Adunarea Generală a LPF a votat campionat cu 14 echipe, play-off şi o nouă grilă pentru împărţirea banilor din drepturile de televizare. EXCLUSIV: cum va arăta viitorul format al Ligii I

20 mai 2014 27342 afişări Liga 1
Adunarea Generală a LPF a votat campionat cu 14 echipe, play-off şi o nouă grilă pentru împărţirea banilor din drepturile de televizare. EXCLUSIV: cum va arăta viitorul format al Ligii I

UPDATE 16:30 Preşedintele Stelei, Valeriu Argăseală, a explicat pentru MEDIAFAX că la finalul ediţiei 2014-2015 vor retrograda şase echipe, iar după trecerea la noul sistem, din sezonul 2015-2016 două. Play-off-ul se va disputa între echipele clasate la finalul sezonului regulat pe locurile 1-6, iar play-out-ul între formaţiile clasate pe locurile 7-14.

LPF va propune Comitetului Executiv al FRF şi schimbarea sistemelor competiţionale din eşaloanele inferioare: Liga a II-a cu o serie de 20 de echipe din care promovează 2 şi retrogradează 4, iar Liga a III-a cu patru serii a câte 18 echipe din care promovează 4 şi retrogradează 16.

"Meciurile vor fi mult mai încinse în Liga I pentru că în sezonul următor vor retrograda şase echipe. La finalul ediţiei 2015-2016 vor retrograda două echipe. Noi am propus să se modifice sistemul competiţional şi la Liga a II-a şi la Liga a III-a. Important este ca începând de la Liga a III-a să se retrogradeze în funcţie de nivelul ligii superioare, respectiv Liga a II-a şi Liga I. În propunerea LPF, în Liga a II-a va fi o serie de 20 de echipe, iar la Liga a III-a patru serii a câte 18 echipe. Cei de la Liga a III-a am înţeles că ar propune să se împartă aceste 72 de echipe pe criterii geografice şi atunci ar vrea să fie şase serii. Dar asta le aparţine lor ca decizie", a menţionat Argăseală.


UPDATE 15:50 Valeriu Argăseală, preşedintele Stelei, s-a arătat încântat de măsurile luate atăzi în Adunarea Generală în ceea ce priveşte împărţirea drepturilor de televizare. "Este o măsură foarte bună. La început, din ce ne-a propus Liga, noi nu am fost de acord. Era o măsură care avantaja echipele de la mijlocul clasamentului în jos. Noua măsură ne-a convenit", a declarat Valeriu Argăseală pentru ProSport.


UPDATE 14:55 Preşedintele echipei CSMS Iaşi, Florin Prunea, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că nu i se pare normală decizia Adunării Generale a LPF, potrivit căreia din sezonul 2015-2016 să fie doar 14 echipe în Liga I, considerând-o în defavoarea fotbalului românesc.

"La o populaţie de 22 de milioane de locuitori, să ai prima ligă cu doar 14 echipe nu este normal. În condiţiile acestea, vor fi şi mai multe echipe care vor dispărea. Liga I cu 14 echipe este în defavoarea fotbalului românesc. Vor fi din ce în ce mai puţini jucători români şi de pierdut va avea şi echipa naţională. Vă daţi seama câţi jucători vor rămâne fără serviciu", a spus Florin Prunea.


UPDATE 13:35 Adunarea Generală s-a încheiat, iar Constantin Anghelache a anunţat conluziile luate la şedinţa desfăşurată la sediul LPF. "A fost votată ideea unui campionat cu 14 echipe. Urmează ca această propunere a noastră să fie înanitată în CEx şi apoi în Adunarea Generală. Banii din drepturile de televizare nu vor fi împărţiţi aşa cum s-a discutat în presă, ci în modul următor: 30% din sumă în mod egal între cluburi şi 70% în funcţie de locul ocupat în Liga 1 la finalul sezonului anterior", a declarat Anghelache la finalul şedinţei.


UPDATE 11:55 Mai mulţi reprezentanţi ai cluburilor sunt nemulţumiţi că AG a fost convocată astăzi, iar astfel formaţiile care vor retrograda au drept de vot şi îl vor exercita asupra unor puncte care nu le privesc direct, cel puţin în cazul grilei banilor din drepturile TV. "E ca şi cum cineva se mută dintr-un loc. dar votează cum să curgă apa caldă după ce a plecat de acolo", a spus un oficial al unui club din Liga 1 pentru ProSport. În schimb, formaţiile care vor promova nu au dreptul să-şi spună punctul de vedere.


UPDATE 11:48 Reducerea Ligii 1, de la 18 la 14 echipe, are susţinători şi în afara graniţelor ţării. Ciprian Marica, atacantul lui Getafe, consideră că o astfel de schimbare ar fi benefică pentru fotbalul din România. "Sunt de acord cu un sistem de 14 echipe. Putem să ne uităm în Elveţia, ţară care ar putea să aibă 24 de echipe. Nu poţi să ai în campionat echipe fără licenţă, care nu îşi plătesc jucătorii de 15 luni. Sunt de acord cu schimbarea sistemului", a declarat Marica la Sport.ro.


UPDATE 11:40  Din informaţiile ProSport, cluburile care vor cere negocierea separată a drepturilor de televizare au avut discuţii cu DigiSport şi o parte dintre ele chiar s-au înţeles asupra sumelor de bani implicate în tranzacţii.


UPDATE 11:12 În Adunarea Generală, cluburile mari al Ligii 1, nemulţumite de grila de repartizare a drepturilor TV, vor propune o alternativă. Astfel, Astra, Steaua, Dinamo şi Petrolul doresc să-şi vândă singure drepturile de televizare pentru meciurile de pe teren propriu. Cererea cluburilor are cadru legal şi va fi dezbătută astăzi.

ProSport l-a contactat telefonic pe Daniel Capră, finanţatorul celor de la Petrolul, iar acesta a confirmat informaţia: "Da, aşa este. Chiar noi putem să spunem că am iniţiat acest lucru. Cel care merge în AG din partea Petrolul  va ridica şi această problemă pentru că este norrmală propunerea Ligii. Nu înţeleg de ce vor să schimbăm grila actuală, care a funcţionat până acum".


UPDATE 10:55 Constantin Anghelache, preşedintele lui Dinamo, a ajuns cu puţine momente înaintea orei 11:00. La acea oră, Argăseală, Zotta, Timofte sau Horoba ajunseseră deja la LPF. Totuşi, singurul care a întârziat a fost Dinu Gheorghe, preşedintele Astrei Giurgiu. Acesta a parcat rapid şi a intrat în fugă în sediul LPF.


UPDATE 10:20 Preşedintele Astrei, Dinu Gheorghe, a declarat, înainte de şedinţa Adunării Generale a LPF, că susţine schimbarea sistemului competiţional în România. 

"Sunt de acord cu un sistem cu 12-14 echipe, sistem play-off şi play-out, numai să se rezolve problemele fotbalului românesc", a spus Dinu Gheorghe la Sport.ro.


Printre subiectele dezbătute sub supravegherea lui Gino Iorgulescu, şeful LPF, se află redistribuirea sumelor cuvenite din drepturile TV conform clasamentului omologat al actualei ediţii. E vorba de banii pe care formaţiile de pe prima scenă le vor încasa pentru participarea în ediţia de campionat 2013-2014, tranşe care urmează să intre în conturi pe parcursul următorului an competiţional. Cum SC Vaslui nu a primit licenţa pentru anul viitor şi va fi retrogradată, locul moldovenilor (clasaţi acum pe 5) va rămâne vacant.

Profit: 200.000 de euro

Necazul vasluienilor este un profit pentru echipele clasate după ei, care vor încasa mai mulţi bani. Adunarea Generală va vota modalitatea în care se va împărţi suma care le-ar fi revenit la anul celor de la SC Vaslui: 2.063.591 de euro dacă echipa termină sezonul pe locul 5 sau 2.012.847 de euro dacă termină pe locul 6. Profitul celor clasaţi după Vaslui ar putea fi chiar şi de aproximativ 200.000 de euro, pentru că vor primi banii cuveniţi clasării cu o poziţie mai sus. De această oportunitate vor beneficia cluburile clasate de la locul 14 şi până la următoarea formaţie situată sub Vaslui, nou-promovatele având de primit o sumă fixă (1.454.663 de euro).

Un precedent de care a beneficiat chiar SC Vaslui s-a petrecut în sezonul 2010-2011, când formaţia patronată pe atunci Adrian Porumboiu se lupta pentru titlu cu Oţelul şi Poli Timişoara. Gălăţenii au câştigat campionatul, bănăţenii au terminat pe doi, iar Vasluiul pe trei. Pentru că Poli nu a primit licenţa, Vasluiul a încasat suma din drepturile TV cuvenită celor de pe Bega.

Un alt subiect foarte important pentru cluburi şi pentru tot fotbalul românesc luat marţi în discuţie la întrunirea de la LPF este schimbarea din temelii a sistemului competiţional. Varianta la care s-a gândit Gino Iorgulescu este ca, începând din sezonul 2015-2016, în primul eşalon să rămână doar 14 echipe în Liga 1. Este un subiect foarte delicat, pentru că ar presupune ca preşedinţii de cluburi să voteze împotriva instinctului de conservare şi să-şi facă singuri viaţa un infern începând din toamnă. Dacă ideea lui Iorgulescu s-ar materialize, la finalul sezonului 2014-2015 (în care vom merge tot cu 18 echipe) ar retrograda locurile 13-18, în timp ce din eşalonul secund ar urma să promoveze doar două echipe. Cum pentru Liga a II-a s-a propus pentru sezonul 2014-2015 un sistem cu două serii de 12 echipe, promovatele vor fi campioanele celor două grupe.

Liga a II-a: o serie de 20 din 2015

Cutremurul ar viza însă şi Liga a II-a, unde se propune ca, din sezonul 2015-2016, cele două serii de 12 echipe să se comaseze într-una singură care să cuprindă 20 de echipe. Acest lucru va fi posibil prin retrogradarea a nu mai puţin de 12 echipe, adică jumătate din fiecare serie! Liga a III-a va rămâne cu 72 de echipe împărţite în patru serii a câte 18, din care urcă un nivel doar campioanele, în timp ce ultimele patru clasate din fiecare grupă vor retrograda la judeţ.

Baraj pentru rămânerea în Liga I în vara lui 2016

Modificările ar continua în primul eşalon în sezonul 2015-2016, pentru că la finalul acestuia ar urma să retrogradeze ultimele două clasate (locurile 13-14), în timp ce ocupanta locului 12 ar urma să dispute un baraj cu locul 3 din Liga a II-a. În schimb, în ultimul eşalon aflat în jurisdicţia directă a FRF vom rămâne tot cu patru serii a câte 18 echipe, cu o promovată şi patru retrogradate din fiecare grupă.

Cum ar arăta primele trei eşaloane în următoarele două sezoane, dacă proiectul e validat azi de Adunarea Generală a LPF

2014-2015:

LIGA I: 18 echipe - retrogradează locurile 13-18

LIGA A II-A: 2 serii x 12 echipe - promovează locul 1 din fiecare serie - retrogradează locurile 7-12 din fiecare serie

LIGA A III-A: 4 serii x 18 echipe - promovează locul 1 din fiecare serie - retrogradează locurile 15-18 din fiecare serie

2015-2016:

LIGA I: 14 echipe - retrogradează direct locurile 13-14 - locul 12 dispută baraj cu locul 3 din Liga a II-a

LIGA A II-A: 1 serie x 20 echipe - promovează locurile 1-2 - retrogradează locurile 17-20 - locul 3 dispută baraj cu locul 12 din Liga I

LIGA A III-A: 4 serii x 18 echipe - promovează locul 1 din fiecare serie - retrogradează locurile 15-18 din fiecare serie

Alte puncte ale Adunării Generale

Pe lângă aceste puncte fierbinţi, Adunarea Generală a LPF va fixa sumele în schimbul cărora vor fi vândute titlulaturile Ligii I şi ale Cupei Ligii. Pentru alăturarea unui brand la numele “Liga 1” (cum este, de exemplu, „Cupa României Timişoreana”) se doreşte obţinerea a 500.000 de euro, iar pentru Cupa Ligii se cer cel puţin 200.000 de euro. Se va deschide şi subiectul legat de Supercupa României, competiţie care ar urma să se dispute între câştigătoarea Cupei României şi cea a Cupei Ligii.

Formaţiile din „B” sau din „C” pot fi obligate să folosească minim şase juniori într-un meci

LPF intenţionează să promoveze o altă iniţiativă legată de criteriul de împărţire a banilor din drepturile TV. Forul condus de Iorgulescu cere ca 20% din suma care ar trebui să intre în conturile echipelor să să fie depindă de numărul fotbaliştilor străini folosiţi în timpul sezonului. În Adunarea Generală se va ridica mâna pentru sistemul “mai mulţi străini, mai puţini bani”. În plus, se va propune ca formaţiile din Liga I să fie obligate să folosească la fiecare meci un număr minim de cinci fotbalişti români.
Tot acum se va mai discuta o idee legată de formaţiile din eşaloanele secunde, cele care ar fi obligate să folosească în timpul fiecărui meci cel puţin şase juniori şi un singur fotbalist cu vârsta peste 28 de ani.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.