ANALIZĂ | Ce a fost super în Supecupă. De la “vara lui Hagi”, la cum nu s-au descurcat juniorii impuşi de Burleanu

7 iul 2019 2341 afişări Liga 1
ANALIZĂ | Ce a fost super în Supecupă. De la “vara lui Hagi”, la cum nu s-au descurcat juniorii impuşi de Burleanu Foto Mediafax

Gică Hagi l-a bătut pe Dan Petrescu pentru a doua oară, în carierele de antrenori ale celor doi prieteni. Sunt acum 6 victorii ale “Bursucului” şi două ale “Regelui”, după o Supercupă a României care ne-a dezamăgit prin ritm de joc şi calitate, dar care are scuza că a fost primul meci de după amicale. Lasând la o parte valoarea partidei, CFR - Viitorul a fost un meci care poate ne-a oferit câteva realităţi despre prezentul celor două echipe şi a luptei la titlu în Liga 1.

Vara lui Gică Hagi

La 25 de ani distanţă de la Mondialul cel mai drag românilor, cel din SUA, Gică Hagi este încă o dată vedeta unei veri în fotbalul românesc. Vara lui 2019 este “vara lui Hagi”. Nu vă era dor să-l vedeţi pe “Rege” fericit? Ieri i se putea citi fericirea pe faţă, pentru că a avut două luni perfecte. Reuşita naţionalei de tineret i se datorează cel mai mult, pentru că a creat cei mai mulţi jucători de la Euro. În plus, Ianis Hagi este, în sfârşit, la nivelul la care visa Gică Hagi să fie, căutat de cluburi mari din Europa, iar aseară Viitorul a luat al treilea trofeu din istoria acestui club. Putem considera bucuria lui Hagi drept bucuria reuşitei omului care munceşte, iar acest exemplu poate fi dat în orice ramură a societăţii.

Viitorul se bate la titlu

După meciul de la Ploieşti, casele de pariuri ar putea să reconsidere şansele Viitorului la tilu, în prezent văzută a patra favorită. Poate că o cotă de 15.00 ar putea deveni periculoasă pentru bookmakeri. Viitorul n-a arătat atât de bine, la nivelul lotului, nici când a luat campionatul. De exemplu, sâmbătă seara Hagi a început în atac fără Ianis, Drăguş, Eric, Calcan, Ammari sau Keyta. Nici FCSB nu are atât de multe variante cunoscute de jucători ofensivi. Lotul lui Hagi pare cel mai ofertant şi echilibrat din istoria Viitorului. În plus, nicio echipă din Liga 1 nu are o conducere care să impresioneze cum se întâmplă în cazul câştigătoarei din Supercupă. Cu Hagi, Gică Popescu şi Ogăraru, Viitorul ar impresiona la orice recepţie UEFA, oriunde în Europa. Aceste nume, coroborate cu capitalul de simpatie pe care Viitorul şi l-a creat datorită experienţei naţionalei de la Euro 2019 ar putea face din echipa lui Hagi una dintre cele mai iubite din România. Dacă la asta se adaugă şi banii din transferul lui Ianis Hagi, Viitorul ar putea deveni o sperietoare pentru rivalele la titlu.

CFR îşi cară juniorii în spate

Campioana suferă enorm din pricina noii reguli, care obligă la folosirea a doi jucători sub 21 de ani. În meciul de ieri s-a văzut cât de forţaţi au fost Costache sau Itu, în primul 11. CFR este mai şubredă cu tinereţea obligatorie din echipă. Dan Petrescu are dreptate, când spune că regula nu e corectă. CFR n-a ajuns cea mai performantă echipă din ultimul deceniu în Liga 1, după trofeele câştigate, crescând tineri. Nu şi-a propus niciodată asta, iar ca Federaţia să oblige un club să-şi adapteze politica unei reguli generale pare o nedreptate, în 2019. Mai ales dacă scopul acelui club este să facă performanţă în Europa. Poate că o recompensă financiară pentru cei care folosesc tineri sau îşi construiesc academii suna mai bine decât o obligaţie, pentru vremurile în care trăim.

Dar şi CFR are o vină. Este vina conducătorilor care s-au bazat doi ani doar pe Cristi Manea şi nu au fost interesaţi să se pregătească de această regulă, cu toate că ştiau de mult că va fi implementată. CFR n-a transferat jucători tineri de valoare, ba mai mult, i-a alungat când i-a avut în curte. George Ganea a jucat ieri titular la Viitorul, pentru că CFR l-a lăsat să plece, fără nicio pretenţie, în sezonul trecut.

Doi tineri par forţaţi

“Mai binele este duşmanul binelui”, o zicală folosită de mulţi oameni din fotbal, se potriveşte perfect actualei reguli de a întineri Liga 1 cu forţa. Regula under 21 a fost un succes şi asta o dovedeşte statistica jucătorilor care au reuşit, în ultimii doi ani. A fost primul proiect de anvergură care şi-a arătat utilitatea în fotbalul românesc, de la Luceafărul încoace. Dar prin impunerea a doi jucători tineri în primul 11, tinde să se exagereze. Am văzut ieri mai multe inexactităţi şi gafe, din partea fotbaliştilor under 21, decât realizări, iar asta a scăzut nivelul Supercupei. Datele Instat arată că în topul celor mai slabi 3 jucători titulari au fost Costache şi George Ganea (Index 206, respectiv 208). Sigur că ei sunt în creştere şi ar putea deveni jucători foarte mari, dar prezentul arată că au pus umărul la scăderea nivelului partidei. Dacă pe termen lung această regulă ar putea să crească şi mai mulţi jucători pentru echipele naţionale, pe termen scurt ar putea crea o problemă echipelor din România când vor ajunge în competiţiile europene.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.