigă. Mie mi-au spus toți, prieteni din țară. Ce are, domn”e, ăsta cu voi? Fără să știm atunci că apare și bombardierul. Când am aflat că a jucat și la pariuri bineînțeles că am făcut legătura. Ă‚sta se distrează cu noi, a pariat pe Târgu Mureș. Dacă are legături cu arbitrul e cu atât mai grav.

Aveți de gând să trimiteți vreo scrisoare către FRF și Ligă?
Niște acțiuni trebuie luate. O scrisoare care să sesizeze lucrurile astea vizibile, care țin de morală, o să facem. Avem nevoie de morală mai mult ca oricând. O să facem o scrisoare și la Digi pentru că analiza la prima vedere arată că un om care a jucat la pariuri comentează în defavoarea noastră vizibil. E un motiv de îndoială.

Dinu Gheorghe, considerat apropiatul arbitrilor

Dinu Gheorghe este cunoscut în fotbalul românesc și pentru că are multe cunoștințe în arbitraj. Printre arbitrii săi preferați sunt Istvan Kovacs, Cristi Balaj, Sebastian Colțescu, Adrian Comănescu și Radu Petrescu, dar și mai mulți asistenți.  În 2008, pe când era președinte la FC Brașov, „Vamă” a fost acuzat de conducerea echipei Gaz Metan Mediaș, după un meci direct, că a avut arbitrul de partea lui. E vorba de Sebastian Colțescu. Acesta le refuzase trei penalty-uri medieșenilor în partida cu FC Brașov și a fost suspendat apoi de CCA până la finalul turului. La fel și asistentul Costin Florescu. „Îmi este greu să cred că nu a fost intenționat, atâta timp cât nu a greșit decât într-o singură direcție. Oamenii care au dovedit că nu au o conduită morală și profesională corectă trebuie excluși. Arbitrii care lucrează la comandă și care continuă să greșească trebuie trimiși acolo unde le este locul. Nu este admisibil ca un asemenea arbitru, care a fost retrogradat anul trecut în lotul B și, ulterior, scos de pe lista FIFA, să mai rămână în fotbalul românesc”, s-a revoltat Corin Cindrea, președintele Gaz Metan.

În 2001, pe când era conducător la Rapid, după un joc la Constanța cu Farul câștigat cu 3-1 de echipa sa, Dinu Gheorghe a fost acuzat că a petrecut, cu o seară înainte de joc, într-un club din stațiunea Mamaia, în care s-a aflat și Cristi Balaj, arbitrul meciului. La câțiva ani după acest episod, Balaj le-a spus apropiaților de ce e asociat cu Dinu: „Se lăuda la diverse persoane că m-ar fi ajutat pe mine pe vremea când era șeful Vămilor”. 

Sursă video: România TV

 

Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură! Imagini cu impact emoțional
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură! Imagini cu impact emoțional
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Amanta lui Reghe, anunţul care o va înfuria rău pe Anamaria Prodan
Amanta lui Reghe, anunţul care o va înfuria rău pe Anamaria Prodan
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Anamaria Prodan și-a făcut fiul să plângă cu ce a spus despre Reghecampf!Totul s-a întâmplat în public, oamenii au rămas înmărmuriți
Anamaria Prodan și-a făcut fiul să plângă cu ce a spus despre Reghecampf!Totul s-a întâmplat în public, oamenii au rămas înmărmuriți
El va fi noul premier! Nicolae Ciucă e OUT? Cutremur total pe scena politică
El va fi noul premier! Nicolae Ciucă e OUT? Cutremur total pe scena politică
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Cine poate intra în mall fără certificat verde și care sunt condițiile
Cine poate intra în mall fără certificat verde și care sunt condițiile
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Totul despre noile restricţii. Unde vom avea nevoie de Paşaportul Covid şi care sunt locurile în care nevaccinaţii vor avea interzis
Totul despre noile restricţii. Unde vom avea nevoie de Paşaportul Covid şi care sunt locurile în care nevaccinaţii vor avea interzis
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată:
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i dau divorțul că vrea să stea cu ea"
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy