ANALIZĂ | Gane are ultimatum la Craiova. Atuurile şi dezavantajele antrenorilor aflaţi în block-start: Cârţu, Săndoi, Pustai, Balint

21 aug 2014 2672 afişări Liga 1
ANALIZĂ | Gane are ultimatum la Craiova. Atuurile şi dezavantajele antrenorilor aflaţi în block-start: Cârţu, Săndoi, Pustai, Balint Ionel Gane a debutat oficial pe banca CS Universităţii cu o înfrângere, 0-1 în Giuleşti cu Rapid în Cupa Ligii
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Zilele lui Jerry Gane pe banca echipei CS Universitatea Craiova par numărate din cauza rezultatelor sub aşteptări din primele patru etape (doar două puncte acumulate), iar la orizont se arată două meciuri infernale pentru olteni, acasă cu Petrolul şi în deplasare cu Astra.

Numele cele mai vehiculate pentru înlocuirea lui Gane sunt cele ale lui Sorin Cârţu şi Emil Săndoi, dintre tehnicienii din Craiova, dar şi al lui Cristi Pustai, care ar veni în Bănie în tandem cu Eugen Pîrvulescu, acesta urmând să fie director executiv, funcţie îndeplinită până de curând de actualul manager general, Felix Grigore.

Este luată în calcul şi revenirea lui Gabi Balint, cel care a promovat echipa în Liga 1, dar şi varianta instalării unui antrenor străin, agreată de suporteri, numele rostite mai des fiind cele ale lui Cristiano Bergodi (Italia) sau Ewald Lienen (Germania).

ProSport vă prezintă argumentele pro şi contra pentru cele mai plauzibile nume de tehnicieni care ar putea antrena echipa din Bănie:

SORIN CÂRŢU

Atuuri:

- ultimul antrenor care a avut performanţe la Craiova, respectiv eventul din 1991

- cunoaşte bine zona, orgoliile, interesele, fiind greu de sabotat

- face parte din Craiova Maxima, are suportul tuturor foştilor coechipieri şi al majorităţii fanilor

- stăpâneşte bine vestiarul, reprezintă o adevărată „mână de fier”

- agreat de mass-media, fiind un antrenor carismatic, cu declaraţii savuroase şi comentarii pertinente

-organizează defensiv bine echipele şi preferă contraatacul, iar într-un sezon în care retrogradează 6 echipe, nu mai contează cum te salvezi, scopul scuză mijloacele.

Dezavantaje:

- este ieşit din circuit de ceva vreme

- nu a mai avut rezultate la ultimele echipe antrenate, fie că a fost vorba de granzi precum Steaua sau CFR, ori n-a reuşit să evite retrogradarea cu Naţional, Pandurii, Mioveni.

- nu mai are entuziasmul de odinioară, fiind mai degrabă un director tehnic, aşa cum s-a întâmplat inclusiv la FC Olt

- sintagma „mână de fier” are şi partea sa negativă, fiind caracterizat deseori drept un antrenor foarte coleric şi chiar dur cu jucătorii.

- are un stil defensiv, deloc spectaculos, de aici i se trage şi porecla „Sorinaccio”

Relaţia cu clubul:

-    destul de bună, dar spre răcire. A fost invitat la o conferinţă de presă, din postura de glorie a clubului, acum ceva timp, apoi a părut să evite subiectul CSU.

  

EMIL SĂNDOI

Atuuri:

- antrenor oltean, agreat de suporteri, fost căpitan al Craiovei mulţi ani, postură din care s-a şi accidentat grav, periclitându-şi cariera, în finala Cupei din 1993.

 - când a fost solicitat, a fost mereu disponibil pentru Craiova. Şi-a încheiat cariera de jucător la sfârşitul anilor 90, deşi mai putea juca, pentru a trece pe banca tehnică, unde a avut rezultate destul de bune, inclusiv o finală de Cupă, după ce a eliminat în semifinale Rapidul lui Mircea Lucescu.

- posedă probabil o dorinţă mare de a reveni în circuit, după mulţi ani în care nu a mai pregătit o echipă de club.

 - are experienţa lucrului cu tinerii, de la naţionala de tineret, iar Craiova îşi propune să investească în astfel de jucători, care formează jumătate de echipă în acest moment şi mulţi sunt aduşi la centrul de copii şi juniori. De asemenea, cunoaşte juniorii şi jucătorii tineri din toată ţara care pot fi transferaţi.

Dezavantaje:

- şi el a ieşit din circuit de mulţi ani, fiind selecţioner al naţionalei de tineret în mai multe campanii, însă aceasta presupune mai mult o muncă de informare, de urmărire, diferită de ciclul zilnic al unui antrenor de club.

- din cauza stilului şi caracterului său, este perceput drept un antrenor „moale”, departe de a fi un zbir în vestiar şi oarecum uşor de „lucrat”

- nu are nicio performanţă notabilă în cei 15 ani de antrenorat, doar finala Cupei din 2000 şi promovarea cu Pandurii din 2005 regăsindu-se în CV-ul său.

Relaţia cu clubul:

- neutră. A vorbit mereu în termeni laudativi despre proiect, apreciind că fotbalul este resuscitat la Craiova datorită CSU. Pe de altă parte, nu este agreat de când îşi dăduse acordul să preia FCU, atunci când Condescu se alăturase lui Mititelu.

CRISTI PUSTAI

Atuuri:

- a antrenat două echipe mici, unde a făcut istorie, realizând cele mai bune performanţe din istoria lor. A promovat Gazul şi în câţiva ani l-a dus în cupele europene, eliminând inclusiv pe FC Mainz. A reuşit cu Pandurii intrarea în grupele Europa League, trecând nu mai puţin de 3 tururi preliminare şi eliminând echipe cu pretenţii şi bugete mari precum Hapoel Tel Aviv sau Braga. A fost aproape şi de un rezultat mare cu Fiorentina, în grupe, unde Pandurii a adunat 2 puncte.

- deşi este ardelean, este foarte apropiat de zona Olteniei, nu doar prin experienţa la Pandurii. S-a declarat fan al Craiovei Maxima şi al lui Adrian Păunescu.

- un tip erudit, profesor de matematică, iubeşte poezia şi folkul.

- echipele sale au jucat destul de spectaculos.

- ar exista o excelentă relaţia preşedinte-antrenor, fiindcă ar veni alături de Eugen Pârvulescu, cu care a colaborat la Mediaş şi Pandurii.

Dezavantaje:

- nu a antrenat până acum echipe importante, unde presiunea este mult mai mare.

- nu este „de-al locului”. Chiar dacă s-a obişnuit printre olteni, la Târgu Jiu, Craiova este altceva pentru antrenori, unii spun că „te mănâncă de viu”.

Relaţia cu clubul:

-    indirectă, prin intermediul lui Eugen Pârvulescu, cel care negociază de mult venirea la Craiova cu patronul Mihai Rotaru.

JERRY GANE

Atuuri:

- continuitatea, a preluat echipa din vară, a efectuat pregătirea şi cunoaşte practic cel mai bine lotul.

- jocul bun din meciul cu Pandurii (1-1), prima repriză cu Viitorul (2-2) şi parţial cu Steaua (1-3).

- cine a fost cu ideea istalării sale se află şi acum în club şi îl susţine.

- este încă în funcţie şi mai are, probabil, şansa de a-şi apăra postul, cel puţin în meciul cu Petrolul.

Dezavantaje:

- rezultatele, 2 puncte în 4 etape sunt prea puţine, iar jocul, în loc să evolueze, este tot mai modest de la meci la meci.

- retrogradările cu Corona şi Severin

- lipsa de inspiraţie la schimbări.

- rigiditatea tactică. Inclusiv la Mediaş gazdele au recunoscut la unison că Universitatea nu i-a surprins cu nimic.

- problemele care au apărut deja în lot cu unii jucători nemulţumiţi.

- aproape întreg oraşul îi cere demisia. Unii suporteri nu au trecut nici peste declaraţiile pro-echipa lui Mititelu date acum câteva luni de Gane.

Relaţia cu clubul:

- este sub contract, oficialii îl apără, dar nu mai sunt dispuşi să-i preia insuccesele, orice antrenor fiind ţinut de rezultate, iar în Liga I s-au schimbat deja 3 tehnicieni în primele 4 runde.

GABI BALINT

Atuuri:

- a avut rezultate bune, a promovat echipa în Liga I.

- construieşte o atmosferă bună în cadrul lotului, nu a avut probleme cu niciun jucător, resuscitându-l chiar şi pe rebelul Varga.

- este un antrenor norocos.

- cunoaşte oarecum lotul, deşi acesta s-a schimbat în mare parte faţă de cel care a promovat.

Dezavantaje:

- chiar dacă a câştigat, echipa nu juca un fotbal plăcut, ofensiv, dimpotrivă, ceea ce la Craiova este de multe ori echivalent cu eşecul sau chiar mai rău.

- a plecat după promovare, e greu de crezut că s-a schimbat ceva faţă de situaţia care l-a deranjat atunci.

Relaţia cu clubul:

- s-a păstrat oarecum cordială, clubul l-a dorit şi în Liga I, Balint a fost cel care a dorit să plece, deranjat că anumiţi conducători s-au implicat mai mult decât era cazul.

ANTRENOR STRĂIN

Atuuri:

- profesionalism, lipsa vreunui interes, comunicare excelentă cu echipa, în ciuda diferenţelor de limbă.

- majoritatea tehnicienilor străini, în special cei italieni, au reuşit în România, ultimul fiind Ewald Lienen la Oţelul, pe care a salvat-o de la retrogradare şi căreia i-a imprimat un stil de joc spectaculos.

- antrenorii care au pregătit Craiova au lăsat impresie bună, exemplele Jose Ramon Alesanco şi Nicolo Napoli, în timp ce Mark Wotte a stat prea puţin ca să poată demonstra ceva.

Dezavantaje:

- lipsa de implicare afectivă, nu cunosc istoria, deprinderile locului, mai ales unul mai special precum Craiova. De aici ar apărea nevoia unui timp mai mare de acomodare.

Relaţia cu clubul:

- niciuna, cu excepţia lui Napoli, care a fost dorit în primăvară de conducere, ca succesor al lui Stângă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.