ANALIZĂ‚. Derby-ul, om cu om: Stoican și-a pus în valoare jucătorii, Reghe i-a debusolat pe steliști

ANALIZĂ‚. Derby-ul, om cu om: Stoican și-a pus în valoare jucătorii, Reghe i-a debusolat pe steliști
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Steaua a pierdut duelul la mijlocul terenului, acolo unde Stoican și-a bătut adversarul anihilându-l pe Pintilii
  • Apărarea și mijlocul lui Dinamo au făcut pe rând marcaj la Chipciu, motiv pentru care vârful fals al Stelei a fost scos din joc
  • Poate cel mai bun jucător de la Steaua, Lucian Sânmărtean a fost singurul fotbalist al lui Reghecampf capabil să se adapteze din mers eșecului sistemului tactic inițial

Dinamo a jucat mult peste așteptări în derby-ul de aseară, din Ghencea, contra Stelei și a reușit să plece cu un punct. Elevii lui Flavius Stoican puteau obține chiar și victoria, însă campioana a reușit egalarea în final, în minutul 89, după o execuție a lui Claudiu Keșeru. Meciul a fost decis de inspirația și abilitatea de adaptarea a celor doi antrenori. Laurențiu Reghecampf a trimis pe teren același sistem cu vârf fals mizând pe faptul că Thicot nu va face față și va comite erori de marcaj. De partea cealaltă, Stoican a părut că își construiește jocul în jurul ideii „cum se poate învinge o echipă precum Steaua”. Antrenorul lui Dinamo a reușit să pună presiune pe jucătorii Stelei încă din careul lor, astfel că jocul campioanei a suferit. Cum s-au descurcat elevii lui Reghecampf în derby-ul cu Dinamo:

Ciprian Tătărușanu – 6,5

Portarul Stelei a făcut un meci bun, în care a apărat tot ce a fost pe poartă. Totuși, este omul care a făcut penalty-ul din care Dinamo a reușit să înscrie, penalty acordat de Alexandru Tudor la o fază în care Tătărușanu s-a văzut nevoit să faulteze din cauza lipsei de comunicare eficientă cu Lukasz Szukala. Seara lui Tătărușanu putea să fie excelentă dacă reușea să pareze „scărița” lui Grigore de la penalty, însă portarul apucase deja să se arunce și nu s-a repliat în timp util.

Fernando Varela – 4

Chiar și plecând de la ideea că Varela nu este fundaș dreapta, așa cum vrea Reghecampf să creadă, ci fundaș central, prestația lui de aseară a fost extrem de slabă. Contra unui adversar mai bun decât Chiajna sau „U” Cluj, adversarii din primele trei meciuri, Varela a avut probleme pe ambele faze ale jocului. Ofensiv nu a existat decât în cazuri rare, însă colaborarea cu Adi Popa  a fost defectuoasă, iar acțiunile în jumătatea adversă au fost tăiate brusc de recuperările oaspeților. Defensiv, Varela a reușit din nou să îi facă să muncească dublu pe Gardoș și pe Szukala, cei care au fost nevoiți să stopeze (de multe ori prin fault) șarjele ofensive ale dinamoviștilor. Varela i-a lăsat locul la pauză lui Prepeliță.

Florin Gardoș – 6,5 

Poate jucătorul stelist cu cel mai mare procentaj de reușite în derby, Florin Gardoș a avut un meci mai greu decât a fost obișnuit în 2014. Fundașul nu a avut probleme cu Țucudean cât a avut cu presingul avansat făcut de ofensiva lui Dinamo, mișcare prin care i-au fost limitate ieșirile din apărare cu mingea la picior. Mai mult, presingul dinamovist a făcut ca Pintilii, în lipsă de soluții, să joace mai des cu fundașii centrali, deci și cu Gardoș, oblingându-i să se întrebuințeze mai mult.

Lukasz Szukala – 5

Polonezul a avut o seară slabă, una în care principalele lui probleme au părut să fie cele de comunicare. Atât cu Tătărușanu, la faza în care cei doi s-au invitat reciproc să-l blocheze pe Țucudean și astfel s-a născut penalty-ul, dar și cu Gardoș, Pintilii sau Varela. Szukala s-a descurcat însă excelent în a proteja „spațiul aerian” al careului Stelei și putea contribui decisiv și la fazele fixe din careul lui Bălgrădean, însă o neînțelegere cu Piovaccari l-a făcut să nu poată trimite cu capul o centrare excelentă.

Iasmin Latovlevici – 5,5

A fost victima, la fel ca Fernando Varela, lipsei de reacție tactică a unui Reghecampf suprins de faptul că Stoican îi poate dejuca sistemul și că antrenorul lui Dinamo îi ține pe fundașii de bandă ai Stelei, prin presing, în propria jumătate. Jucător care a excelat ofensiv în ultimii ani, Latovlevici a fost astfel nevoit să își rezume jocul la combinații cu Pintilii sau Sânmărtean sau la încercări (majoritatea nereușite) de combinații cu Cristi Tănase. Multele pase greșite și fazele în care a fost depășit de adversarul direct îl fac pe Latovlevici să fie într-un top al celor mai slabi jucători din derby.

Nicușor Stanciu – 6

Copleșit de încărcătura meciului și presat de public, Nicușor Stanciu nu a mai fost mintea limpede a Stelei și nici jucătorul care să scoată adversarii din joc prin driblingul în regim de viteză. Ținut în centru din cauza așezării tactice dinamoviste, Stanciu a purtat un război (cel al duelului fizic) pe care era evident că nu are cum să îl câștige. Fără mari realizări, Stanciu a fost înlocuit în minutul 64. În locul lui Stanciu a intrat Claudiu Keșeru

Mihai Pintilii – 6,5

Punctul cheie al planului dinamovist de a distruge încercările de contrucție ale gazdelor. Căpitanul Stelei a fost cel care se afla în vârful triunghiului format din dinamoviștii Rotariu – Țucudean – Matei, astfel că modalitatea clasică de ieșire din apărare, pase pe Sânmărtean sau Stanciu, nu a mai putut fi o soluție. În schimb,  Pintilii a combinat mult cu fundașii centrali, forțându-i să greșească, sau a ieșit cu minge lungă.

Lucian Sânmărtean – 7,5

Cel mai bun jucător al Stelei și poate cel mai bun de pe teren. Mijlocașul a fost singurul fotbalist din echipa lui Reghecampf capabil să se adapteze din mers atunci când a observat că sistemul gândit la vestiare nu poate fi aplicat din pricina „rezistenței” dinamoviste. Cu un șut superb, scos greu de sub bară de Bălgrădean, dar și cu mai multe pase excelente către benzi, Sânmărtean a reușit să strângă majoritatea aplauzelor steliste. A luat un galben pe final, motiv pentru care va lipsi de la partida cu CFR Cluj.

Adi Popa – 4,5

Un fotbalist limitat în exprimări tehnice, Popa a ales să facă ce știe mai bine atunci când s-a confruntat cu eșecul ideii tactice steliste. Astfel, mijlocașul de bandă și-a pus în valoare viteza și, în câteva rânduri, a reușit să centreze în careu. Hiba din planul lui Popa a fost faptul că restul de 9 jucători de câmp au respectat pe cât au putut planul tactic impus de Reghecampf, iar în acest plan centrările în careu pe faze construite în viteză nu erau prevăzute. După o serie de 4-5 astfel de încercări ratate, Popa a fost schimbat la pauză.

Alexandru Chipciu – 5,5

Dovada vie a faptului că Reghecampf nu a știut în ce se bagă atunci când a ales să joace cu Chipciu vârf fals. Un fotbalist ale cărui singure metode de exprimare pot fi forța de pătrundere și, rareori, șutul, nu dă rezultate atunci când este pus să dribleze, să paseze decisiv sau să ia decizii în criză de timp și spațiu. „Pasarea” responsabilității marcajului lui Chipciu între fundașii centrali și mijlocașii centrali l-a neutralizat pe șeptar, cel care a fost nevoit, spre disperarea lui Reghecampf, să caute soluții migrând în banda stângă.

Cristian Tănase – 5

O altă victimă a planului lui Reghecampf, plan care nu a conținut și o variantă B. Tănase a fost complet scos din joc de către Rus și, izolat de restul echipei, a fost nevoit să se descurce în multe dintre faze pe cont propriu. Lipsa de varietate în exprimarea tehnică a făcut acest lucru aproape imposibil, iar văduvirea de ajutorul lui Latovlevici l-a aruncat complet în anonimat pe decarul Stelei.

Prepeliță –  5,5 – fotbalist sacrificat din nou pe postul de fundaș dreapta. Intrat în momentul în care Steaua juca 4-2-3-1, Prepeliță nu a avut norocul de a participa ofensiv, astfel că evoluția lui nu a avut sclipire.

Piovaccari –  4,5 – a reușit să fie și mai puțin util pentru jocul Stelei decât a fost Popa, singura lui realizare fiind golul marcat dintr-un offside de 2 metri.

Claudiu Keșeru – 8 – fotbalist care a reușit să aducă egalarea printr-o execuție frumoasă. Fără realizări prea mari până în acel minut, atacantul venit de la Bastia a fructificat excelent, șut din marginea careului, o pasă dată de Chipciu.

 


De partea cealaltă, Stoican are toate motivele să fie fericit. Jucătorii lui au respectat cu strictețe indicațiile tactice, motiv pentru care au reușit să anuleze diferența de valoare individuală care îi separă de fotbaliștii campioanei. Cu o defensivă precisă, un mijloc supraaglomerat și cu atacuri pe contre, Dinamo se poate plânge, pe bună dreptate, că a pierdut două puncte în Ghencea. Cum s-au descurcat elevii lui Flavius Stoican în derby-ul cu Steaua.

Cristian Bălgrădean – 6,5

Portarul dinamovist nu a avut un meci foarte greu. La gol nu putea face mai mult, Keșeru având o execuție de mare fotbalist. În prima repriză a avut o ieșire hazardată, iar în partea secundă a boxat o minge un pic ezitant. A arătat siguranță la șuturile de la distanță, la fel și la centrări, cu o singură excepție, în momentul în care nu a reușit să respingă balonul la recentrarea de la cornerul în care Tănase a lovit bara. Tot în prima parte a scos excelent un șut al lui Sânmărtean. 

Laurențiu Rus – 7

Foarte sigur pe faza defensivă, l-a anihilat pe Tănase. A arătat încă o dată că este cel mai în formă jucător dinamovist, de aici și convocarea la națională pentru amicalul cu Argentina. A respins tot ce era de respins, iar de foarte multe ori a făcut-o cu destinatar, nu la întâmplare. Ofensiv, Rus nu a contat, puține fiind momentele când acesta a urcat. 

Steven Thicot – 8,5

Evoluție aproape perfectă a stoperului francez. A recuperat foarte multe baloane, s-a dublat perfect cu Grigore și a dat siguranță apărării. Are un plasament excelent, iar pe teren comunică foarte mult cu colegii lui. Folosit în acest retur ca fundaș central, francezul a fost o mutare excelentă a lui Stoican. 

Dragoș Grigore – 8

Nu s-a menajat deloc, a alergat foarte mult și a blocat foarte multe acțiuni ale adversarilor. La fel ca Thicot, Grigore a dat siguranță și arată ca un lider al „câinilor”. „Panenka” încercată la penalty nu a fost cea mai reușită execuție de acest fel, însă până la urmă, pentru dinamovist și echipa lui, a ieșit bine. A acuzat probleme musculare, iar Stoican a fost nevoit să-l schimbe pe final cu Asanovic. Acest lucru a cântărit, la golul lui Keșeru, Asanovic având un marcaj larg. 

Steliano Filip – 6,5

Poate cea mai bună evoluție a sa pe postul de fundaș stânga, Filip fiind reprofilat din mijlocaș de bandă. A alergat enorm și s-a descurcat destul de bine în duelul direct cu Adi Popa, chiar dacă în unele momente a fost depășit de viteza stelistului. Și lui i se poate reproșa golul lui Keșeru care a primit mingea între Filip și Asanovic. Niciunul dintre dinamoviști nu a închis zona. 

Ionuț Șerban – 6,5

Alături de Boubacar a câștigat duelul din prima repriză de la mijlocul terenului. A blocat de sus acțiunile inițiate de adversari. Ofensiv, chiar dacă a încercat să urce de multe ori, tânărul dinamovist în vârstă de 18 ani nu a reușit foarte multe. În minutul 54 a fost înlocuit cu Valentin Lazăr .

Mansaly Boubacar – 8,5

Un meci perfect. A recuperat, a inițiat acțiuni, s-a dublat de multe ori cu Elton și Șerban, a arătat siguranță la mijlocul terenului, acolo unde, datorită lui, Dinamo a câștigat clar duelul. Mereu cu capul sus, Boubacar nu a mai arătat ezitările din alte meciuri.

Elton Figueiredo – 7,5

Brazilianul a început ca mijlocaș dreapta, apoi a trecut în centru. Evoluție bună, a legat foarte bine compartimentele „câinilor”, a știut când să verticalizeze, dar mai ales când să tempereze jocul. Una dintre cele mai bune evoluții ale sale de la venirea în „Ștefan cel Mare”.

Cosmin Matei – 5,5

A început în centru și a avut destul de multă libertate în spatele lui Țucudean, însă evoluția sa se poate rezuma simplu: a încercat multe, a reușit mai nimic. Ca toți ceilalți dinamoviști nu a făcut rabat la efort, iar în a doua repriză a avut un șut destul de bun pe care Tătărușanu l-a respins lateral. Matei este jucătorul de la care se așteaptă diferența, să își depășească adversarul direct prin dribling, să apară la finalizare sau să furnizeze pase de gol. Cu Steaua, Matei a pierdut majoritatea duelurilor directe. 

Dorin Rotariu – 6

Nu a reușit să câștige foarte multe dueluri directe. A fost la fel de șters precum Matei și, încă o dată, a arătat că se exprimă mult mai bine atunci când intră pe parcursul meciului. Ca un plus, s-a înțeles destul de bine cu Filip (vorbim de doi jucători de 19, respectiv 18 ani). Cei doi s-au dublat perfect în multe momente. 

George Țucudean – 7,5

A alergat foarte mult, a venit la combinații, a deviat multe baloane și a speculat greșeala adversarului atunci când a obținut penalty-ul. La fel ca Rus, Țucudean este unul dintre dinamoviștii în formă. În repriza a doua, după o combinație cu Matei, atacantul „câinilor” a avut un șut periculos, însă Tătărușanu a fost la post. La acea fază poate ar fi fost mai indicat ca Țucudean să intre cu mingea în careu și apoi să încerce finalizarea, fundașul fiind depășit din fentă. Vârful împrumutat de la Standard Liege a fost schimbat în minutul 78 cu Joel Thomas.

Vali Lazăr – 6,5

Intrarea sa a adus un plus de viteză pentru Dinamo, iar Stoican s-a dovedit inspirat în momentul în care l-a trimis pe teren pe fostul jucător de la Sportul Studențesc. Un jucător al cărui stil se potrivește perfect jocului pe contraatac.

Joel Thomas- 6.5

Francezul a intrat bine în joc, a câștigat unele dueluri directe cu fundașii adverși, a și obținut o lovitură liberă din preajma careului.

 

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele