Amintiri de la sfârșitul anilor 90′ cu Astra. „Niculae a venit la pauză să ne spună că ne dublează prima de victorie”

Amintiri de la sfârșitul anilor 90' cu Astra. „Niculae a venit la pauză să ne spună că ne dublează prima de victorie
  • Publicat:
  • Actualizat:

Astra Giurgiu este una dintre echipele la modă din fotbalul românesc. După ce în sezonul trecut a terminat pe locul secund (cea mai bună clasare din istoria clubului) și a câștigat Cupa României, echipa patronată de Ioan Niculae este foarte aproape de intrarea în grupele Europa League după ce a câștigat în deplasare cu scorul de 2-1 meciul tur al play-off-ului contra lui Lyon. Nu la fel stăteau lucrurile și spre sfârștul anilor 90”. ProSport a discutat cu cinci dintre jucătorii de bază ai Astrei din sezonul 1998-1999, primul în Divizia A pentru fosta echipă a Ploieștiului.

Rohat se ocupă de „viitorul” Astrei

Gheorghe Rohat (39 de ani) a jucat la Astra în perioadele 1997-2000 și 2008-2011. Fostul fundaș central este în momentul de față șeful Centrului de Copii și Juniori al clubului. Rohat își amintește faptul că în primul sezon petrecut în Divizia A (1998-1999), jucătorii Astrei avea ca obiectiv trasat evitarea retrogradării. Echipa care evolua pe atunci la Ploiești era departe de formația cu pretenții patronată de Ioan Niculae. „Noi formam o echipă mică care abia promovase și aveam ca obiectiv evitarea retrogradării. Cei mai mulți dintre jucători nu aveau experiență la nivelul primei ligi, jucau pentru a se afirma și a-și face un nume în fotbal„. Când vine vorba despre diferența dintre salariile de atunci și cele de acum de la Astra, Rohat consideră că nu se poate face o comparație: „Nici nu mai țin minte ce salariu aveam, însă atunci cred că salariul mediu anual în fotbalul românesc era cam de 3.000 de euro, cam cât e acum un salariu mediu pe lună. Oricum pe vremea aceea aspectul financiar nu era atât de important”.

Rohat consideră că diferența dintre cele două generații de jucători de la Astra se explică prin diferența de investiții: „Valoarea echipei de acum este dată de investițiile importante care au fost făcute. Domnul Niculae și-a dorit mereu să fie printre cei mai buni în afaceri și în fotbal. Dar la fotbal este mai greu să meargă lucrurile rapid. Patronul a fost adeptul pașilor mărunți și probabil că la un moment dat și-a spus că trebuie să fie primul și la fotbal”.

Pompiliu Stoica vrea să devină antrenor

Pompiliu Stoica (37 de ani) este cunoscut iubitorilor fotbalului din România în principal pentru pentru perioada 2000-2004 petrecută la Steaua. Fotbalistul născut în Buzău a ajuns la Astra în 1998, jucând pentru fosta echipă ploieșteană timp de doi ani. În prezent, fostul fundaș stânga nu este implicat în lumea fotbalului, deși a absolvit cursurile Școlii de Antrenori. „După ce m-am retras de la Petrolul în 2012 am obținut Licența A, însă nu am putut susține examenul pentru Licența Pro din cauza faptului că nu am experiență ca secund în Liga 1 sau ca antrenor secund în Liga 2. Mi se pare aberant. Încerc să fac și eu ce se poate pentru a răzbi în meseria asta, însă sunt tot mai puține echipe în eșaloanele inferioare”. Pompiliu Stoica locuiește în comuna Păulești, județul Prahova și spune că s-a detașat de fotbal: „Acum țin cu familia mea”. Fotbalistul retras din activitate crede că Ioan Niculae a fost ambiționat de investițiile celorlalți oameni de afaceri din România: „Când jucam eu la Astra domnul Niculae nu investea ca în prezent. Aveam salarii mai mici ca la Steaua, Dinamo sau Rapid, dar erau plătite la timp. Obiectivul echipei era rămânerea în Divizia A”.

În primul sezon în „A” Astra avea un buget de 270.000 de dolari

Mihai Dăscălescu (37 de ani) a făcut parte din lotul Astrei în primul sezon în Divizia A a fostei echipe ploieștene. În prezent este președintele executiv la echipei de liga a cincea Unirea Alba Iulia. Chiar dacă nivelul este unul scăzut, Dăscălescu este încântat de grupele de juniori pe care le are clubul fiind convins că atenția sporită acordată tinerilor reprezintă cheia revirimentului echipei ardelene. Fostul atacant își amintește de perioada petrecută la Astra: „Era o echipă tipic de provincie, în sensul că aveam o mentalitate de așa natură, ne propuneam să nu retrogradăm. În primul sezon în prima ligă bugetul a fost de 270.000 de dolari, cam cât câștigă acum un singur jucător de la Astra (râde). Nu aveam o mentalitate necesară performanței, chiar dacă jucam pe prime mari. La semifinala de cupă din 2003 pierdută cu Dinamo am avut o primă de joc de 10.000 de dolari de om, însă am fost eliminați și nu am luat banii”. „Meritele pentru performanțele Astrei din prezent sunt ale lui Isăilă, dar și a celor din conducere: Dinu Gheorghe, Petre Buduru și Costel Lazăr”„ este părerea lui Dăscălescu.

Movilă, antrenor în Oman

Daniel Movilă (42 de ani) a petrecut la Astra cinci sezoane între 1998 și 2003. Cea mai pregnantă aminite a lui Movilă despre Astra este legată de instalația de nocturnă: „Eu am venit la echipă în iarna lui 1998. Jucam în Divizia B și luptam la promovare. Țin minte că eram singura echipa din „B” care avea nocturnă, nici în „A” nu prea erau echipe care să aibă nocturnă. La promovare am luat o prima consistentă, dar nu mai știu cât. Atunci se plătea în dolari și mărci. Domnul Niculae punea și atunci presiune pe echipă, investea bani, dar nu cred că a avut sfătuitori buni. Poate și noi jucătorii am avut o parte de vină că nu am realizat o performanță. Puteam să ajungem și noi în finala Cupei României, dar a fost acel meci cu Dinamo de care nu vreau să mai vorbesc”.

INFO: Meciul la care fac referire Dăscălescu și Movilă este returul semifinalei de Cupa României din ediția 2002-2003 contra lui Dinamo. După ce Astra câștigat prima manșă cu 2-1 pe teren propriu, bucureștenii au câștigat returul cu 3-1. Golul calificării în finală a fost reușit de Domocoș în minutul 120. Cei de la Astra au acuzat deciziile favorabile lui Dinamo luate de arbitrul Sorin Altmayer care nu l-a eliminat pe Cornel Frăsineanu deși ar fi fost justificat să o facă în trei rânduri. 

Fostul atacant al Astrei are Licența A, dar în momentul de față este liber de contract după ce anul trecut a fost antrenor secund al lui Aristică Cioabă în prima ligă din Oman. „În Oman a fost bine din punct de vedere financiar. Nu ca în Liga 1, dar mai bine ca în liga secundă de la noi. Ca să obțin Licența Pro trebuie să plătesc o taxă de 4.000 de euro la FRF, apoi alte cursuri în străinătate, e complicat”.

Niculae a intrat la pauză în vestiare să mărească prima de joc

Cătălin Mulțescu (38 de ani) a fost portarul Astrei între anii 1997 și 2002 și spune că echipa care evolua în cartierul 9 Mai din Ploiești este o parte frumoasă a vieții sale. „Aveam o echipă foarte bună, cu Florentin Dumitru, Pompiliu Stoica, frații Dăscălescu…Nivelul competiției era însă foarte ridicat. Steaua, Dinamo și Rapid avea echipe foarte bune. Mai era un FC Argeș cu Mutu, Jean Barbu sau Crivac”, este explicația lui Mulțescu pentru lipsa performanței din acea perioadă. Fiul lui Gheorghe Mulțescu își amintește cu ușurință detaliile financiare din acea perioadă: „Țin minte că la promovarea în Divizia A am avut o primă de 1.000 de dolari de om. La meciurile din prima ligă jucam cam pe 3-4 sute de dolari pentru victorie. Contractele nu erau așa mari ca cele de acum, eu aveam 4.000 de dolari anul”. Mulțescu rememorează un moment amuzant legat de patronul Niculae: „La un meci cu Dinamo conduceam cu 1-0 la pauză. Patronul a venit la vestiare să ne spună că ne dublează prima de victorie pentru a ne motiva. Din păcate ne-a dat Vali Năstase un gol prin minutul 90 și am primit doar 500 de dolari”. Fostul portar este de părere că Niculae este aceeasi persoană ca și acum 15 ani: „Ioan Niculae se hrănește cu fotbal. Eu așa l-am perceput ca patron, el este același om, doar că pe atunci nu era mediatizat. Tot timpul a vrut să aibă echipă bună”.

Cătălin Mulțescu este antrenor cu portarii, iar în viitor vrea să își deschidă o școală de portari. „Aștept ca tata să semneze un contract cu o echipă și să îl urmez. Mai are de antrenat cam 7-8 ani și vreau să îi fiu alături în această perioadă”, a declarat fostul portar al Astrei.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen