Alungat de "U", a construit CFR-ul! Citeşte povestea fondatorului alb-vişiniilor

25 mar 2011 5427 afişări Liga 1
Alungat de "U", a construit CFR-ul! Citeşte povestea fondatorului alb-vişiniilor Constantin Rădulescu e omul care a construit stadionul ce-i poartă azi numele şi cea mai frumoasă echipă din Gruia până la "era Paszkany"

Când scrii povestea doctorului Rădulescu, realizezi cât poate fide bagatelizată noţiunea de simbol în fotbalul românesc. Destinullui "Jumate", cum era poreclit, s-a încadrat o viaţă întreagă întredouă coordonate: Universitatea şi CFR Cluj.

Până spre orele după-amiezii a fost doctor-chirurg, şeful Secţieide ORL a Spitalului CFR, iar, apoi, până în amurg, a fost făuritorde echipe şi îndrăgostit... de fotbal! "Aparent foarte dur, era defapt un suflet extrem de sensibil. Munca sa de medic şi pasiuneapentru fotbal l-au ţinut mereu departe de noi", mărturiseşte fiicalui Rădulescu, Stanca Gidro, decanul Baroului de avocaţi Cluj.Paradox: care a fost cel mai mare regret al personalităţii care azămislit, fără bani, marea echipă a CFR-ului de la începutuldeceniului VIII? "Faptul că nu a avut loc de unii la «U». Asta l-aadus în Gruia. Erau acolo prea mulţi deştepţi care îşi dădeau cupărerea, iar el avea o mare personalitate şi era foarte meseriaş.ştia fotbal", dezvăluie doamna Gidro.

Fapt confirmat chiar de dr. Rădulescu, în lucrarea saautobiografică "O viaţă închinată fotbalului": "Sincer, m-amdespărţit greu şi cu mult regret de această minunată echipă, caremerită orice superlativ". De trei ori a părăsit ConstantinRădulescu Universitatea. O dată din postura de jucător, în 1949, şide două ori din postura de tehnician. Ca jucător a făcut parte din"Generaţia de Aur" a Universităţii, cea din exilul autoimpus de laSibiu, în urma Dictatului de la Viena, din al Doilea RăzboiMondial. Echipă ce a devenit un simbol al rezistenţei româneşti dinArdeal.

Cel mai bun până la Paszkany


Neavând loc la "U", a clădit cea mai puternică trupă din istoriaCFR-ului, de dinaintea "erei Paszkany" şi stadionul din Gruia! Cumodestele resurse ale Regionalei CFR. "Fără finanţe şi jucători,fără sediu, secretar sau organizator. Astfel am pornit la drum înprima ligă în 1969", dezvăluie Rădulescu în cartea sa. Ce a reuşit?Menţinerea pe prima scenă până în 1976 şi, în '73, un loc 5, adicăcea mai bună clasare din istorie până în 2006. "Figură însolită afotbalului românesc, venit din Regat şi formându-se ca om, medic şifotbalist în climatul auster şi chibzuit al Ardealului, s-a afirmatşi impus atât cât a fost lăsat! Doctorul a oferit fotbalului nostruo echipă frumoasă şi cuceritoare, CFR, care s-a format din trudă,sacrificiu şi sărăcie, uimind lumea fotbalistică", îl descriescriitorul Viorel Cacoveanu.

>Destinul face ca din 2002 preşedinte la CFR să fie un altdoctor, Iuliu Mureşan, specialist în ortopedie.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.