Amintiri din scaunul cu rotile! Cel mai promiţător fundaş din istoria lui "U" s-a retras la doar 22 de ani

18 nov 2011 2374 afişări Liga 1
Amintiri din scaunul cu rotile! Cel mai promiţător fundaş din istoria lui "U" s-a retras la doar 22 de ani Amintiri din scaunul cu rotile

Pişti Covaci, Angelo Niculescu, Titi Teaşcă sau Zoli Ivansuc i-au fost mentori, prieteni, colegi. Oricine l-a văzut pe Felician Mureşan jucând poate să depună mărturie că o accidentare i-a barat drumul pentru a deveni un mare fundaş al României.

Doamna Marta, fostă profesoară de limba română la liceu, în Cluj, mă pofteşte în apartamentul ANL al familiei Mureşan. Celălalt membru, Felician (73 de ani), este ţintuit la pat din cauza durerii la picioare. Se deplasează într-un scaun cu rotile. Partenera destinului său îi preia sarcinile şi se ocupă de onoruri. Reminiscenţele unei vieţi nobile, înghesuite într-o garsonieră. Capul familiei a fost liderul unei generaţii pe care a părăsit-o la 22 de ani din cauza unei accidentări. A apucat să impresioneze în cele 17 partide sub tricolor, la juniori sau la tineret, sub comanda lui Angelo Niculescu, într-o vreme în care duelurile internaţionale erau mai rare. "De la «U», Felician era cel mai bun! Era liderul nostru", subliniază Remus Câmpeanu, legenda Universităţii.

Urmaşul marelui Apolzan

Ca să uite de fotbal, a terminat Facultatea de Construcţii şi a fost inginer constructor toată viaţa. A zidit sute de locuinţe, dar astăzi îl regăsim într-o garsonieră ANL din Cluj, în cartierul Mănăştur. A fost evacuat în urmă cu ceva ani din propria casă. Felician Mureşan nu mai poate oferi decât lacrimi şi durere.

Totuşi, pentru noi a făcut o mică concesie, adăugând şi amintirile. "Urmaşul lui Apolzan (n.r. - fostul fundaş central al CCA-ului) şi cel mai bun după el!", astfel era considerat în epocă "universitarul" Mureşan, susţine Remus Câmpeanu, fostul său coleg. Astăzi, împresurat de suferinţe, "fostul" îşi narează viaţa şi scurta, dar intensa carieră. Emoţia fiecărei evocări îi stoarce câte-o lacrimă. "Totul a început într-un meci cu Algeria, de la tineret. La 2-1 pentru România i-am cerut lui Angelo Niculescu să mă schimbe din cauza unor dureri la genunchi. Iniţial nu i-a venit să creadă. Am pierdut cu 5-2. După trei zile, vine chiar el observator la Iaşi, unde evoluam cu «U». La o acţiune am suferit o ruptură de menisc. Gata a fost", rememorează clujeanul, care a primit ulterior din partea selecţionerului, în semn de preţuire, o indemnizaţie de efort.
"Totuşi, nu am să uit vreodată că am învins URSS cu 5-2, la Braşov, sau un 5-1 cu Iugoslavia pe «23 August», în faţa a 80 de mii de oameni", mărturiseşte Mureşan. Acesta a fost rezumatul carierei de internaţional a lui Felician Mureşan, încheiată la 22 de ani. Colegii săi internaţionali de la "U", Mateianu, Petru Emil sau Ivansuc, au mers mai departe... A strâns şi el din dinţi, dar peste trei ani avea să renunţe definitiv.

Ivansuc i-a mâncat zacusca

Se revine la "U", pasiunea totală şi ultimă, motorul sufletului său. "Atât de drag îmi este clubul ăsta, că nici nu se poate povesti...", vine explicaţia înecată în emoţii a clujeanului care a crescut cu "şapcă roşie". "Nu pot să uit partida cu Bahia, o echipă din Brazilia, când am învins cu 2-1 şi stadionul era arhiplin. Şi pe pistă erau oameni!", îl copleşesc din nou emoţiile, dar fostul inginer şi fotbalist se ţine tare şi descrie spiritul care învăluia oraşul şi Universitatea acelor vremuri. "Nu erau bani şi prime, tot ce aveam erau prietenia, studenţia şi cântecul, care se regăseau la «U». Ivansuc, Mateianu şi Petru Emil veneau la mine acasă ca într-un semicantonament. Într-o zi era uşa închisă şi au intrat pe geam. Au mâncat toată zacusca şi au plecat lăsând un bilet, în care îmi felicitau soţia pentru delicioasa zacuscă", îşi aminteşte fostul "student", afişând un zâmbet amar.

La spriţ cu marele Petschovschi

Felician Mureşan are amintiri frumoase şi cu adversarii din campionat. "Să vă povestesc de o partidă cu UTA, pe care am câştigat-o cu 5-1. După meci, în timp ce sărbătoream, a venit la noi regele fotbalului românesc de atunci, marele Petschovschi, şi ne-a spus înlăcrimat aşa: «Daţi-mi voie să stau cu voi la masă!». Cântecul era tot ce aveam când nu aveam nimic", se destăinuie Mureşan, mândru că şi rivalii apreciau starea de spirit din tabăra "şepcilor roşii".

"L-am revăzut pe Felician peste ani în persoana lui Belodedici. A fost de excepţie, s-a sacrificat pentru «U». Era stoperul perfect, mereu cu pieptul în faţă, elegant şi curajos", Remus Câmpeanu, fostă glorie "U" Cluj

"M-am simţit formidabil când am fost invitat de club la deschiderea Cluj Arena. Un mare gest şi o bijuterie de stadion", Felician Mureşan, fost fundaş "U" Cluj

94de partide a bifat Felician Mureşan în tricoul lui "U" Cluj, în intervalul 1956-1963

17partide ca internaţional de juniori sau de tineret a strâns Mureşan sub tricolor, în anii 1956-1959

Apreciat de Covaci şi Teaşcă

Omul care a fost în două rânduri campionul Europei, Pişti Covaci, l-a apreciat profund pe fostul apărător. "Când venea acasă, la Cluj, de la Amsterdam, mă chema întotdeauna la el să trăncănim despre fotbal. Într-o zi ne-am întâlnit chiar în clipa în care eu mă întorsesem din Suedia, cu lotul naţional. I-am dăruit o trusă de bărbierit, de care eram foarte mândru, dar nu aveam încotro, fiindcă nu puteam merge la el cu mâna goală", îşi aminteşte Felician Mureşan, care s-a împrietenit şi cu controversatul Titi Teaşcă (foto), spaima fotbaliştilor boemi, un profesionist precoce al acelor vremuri. Astăzi, tot ce mai cere de la lume Felician Mureşan e un doctor bun, care să-l repună pe picioare. O ultimă speranţă. La plecare, în lift urcă cu mine un copilaş cu o minge de fotbal ce-i vine până la genunchi. O ating. Îmi zâmbeşte cordial. Afară, îmi dă un vesel săru' mâna, semn că viaţa îşi vede de ale ei, indiferentă şi al naibii de uitucă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.