"Arbitrajul românesc a devenit o plagă! Opriţi-vă!" LPF, reacţie violentă la adresa CCA. Tirada lui Iorgulescu

2 nov 2016 5468 afişări Comentează şi tu Liga 1
"Arbitrajul românesc a devenit o plagă! Opriţi-vă!" LPF, reacţie violentă la adresa CCA. Tirada lui Iorgulescu

Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal a adresat o scrisoare deschisă în care invită conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor la dialog, exprimându-şi totodată nemulţumirea faţă de arbitrajele din ultimele etape din Liga 1.

"Încă din primele săptămâni ale activităţii mele în funcţia de Preşedinte al LPF, în toamna anului 2013, am semnalat neregulile tot mai supărătoare din arbitrajul românesc. Am spus atunci că e nevoie de timp şi de un dialog cu Comisia Centrală a Arbitrilor, pentru ca lucrurile să se îndrepte şi rezultatele din teren să fie stabilite doar de valoarea jucătorilor, a antrenorilor, într-un cuvânt de consistenţa jocului fiecărei echipe.

În martie 2014, am susţinut o conferinţă de presă tocmai pe această temă. Am încercat atunci să apăr arbitrajul românesc, să încerc să înţeleg că e vorba de greşeală omenească, nu de un dezastru programat. Spuneam atunci că "în condiţiile în care au fost introduşi începând cu etapa a 20-a arbitri suplimentari, greşelile brigăzilor delegate la unele jocuri din Liga 1 pot fi considerate că influenţând unele rezultate din teren. Efortul financiar făcut de cluburi pentru plata acestora nu se justifică din moment ce nu a dus la îmbunătăţirea calităţii arbitrajelor. Liga Profesionista de Fotbal nu poate sta pasivă în faţa unui fenomen, care poate periclita ierarhia sportivă şi buna desfăşurare a competiţiei pe care o organizează. Drept urmare, solicită de urgenţă Comisiei Centrale a Arbitrilor o analiză eficientă, ale cărei consecinţe să fie aduse la cunoştinţă tuturor oamenilor din fotbal. Ar fi de dorit ca arbitrii, care au greşit grav în acest retur, să fie sancţionati exemplar".

La ora aceea, era adusă în discuţie şi problema arbitrilor străini, care să oficieze în Liga 1 Orange.

Astfel, în iulie 2014, am susţinut o altă conferinţă de presă, în care m-am pronunţat, alături de întreaga conducere a LPF pe această temă.

"Eu nu sunt adeptul aducerii arbitrilor străini în Liga I, numai să nu ne forţeze arbitrii noştri de aici. De ei depinde. Dacă nu fac greşeli decisive în teren, atunci nu aducem străini. Dar dacă greşesc într-un anumit sens atunci Adunarea Generală a LPF poate să decidă aducerea de străini la anumite meciuri sau chiar la toate". Şi acum cred acelaşi lucru. Cu câteva zile înaintea acestei declaraţii, Comitetul Executiv al FRF aprobase numirea domnului Kyros Vassaras în funcţia de Preşedinte al CCA. I-am urat atunci succes domnului Vassaras, şi i-am acordat toată încrederea. "Sper că fiind străin, şi mai sunt exemple în Europa, lucrurile să se îndrepte şi să avem arbitraje cât mai bune". Acestea au fost cuvintele mele atunci, dar văd că arbitrajul nu s-a îmbunătăţit, ci a luat-o pe o pantă greşită, aşa cum mă temeam că s-ar putea să se întâmple.

Deja în noiembrie 2014, la nici un an de la preluarea mandatului de Preşedinte al LPF, situaţia se înrăutăţise în ceea ce priveşte arbitrajul. Într-o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF am prezentat o adresă ultimativă către CCA, reprezentanţii cluburilor cerând prin mandatul meu demisia domnului Alexandru Deaconu, cel care conducea CCA în lipsa preşedintelui Vassaras, aflat mai mereu în Grecia.

A fost atunci un ultimatum în 13 puncte prin care ceream, între altele, să cunoaştem criteriile de promovare a arbitrilor, de delegare a acestora la meciuri, criteriile după care CCA întocmeşte lista FIFA, voiam, de asemenea, să ştim, noi, cei din Liga 1 Orange care este sistemul de sanţiuni împotriva celor care greşesc, criteriile de alegere a corpului de observatori şi de delegare a acestora.

Spuneam atunci public: "Consider că a sosit momentul ca activitatea CCA să devină una transparentă şi adaptată unui model occidental, caracteristic campionatelor de top din Europa. Dialogul instituţional şi bunele relaţii care ar trebui să existe între LPF şi CCA impun comunicarea către LPF a informaţiilor solicitate. De asemenea, în situaţia în care nu îmi veţi comunica cele solicitate în termenul indicat mai sus şi veţi refuza să contribuiţi la asigurarea unui climat de normalitate pentru fotbalul profesionist, mă voi afla în situaţia neplăcută de a solicita în mod public demisia Dumneavoastră şi a celorlalţi membri ai CCA".

În aceeaşi toamnă, octombrie 2014, adresasem deja o scrisoare deschisă Comisiei Centrale a Arbitrilor, rămasă fără răspuns din partea acesteia. Sau, mă rog, poate că prin ceea ce au făcut pe teren la destule meciuri, arbitri au răspuns în felul lor echipelor în faţa cărora trebuia să probeze valoare şi echidistanţă. "Înainte de toate, cu luciditate, trebuie să reamintim un fapt simplu, care stă la baza întregului fenomen numit fotbal. Ca şi celelalte sporturi şi fotbalul, cel mai popular dintre toate, s-a inventat să se joace întotdeauna doar pe teren. Nimic nu trebuie să altereze corectitudinea jocului şi nimeni nu trebuie să atenteze la ideea că jucătorii celor două echipe sunt singurii actori principali din teren. Din păcate, în ultima vreme am început să observăm că tot mai mulţi arbitri îşi doresc să devină personaje principale pe gazon, bineînţeles negative, la tot mai multe jocuri din Campionatul Naţional Liga 1 Orange".

E ceea ce credeam atunci şi cred şi astăzi, şi continui să cred şi să susţin.

În 5 martie 2015, într-o altă şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, am cerut demisia domnului Kyros Vassaras de la şefia CCA. Cluburile din Liga 1 Orange punând atunci în discuţie aducerea de arbitri străini în ciuda costurilor mari pe care ar fi trebuit să le suporte pentru a avea parte de o justiţie în teren.

În fine, acum exact o lună, pe 4 octombrie 2016, am revenit cu o altă scrisoare deschisă către CCA. "Liga Profesionistă de Fotbal constată cu amărăciune că nimic nu s-a schimbat în bine în ceea ce priveşte calitatea prestaţiilor arbitrilor şi asistenţilor delegaţi de către CCA la meciurile organizate de LPF. Clasamentul Ligii 1 Orange este influenţat de greşelile tot mai numeroase, tot mai flagrante, tot mai grave ale celor care trebuie să asigure din teren imparţialitatea şi corecta desfăşurare a unui meci. De aceea tragem încă un semnal de alarmă, într-o situaţie care riscă să devină critică, dacă nu cumva a devenit deja". A fost un semnal de alarmă care, din nou, nu a avut ecou. Aşa cum încheiam atunci scrisoarea, cu o dorinţă de dialog în care cred, aşa mi-aş dori să pot şi astăzi să mai sper că mâine va fi o zi cu adevărat dreaptă în arbitrajul românesc. "Ne dorim un dialog cu Comisia Centrală a Arbitrilor, pentru că responsabilitatea pentru starea de fapt din fotbalul românesc aparţine Comitetului Executiv al FRF, nu arbitrilor. Ne dorim arbitraje mai bune, ne dorim un fotbal mai bun. Suntem convinşi că şi dumneavoastră. În acest caz, să facem ca fotbalul să fie decis doar de calitatea jocului şi de valoarea jucătorilor".

Din păcate, zilele care au trecut ne-au dovedit nouă, celor din Liga 1 Orange, că am oferit încredere cui nu merita, că am întins o mână şi nu ni s-a răspuns, că am crezut în dialog, iar din partea cealaltă nu a venit decât un ecou al propriei noastre voci.

De aceea, cer astăzi, în numele tuturor echipelor din Liga 1 Orange, ca domnii Kyros Vassaras, în calitate de preşedinte al CCA şi Alexandru Deaconu, în calitate de vicepreşedinte al aceluiaşi for, să accepte prezenţa lor la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal pentru a ne spune cum văd dumnealor starea de fapt din arbitrajul românesc. Nu e o tragere la răspundere, ci continuarea aceluiaşi dialog neonorat de dumnealor. Noi credem că mai există punţi între fotbal şi corpul de arbitri.

Aşadar, pentru a salva competiţia, pentru a avea dreptate pe teren, vă aşteptăm să răspundeţi urgent acestei invitaţii la dialog."

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.