14 embleme pentru istorie!** Steaua și Dinamo și-au împărțit în România jucătorii, trofeele, dar și siglele: câte 7 pentru fiecare

Autor: Nicu Bădescu Publicat: 22 Apr. 2011, 14:30 Actualizat: 22 Apr. 2011, 16:14 Liga 1

Duelul dintre Steaua și Dinamo datează încă din 1948, atunci
când clubul din „Ștefan cel Mare” a fost înființat. ProSport a
analizat atent istoricul celor două cluburi care, împreună, au
cucerit 79 de trofee interne, iar etalon au fost cele 14 sigle pe
care cluburile le-au avut de-a lungul timpului.

Istoria siglelor rivalelor Steaua și Dinamo este și ea una
aparte. Uneori strâns legate de perioada politică pe care o
traversa, stemele cu care jucătorii celor două forțe ale României
evoluau pe piept s-au transformat în timp, odată cu vremurile.
Interesant este că, deși s-a „grăbit” să apară cu un an mai
devreme, în 1947, Steaua și-a „așteptat” rivala pentu a-și alege o
stemă. Astfel, ambele echipe au început să joace cu o emblemă pe
piept din 1948, iar de atunci fiecare a avut șapte asemenea
exemplare.

Dinamo,
roșu și albastru!?!

Dinamo a fost echipa mai consecventă până la Revoluție,
schimbând doar trei sigle până în 1990. Elementul comun, acea
literă „D” emblematică pentru echipele dinamoviste de pe mapamond,
a fost parcă talismanul norocos al viitorilor „câini”. Interesant
este că, în cele mai importante perioade ale istoriei, 1950-1974 și
1974 -1990, când au cucerit și 20 din cele 30 de trofee cu care se
mândresc acum, dinamoviștii au avut, mai pregnant sau mai puțin,
culoarea albastru pe stemă.

Interzisă acum mai ales în asociere cu roșul, această culoare a
purtat noroc în „Ștefan cel Mare” până în 1990. 13 titluri și 7
Cupe ale României au câștigat Dinu, Lucescu și restul fotbaliștilor
roș-albi în cele două perioade, când albastru a stat mândru pe
pieptul lor. Referitor la denumire, roș-albii au reprezentat
titulatura „Dinamo” încă din 1948, cu o pauză de două săptămâni, în
1990. Atunci, pentru câteva zile, clubul a fost denumit simbolic
„Unirea Tricolor”.

Steaua și
Armata

De partea cealaltă, la Steaua, pe lângă schimbul mai rapid al
emblemelor, a intervenit și schimbul sistematic al titulaturii.
Dacă la început s-a numit ASA, în 1947, în 1948 a devenit CSCA,
adică Clubul Sportiv Central al Armatei. Atunci i-a fost atribuită
și prima siglă, un mare cerc albastru, cu o stea roșie în interior,
care avea în centru un A, simbolul militar. Doi ani mai târziu a
devenit mai simplă, CCA, iar steaua roșie, care acum avea CCA scris
în centru, a fost plasată în mijlocul împletiturii, ca un soi de
cunună.

Cea mai cunoscută siglă a apărut în 1974, odată cu inaugurarea
stadionului Ghencea. Aproape la fel cu emblema din prezent, cea
creată atunci a fost acea sub care roș-albaștrii au cucerit cele
mai importante performanțe: o Cupă a Campionilor Europeni,
Supercupa Europei, șapte titluri și șase Cupe ale României.
Ulterior, după Revoluție, pentru a se debarasa de asocierea cu
perioada comunistă, Steaua a apelat la stema cu vulturul și cele
trei cuvinte în latină: „Citius, Altius, Fortius” („Mai rapid, mai
înalt, mai puternic”). Aceasta a fost schimbată și ea în 2002, la
cererea expresă a lui Gigi Becali.

Palmares
Steaua:


1947-1948 (niciun trofeu)


1948-1950 (2 ani – două trofee):

ª două Cupe: 1949, 1950

1950-1961 (11 ani – 9 trofee):
ª 6 titluri: 1951, 1952, 1953, 1956, 1960, 1961
ª 3 Cupe: 1951, 1952, 1955

1961-1974 (13 ani – 7 trofee):
ª un titlu: 1968
ª 6 Cupe: 1962, 1966, 1967, 1969, 1970, 1971

1974-1991 (17 ani – 15 trofee):
ª 7 titluri: 1976, 1978, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989
ª 6 Cupe: 1976, 1979, 1985, 1987, 1988, 1989
ª o Cupă a Campionilor: 1986
ª o Supercupă a Europei: 1986

1991-1998 (7 ani – 12 trofee):
ª 6 titluri: 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998
ª 3 Cupe: 1992, 1996, 1997
ª 3 Supercupe ale României: 1994, 1995, 1998

1998-2002 (4 ani – 3 trofee):
ª un titlu: 2001
ª o Cupă: 1999
ª o Supercupă a României: 2001

2002-2011 (9 ani – 3 trofee):
ª două titluri: 2005, 2006
ª o Supercupă a României: 2006

JUCĂ‚TORI
REPREZENTATIVI

1948-1950
Ilie Savu, Gheorghe Popescu I

1950-1961
Alexandru Apolzan, Ion Voinescu, Gheorghe Constantin, Ion
Alexandrescu

1961-1974
Florea Voinea, Lajos Sătmăreanu, Bujor Hălmăgeanu

1974-1991
Tudorel Stoica, Anghel Iordănescu, Liță Dumitru, Marcel Răducanu,
Vasile Iordache, Marius Lăcătuș, Miodrag Belodedici, Dan Petrescu,
Gheorghe Hagi

1991-1998
Ilie Dumitrescu, Ilie Stan, Basarab Panduru, Costel Gâlcă, Adrian
Ilie

1998-2002
Laurențiu Roșu, Ionel Dănciulescu

2002-2011
Mirel Rădoi, Nicolae Dică, Adrian Neaga, Sorin Ghionea, Bănel
Nicoliță, Dorin Goian

În timp, deasupra emblemei fiecărui club au apărut și
stelele: două pentru steliști în 1998, semn al celor 20 de titluri
de campioană câștigate, și una pentru dinamoviști în 2004, pentru
zece campionate cucerite


Palmares
Dinamo:

1948-1950 (2 ani – niciun trofeu)

1950-1974 (24 ani – 10 trofee):
ª 7 titluri:1955, 1962, 1963, 1964, 1965, 1971, 1973
ª 3 Cupe: 1959, 1964, 1968

1974-1990(16 ani – 10 trofee):
ª 6 titluri: 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1990
ª 4 Cupe: 1982, 1984, 1986, 1990

1990-1992 (2 ani – un trofeu):
ª un titlu: 1992

1992-1998 (6 ani – niciun trofeu)

1998-2004 (6 ani – 7 trofee):
ª 3 titluri: 2000, 2002, 2004
ª 4 Cupe: 2000, 2001, 2003, 2004

2004-2011 (7 ani – 3 trofee):
ª un titlu: 2007
ª o Cupă: 2005
ª o Supercupă: 2005

JUCĂ‚TORI
REPREZENTATIVI

1948-1950
Titus Ozon, Petre Ivan, Angelo Niculescu

1950-1974
Ion Nunweiller, Lică Nunweiller, Radu Nunweiller, Florea
Dumitrache, Mircea Lucescu, Alexandru Ene I, Iosif „Piți” Varga,
Constantin Frățilă, Ion Pîrcălab, Ilie Datcu

1974-1990
Cornel Dinu, Ionel Augustin, Dudu Georgescu, Cornel Țălnar, Dumitru
Moraru, Ioan Andone, Mircea Rednic, Dorin Mateuț, Rodion Cămătaru,
Florin Răducioiu, Bogdan Stelea

1990-1992
Sulejman Demolari, Gabor Gerstenmajer

1992-1998
Cătălin Hîldan, Florin Prunea, Cosmin Contra

1998-2004
Florentin Petre, Marius Niculae, Adrian Mihalcea, Adrian Mutu

2004-2011
Ionel Dănciulescu, Claudiu Niculescu, Bogdan Lobonț, Cosmin Moți,
Adrian Cristea

Autor: Nicu Bădescu Publicat: 22 Apr. 2011, 14:30 Actualizat: 22 Apr. 2011, 16:14 Liga 1
Pe aceeași temă
Cu cine a făcut amor Alex Velea! Vestea neașteptată primită de Antonia
Cu cine a făcut amor Alex Velea! Vestea neașteptată primită de Antonia
Cum arată femeia pe care soţul ei, chirurg estetician, a operat-o timp de 15 ani pentru „a fi aproape de perfecţiune“
Cum arată femeia pe care soţul ei, chirurg estetician, a operat-o timp de 15 ani pentru „a fi aproape de perfecţiune“
Fosta nevasta a lui BORCEA, Alina Vidican, DE NERECUNOSCUT! Ce a ajuns sa faca si cum arata ACUM. Operatiile si-au spus cuvantul
Fosta nevasta a lui BORCEA, Alina Vidican, DE NERECUNOSCUT! Ce a ajuns sa faca si cum arata ACUM. Operatiile si-au spus cuvantul
De ce s-a prăbuşit elicopterul lui Kobe Bryant. Ultimul avertisment adresat pilotului. AUDIO
De ce s-a prăbuşit elicopterul lui Kobe Bryant. Ultimul avertisment adresat pilotului. AUDIO
L-au confundat pe Kobe Bryant cu o alta legenda din NBA! Clipul video care a starnit milioane de reactii! Ce s-a intamplat
L-au confundat pe Kobe Bryant cu o alta legenda din NBA! Clipul video care a starnit milioane de reactii! Ce s-a intamplat
Cele mai bombate posterioare de pe Instagram! Galerie foto incendiară cu fetele la sală
Cele mai bombate posterioare de pe Instagram! Galerie foto incendiară cu fetele la sală
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
Mesajul lui Dincă din puşcărie: „Este un dosar cu probe beton“. Scrisoarea halucinantă trimisă părinţilor Alexandrei Măceşanu
Mesajul lui Dincă din puşcărie: „Este un dosar cu probe beton“. Scrisoarea halucinantă trimisă părinţilor Alexandrei ...
CUTREMUR în piaţă. Mutarea de 800 de milioane de euro făcută de RCS & RDS
CUTREMUR în piaţă. Mutarea de 800 de milioane de euro făcută de RCS & RDS
Moştenirea lui Hitler provoacă OROARE după zeci de ani! Descoperire tulburătoare într-un INSTITUT medical din Strasbourg
Moştenirea lui Hitler provoacă OROARE după zeci de ani! Descoperire tulburătoare într-un INSTITUT medical din Strasbourg
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Alertă la FCSB! Dezastru financiar pentru Gigi Becali. Anunţ teribil primit de patronul roş-albaştrilor, care e în plină criză
Alertă la FCSB! Dezastru financiar pentru Gigi Becali. Anunţ teribil primit de patronul roş-albaştrilor, care e în plină ...
Amanta lui Dincă face dezvăluiri şocante. Cine era de fapt monstrul din Caracal
Amanta lui Dincă face dezvăluiri şocante. Cine era de fapt monstrul din Caracal
Ce avere colosală avea Kobe Bryant. A ajuns în topul celor mai bogați sportivi din istorie
Ce avere colosală avea Kobe Bryant. A ajuns în topul celor mai bogați sportivi din istorie
Este o veste GROAZNICA! Donald Trump, anunt TRAGIC
Este o veste GROAZNICA! Donald Trump, anunt TRAGIC
Ofertă extraordinară dacă vreţi să vă căsătoriţi şi să faceţi copii: 30.000 de euro şi reducere la impozit pe VIAŢĂ
Ofertă extraordinară dacă vreţi să vă căsătoriţi şi să faceţi copii: 30.000 de euro şi reducere la impozit pe VIAŢĂ
Prima reacție a Vlăduței Lupău, după ce Armin Nicoară a vorbit despre partidele de amor filmate dintre ei
Prima reacție a Vlăduței Lupău, după ce Armin Nicoară a vorbit despre partidele de amor filmate dintre ei
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Două gafe uriaşe după decesul lui Kobe Bryant. BBC şi MSNBC au atras furia fanilor după greşelile comise după accidentul teribil | VIDEO
Două gafe uriaşe după decesul lui Kobe Bryant. BBC şi MSNBC au atras furia fanilor după greşelile comise după accidentul ...
Tragedie aviatică. Avion Prăbușit sunt cel puțin 83 de morți
Tragedie aviatică. Avion Prăbușit sunt cel puțin 83 de morți
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Prima imagine cu Pamela Anderson și cel de-al cincilea soţ, Jon Peters! Fostul model a dat lovitura. Cine este noul ei partener
Prima imagine cu Pamela Anderson și cel de-al cincilea soţ, Jon Peters! Fostul model a dat lovitura. Cine este noul ei ...
BREAKING NEWS! Se închid toate școlile în România pentru 3 zile. Lista unităților
BREAKING NEWS! Se închid toate școlile în România pentru 3 zile. Lista unităților
Direcția ANTIDROG a vândut un SUV confiscat, însă cu el a vândut și un „pachet surpriză”
Direcția ANTIDROG a vândut un SUV confiscat, însă cu el a vândut și un „pachet surpriză”
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii