ANALIZĂ | "Va rămâne în istorie ca fiind groparul sportului ieşean!". Au dispărut echipele de rugby, handbal şi fotbal feminin, urmează baschetul, iar fotbalul este şi el în mare pericol

9 mar 2018 8054 afişări Comentează şi tu Liga 1
ANALIZĂ | "Va rămâne în istorie ca fiind groparul sportului ieşean!". Au dispărut echipele de rugby, handbal şi fotbal feminin, urmează baschetul, iar fotbalul este şi el în mare pericol 7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/17053942/1/chirica-cu-echipa-de-fotbal.jpg

Sportul ieşean moare încet dar sigur! „De ce-l îngropaţi, domnule primar?”

Mihai Chirica, primarul oraşului Iaşi, devenit celebru în toată ţara după ce s-a luat la trântă cu liderul PSD Liviu Dragnea, vrea cu orice preţ să rămână în memoria iubitorilor sportului şi nu numai drept „groparul sportului ieşean”. Cel puţin aşa începe să fie catalogat de către suporteri.

În timp ce alte primării din oraşe mari ale ţării investesc în baze sportive şi susţin echipe în primele ligi, Chirica se laudă, în materie de investiţii, cu cârpeala Sălii Polivalente. Mai exact, cu montarea unui parchet nou peste taraflexul vechi. Sala, una antică, rămâne depăşită din toate punctele de vedere şi improprie găzduirii unor competiţii de nivel internaţional, ba chiar şi naţional.

În plus, primarul poate avea pe conştiinţă desfiinţarea a trei echipe frumoase ale oraşului Iaşi, cele de rugby şi handbal masculin ale Politehnicii şi cea de fotbal feminin Navobi Iaşi. Formaţia de baschet masculin de la Politehnica nu se simte nici ea confortabil, iar fotbalul din Copou poate intra în criză dacă municipalitatea nu deblochează finanţarea.

Ce au în comun primele trei echipe? Toate au primit felicitări din partea primarului, chiar la Palatul Roznovanu, promisiuni, foarte multe promisiuni, iar apoi s-au desfiinţat.

Dar să ne întoarcem în timp şi să ne amintim cum a defilat primarul alături de sportivi, cum i-a primit la sediul Primăriei şi ce promisiuni le-a pus pe tavă.

Echipa de rugby, desfiinţată după ce a fost prezentată la Primărie

În iulie 2016, echipa de rugby a Politehnicii Iaşi şi-a prezentat lotul pentru Superligă. Unde? Aţi ghicit… La Palatul Roznovanu, sediul Primăriei Ieşene.

Primarul s-a pozat cu jucătorii şi antrenorii pe scările instituţiei, apoi a ieşit alături de ei pe pietonal. În schimb, le-a oferit promisiuni ce s-au dovedit a fi vorbe-n vânt. Era un proiect frumos al sportului ieşean, de care s-a ales praful. Motivul? Primăria nu şi-a onorat promisiunile, iar jucătorii nu au mai fost plătiţi cu lunile. Aceştia au plecat din Copou unul câte unul, antrenorii la fel, apoi stafful administrativ, iar în mai puţin de un an Poli s-a retras din campionatul primei ligi.  

Handbaliştii, premiaţi la Primărie. În jumătate de an, echipa s-a desfiinţat!

În mai 2017, handbaliştii de la Politehnica au fost felicitaţi de primarul Chirica. Tot la Primărie, normal. După mai bine de zece ani de exil în liga a doua, handbalul ieşean reuşea să revină pe prima scenă, iar suporterii aşteptau cu nerăbdare duelurile cu granzii handbalului românesc. Primarul Chirica a chemat întreaga echipă la Palatul Roznovanu, i-a felicitat pe jucători şi antrenori şi le-a promis că va susţine echipa în Liga Naţională.

De altfel, pornind de la aceste promisiuni au fost realizate şi câteva transferuri spectaculoase, au fost aduşi jucători sonori la echipă, dar care n-au văzut niciun ban de mai bine de jumătate de an. Miercuri, inevitabilul s-a produs. Clubul Politehnica a anunţat Federaţia Română de Handbal că nu mai poate susţine echipa în prima ligă, din cauza lipsurilor financiare.

Fetele de la Navobi au primit diplome în şedinţa de Consiliu Local. Şi au avut aceeaşi soartă

Tot la Primărie au fost invitate şi fetele de la Navobi, după performanţele realizate în sezonul trecut al Superligii, locul 2 în campionat şi finala Cupei României. Echipa pregătită la acea vreme de Adrian Ambrosie, actualul preşedinte al lui CSM Poli Iaşi, a avut un sezon fantastic încununat cu două medalii de argint, în campionat şi în Cupă, două mari performanţe dacă ţinem cont că ambele competiţii au fost câştigate de Olimpia Cluj, formaţia care domină întrecerea feminină de ani buni şi care se confundă, practic, cu echipa naţională. Firesc, fetele au primit diplome, felicitari, dar şi promisiuni. În scurt timp, echipa a fost retrasă din prima ligă, după ce Primăria nu a mai susţinut-o cu niciun leu.

Baie de mulţime în Copou, după calificarea în play-off şi… noi promisiuni

Februarie 2018: Primarul Chirica nu lipseşte de la hora bucuriei din vestiarul lui CSM Poli, după calificarea echipei în play-off. Nu a lipsit nici după victoria cu Botoşani, care a netezit drumul spre play-off. Şi atunci, ca şi acum, au curs promisiunile către jucători. Din păcate pentru jucători şi staff, aceleaşi vorbe-n vânt.

Sportivii de top părăsesc Iaşiul unul câte unul

Echipa de fotbal din Copou nu este singura cu probleme. Şi baschetul este pe buza prăpastiei, iar dacă Primăria nu-şi va onora promisiunile de a ajuta clubul, foarte probabil Iaşiul va rămâne şi fără baschet masculin. Aşa cum s-a întâmplat şi cu cel feminin, nu demult. În plus, sportivii de top ai oraşului au plecat la mai bine. Puşcaşul Dragomir Iordache a semnat cu Steaua, iar judoka Vlăduţ Simionescu se pregăteşte şi el să o facă, sătul de promisiuni şi indiferenţa cu care este tratat de un oraş considerat al doilea după Capitală. Dar ultimul ca atitudine faţă de sport.

Este clar, priorităţile unui oraş de talia Iaşiului trebuie să fie educaţia, sănătatea, cultura, infrastructura, transportul, dar şi sportul. Tocmai pentru că sport înseamnă nu doar educaţie, cât mai ales sănătate. Primarul este pus acolo de ieşeni pentru a le pune în practică doleanţele. Iar ieşenii vor şi sport. Sigur, municipalitatea a susţinut sportul cu multe milioane de lei în anii trecuţi, inclusiv fotbalul. Dar s-a oprit brusc, invocând un vid legislativ. În timp ce primarul caută scuze, preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu, îl acuză voalat de rea voinţă şi a declarat că finanţarea poate fi continuată prin FSI. Unii pun blocarea finanţării pe seama războiului cu preşedintele CJ Maricel Popa, un alt cap al Iaşiului care a întors spatele sportului, anul trecut. În tot acest timp, sportul ieşean moare încet, dar sigur, iar suporterii încep să-i pună eticheta de „gropar al sportului ieşean” edilului de la Palatul Roznovanu.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.