ANALIZĂ‚ | Gane are ultimatum la Craiova. Atuurile și dezavantajele antrenorilor aflați în block-start: Cârțu, Săndoi, Pustai, Balint

Redactor:
Cosmin Staicu
ANALIZĂ‚ | Gane are ultimatum la Craiova. Atuurile și dezavantajele antrenorilor aflați în block-start: Cârțu, Săndoi, Pustai, Balint
  • Publicat:
  • Actualizat:

Zilele lui Jerry Gane pe banca echipei CS Universitatea Craiova par numărate din cauza rezultatelor sub așteptări din primele patru etape (doar două puncte acumulate), iar la orizont se arată două meciuri infernale pentru olteni, acasă cu Petrolul și în deplasare cu Astra.

Numele cele mai vehiculate pentru înlocuirea lui Gane sunt cele ale lui Sorin Cârțu și Emil Săndoi, dintre tehnicienii din Craiova, dar și al lui Cristi Pustai, care ar veni în Bănie în tandem cu Eugen Pîrvulescu, acesta urmând să fie director executiv, funcție îndeplinită până de curând de actualul manager general, Felix Grigore.

Este luată în calcul și revenirea lui Gabi Balint, cel care a promovat echipa în Liga 1, dar și varianta instalării unui antrenor străin, agreată de suporteri, numele rostite mai des fiind cele ale lui Cristiano Bergodi (Italia) sau Ewald Lienen (Germania).

ProSport vă prezintă argumentele pro și contra pentru cele mai plauzibile nume de tehnicieni care ar putea antrena echipa din Bănie:

SORIN CÂRȚU
Atuuri:
– ultimul antrenor care a avut performanțe la Craiova, respectiv eventul din 1991
– cunoaște bine zona, orgoliile, interesele, fiind greu de sabotat
– face parte din Craiova Maxima, are suportul tuturor foștilor coechipieri și al majorității fanilor
– stăpânește bine vestiarul, reprezintă o adevărată „mână de fier”
– agreat de mass-media, fiind un antrenor carismatic, cu declarații savuroase și comentarii pertinente
-organizează defensiv bine echipele și preferă contraatacul, iar într-un sezon în care retrogradează 6 echipe, nu mai contează cum te salvezi, scopul scuză mijloacele.
Dezavantaje:
– este ieșit din circuit de ceva vreme
– nu a mai avut rezultate la ultimele echipe antrenate, fie că a fost vorba de granzi precum Steaua sau CFR, ori n-a reușit să evite retrogradarea cu Național, Pandurii, Mioveni.
– nu mai are entuziasmul de odinioară, fiind mai degrabă un director tehnic, așa cum s-a întâmplat inclusiv la FC Olt
– sintagma „mână de fier” are și partea sa negativă, fiind caracterizat deseori drept un antrenor foarte coleric și chiar dur cu jucătorii.
– are un stil defensiv, deloc spectaculos, de aici i se trage și porecla „Sorinaccio”
Relația cu clubul:
–    destul de bună, dar spre răcire. A fost invitat la o conferință de presă, din postura de glorie a clubului, acum ceva timp, apoi a părut să evite subiectul CSU.
  
EMIL SĂ‚NDOI
Atuuri:
– antrenor oltean, agreat de suporteri, fost căpitan al Craiovei mulți ani, postură din care s-a și accidentat grav, periclitându-și cariera, în finala Cupei din 1993.
 – când a fost solicitat, a fost mereu disponibil pentru Craiova. Și-a încheiat cariera de jucător la sfârșitul anilor 90, deși mai putea juca, pentru a trece pe banca tehnică, unde a avut rezultate destul de bune, inclusiv o finală de Cupă, după ce a eliminat în semifinale Rapidul lui Mircea Lucescu.
– posedă probabil o dorință mare de a reveni în circuit, după mulți ani în care nu a mai pregătit o echipă de club.
 – are experiența lucrului cu tinerii, de la naționala de tineret, iar Craiova își propune să investească în astfel de jucători, care formează jumătate de echipă în acest moment și mulți sunt aduși la centrul de copii și juniori. De asemenea, cunoaște juniorii și jucătorii tineri din toată țara care pot fi transferați.
Dezavantaje:
– și el a ieșit din circuit de mulți ani, fiind selecționer al naționalei de tineret în mai multe campanii, însă aceasta presupune mai mult o muncă de informare, de urmărire, diferită de ciclul zilnic al unui antrenor de club.
– din cauza stilului și caracterului său, este perceput drept un antrenor „moale”, departe de a fi un zbir în vestiar și oarecum ușor de „lucrat”
– nu are nicio performanță notabilă în cei 15 ani de antrenorat, doar finala Cupei din 2000 și promovarea cu Pandurii din 2005 regăsindu-se în CV-ul său.
Relația cu clubul:
– neutră. A vorbit mereu în termeni laudativi despre proiect, apreciind că fotbalul este resuscitat la Craiova datorită CSU. Pe de altă parte, nu este agreat de când își dăduse acordul să preia FCU, atunci când Condescu se alăturase lui Mititelu.

CRISTI PUSTAI
Atuuri:
– a antrenat două echipe mici, unde a făcut istorie, realizând cele mai bune performanțe din istoria lor. A promovat Gazul și în câțiva ani l-a dus în cupele europene, eliminând inclusiv pe FC Mainz. A reușit cu Pandurii intrarea în grupele Europa League, trecând nu mai puțin de 3 tururi preliminare și eliminând echipe cu pretenții și bugete mari precum Hapoel Tel Aviv sau Braga. A fost aproape și de un rezultat mare cu Fiorentina, în grupe, unde Pandurii a adunat 2 puncte.
– deși este ardelean, este foarte apropiat de zona Olteniei, nu doar prin experiența la Pandurii. S-a declarat fan al Craiovei Maxima și al lui Adrian Păunescu.
– un tip erudit, profesor de matematică, iubește poezia și folkul.
– echipele sale au jucat destul de spectaculos.
– ar exista o excelentă relația președinte-antrenor, fiindcă ar veni alături de Eugen Pârvulescu, cu care a colaborat la Mediaș și Pandurii.
Dezavantaje:
– nu a antrenat până acum echipe importante, unde presiunea este mult mai mare.
– nu este „de-al locului”. Chiar dacă s-a obișnuit printre olteni, la Târgu Jiu, Craiova este altceva pentru antrenori, unii spun că „te mănâncă de viu”.
Relația cu clubul:
–    indirectă, prin intermediul lui Eugen Pârvulescu, cel care negociază de mult venirea la Craiova cu patronul Mihai Rotaru.

JERRY GANE
Atuuri:
– continuitatea, a preluat echipa din vară, a efectuat pregătirea și cunoaște practic cel mai bine lotul.
– jocul bun din meciul cu Pandurii (1-1), prima repriză cu Viitorul (2-2) și parțial cu Steaua (1-3).
– cine a fost cu ideea istalării sale se află și acum în club și îl susține.
– este încă în funcție și mai are, probabil, șansa de a-și apăra postul, cel puțin în meciul cu Petrolul.
Dezavantaje:
– rezultatele, 2 puncte în 4 etape sunt prea puține, iar jocul, în loc să evolueze, este tot mai modest de la meci la meci.
– retrogradările cu Corona și Severin
– lipsa de inspirație la schimbări.
– rigiditatea tactică. Inclusiv la Mediaș gazdele au recunoscut la unison că Universitatea nu i-a surprins cu nimic.
– problemele care au apărut deja în lot cu unii jucători nemulțumiți.
– aproape întreg orașul îi cere demisia. Unii suporteri nu au trecut nici peste declarațiile pro-echipa lui Mititelu date acum câteva luni de Gane.
Relația cu clubul:
– este sub contract, oficialii îl apără, dar nu mai sunt dispuși să-i preia insuccesele, orice antrenor fiind ținut de rezultate, iar în Liga I s-au schimbat deja 3 tehnicieni în primele 4 runde.

GABI BALINT
Atuuri:
– a avut rezultate bune, a promovat echipa în Liga I.
– construiește o atmosferă bună în cadrul lotului, nu a avut probleme cu niciun jucător, resuscitându-l chiar și pe rebelul Varga.
– este un antrenor norocos.
– cunoaște oarecum lotul, deși acesta s-a schimbat în mare parte față de cel care a promovat.
Dezavantaje:
– chiar dacă a câștigat, echipa nu juca un fotbal plăcut, ofensiv, dimpotrivă, ceea ce la Craiova este de multe ori echivalent cu eșecul sau chiar mai rău.
– a plecat după promovare, e greu de crezut că s-a schimbat ceva față de situația care l-a deranjat atunci.
Relația cu clubul:
– s-a păstrat oarecum cordială, clubul l-a dorit și în Liga I, Balint a fost cel care a dorit să plece, deranjat că anumiți conducători s-au implicat mai mult decât era cazul.

ANTRENOR STRĂ‚IN
Atuuri:
– profesionalism, lipsa vreunui interes, comunicare excelentă cu echipa, în ciuda diferențelor de limbă.
– majoritatea tehnicienilor străini, în special cei italieni, au reușit în România, ultimul fiind Ewald Lienen la Oțelul, pe care a salvat-o de la retrogradare și căreia i-a imprimat un stil de joc spectaculos.
– antrenorii care au pregătit Craiova au lăsat impresie bună, exemplele Jose Ramon Alesanco și Nicolo Napoli, în timp ce Mark Wotte a stat prea puțin ca să poată demonstra ceva.
Dezavantaje:
– lipsa de implicare afectivă, nu cunosc istoria, deprinderile locului, mai ales unul mai special precum Craiova. De aici ar apărea nevoia unui timp mai mare de acomodare.
Relația cu clubul:
– niciuna, cu excepția lui Napoli, care a fost dorit în primăvară de conducere, ca succesor al lui Stângă.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Deea Maxer a dat vestea mult așteptată, la un an de relație cu Robert Drilea. „Menirea femeii e să fie mamă”
Deea Maxer a dat vestea mult așteptată, la un an de relație cu Robert Drilea. „Menirea femeii e să fie…
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până…
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela Corduneanu s-a prăbuşit emoţional
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela Corduneanu s-a prăbuşit emoţional
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă vina pe stres
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă vina pe stres
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă