ANALIZĂ‚ | Primele concluzii despre achizițiile Rapidului din această iarnă. Săpunaru, Niculae, Cmovs și Meulens, cei mai buni în meciul cu Dila Gori. Primul „11” gândit de Cristi Pustai pentru retur

  • Publicat:
  • Actualizat:

Rapid a transferat în această iarnă 13 jucători cu care va încerca salvarea de la retrogradare în returul campionatului. În cantonamentul din Turcia, al doilea al iernii, Cristi Pustai a avut la dispoziție trei meciuri amicale pentru a-i vedea la lucru pe fotbalitrii aduși în pauza dintre tur și retur. În primul meci, Rapid a terminat la egalitate, scor 0-0 cu Lokomotiv Tbilisi, a doua partidă a reprezentat o înfrângere. 1-2 cu Debrecen, iar luni giuleștenii au pierdut din nou, scor 0-1, cu Dila Gori, în urma unui gol primit în minutele de prelungire.

ProSport a urmărit evoluțiile noilor transferuri din Giulești în partida cu Dila Gori, cel mai puternic adversar întâlnit de rapidiști în Antalya. Cristi Săpunaru și Daniel Niculae, reveniți în Grant după o perioadă lungă de inactivitate, au avut o evoluție bună, arătând că pot contribui din plin la încercarea echipei de a evita retrogradare. Alături de cele două simboluri ale Giuleștiului, cehul Pavel Cmovs și olandezul Rihairo Meulens au jucat excelent, numârându-se printre remarcații partidei cu locul secund din prima ligă georgiană.

Echipa de start utilizată de antrenorul Cristi Pustai în meciul cu Dila Gori

Buchta (Drăghia) – Săpunaru, Sapina, Cmovs (Borda), Josl (Celincă) – Meulens (Martin), Gekov (Al. Dan), Pancu (Kikas), Joan Oriol (Nicolae Vasile) – Benson,  Daniel Niculae

Milos Buchta – Portarul ceh nu a avut foarte mult de lucru în meciul cu gruzinii, dar în momentele în care a fost pus la încercare a arătat foarte sigur. La cei 1.97 metri, fostul portar de la Gaz Metan Mediaș, unde a lucrat și cu Cristi Pustai, oferă siguranță la fazele fixe, avantaj considerabil în duelul pentru titularizare cu Mircea Bornescu și Virgil Drăghia.

Cristi Săpunaru – Fundașul a revenit excelent după o perioadă lungă petrecută în afara terenului. Principala opțiune a lui Pustai pentru flancul drept al apărării, Săpunaru a avut o evoluție sigură pe faza defensivă, iar pe plan ofensiv a fost unul dintre cei mai buni jucători. Experimentat, aflat la un nivel fizic foarte bun, fostul fundaș de la Porto nu s-a ferit să bage piciorul în duelurile tari cu adversarii din Georgia și a colaborat foarte bine cu olandezul Rihairo Meulens. De altfel, flancul drept pare zona în care se desfășoară cele mai multe acțiuni ofensive.


Revenit în tricoul Rapidului, Cristi Săpunaru este unul dintre liderii echipei din Giulești.

Jeremy Sapina – Francezul de 30 de ani pare să-și fi câștigat locul în linia defensivă gândită de Cristi Pustai. Înalt, la 1.87 metri, fostul apărător de la Mouscron și Nancy are calitățile stoperului clasic din fotbalul mondial: un joc de cap foarte bun, controlează situațiile la fazele fixe, pierde puține dueluri și aduce aminte de un alt fundaș central străin al Rapidului, Glauber. Totuși, Sapina nu este un fotbalist cu o viteză ieșită din comun, dezavantaj care i-ar putea crea probleme în meciuri în care va avea în față atacanți rapizi.

Pavel Cmovs – Fără discuție, cehul de 25 de ani este liderul axului central al echipei. Foarte puternic, cu un joc de cap excelent, Cmovs a fost cel mai bun apărător al Rapidului în meciul cu Dila Gori. Ceva mai rapid decât Sapina, fundașul care a trecut pe la NEC Nijmegen și Veendam are un plasament foarte bun, e capabil să acopere urcările în defensivă ale fundașilor laterali și este foarte prezent la fazele fixe. Un real câștig în meciurile de pregătire, Cmovs va fi foarte greu de scos din echipa de start a Rapidului.

Tomas Josl – Nu a avut multe probleme în defensivă. A stat bine în teren, adversarul său direct nu a ajuns de foarte multe ori în situații periculoase, a greșit unele pase, dar, trăgând linie, s-a descurcat bine. Pe fază ofensivă nu a fost, totuși, la fel de activ precum Săpunaru și a avut puține momente în care a devenit o opțiune pentru pasele trimise de Pancu sau Joan Oriol.

Rihairo Meulens – Cel mai bun om din linia de mijloc a giuleștenilor, olandezul a arătat că are calitate și că poate deveni unul dintre jucătorii reprezentativi ai Rapidului în returul de campionat. Foarte rapid, capabil să controleze foarte bine mingea în viteză, a fost la originea uneia dintre cele mai mari ocazii a meciului, combinând excelent cu Săpunaru înainte de a-i oferi o centrare bună lui Daniel Niculae, care a reluat în brațele portarului advers. Dispus la efort, aripa dreaptă a coborât mult în defensivă, a preluat câteva dintre sarcinile lui Săpunaru și a impresionat prin capacitatea de a intrat în combinații rapide. Pe final, a acuzat câteva probleme musculare și a fost schimbat.


Meulens a impresionat în meciurile de pregătire din Turcia. FOTO: superboeren.nl

Marcel Gekov – Cehul pare mijlocașul închizător pe care Cristi Pustai se va baza. Înalt, puternic, dar fără să strălucească la capitolul tehnică, Gekov are rolul de a recupera multe mingi și de a face legătura între linia de fund și compartimentul ofensiv. În meciul cu Dila Gori a recuperat câteva baloane, dar a avut și momente în care a cedat mijlocul terenului. A faultat în dese rânduri, a primit un cartonaș galben și și-a pus echipa în pericul printr-un henț inutil la 20 de metri de propria poartă.

Daniel Pancu – La 37 de ani, veteranul rapidist a primit un nou rol din partea lui Cristi Pustai. Mijlocaș central, Pancu a avut misiunea de a coordona atacurile și de a executa majoritatea fazelor fixe. Fără strălucire, decarul a făcut un meci mai degrabă slab, în care nu a reușit să-i pună în valoare de multe ori pe Benson și Daniel Niculae.

Joan Oriol – Experiența acumulată în unul dintre cele mai bune campionate ale lumii, Primera Division, se vede din plin în jocul fundașului stânga, utilizat la mijlocul terenului în meciul cu Dila Gori. După o evoluție excelentă în primul meci din Turcia, egalul cu Lokomotiv Tbilisi, în care a conlucrat foarte bine cu fratele său Edu Oriol, apărătorul stânga adus de la Blackpool a avut parte de un meci ceva mai slab contra georgienilor. Oriol nu s-a ridicat la nivelul lui Meulens în prima repriză, dar în partea a doua, când a trecut pe postul de fundaș stânga, pentru a-i face loc tânărului Cerlincă la mijloc, s-a achitat bine de sarcini.

Fred Benson – Marcatorul singurului gol al cantonamentului din Turcia, în înfrângerea cu Debrecen, olandezul nu a avut nevoie de prea multe minute pentru a arăta că este un atacant peste media Ligii 1. A câștigat multe dueluri cu fundașii adverși, a încercat să intre în multe combinații cu mijlocașii, dar fazele în care a fost pus în poziție bună de restul echipei au fost foarte puține.


Fred Benson arată ca un atacant care poate ajuta Rapidul în retur

Daniel Niculae – Revenit de puțină vreme la antrenamente, Nico pare același atacant care a scris istorie de-a lungul timpului în Giulești. A câștigat multe dueluri cu fundașii adverși, s-a luptat în continuu cu apărarea georgiană și și-a creat cele mai mari ocazii ale echipei. În prima repriză a luat fața unui fundaș la o centrare a lui Meulens, de pe partea dreaptă, dar portarul s-a opus, iar în partea a doua a trimis cu capul în bara transversală din mijlocul careului. Tonic, dispus la efort, Niculae a luat o opțiune serioasă pentru un loc de titular în retur.


Ajuns la 32 de ani, Daniel Niculae este unul dintre oamenii de bază ai Rapidului

Au mai jucat:

Virgil Drăghia – Intrat în partea secundă a fost mai solicitat decât Buchta. A avut ceva emoții la o centrare a georgienilor, dar nu i se poate reproșa nimic la faza golului primit.

Aritz Borda – A jucat prea puțin pentru a putea trage o concluzie. Cu el în teren echipa a primit gol în minutele de prelungire, iar apărarea nu a fost la fel de sigură. Cel mai probabil va fi una dintre soluțiile în cazul pentru meciurile în care Sapina sau Cmovs nu vor putea evolua.

Andrei Cerlincă – A intrat bine în meci și a încercat să ia multe acțiuni pe cont propriu. A pasat foarte bine pentru Niculae într-o fază finalizată slab de atacantul giuleștean, apoi a încercat să finalizeze singur câteva acțiuni.

Mădălin Martin – Unul dintre cei mai slabi jucători în timpul petrecut pe teren. Invizibil pe fază ofensivă, îi va fi foarte greu să se impună în lupta pentru titularizare cu Meulens și Edu Oriol.

Alexandru Dan – Tânărul mijlocaș s-a descurcat bine din momentul în care i-a luat locul lui Gekov. A recuperat câteva mingi, s-a bătut de la egal la egal cu mijlocașii adverși. Poate fi o soluție și un rival pentru mijlocașul ceh.

Kikas – Fostul fotbalist de la Sporting Lisabona pare că nu-și găsește locul în echipă. Aflat în lot încă din luna septembrie, nu s-a impus până acum. Are o tehnică bună, pare un jucător de creație, dar nu a avut momente în care să iasă în evidență.

Nicolae Vasile – Capabil să joace pe ambele părți va fi, cel mai probabil, soluția de avarie în cazul în care fundașii laterali titulari nu vor putea juca. În meciul cu Dila Gori a fost prezent în atac, dar a lăsat multe spații în defensivă.

În ceea ce privește primul 11, antrenorul Cristi Pustai pare să se fi hotărât asupra formulei de joc pe care o va folosi în returul campionatului. Buchta pare să le fi luat fața lui Bornescu și Drăghia, Săpunaru va fi în mod cert titularul postului de fundaș dreapta, iar cuplul de fundași centrali va fi format din Sapina și Cmovs. În stânga, Joan Oriol este prima opțiune, cu cehul Josl pe post de rezervă. La mijloc, Gekov a fost folosit în toate cele trei meciuri amicale din Turcia, semn că se va număra printre titulari. Pentru al doilea post de mijlocaș central, Pustai are de ales între Rui Miguel, Kikas și Coimbra. Cel mai probabil primul se va bucura de încrederea antrenorului. Edu Oriol va juca în banda stângă, făcând pereche cu fratele său geamân Joan, iar atacul va fi format din Benson și Daniel Niculae.

Cum ar putea arăta echipa standard a lui Cristi Pustai

Deși căpitanul Pancu a declarat că Rapid mai are nevoie de jucători, banca de rezerve a giuleștenilor arată destul de bine.

Rezerve portar: Bornescu, Drăghia
Rezervă fundaș dreapta: Nicolae Vasile
Rezervă fundaș central:  Borda
Rezerve fundaș stânga: Josl, Nicolae Vasile
Rezervă mijlocaș dreapta: Martin
Rezerve mijlocaș central: Coimbra, Kikas, Alexandru Dan
Rezervă mijlocaș stânga: Cerlincă
Rezervă atacant: Pancu, Martin
 

  • Înainte de terminarea cantonamentului din Antalya, rapidiștii vor mai juca un meci amical cu formația rusă Arsenal Tula. Primul meci oficial al echipei lui Cristi Pustai va avea loc pe 22 februarie, în prima etapă a returului, contra Stelei.
Pe aceeași temă
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa ei: 'De multe ori...'
„Charlie Chaplin m-a sedus când aveam doar 15 ani şi avea cereri revoltătoare”. Actorul îşi împrumuta soţia altor bărbaţi
„Charlie Chaplin m-a sedus când aveam doar 15 ani şi avea cereri revoltătoare”. Actorul îşi împrumuta soţia altor bărbaţi
Iohannis convoacă şedinţă CSAT pentru tensiunile din estul Ucrainei: „Situaţia este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre”
Iohannis convoacă şedinţă CSAT pentru tensiunile din estul Ucrainei: „Situaţia este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre”
Real Madrid si Juventus, interzise in Champions League in sezonul urmator?! Sactiunea dura pe care ar putea sa o primeasca
Real Madrid si Juventus, interzise in Champions League in sezonul urmator?! Sactiunea dura pe care ar putea sa o primeasca
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
Ce șoc a avut o femeie după ce i-a dat 50 de lei unui cerșetor din Iași: „Nu-ți amintești de mine?! Noi doi am fost…”
Ce șoc a avut o femeie după ce i-a dat 50 de lei unui cerșetor din Iași: „Nu-ți amintești de mine?! Noi doi am fost…”
Nenorocirea care loveşte crunt România! Pierdem miliarde de euro. Dezvăluirea care îngroapă Guvernul
Nenorocirea care loveşte crunt România! Pierdem miliarde de euro. Dezvăluirea care îngroapă Guvernul
Copiii de 6 și 8 ani atacați cu un cuțit de mamă, la Cluj, au încercat să se apere. Scenele de groază i-ar putea marca pe viaţă
Copiii de 6 și 8 ani atacați cu un cuțit de mamă, la Cluj, au încercat să se apere. Scenele de groază i-ar putea marca pe viaţă
Tatăl lui Vlad Voiculescu, grațiat după ce a provocat un accident mortal în anul 1999
Tatăl lui Vlad Voiculescu, grațiat după ce a provocat un accident mortal în anul 1999
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena Ceușescu nu a fost ca ea
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena Ceușescu nu a fost ca ea
Obiectul, pe care îl folosești zilnic, care are de opt ori mai multe bacterii decât colacul de WC. Iată cu ce îl poți curăța
Obiectul, pe care îl folosești zilnic, care are de opt ori mai multe bacterii decât colacul de WC. Iată cu ce îl poți curăța
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o cu burtica suspectă
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o cu burtica suspectă
Vedeta Pro Tv care nu a știut să folosească toaleta în Japonia. 'A trebuit să caut pe google'
Vedeta Pro Tv care nu a știut să folosească toaleta în Japonia. 'A trebuit să caut pe google'
Este oficial: Încă o multinaţională americană intră în forţă pe piaţa din România
Este oficial: Încă o multinaţională americană intră în forţă pe piaţa din România
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
România nu importă doar ”CAZANE”! Oamenii legii au rămas interziși când au verificat un container
România nu importă doar ”CAZANE”! Oamenii legii au rămas interziși când au verificat un container
Americanii filmau, de pe un distrugător, primul portavion chinez când s-a întâmplat ceva neașteptat. Clipul video e viral
Americanii filmau, de pe un distrugător, primul portavion chinez când s-a întâmplat ceva neașteptat. Clipul video e viral
Israelul introduce brăţările electronice pentru carantinarea călătorilor
Israelul introduce brăţările electronice pentru carantinarea călătorilor
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
177 de ani închisoare pentru ucigaşii unui proxenet român. Liderul grupării le-a cerut asasinilor „să-l facă tocăniţă”
177 de ani închisoare pentru ucigaşii unui proxenet român. Liderul grupării le-a cerut asasinilor „să-l facă tocăniţă”
Care sunt cei 4 fondatori din umbră ai UiPath, dintre care 2 fete. Au câştigat miliarde de dolari
Care sunt cei 4 fondatori din umbră ai UiPath, dintre care 2 fete. Au câştigat miliarde de dolari
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
XXX! Vedetele din România care au rămas dezbrăcate în public! Imagini IREALE!
XXX! Vedetele din România care au rămas dezbrăcate în public! Imagini IREALE!
BOMBARDIER, filmat în timp ce depășește mașina Poliției pe linie dublă continuă. Reacția oamenilor legii
BOMBARDIER, filmat în timp ce depășește mașina Poliției pe linie dublă continuă. Reacția oamenilor legii
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate la 37 de ani: `Tinerețea dispare`
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate la 37 de ani: `Tinerețea dispare`
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!