"Am etichetă de SMURD!" Interviu savuros cu Sorin Cîrţu! Omul care i-a crescut pe Cristi Tănase şi Stancu explică de ce nu a reuşit la Steaua şi CFR şi cum l-a dezamăgit Rădoi

26 oct 2012 4533 afişări Liga 1
"Am etichetă de SMURD!" Interviu savuros cu Sorin Cîrţu! Omul care i-a crescut pe Cristi Tănase şi Stancu explică de ce nu a reuşit la Steaua şi CFR şi cum l-a dezamăgit Rădoi "Am etichetă de SMURD!" Interviu cu Sorin Cîrţu! Omul care i-a crescut pe Cristi Tănase şi Stancu explică de ce nu a reuşit la Steaua şi CFR şi cum l-a dezamăgit Rădoi

Cîrţu spune că, inevitabil, patronii de club ajung, mai devreme sau mai târziu, să apeleze la serviciile sale şi dezvăluie că este considerat drept "Serviciul de Ambulanţă" al fotbalului românesc

Sorin Cîrţu vorbeşte cu pasiune despre Universitatea Craiova şi consideră echipa de la începutul anilor '90 drept cea mai pură din istoria clubului
Vulcanicul antrenor şochează atunci când spune că ar fi vrut să îşi facă două tatuaje


Domnule Cîrţu, ca jucător, aţi fost un tip statornic, dar ca antrenor lucrurile nu au stat aşa. Statistica arată că aţi schimbat 16 echipe…
Nu poţi să fii antrenor la o singură echipă! Crezi că eu nu aş vrea ca Universitatea să fie în «A» şi eu să o antrenez? Mi-aş fi dorit să fiu pe bancă doar la Craiova, un fel de Guy Roux care a stat 44 de ani la Auxerre. Eu, de exemplu, dintre toţi antrenorii Universităţii am cel mai lung mandat, din 1988 până în 1992, când mi-au căutat nod în papură să mă dea afară. Şi, dintre toţi care au trecut pe la Craiova, cred că am fost şi sunt în continuare cel mai nimerit să antrenez acolo. Nimeni nu a înţeles la fel ca mine spiritul şi stilul Universităţii.

Cât de atent sunteţi la detaliile din contract atunci când vă pregătiţi să semnaţi cu o echipă?
Nu am pierdut niciodată un litigiu! Am câteva puncte clare, fără de care nu antrenez. Asta pentru a avea siguranţa muncii, altfel ajungi să fii dominat de patron. Eu am perioade în care stau 3-4 luni fără angajament, am discuţii cu echipe, dar aştept. Iniţial, finanţatorii nu acceptă condiţiile mele, dar apoi intră în debandadă şi apelează la mine «Hai să ne scoată SMURD-ul». Am eticheta asta de SMURD...

Aveţi peste 450 de meciuri ca antrenor, cât vă ia să vă daţi seama dacă un jucător are potenţial sau nu?
Vreau să-ţi spun că nu există jucător la care să fi renunţat şi să mă fi înşelat. Nu există! Şi am întâlnit sute de fotbalişti!

"Pe Rădoi l-am văzut al doilea Cannavaro"

Care au fost jucătorii faţă de care aţi avut o afinitate aparte?
Au fost mulţi, mai ales din echipa aia a Craiovei care a luat titlul. Gică Popescu, Săndoi, Badea, mulţi. Apoi Adrian Ilie, Gabi Popescu, jucători care au fost o viziune personală a mea. Am renunţat la unii pentru a-i promova pe ei. Iar eu cu un fotbalist n-am avut niciodată probleme!

Imposibil....
Nu, nu! Cu un fotbalist n-am avut probleme! Fotbalistul m-a înţeles întotdeauna. Problemele le-am avut cu jucătorii de fotbal. Cu fotbaliştii niciodată! Uite, mi-am adus aminte şi de Rădoi...

Apropo de el, mulţi îl consideră un fotbalist ratat, prin prisma faptului că nu a atins niciodată nivelul pe care toată lumea îl aştepta.
Eu l-am văzut pe Rădoi un al doilea Cannavaro al Europei. La nivelul ăsta, pentru că avea un potenţial fantastic. Dar a făcut nişte greşeli şi chiar am avut o discuţie cu el, acum ceva timp, şi i-am zis: «Trebuie să pleci neapărat!». Dar faptul ăsta cu Steaua, cu Gigi, fin-naş, l-a blocat puţin şi nu a plecat atunci când ar fi trebuit. Iar apoi a ales situaţia asta... Dar nu poate să spună cineva că e un fotbalist ratat. Într-adevăr, putea mult mai mult! E şi pentru mine o surpriză neplăcută că nu a jucat la nişte echipe cu adevărat mari din Europa. Uite...

Spuneţi.
Jucătorii de valoare ies în evidenţă, îi vezi. Cum a fost cu Tănase şi cu Stancu la Piteşti, când m-a dat afară Penescu. Pentru că oamenii ăştia de acolo n-au văzut nimic în ei. Iar pe Tănase nu l-a pierdut din noroc! Dar îl dădea şi pe el afară, că era produs al lui Cîrţu şi voia să scape de tot ceea ce făcusem eu. Aşa era sfătuit, iar el, prostul, l-a pierdut pe Stancu.

Apropo de Tănase, vi se pare şi dumneavoastră că s-a schimbat optica în ceea ce îl priveşte? Pentru că, la început, îi erau admirate calităţile tehnice, acum iese în faţă capacitatea lui de efort.
Şi aşa, şi aşa! El a intrat în debandadă cu relaţiile lui, dar e calitate de fotbalist Tănase.

"Mi-am dorit mereu tatuaje"

Chiar, cum e cu oraşul mare care te fură?
Bucureştiul aşa e, dar aici intervin şi alte lucruri, cum ar fi educaţia, cultura.

Dacă dumneavoastră aţi fi fotbalist de azi, v-am vedea tatuat şi la braţ cu fete din lumea mondenă?
(stă un pic pe gânduri) La cât mi-a plăcut mie fotbalul, aş fi fost capabil de sacrificii. Cât despre tatuaje, să ştii că şi mie mi-ar plăcea să am unele. Un scorpion aici (arată spre braţul stâng) şi imaginea lui Iisus pe cruce aici (arată spre braţul drept). Mereu mi-am dorit să fac treaba asta, să fie nişte tatuaje mici. Cât despre celalalte, să ştii că ai timp să le faci pe toate. Tu crezi că eu, la vremea respectivă, n-am făcut? Dar asta nu m-a împiedicat să-mi realizez un nume mare ca fotbalist, să am nişte reuşite. Dar exista o anumită limită. În perioada aia, înainte să mă însor, nu am fost niciodată cu o femeie mai mult de două ori. Asta ca să vezi că există timp pentru toate.

Vi se pare corect cum sunt plătiţi fotbaliştii din Liga I, ca un raport calitate-preţ?
Nuuuuu! România a ajuns El Dorado în Europa, vin mulţi străini care n-au ce căuta pe aici. Sunt nişte fotbalişti modeşti, care pot fi înlocuiţi cu cei români.

Bine, aţi antrenat-o pe CFR Cluj o echipă alcătuită aproape exclusiv din jucători străini.
Acolo erau nişte fotbalişti de mare calitate! Echipa pe care am avut-o eu atunci era mai bună decât cea de acum. Şi mie mi-ar fi fost de folos un Ivo Pinto, un Felgueiras sau un Camora. În rest, nu te supăra, ei nu au acum un De Zerbi, un Culio, un Peralta sau un Traore.

"Aveam 12 puncte în minus şi mi se cerea titlul"

Aţi antrenat şi pe CFR Cluj, şi pe Steaua. Ce diferenţe sunt între cele două echipe?
Hai să îţi spun o chestie: e foarte important modul în care ajungi la o echipă şi momentul în care ajungi. Uite, cum am fost la Steaua, când mai erau 14 etape, aveam un handicap de 12 puncte şi obiectivul clar era câştigarea titlului! Eu, când am ajuns acolo, nu aveam un lot structurat pe stilul şi spiritul Stelei, de aia se ajunsese şi în acea situaţie.

Păi, în condiţiile astea, cum era posibil ca obiectivul să fie titlul?
Titlul şi numai titlul! Iar eu am prins şi CFR-ul, şi Steaua când au jucat doar duminică-miercuri, duminică-miercuri. Iar atunci, la ultimul meu meci ca antrenor al Clujului, cu FC Basel, era al 11-lea joc în 25 de zile. Am prins ambele echipe în momente cu probleme.

Spuneaţi mai devreme că vă daţi seama repede de potenţialul unui jucător. Vă daţi seama la fel de repede de corectitudinea unui meci?
Uite, fotbalul, ca şi alte sporturi, s-a stricat mult din cauza pariurilor. Ăsta e cel mai mare necaz al fotbalului! Ca niciodată, e un microb mare de tot. A explodat incredibil. Vorbesc la nivel mondial. E incredibil!

Sunt şi mulţi fotbalişti care au mania aceasta a jocurilor de noroc. Dumneavoastră, poate atunci când eraţi încă în activitate, obişnuiaţi să jucaţi, poate prin cantonament?
Eu nu joc! Pot să fie şi fără bani! Nu-mi place să pierd şi din cauza asta nu am jucat nici şeptic cu fetele mele.. Într-o perioadă, atunci când eram antrenor-jucător, am încercat cu rummy. A doua zi mă durea capul şi m-am lăsat. Ţi-am zis, mă durea capul că pierdeam şi am zis: «Gata, nu mai joc!»

Ghinionul cu 26 de bare

Un ultim lucru, fără legătură cu Universitatea: cine este mai vulcanic, Cîrţu sau Şumudică?
(zâmbeşte) Nu ştiu, chiar nu ştiu. La mine depinde şi de situaţiile prin care trec într-un meci. Şi voi, ziariştii, faceţi comparaţiile astea. Ăsta este stilul meu, nu pot să mă schimb. Dacă îmi fac meseria, mi-o fac sută la sută! Sunt mai temperat acum. La Steaua, de exemplu, mi-am propus să fiu aşa şi mi-a ieşit. Vreau să-mi revizuiesc atitudinea pentru că am pierdut mult.

Postul de la CFR Cluj e un exemplu bun...
Şi la CFR, şi munca de la Pandurii, cu treaba aia cu Gheorghe Constantin. Iar gestul de la Pandurii mi-a schimbat un pic destinul, că poate aveam alt drum în antrenorat. Poate ajungeam la Steaua într-o altă perioadă. Sau la CFR. Am avut mult ghinion, cel puţin la Cluj. Am curaj, fără falsă modestie, să spun că echipa asta nu a jucat niciodată la fel de frumos ca pe timpul meu. Dar am avut un ghinion incredibil! Am numărat, de curiozitate, şi în tot mandatul am avut 26 de bare! Nu e posibil aşa ceva! Nu e posibil să dai două goluri şi o bară pe Allianz Arena şi apoi să îţi dai trei autogoluri. Într-un meci în care Bayern Munchen nu are nicio ocazie! Cu Roma, două bare la 0-0! O iei razna!.

Cel care a nenorocit Craiova asta a dus-o la stadiul din '64, când veneau Marin Marcel şi alţii pe la facultate. Nenoro-cirea asta este inegalabilă şi nimeni n-ar fi reuşit asta. Din punctul ăsta de vedere este unic omul ăsta!
Sorin Cîrţu, antrenor FC Braşov

În perioada în care am jucat, nu exista o echipă de Diviza A care să nu aibă un număr 10. Ăsta de îl tot căutăm noi acum. Şi la Vâlcea, să zic, te duceai şi era un Carabageac
Sorin Cîrţu, antrenor FC Braşov

Sunt multe meciuri de Liga I de acum care nu diferă, ca viteză, de ceea ce vezi la Replay
Sorin Cîrţu, antrenor FC Braşov

Fotbalul e o oglindă a societăţii. Iar pentru performanţă, ai nevoie de mulţi bani. Trebuie să dai salariile ceva mai mari pentru marea performanţă
Sorin Cîrţu, antrenor FC Braşov

Adrian Cristea, de exemplu, nu ar fi avut loc în perioada mea. Sunt jucători plătiţi cu mii de euro şi nu dau cu ambele picioare în minge. Era mai multă calitate atunci, poate din acest motiv există mulţi nostalgici
Sorin Cîrţu, antrenor FC Braşov

Nu pot să accept ca un jucător la 24-25 de ani să nu poată să dea cu ambele picioare. Nu concep aşa ceva! Nu face asta la 17-18 ani, că e în curs de formare, dar la 24 de ani nu pot să concep
Sorin Cîrţu, antrenor FC Braşov

Pe mine m-a ars întotdeauna tricoul Craiovei. Când îmbraci echipamentul unei echipe, trebuie să-l simţi cald pe tine
Sorin Cîrţu, antrenor FC Braşov

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.