Adunarea Generală a LPF a votat campionat cu 14 echipe, play-off și o nouă grilă pentru împărțirea banilor din drepturile de televizare. EXCLUSIV: cum va arăta viitorul format al Ligii I

Autori: Catalin Muresanu, Costin Negraru, Sorina Oprițescu Publicat: 20 May. 2014, 16:26 Actualizat: 20 May. 2014, 18:19 Liga 1

UPDATE 16:30 Președintele Stelei, Valeriu Argăseală, a explicat pentru MEDIAFAX că la finalul ediției 2014-2015 vor retrograda șase echipe, iar după trecerea la noul sistem, din sezonul 2015-2016 două. Play-off-ul se va disputa între echipele clasate la finalul sezonului regulat pe locurile 1-6, iar play-out-ul între formațiile clasate pe locurile 7-14.

LPF va propune Comitetului Executiv al FRF și schimbarea sistemelor competiționale din eșaloanele inferioare: Liga a II-a cu o serie de 20 de echipe din care promovează 2 și retrogradează 4, iar Liga a III-a cu patru serii a câte 18 echipe din care promovează 4 și retrogradează 16.

„Meciurile vor fi mult mai încinse în Liga I pentru că în sezonul următor vor retrograda șase echipe. La finalul ediției 2015-2016 vor retrograda două echipe. Noi am propus să se modifice sistemul competițional și la Liga a II-a și la Liga a III-a. Important este ca începând de la Liga a III-a să se retrogradeze în funcție de nivelul ligii superioare, respectiv Liga a II-a și Liga I. În propunerea LPF, în Liga a II-a va fi o serie de 20 de echipe, iar la Liga a III-a patru serii a câte 18 echipe. Cei de la Liga a III-a am înțeles că ar propune să se împartă aceste 72 de echipe pe criterii geografice și atunci ar vrea să fie șase serii. Dar asta le aparține lor ca decizie”, a menționat Argăseală.


UPDATE 15:50 Valeriu Argăseală, președintele Stelei, s-a arătat încântat de măsurile luate atăzi în Adunarea Generală în ceea ce privește împărțirea drepturilor de televizare. „Este o măsură foarte bună. La început, din ce ne-a propus Liga, noi nu am fost de acord. Era o măsură care avantaja echipele de la mijlocul clasamentului în jos. Noua măsură ne-a convenit”, a declarat Valeriu Argăseală pentru ProSport.


UPDATE 14:55 Președintele echipei CSMS Iași, Florin Prunea, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, că nu i se pare normală decizia Adunării Generale a LPF, potrivit căreia din sezonul 2015-2016 să fie doar 14 echipe în Liga I, considerând-o în defavoarea fotbalului românesc.

„La o populație de 22 de milioane de locuitori, să ai prima ligă cu doar 14 echipe nu este normal. În condițiile acestea, vor fi și mai multe echipe care vor dispărea. Liga I cu 14 echipe este în defavoarea fotbalului românesc. Vor fi din ce în ce mai puțini jucători români și de pierdut va avea și echipa națională. Vă dați seama câți jucători vor rămâne fără serviciu”, a spus Florin Prunea.


UPDATE 13:35 Adunarea Generală s-a încheiat, iar Constantin Anghelache a anunțat conluziile luate la ședința desfășurată la sediul LPF. „A fost votată ideea unui campionat cu 14 echipe. Urmează ca această propunere a noastră să fie înanitată în CEx și apoi în Adunarea Generală. Banii din drepturile de televizare nu vor fi împărțiți așa cum s-a discutat în presă, ci în modul următor: 30% din sumă în mod egal între cluburi și 70% în funcție de locul ocupat în Liga 1 la finalul sezonului anterior”, a declarat Anghelache la finalul ședinței.


UPDATE 11:55 Mai mulți reprezentanți ai cluburilor sunt nemulțumiți că AG a fost convocată astăzi, iar astfel formațiile care vor retrograda au drept de vot și îl vor exercita asupra unor puncte care nu le privesc direct, cel puțin în cazul grilei banilor din drepturile TV. „E ca și cum cineva se mută dintr-un loc. dar votează cum să curgă apa caldă după ce a plecat de acolo”, a spus un oficial al unui club din Liga 1 pentru ProSport. În schimb, formațiile care vor promova nu au dreptul să-și spună punctul de vedere.


UPDATE 11:48 Reducerea Ligii 1, de la 18 la 14 echipe, are susținători și în afara granițelor țării. Ciprian Marica, atacantul lui Getafe, consideră că o astfel de schimbare ar fi benefică pentru fotbalul din România. „Sunt de acord cu un sistem de 14 echipe. Putem să ne uităm în Elveția, țară care ar putea să aibă 24 de echipe. Nu poți să ai în campionat echipe fără licență, care nu își plătesc jucătorii de 15 luni. Sunt de acord cu schimbarea sistemului”, a declarat Marica la Sport.ro.


UPDATE 11:40  Din informațiile ProSport, cluburile care vor cere negocierea separată a drepturilor de televizare au avut discuții cu DigiSport și o parte dintre ele chiar s-au înțeles asupra sumelor de bani implicate în tranzacții.


UPDATE 11:12 În Adunarea Generală, cluburile mari al Ligii 1, nemulțumite de grila de repartizare a drepturilor TV, vor propune o alternativă. Astfel, Astra, Steaua, Dinamo și Petrolul doresc să-și vândă singure drepturile de televizare pentru meciurile de pe teren propriu. Cererea cluburilor are cadru legal și va fi dezbătută astăzi.

ProSport l-a contactat telefonic pe Daniel Capră, finanțatorul celor de la Petrolul, iar acesta a confirmat informația: „Da, așa este. Chiar noi putem să spunem că am inițiat acest lucru. Cel care merge în AG din partea Petrolul  va ridica și această problemă pentru că este norrmală propunerea Ligii. Nu înțeleg de ce vor să schimbăm grila actuală, care a funcționat până acum”.


UPDATE 10:55 Constantin Anghelache, președintele lui Dinamo, a ajuns cu puține momente înaintea orei 11:00. La acea oră, Argăseală, Zotta, Timofte sau Horoba ajunseseră deja la LPF. Totuși, singurul care a întârziat a fost Dinu Gheorghe, președintele Astrei Giurgiu. Acesta a parcat rapid și a intrat în fugă în sediul LPF.


UPDATE 10:20 Președintele Astrei, Dinu Gheorghe, a declarat, înainte de ședința Adunării Generale a LPF, că susține schimbarea sistemului competițional în România. 

„Sunt de acord cu un sistem cu 12-14 echipe, sistem play-off și play-out, numai să se rezolve problemele fotbalului românesc”, a spus Dinu Gheorghe la Sport.ro.


Printre subiectele dezbătute sub supravegherea lui Gino Iorgulescu, șeful LPF, se află redistribuirea sumelor cuvenite din drepturile TV conform clasamentului omologat al actualei ediții. E vorba de banii pe care formațiile de pe prima scenă le vor încasa pentru participarea în ediția de campionat 2013-2014, tranșe care urmează să intre în conturi pe parcursul următorului an competițional. Cum SC Vaslui nu a primit licența pentru anul viitor și va fi retrogradată, locul moldovenilor (clasați acum pe 5) va rămâne vacant.

Profit: 200.000 de euro

Necazul vasluienilor este un profit pentru echipele clasate după ei, care vor încasa mai mulți bani. Adunarea Generală va vota modalitatea în care se va împărți suma care le-ar fi revenit la anul celor de la SC Vaslui: 2.063.591 de euro dacă echipa termină sezonul pe locul 5 sau 2.012.847 de euro dacă termină pe locul 6. Profitul celor clasați după Vaslui ar putea fi chiar și de aproximativ 200.000 de euro, pentru că vor primi banii cuveniți clasării cu o poziție mai sus. De această oportunitate vor beneficia cluburile clasate de la locul 14 și până la următoarea formație situată sub Vaslui, nou-promovatele având de primit o sumă fixă (1.454.663 de euro).

Un precedent de care a beneficiat chiar SC Vaslui s-a petrecut în sezonul 2010-2011, când formația patronată pe atunci Adrian Porumboiu se lupta pentru titlu cu Oțelul și Poli Timișoara. Gălățenii au câștigat campionatul, bănățenii au terminat pe doi, iar Vasluiul pe trei. Pentru că Poli nu a primit licența, Vasluiul a încasat suma din drepturile TV cuvenită celor de pe Bega.

Un alt subiect foarte important pentru cluburi și pentru tot fotbalul românesc luat marți în discuție la întrunirea de la LPF este schimbarea din temelii a sistemului competițional. Varianta la care s-a gândit Gino Iorgulescu este ca, începând din sezonul 2015-2016, în primul eșalon să rămână doar 14 echipe în Liga 1. Este un subiect foarte delicat, pentru că ar presupune ca președinții de cluburi să voteze împotriva instinctului de conservare și să-și facă singuri viața un infern începând din toamnă. Dacă ideea lui Iorgulescu s-ar materialize, la finalul sezonului 2014-2015 (în care vom merge tot cu 18 echipe) ar retrograda locurile 13-18, în timp ce din eșalonul secund ar urma să promoveze doar două echipe. Cum pentru Liga a II-a s-a propus pentru sezonul 2014-2015 un sistem cu două serii de 12 echipe, promovatele vor fi campioanele celor două grupe.

Liga a II-a: o serie de 20 din 2015

Cutremurul ar viza însă și Liga a II-a, unde se propune ca, din sezonul 2015-2016, cele două serii de 12 echipe să se comaseze într-una singură care să cuprindă 20 de echipe. Acest lucru va fi posibil prin retrogradarea a nu mai puțin de 12 echipe, adică jumătate din fiecare serie! Liga a III-a va rămâne cu 72 de echipe împărțite în patru serii a câte 18, din care urcă un nivel doar campioanele, în timp ce ultimele patru clasate din fiecare grupă vor retrograda la județ.

Baraj pentru rămânerea în Liga I în vara lui 2016

Modificările ar continua în primul eșalon în sezonul 2015-2016, pentru că la finalul acestuia ar urma să retrogradeze ultimele două clasate (locurile 13-14), în timp ce ocupanta locului 12 ar urma să dispute un baraj cu locul 3 din Liga a II-a. În schimb, în ultimul eșalon aflat în jurisdicția directă a FRF vom rămâne tot cu patru serii a câte 18 echipe, cu o promovată și patru retrogradate din fiecare grupă.

​Cum ar arăta primele trei eșaloane în următoarele două sezoane, dacă proiectul e validat azi de Adunarea Generală a LPF

2014-2015:

LIGA I: 18 echipe – retrogradează locurile 13-18

LIGA A II-A: 2 serii x 12 echipe – promovează locul 1 din fiecare serie – retrogradează locurile 7-12 din fiecare serie

LIGA A III-A: 4 serii x 18 echipe – promovează locul 1 din fiecare serie – retrogradează locurile 15-18 din fiecare serie

2015-2016:

LIGA I: 14 echipe – retrogradează direct locurile 13-14 – locul 12 dispută baraj cu locul 3 din Liga a II-a

LIGA A II-A: 1 serie x 20 echipe – promovează locurile 1-2 – retrogradează locurile 17-20 – locul 3 dispută baraj cu locul 12 din Liga I

LIGA A III-A: 4 serii x 18 echipe – promovează locul 1 din fiecare serie – retrogradează locurile 15-18 din fiecare serie

Alte puncte ale Adunării Generale

Pe lângă aceste puncte fierbinți, Adunarea Generală a LPF va fixa sumele în schimbul cărora vor fi vândute titlulaturile Ligii I și ale Cupei Ligii. Pentru alăturarea unui brand la numele „Liga 1″ (cum este, de exemplu, „Cupa României Timișoreana”) se dorește obținerea a 500.000 de euro, iar pentru Cupa Ligii se cer cel puțin 200.000 de euro. Se va deschide și subiectul legat de Supercupa României, competiție care ar urma să se dispute între câștigătoarea Cupei României și cea a Cupei Ligii.

Formațiile din „B” sau din „C” pot fi obligate să folosească minim șase juniori într-un meci

LPF intenționează să promoveze o altă inițiativă legată de criteriul de împărțire a banilor din drepturile TV. Forul condus de Iorgulescu cere ca 20% din suma care ar trebui să intre în conturile echipelor să să fie depindă de numărul fotbaliștilor străini folosiți în timpul sezonului. În Adunarea Generală se va ridica mâna pentru sistemul „mai mulți străini, mai puțini bani”. În plus, se va propune ca formațiile din Liga I să fie obligate să folosească la fiecare meci un număr minim de cinci fotbaliști români.
Tot acum se va mai discuta o idee legată de formațiile din eșaloanele secunde, cele care ar fi obligate să folosească în timpul fiecărui meci cel puțin șase juniori și un singur fotbalist cu vârsta peste 28 de ani.

Autori: Catalin Muresanu, Costin Negraru, Sorina Oprițescu Publicat: 20 May. 2014, 16:26 Actualizat: 20 May. 2014, 18:19 Liga 1
Pe aceeași temă
Adevărul despre emisiunea lui Cătălin Măruță! O angajată Pro TV a rupt tăcerea
Adevărul despre emisiunea lui Cătălin Măruță! O angajată Pro TV a rupt tăcerea
O femeie din Bucureşti care depăşea coloana pe contrasens s-a întâlnit cu un tramvai şi i-a cerut să se dea la o parte VIDEO
O femeie din Bucureşti care depăşea coloana pe contrasens s-a întâlnit cu un tramvai şi i-a cerut să se dea la o parte ...
Moarte CUMPLITA! S-a SINUCIS de DOR! Cine era femeia...
Moarte CUMPLITA! S-a SINUCIS de DOR! Cine era femeia...
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
E cel mai norocos fotbalist din Liga 1?! Ce jucător din Liga 1 se iubește cu această blondă de Champions League
E cel mai norocos fotbalist din Liga 1?! Ce jucător din Liga 1 se iubește cu această blondă de Champions League
Gigi Becali e devastat!  Fiica sa a fost părăsită imediat după nuntă!
Gigi Becali e devastat! Fiica sa a fost părăsită imediat după nuntă!
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Gardianul ajuns printre cei mai bogaţi angajaţi din penitenciarele României. Cum a făcut avere în stil mafiot din şpăgi şi cămătărie în închisoare
Gardianul ajuns printre cei mai bogaţi angajaţi din penitenciarele României. Cum a făcut avere în stil mafiot din şpăgi ...
Piaţa imobiliară dă în CLOCOT şi explodează total. Este pentru prima oară când se întâmplă asta
Piaţa imobiliară dă în CLOCOT şi explodează total. Este pentru prima oară când se întâmplă asta
ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC
ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC
O tânără beată şi plină de dorinţă i-a făcut ceva ULUITOR poliţistului care a reţinut-o: „Ah, da... îţi place?”. Omul legii a rămas perplex - VIDEO
O tânără beată şi plină de dorinţă i-a făcut ceva ULUITOR poliţistului care a reţinut-o: „Ah, da... îţi place?”. ...
Îl mai ţii minte? Ce face acum Krum Bibişkov, atacantul pe care Gigi Becali l-a dat afară după 120 de minute
Îl mai ţii minte? Ce face acum Krum Bibişkov, atacantul pe care Gigi Becali l-a dat afară după 120 de minute
Răsturnare de situație în Guvernul Orban! Cum arată noua listă de miniștri! Nume importante
Răsturnare de situație în Guvernul Orban! Cum arată noua listă de miniștri! Nume importante
Ireal! Becali, cadou pentru Tudor: o super maşină de lux. Apoi a venit cea mai mare ruşine! Fostul arbitru s-a urcat în ea şi...
Ireal! Becali, cadou pentru Tudor: o super maşină de lux. Apoi a venit cea mai mare ruşine! Fostul arbitru s-a urcat în ...
ANM a facut anuntul! Cand vine cu ADEVARAT iarna. Prima NINSOARE e aproape
ANM a facut anuntul! Cand vine cu ADEVARAT iarna. Prima NINSOARE e aproape
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică ...
Fiica lui Gigi Becali a fost părăsită pentru o vedetă! Și-au oficializat relația pe Facebook
Fiica lui Gigi Becali a fost părăsită pentru o vedetă! Și-au oficializat relația pe Facebook
Horoscop Minerva pentru săptămâna în curs! Zodiile trec prin foc înainte de mercur retrograd
Horoscop Minerva pentru săptămâna în curs! Zodiile trec prin foc înainte de mercur retrograd
Nunta mare in showbiz: se marita dupa ce a fost parasita de primul sot! A divortat in 2017 de sotul infidel. Cum a aflat ca avea o amanta
Nunta mare in showbiz: se marita dupa ce a fost parasita de primul sot! A divortat in 2017 de sotul infidel. Cum a aflat ...
Câte operaţii estetice are Andreea Bănică? Artista a recunoscut TOT. A suferit o intervenție chirurgicală încă de la 16 ani
Câte operaţii estetice are Andreea Bănică? Artista a recunoscut TOT. A suferit o intervenție chirurgicală încă de ...
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă apariţie la 49 de ani! IMAGINILE FĂRĂ RUŞINE au ajuns pe internet şi fanii au reacţionat vehement
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă apariţie la 49 de ani! IMAGINILE FĂRĂ RUŞINE au ajuns pe internet şi fanii ...
Mărturisirile Andreei Berecleanu despre soțul ei. Cum este, de fapt, mariajul ei
Mărturisirile Andreei Berecleanu despre soțul ei. Cum este, de fapt, mariajul ei
Femeie de 44 de ani care își acuză soțul că s-a sinucis
Femeie de 44 de ani care își acuză soțul că s-a sinucis