A fost semnat contractul pentru drepturile TV. Anunţul făcut de Gino Iorgulescu: cine va televiza meciurile din Liga 1 + atac la cluburile mici: "Nu se mai poate aşa!". O singură echipă a votat împotrivă

16 apr 2019 25991 afişări Liga 1
A fost semnat contractul pentru drepturile TV. Anunţul făcut de Gino Iorgulescu: cine va televiza meciurile din Liga 1 + atac la cluburile mici: "Nu se mai poate aşa!". O singură echipă a votat împotrivă

UPDATE | Şeful LPF a făcut anunţul: "Vreau să vă spun că s-a aprobat în Adunarea Generală semnarea contractului cu firma care deţine în acest moment drepturile TV, pentru o perioadă de cinci ani, cu o valoare de 28 de milioane, cu TVA. Nu intrăm în amănunte. Meciurile vor fi difuzate pe Digi Sport, Look, Telekom. Afectează promovarea cluburilor mici în Liga 1. (n.r Clinceni şi Chindia) Aceste cluburi n-au stadioane. Nu se mai poate să le acorzi un an de graţie celor care n-au stadion şi să joace în alte părţi. Nu se mai poate aşa! Hermannstadt au spus că termină stadionul în acest an, dar nici până acum nu joacă acasă. Ne gândim ca pe viitor, cele care nu îndeplinesc condiţiile de licenţiere să nu mai promoveze în Liga 1.", a spus Gino Iorgulescu, la finalul Adunării Generale la LPF.

Un singur club a votat împotriva noului contract: "S-a votat cu 13 la 1 în favoarea contractului pentru drepturile TV. Singurul club care s-a opus a fost CS U Craiova. Motivul pentru care au votat împotriva a fost că nu le convenea modul în care se fac programările la TV", a spus Gino Iorgulescu. Practic, oltenii vor ca meciurile să fie programate la ore mai convenabile pentru spectatori.


Gino Iorgulescu (62 de ani), preşedintele LPF, a convocat marţi, de la ora 16:30, Adunarea Generală a cluburilor din Liga 1 în care va prezenta şi supune la vot noul contract pentru drepturile TV. Actualul contract, semnat în 2014 cu firma ISB, din Malta, pentru 27,5 milioane de euro net pe an, expiră în această vară. Sursele ProSport spun că suma anuală netă din noul contract se ridică la 28 de milioane de euro, iar majoritatea cluburilor din primul eşalon sunt gata să accepte ceea ce va fi cea mai mare sumă văzută până acum de fotbalul din România.

Vândute acum cinci ani către interfaţa ISB, un off-shore din Malta, drepturile TV au reprezentat şi reprezintă, graţie unui context ceva mai complex, o sursă esenţială de finanţare pentru cluburile din Liga 1 Betano, iar negocierile au fost, în 2019, ceva mai simple decât în trecut. Gino Iorgulescu şi forul lui au convins plătitorii să pună pe masă 28 de milioane de euro, o sumă cu 500.000 de euro superioară vechiului contract, ceea ce înseamnă, în medie, aproape 36.000 de euro pe an în plus pentru fiecare club.

Pe cine aşteptau şi cine intră pe uşă: în loc de U Cluj şi Petrolul s-ar putea să promoveze Clinceni şi Târgovişte

Chiar dacă creşterea nu e impresionantă - nici nu avea cum să fie având în vedere nivelul spectacolului şi al audienţelor -, sursele ProSport afirmă că şefii de cluburi înclină să voteze în favoarea contractului pentru că, pe de o parte, depind de aceşti bani, iar pe de alta îşi dau seama că sezonul viitor nu va produce schimbări spectaculoase pentru apetitul microbistului român. "Spaima" Ligii, a deţinătorilor de drepturi TV şi a televiziunilor care transmit meciurile (DigiSport, TelekomSport, Look TV) este că la vară ar putea promova în Liga 1 şi Academica Clinceni, actualul lider al Ligii 2, care are 7 puncte avans faţă de locul 3 cu 8 etape înaintea finalului de sezon. Iorgulescu şi ai lui aşteptau promovări din partea Universităţii Cluj şi a Petrolului, unele care ar fi ridicat nivelul de interes, dar s-au trezit cu Academica Clinceni (locul 1) şi Chindia Târgovişte (locul 2), echipe fără baze mari de fani, care foarte probabil nu vor juca pe terenul propriu dacă promovează şi care sunt lipsite de interes pentru microbistul obişnuit. O sursă de bani în plus s-a dus, aşa că noul contract va mulţumi, cel mai probabil, majoritatea decidenţilor aflaţi în sală la momentul votului.

Actualul contract privind drepturile de televizare pentru meciurile din Liga1 Betano va expira în vară, astfel că LPF a început din timp negocierile pentru parafarea unui nou angajament. Prezent în studioul ProSport Live acum aproape 3 luni, la finalul lunii ianuarie, secretarul general al LPF, Justin Ştefan, spunea că noul contract va fi valabil până în 2024 şi promitea că echipele vor primi la fel de mulţi bani. "Este clar că principala sursă de venit pentru cluburile din Liga 1 este reprezentată de drepturile de televizare. Este ceea ce se întâmplă şi la nivel internaţional. E o dependenţă de 40% de drepturile de televizare, la primele 40 de cluburi din lume. Trebuie să obligăm cluburile ca o anumită sumă, din drepturile de televizare, să se ducă în academiile de fotbal. Actualul contract expiră la finalul acestui sezon, ceea ce înseamnă că în martie-aprilie ar trebui să avem alt contract. Avem deja discuţii cu actualii deţinători de drepturi media. Suntem destul de avansaţi. Suma va fi de 27.5 milioane de euro, plus TVA. Contractul va fi semnat tot pe cinci ani", a spus Justin Ştefan, în cadrul emisiunii ProSport Live. 

Până la urmă, aşa cum am scris la începutul articolului, se pare că noul contract va fi mai mare decât cel vechi cu 500.000 de euro.

Întrebat în emisiunea ProSport Live din ianuarie dacă este posibil să vedem un meci din Liga 1 Betano organizat în afara ţării, Justin Ştefan a negat categoric, dar a spus că e posibil ca jocurile din ţară să fie difuzate peste hotare: "Regulamentul internaţional nu permite cu atâta uşurinţă schimbarea locului de disputare în afara ţării. Pentru finala River Plate - Boca Juniors, care s-a jucat la Madrid, a fost nevoie de o intervenţie destul de mare şi din partea FIFA, UEFA... Cred că e mai uşor să duci echipa naţională afară. Poţi face anumite meciuri amicale. Dar să muţi meciuri din campionat, pentru a se juca afară, e imposibil. Vorbesc de jocurile oficiale.

Televiziunile au un alt interes, respectiv să pună în valoare drepturile media în zonele unde există comunităţi de români. Până la urmă ai o comunitate bună de români în Italia, în Spania, în Israel sau în Statele Unite."

Conform G4media, circa cinci milioane de români trăiesc peste hotare. În Italia se află 1.168.552 de români, iar în Spania sunt peste 1 milion. În SUA şi Marea Britanie s-au stabilit câte 500.000 de români, iar în Germania se află circa 600.000.

FRF intenţionează să organizeze Supercupa României în locuri în care există o mare comunitate de români, pentru ca cei aflaţi acolo să nu piardă contactul cu fotbalul românesc. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus că forul intern are în plan de ceva timp adoptarea unui astfel de proiect. Supercupa din Italia sau Franţa se dispută în destinaţii exotice, dar asta pentru că asiaticii şi nord-americanii plătesc sume uriaşe.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.