ANALIZĂ‚ | Gane are ultimatum la Craiova. Atuurile și dezavantajele antrenorilor aflați în block-start: Cârțu, Săndoi, Pustai, Balint

Autor: Cosmin Staicu Publicat: 21 Aug. 2014, 08:12 Actualizat: 21 Aug. 2014, 08:13 Liga 1

Zilele lui Jerry Gane pe banca echipei CS Universitatea Craiova par numărate din cauza rezultatelor sub așteptări din primele patru etape (doar două puncte acumulate), iar la orizont se arată două meciuri infernale pentru olteni, acasă cu Petrolul și în deplasare cu Astra.

Numele cele mai vehiculate pentru înlocuirea lui Gane sunt cele ale lui Sorin Cârțu și Emil Săndoi, dintre tehnicienii din Craiova, dar și al lui Cristi Pustai, care ar veni în Bănie în tandem cu Eugen Pîrvulescu, acesta urmând să fie director executiv, funcție îndeplinită până de curând de actualul manager general, Felix Grigore.

Este luată în calcul și revenirea lui Gabi Balint, cel care a promovat echipa în Liga 1, dar și varianta instalării unui antrenor străin, agreată de suporteri, numele rostite mai des fiind cele ale lui Cristiano Bergodi (Italia) sau Ewald Lienen (Germania).

ProSport vă prezintă argumentele pro și contra pentru cele mai plauzibile nume de tehnicieni care ar putea antrena echipa din Bănie:

SORIN CÂRȚU
Atuuri:
– ultimul antrenor care a avut performanțe la Craiova, respectiv eventul din 1991
– cunoaște bine zona, orgoliile, interesele, fiind greu de sabotat
– face parte din Craiova Maxima, are suportul tuturor foștilor coechipieri și al majorității fanilor
– stăpânește bine vestiarul, reprezintă o adevărată „mână de fier”
– agreat de mass-media, fiind un antrenor carismatic, cu declarații savuroase și comentarii pertinente
-organizează defensiv bine echipele și preferă contraatacul, iar într-un sezon în care retrogradează 6 echipe, nu mai contează cum te salvezi, scopul scuză mijloacele.
Dezavantaje:
– este ieșit din circuit de ceva vreme
– nu a mai avut rezultate la ultimele echipe antrenate, fie că a fost vorba de granzi precum Steaua sau CFR, ori n-a reușit să evite retrogradarea cu Național, Pandurii, Mioveni.
– nu mai are entuziasmul de odinioară, fiind mai degrabă un director tehnic, așa cum s-a întâmplat inclusiv la FC Olt
– sintagma „mână de fier” are și partea sa negativă, fiind caracterizat deseori drept un antrenor foarte coleric și chiar dur cu jucătorii.
– are un stil defensiv, deloc spectaculos, de aici i se trage și porecla „Sorinaccio”
Relația cu clubul:
–    destul de bună, dar spre răcire. A fost invitat la o conferință de presă, din postura de glorie a clubului, acum ceva timp, apoi a părut să evite subiectul CSU.
  
EMIL SĂ‚NDOI
Atuuri:
– antrenor oltean, agreat de suporteri, fost căpitan al Craiovei mulți ani, postură din care s-a și accidentat grav, periclitându-și cariera, în finala Cupei din 1993.
 – când a fost solicitat, a fost mereu disponibil pentru Craiova. Și-a încheiat cariera de jucător la sfârșitul anilor 90, deși mai putea juca, pentru a trece pe banca tehnică, unde a avut rezultate destul de bune, inclusiv o finală de Cupă, după ce a eliminat în semifinale Rapidul lui Mircea Lucescu.
– posedă probabil o dorință mare de a reveni în circuit, după mulți ani în care nu a mai pregătit o echipă de club.
 – are experiența lucrului cu tinerii, de la naționala de tineret, iar Craiova își propune să investească în astfel de jucători, care formează jumătate de echipă în acest moment și mulți sunt aduși la centrul de copii și juniori. De asemenea, cunoaște juniorii și jucătorii tineri din toată țara care pot fi transferați.
Dezavantaje:
– și el a ieșit din circuit de mulți ani, fiind selecționer al naționalei de tineret în mai multe campanii, însă aceasta presupune mai mult o muncă de informare, de urmărire, diferită de ciclul zilnic al unui antrenor de club.
– din cauza stilului și caracterului său, este perceput drept un antrenor „moale”, departe de a fi un zbir în vestiar și oarecum ușor de „lucrat”
– nu are nicio performanță notabilă în cei 15 ani de antrenorat, doar finala Cupei din 2000 și promovarea cu Pandurii din 2005 regăsindu-se în CV-ul său.
Relația cu clubul:
– neutră. A vorbit mereu în termeni laudativi despre proiect, apreciind că fotbalul este resuscitat la Craiova datorită CSU. Pe de altă parte, nu este agreat de când își dăduse acordul să preia FCU, atunci când Condescu se alăturase lui Mititelu.

CRISTI PUSTAI
Atuuri:
– a antrenat două echipe mici, unde a făcut istorie, realizând cele mai bune performanțe din istoria lor. A promovat Gazul și în câțiva ani l-a dus în cupele europene, eliminând inclusiv pe FC Mainz. A reușit cu Pandurii intrarea în grupele Europa League, trecând nu mai puțin de 3 tururi preliminare și eliminând echipe cu pretenții și bugete mari precum Hapoel Tel Aviv sau Braga. A fost aproape și de un rezultat mare cu Fiorentina, în grupe, unde Pandurii a adunat 2 puncte.
– deși este ardelean, este foarte apropiat de zona Olteniei, nu doar prin experiența la Pandurii. S-a declarat fan al Craiovei Maxima și al lui Adrian Păunescu.
– un tip erudit, profesor de matematică, iubește poezia și folkul.
– echipele sale au jucat destul de spectaculos.
– ar exista o excelentă relația președinte-antrenor, fiindcă ar veni alături de Eugen Pârvulescu, cu care a colaborat la Mediaș și Pandurii.
Dezavantaje:
– nu a antrenat până acum echipe importante, unde presiunea este mult mai mare.
– nu este „de-al locului”. Chiar dacă s-a obișnuit printre olteni, la Târgu Jiu, Craiova este altceva pentru antrenori, unii spun că „te mănâncă de viu”.
Relația cu clubul:
–    indirectă, prin intermediul lui Eugen Pârvulescu, cel care negociază de mult venirea la Craiova cu patronul Mihai Rotaru.

JERRY GANE
Atuuri:
– continuitatea, a preluat echipa din vară, a efectuat pregătirea și cunoaște practic cel mai bine lotul.
– jocul bun din meciul cu Pandurii (1-1), prima repriză cu Viitorul (2-2) și parțial cu Steaua (1-3).
– cine a fost cu ideea istalării sale se află și acum în club și îl susține.
– este încă în funcție și mai are, probabil, șansa de a-și apăra postul, cel puțin în meciul cu Petrolul.
Dezavantaje:
– rezultatele, 2 puncte în 4 etape sunt prea puține, iar jocul, în loc să evolueze, este tot mai modest de la meci la meci.
– retrogradările cu Corona și Severin
– lipsa de inspirație la schimbări.
– rigiditatea tactică. Inclusiv la Mediaș gazdele au recunoscut la unison că Universitatea nu i-a surprins cu nimic.
– problemele care au apărut deja în lot cu unii jucători nemulțumiți.
– aproape întreg orașul îi cere demisia. Unii suporteri nu au trecut nici peste declarațiile pro-echipa lui Mititelu date acum câteva luni de Gane.
Relația cu clubul:
– este sub contract, oficialii îl apără, dar nu mai sunt dispuși să-i preia insuccesele, orice antrenor fiind ținut de rezultate, iar în Liga I s-au schimbat deja 3 tehnicieni în primele 4 runde.

GABI BALINT
Atuuri:
– a avut rezultate bune, a promovat echipa în Liga I.
– construiește o atmosferă bună în cadrul lotului, nu a avut probleme cu niciun jucător, resuscitându-l chiar și pe rebelul Varga.
– este un antrenor norocos.
– cunoaște oarecum lotul, deși acesta s-a schimbat în mare parte față de cel care a promovat.
Dezavantaje:
– chiar dacă a câștigat, echipa nu juca un fotbal plăcut, ofensiv, dimpotrivă, ceea ce la Craiova este de multe ori echivalent cu eșecul sau chiar mai rău.
– a plecat după promovare, e greu de crezut că s-a schimbat ceva față de situația care l-a deranjat atunci.
Relația cu clubul:
– s-a păstrat oarecum cordială, clubul l-a dorit și în Liga I, Balint a fost cel care a dorit să plece, deranjat că anumiți conducători s-au implicat mai mult decât era cazul.

ANTRENOR STRĂ‚IN
Atuuri:
– profesionalism, lipsa vreunui interes, comunicare excelentă cu echipa, în ciuda diferențelor de limbă.
– majoritatea tehnicienilor străini, în special cei italieni, au reușit în România, ultimul fiind Ewald Lienen la Oțelul, pe care a salvat-o de la retrogradare și căreia i-a imprimat un stil de joc spectaculos.
– antrenorii care au pregătit Craiova au lăsat impresie bună, exemplele Jose Ramon Alesanco și Nicolo Napoli, în timp ce Mark Wotte a stat prea puțin ca să poată demonstra ceva.
Dezavantaje:
– lipsa de implicare afectivă, nu cunosc istoria, deprinderile locului, mai ales unul mai special precum Craiova. De aici ar apărea nevoia unui timp mai mare de acomodare.
Relația cu clubul:
– niciuna, cu excepția lui Napoli, care a fost dorit în primăvară de conducere, ca succesor al lui Stângă.

Autor: Cosmin Staicu Publicat: 21 Aug. 2014, 08:12 Actualizat: 21 Aug. 2014, 08:13 Liga 1
Pe aceeași temă
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai îl tăiase
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai îl tăiase
Rică Răducanu, supărat pe medicii care l-au tratat de Covid-19: „Nu mi-au făcut decât două injecţii”
Rică Răducanu, supărat pe medicii care l-au tratat de Covid-19: „Nu mi-au făcut decât două injecţii”
China a înregistrat primul deces provocat de Covid-19 după opt luni
China a înregistrat primul deces provocat de Covid-19 după opt luni
„Velea, iarta-ma!” Benny, momente INCREDIBILE in direct! A fost la un pas sa izbucneasca in lacrimi: „Pe Antonia o aleg!” Ce a putut sa spuna
„Velea, iarta-ma!” Benny, momente INCREDIBILE in direct! A fost la un pas sa izbucneasca in lacrimi: „Pe Antonia o ...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Andreea Bălan, anunț crunt în miez de noapte: 'A fost diagnosticată cu tumoră cerebrală'
Andreea Bălan, anunț crunt în miez de noapte: 'A fost diagnosticată cu tumoră cerebrală'
Liviu Dragnea a scăpat! Decizie şoc a procurorilor. Este definitivă
Liviu Dragnea a scăpat! Decizie şoc a procurorilor. Este definitivă
Cine a încercat s-o otrăvească pe Șoșoacă! Senatoarea AUR, de urgență pe mâinile medicilor
Cine a încercat s-o otrăvească pe Șoșoacă! Senatoarea AUR, de urgență pe mâinile medicilor
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei decenii - FOTO
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei decenii - FOTO
VIDEO: Conducea într-o cursă virtuală, când i-a scăpat... Fanii au încremenit, iar ea a crezut că moare de rușine / E fiica unui sportiv legendar
VIDEO: Conducea într-o cursă virtuală, când i-a scăpat... Fanii au încremenit, iar ea a crezut că moare de rușine ...
Senatoarea AUR, Diana Șoșoacă a fost otrăvită. Cine a vrut să-i facă rău
Senatoarea AUR, Diana Șoșoacă a fost otrăvită. Cine a vrut să-i facă rău
S-a aflat acum! Câți bani o să primească medicii de familie pentru fiecare pacient vaccinat
S-a aflat acum! Câți bani o să primească medicii de familie pentru fiecare pacient vaccinat
Lovitură de teatru: două dintre emblemele din Centrul Capitalei s-au ÎNCHIS ”peste noapte”
Lovitură de teatru: două dintre emblemele din Centrul Capitalei s-au ÎNCHIS ”peste noapte”
Ai avut coronavirus fără știi? Semne că trebuie să faci testul de anticorpi
Ai avut coronavirus fără știi? Semne că trebuie să faci testul de anticorpi
Dacia BIGSTER este noul SUV al mărcii românești. Cum arată și ce știm despre viitorul vârf de gamă Dacia
Dacia BIGSTER este noul SUV al mărcii românești. Cum arată și ce știm despre viitorul vârf de gamă Dacia
Poate Trump, considerat de unii un om „instabil mintal”, să lanseze un atac nuclear în ultimele lui zile ca președinte?
Poate Trump, considerat de unii un om „instabil mintal”, să lanseze un atac nuclear în ultimele lui zile ca președinte?
GALERIE FOTO Dacia lansează conceptul Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime. Strategia Groupe Renault pe următorii ani
GALERIE FOTO Dacia lansează conceptul Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime. Strategia Groupe Renault pe următorii ani
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Muşchii preşedintelui, subiectul zilei în social media de Ziua Culturii Naţionale: „Avem brand naţional”
Muşchii preşedintelui, subiectul zilei în social media de Ziua Culturii Naţionale: „Avem brand naţional”
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu ...
Ce face și cum arată astăzi prima soție a lui Elon Musk, cu care miliardarul are cinci copii
Ce face și cum arată astăzi prima soție a lui Elon Musk, cu care miliardarul are cinci copii
”Bombardiera” Theodora întrece orice LIMITĂ! Imagini +18  cu cele mai NATURALE forme
”Bombardiera” Theodora întrece orice LIMITĂ! Imagini +18 cu cele mai NATURALE forme
5 lucruri pe care nu trebuie să le lași niciodată în mașină când e ger
5 lucruri pe care nu trebuie să le lași niciodată în mașină când e ger
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
FOTO. Imagini incendiare cu Laurette! Cele mai senzuale apariții ale mulatrei care a făcut ravagii între bărbați
FOTO. Imagini incendiare cu Laurette! Cele mai senzuale apariții ale mulatrei care a făcut ravagii între bărbați
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști se află aici
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști se află aici