14 embleme pentru istorie!** Steaua și Dinamo și-au împărțit în România jucătorii, trofeele, dar și siglele: câte 7 pentru fiecare

Redactor:
Nicu Bădescu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Duelul dintre Steaua și Dinamo datează încă din 1948, atunci
când clubul din „Ștefan cel Mare” a fost înființat. ProSport a
analizat atent istoricul celor două cluburi care, împreună, au
cucerit 79 de trofee interne, iar etalon au fost cele 14 sigle pe
care cluburile le-au avut de-a lungul timpului.

Istoria siglelor rivalelor Steaua și Dinamo este și ea una
aparte. Uneori strâns legate de perioada politică pe care o
traversa, stemele cu care jucătorii celor două forțe ale României
evoluau pe piept s-au transformat în timp, odată cu vremurile.
Interesant este că, deși s-a „grăbit” să apară cu un an mai
devreme, în 1947, Steaua și-a „așteptat” rivala pentu a-și alege o
stemă. Astfel, ambele echipe au început să joace cu o emblemă pe
piept din 1948, iar de atunci fiecare a avut șapte asemenea
exemplare.

Dinamo,
roșu și albastru!?!

Dinamo a fost echipa mai consecventă până la Revoluție,
schimbând doar trei sigle până în 1990. Elementul comun, acea
literă „D” emblematică pentru echipele dinamoviste de pe mapamond,
a fost parcă talismanul norocos al viitorilor „câini”. Interesant
este că, în cele mai importante perioade ale istoriei, 1950-1974 și
1974 -1990, când au cucerit și 20 din cele 30 de trofee cu care se
mândresc acum, dinamoviștii au avut, mai pregnant sau mai puțin,
culoarea albastru pe stemă.

Interzisă acum mai ales în asociere cu roșul, această culoare a
purtat noroc în „Ștefan cel Mare” până în 1990. 13 titluri și 7
Cupe ale României au câștigat Dinu, Lucescu și restul fotbaliștilor
roș-albi în cele două perioade, când albastru a stat mândru pe
pieptul lor. Referitor la denumire, roș-albii au reprezentat
titulatura „Dinamo” încă din 1948, cu o pauză de două săptămâni, în
1990. Atunci, pentru câteva zile, clubul a fost denumit simbolic
„Unirea Tricolor”.

Steaua și
Armata

De partea cealaltă, la Steaua, pe lângă schimbul mai rapid al
emblemelor, a intervenit și schimbul sistematic al titulaturii.
Dacă la început s-a numit ASA, în 1947, în 1948 a devenit CSCA,
adică Clubul Sportiv Central al Armatei. Atunci i-a fost atribuită
și prima siglă, un mare cerc albastru, cu o stea roșie în interior,
care avea în centru un A, simbolul militar. Doi ani mai târziu a
devenit mai simplă, CCA, iar steaua roșie, care acum avea CCA scris
în centru, a fost plasată în mijlocul împletiturii, ca un soi de
cunună.

Cea mai cunoscută siglă a apărut în 1974, odată cu inaugurarea
stadionului Ghencea. Aproape la fel cu emblema din prezent, cea
creată atunci a fost acea sub care roș-albaștrii au cucerit cele
mai importante performanțe: o Cupă a Campionilor Europeni,
Supercupa Europei, șapte titluri și șase Cupe ale României.
Ulterior, după Revoluție, pentru a se debarasa de asocierea cu
perioada comunistă, Steaua a apelat la stema cu vulturul și cele
trei cuvinte în latină: „Citius, Altius, Fortius” („Mai rapid, mai
înalt, mai puternic”). Aceasta a fost schimbată și ea în 2002, la
cererea expresă a lui Gigi Becali.

Palmares
Steaua:


1947-1948 (niciun trofeu)


1948-1950 (2 ani – două trofee):

ª două Cupe: 1949, 1950

1950-1961 (11 ani – 9 trofee):
ª 6 titluri: 1951, 1952, 1953, 1956, 1960, 1961
ª 3 Cupe: 1951, 1952, 1955

1961-1974 (13 ani – 7 trofee):
ª un titlu: 1968
ª 6 Cupe: 1962, 1966, 1967, 1969, 1970, 1971

1974-1991 (17 ani – 15 trofee):
ª 7 titluri: 1976, 1978, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989
ª 6 Cupe: 1976, 1979, 1985, 1987, 1988, 1989
ª o Cupă a Campionilor: 1986
ª o Supercupă a Europei: 1986

1991-1998 (7 ani – 12 trofee):
ª 6 titluri: 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998
ª 3 Cupe: 1992, 1996, 1997
ª 3 Supercupe ale României: 1994, 1995, 1998

1998-2002 (4 ani – 3 trofee):
ª un titlu: 2001
ª o Cupă: 1999
ª o Supercupă a României: 2001

2002-2011 (9 ani – 3 trofee):
ª două titluri: 2005, 2006
ª o Supercupă a României: 2006

JUCĂ‚TORI
REPREZENTATIVI

1948-1950
Ilie Savu, Gheorghe Popescu I

1950-1961
Alexandru Apolzan, Ion Voinescu, Gheorghe Constantin, Ion
Alexandrescu

1961-1974
Florea Voinea, Lajos Sătmăreanu, Bujor Hălmăgeanu

1974-1991
Tudorel Stoica, Anghel Iordănescu, Liță Dumitru, Marcel Răducanu,
Vasile Iordache, Marius Lăcătuș, Miodrag Belodedici, Dan Petrescu,
Gheorghe Hagi

1991-1998
Ilie Dumitrescu, Ilie Stan, Basarab Panduru, Costel Gâlcă, Adrian
Ilie

1998-2002
Laurențiu Roșu, Ionel Dănciulescu

2002-2011
Mirel Rădoi, Nicolae Dică, Adrian Neaga, Sorin Ghionea, Bănel
Nicoliță, Dorin Goian

În timp, deasupra emblemei fiecărui club au apărut și
stelele: două pentru steliști în 1998, semn al celor 20 de titluri
de campioană câștigate, și una pentru dinamoviști în 2004, pentru
zece campionate cucerite


Palmares
Dinamo:

1948-1950 (2 ani – niciun trofeu)

1950-1974 (24 ani – 10 trofee):
ª 7 titluri:1955, 1962, 1963, 1964, 1965, 1971, 1973
ª 3 Cupe: 1959, 1964, 1968

1974-1990(16 ani – 10 trofee):
ª 6 titluri: 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1990
ª 4 Cupe: 1982, 1984, 1986, 1990

1990-1992 (2 ani – un trofeu):
ª un titlu: 1992

1992-1998 (6 ani – niciun trofeu)

1998-2004 (6 ani – 7 trofee):
ª 3 titluri: 2000, 2002, 2004
ª 4 Cupe: 2000, 2001, 2003, 2004

2004-2011 (7 ani – 3 trofee):
ª un titlu: 2007
ª o Cupă: 2005
ª o Supercupă: 2005

JUCĂ‚TORI
REPREZENTATIVI

1948-1950
Titus Ozon, Petre Ivan, Angelo Niculescu

1950-1974
Ion Nunweiller, Lică Nunweiller, Radu Nunweiller, Florea
Dumitrache, Mircea Lucescu, Alexandru Ene I, Iosif „Piți” Varga,
Constantin Frățilă, Ion Pîrcălab, Ilie Datcu

1974-1990
Cornel Dinu, Ionel Augustin, Dudu Georgescu, Cornel Țălnar, Dumitru
Moraru, Ioan Andone, Mircea Rednic, Dorin Mateuț, Rodion Cămătaru,
Florin Răducioiu, Bogdan Stelea

1990-1992
Sulejman Demolari, Gabor Gerstenmajer

1992-1998
Cătălin Hîldan, Florin Prunea, Cosmin Contra

1998-2004
Florentin Petre, Marius Niculae, Adrian Mihalcea, Adrian Mutu

2004-2011
Ionel Dănciulescu, Claudiu Niculescu, Bogdan Lobonț, Cosmin Moți,
Adrian Cristea

Pe aceeași temă
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
United lasă lumea fotbalului cu gura căscată: Ce salariu i-a oferit noului antrenor
United lasă lumea fotbalului cu gura căscată: Ce salariu i-a oferit noului antrenor
Joe Biden a fost diagnosticat cu o leziune posibil pre-canceroasă la colon. Ce spune medicul său
Joe Biden a fost diagnosticat cu o leziune posibil pre-canceroasă la colon. Ce spune medicul său
Imaginile care fac înconjurul lumii! Simulare rușinoasă a unui star de la Palmeiras, după un contact cu arbitrul VIDEO
Imaginile care fac înconjurul lumii! Simulare rușinoasă a unui star de la Palmeiras, după un contact cu arbitrul VIDEO
Preşedintele, internat cu COVID la secţia ATI a Spitalului militar
Preşedintele, internat cu COVID la secţia ATI a Spitalului militar
Breaking news! A murit Florin Oprițescu!
Breaking news! A murit Florin Oprițescu!
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Oferta Lidl: gadget-uri inedite pentru acasă la prețuri accesibile
Oferta Lidl: gadget-uri inedite pentru acasă la prețuri accesibile
Antena 1, acuzată că a aranjat finala. Mega-scandal după ce Elwira și Mihai Petre au câștigat Asia Express
Antena 1, acuzată că a aranjat finala. Mega-scandal după ce Elwira și Mihai Petre au câștigat Asia Express
TOATĂ GERMANIA e în stare de ȘOC! Nu s-a mai întâmplat asta de aproape 30 de ani. ESTE ȘOC TOTAL
TOATĂ GERMANIA e în stare de ȘOC! Nu s-a mai întâmplat asta de aproape 30 de ani. ESTE ȘOC TOTAL
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Horoscop decembrie 2021 Fecioară. Explozie de nervi şi o împăcare dulce
Horoscop decembrie 2021 Fecioară. Explozie de nervi şi o împăcare dulce
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Pfizer dă în judecată o angajată care ar fi furat date secrete despre vaccinul său
Pfizer dă în judecată o angajată care ar fi furat date secrete despre vaccinul său
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
German, caut nevastă româncă. Serioşi, fideli şi hotărâţi, tot mai mulţi cetăţeni germani îşi caută jumătatea în România
German, caut nevastă româncă. Serioşi, fideli şi hotărâţi, tot mai mulţi cetăţeni germani îşi caută jumătatea în România
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Ce diferență de vârstă este între Mihai Petre și Elwira Duda. Câștigătorii Asia Express sunt uniți de pasiunea pentru dans
Ce diferență de vârstă este între Mihai Petre și Elwira Duda. Câștigătorii Asia Express sunt uniți de pasiunea pentru dans
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
×
<