14 embleme pentru istorie! Steaua şi Dinamo şi-au împărţit în România jucătorii, trofeele, dar şi siglele: câte 7 pentru fiecare

22 apr 2011 12670 afişări Comentează şi tu Liga 1
14 embleme pentru istorie! Steaua şi Dinamo şi-au împărţit în România jucătorii, trofeele, dar şi siglele: câte 7 pentru fiecare 14 embleme pentru istorie! Steaua şi Dinamo şi-au împărţit în România jucătorii, trofeele, dar şi siglele: câte 7 pentru fiecare

Duelul dintre Steaua şi Dinamo datează încă din 1948, atuncicând clubul din "Ştefan cel Mare" a fost înfiinţat. ProSport aanalizat atent istoricul celor două cluburi care, împreună, aucucerit 79 de trofee interne, iar etalon au fost cele 14 sigle pecare cluburile le-au avut de-a lungul timpului.

Istoria siglelor rivalelor Steaua şi Dinamo este şi ea unaaparte. Uneori strâns legate de perioada politică pe care otraversa, stemele cu care jucătorii celor două forţe ale Românieievoluau pe piept s-au transformat în timp, odată cu vremurile.Interesant este că, deşi s-a "grăbit" să apară cu un an maidevreme, în 1947, Steaua şi-a "aşteptat" rivala pentu a-şi alege ostemă. Astfel, ambele echipe au început să joace cu o emblemă pepiept din 1948, iar de atunci fiecare a avut şapte asemeneaexemplare.

Dinamo,roşu şi albastru!?!

Dinamo a fost echipa mai consecventă până la Revoluţie,schimbând doar trei sigle până în 1990. Elementul comun, acealiteră "D" emblematică pentru echipele dinamoviste de pe mapamond,a fost parcă talismanul norocos al viitorilor "câini". Interesanteste că, în cele mai importante perioade ale istoriei, 1950-1974 şi1974 -1990, când au cucerit şi 20 din cele 30 de trofee cu care semândresc acum, dinamoviştii au avut, mai pregnant sau mai puţin,culoarea albastru pe stemă.

Interzisă acum mai ales în asociere cu roşul, această culoare apurtat noroc în "Ştefan cel Mare" până în 1990. 13 titluri şi 7Cupe ale României au câştigat Dinu, Lucescu şi restul fotbaliştilorroş-albi în cele două perioade, când albastru a stat mândru pepieptul lor. Referitor la denumire, roş-albii au reprezentattitulatura "Dinamo" încă din 1948, cu o pauză de două săptămâni, în1990. Atunci, pentru câteva zile, clubul a fost denumit simbolic"Unirea Tricolor".

Steaua şiArmata

De partea cealaltă, la Steaua, pe lângă schimbul mai rapid alemblemelor, a intervenit şi schimbul sistematic al titulaturii.Dacă la început s-a numit ASA, în 1947, în 1948 a devenit CSCA,adică Clubul Sportiv Central al Armatei. Atunci i-a fost atribuităşi prima siglă, un mare cerc albastru, cu o stea roşie în interior,care avea în centru un A, simbolul militar. Doi ani mai târziu adevenit mai simplă, CCA, iar steaua roşie, care acum avea CCA scrisîn centru, a fost plasată în mijlocul împletiturii, ca un soi decunună.

Cea mai cunoscută siglă a apărut în 1974, odată cu inaugurareastadionului Ghencea. Aproape la fel cu emblema din prezent, ceacreată atunci a fost acea sub care roş-albaştrii au cucerit celemai importante performanţe: o Cupă a Campionilor Europeni,Supercupa Europei, şapte titluri şi şase Cupe ale României.Ulterior, după Revoluţie, pentru a se debarasa de asocierea cuperioada comunistă, Steaua a apelat la stema cu vulturul şi celetrei cuvinte în latină: "Citius, Altius, Fortius" ("Mai rapid, maiînalt, mai puternic"). Aceasta a fost schimbată şi ea în 2002, lacererea expresă a lui Gigi Becali.

PalmaresSteaua:

1947-1948 (niciun trofeu)


1948-1950 (2 ani - două trofee):

ª două Cupe: 1949, 1950

1950-1961 (11 ani - 9 trofee):
ª 6 titluri: 1951, 1952, 1953, 1956, 1960, 1961
ª 3 Cupe: 1951, 1952, 1955

1961-1974 (13 ani - 7 trofee):
ª un titlu: 1968
ª 6 Cupe: 1962, 1966, 1967, 1969, 1970, 1971

1974-1991 (17 ani - 15 trofee):
ª 7 titluri: 1976, 1978, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989
ª 6 Cupe: 1976, 1979, 1985, 1987, 1988, 1989
ª o Cupă a Campionilor: 1986
ª o Supercupă a Europei: 1986

1991-1998 (7 ani - 12 trofee):
ª 6 titluri: 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998
ª 3 Cupe: 1992, 1996, 1997
ª 3 Supercupe ale României: 1994, 1995, 1998

1998-2002 (4 ani - 3 trofee):
ª un titlu: 2001
ª o Cupă: 1999
ª o Supercupă a României: 2001

2002-2011 (9 ani - 3 trofee):
ª două titluri: 2005, 2006
ª o Supercupă a României: 2006

JUCĂTORIREPREZENTATIVI

1948-1950
Ilie Savu, Gheorghe Popescu I

1950-1961
Alexandru Apolzan, Ion Voinescu, Gheorghe Constantin, IonAlexandrescu

1961-1974
Florea Voinea, Lajos Sătmăreanu, Bujor Hălmăgeanu

1974-1991
Tudorel Stoica, Anghel Iordănescu, Liţă Dumitru, Marcel Răducanu,Vasile Iordache, Marius Lăcătuş, Miodrag Belodedici, Dan Petrescu,Gheorghe Hagi

1991-1998
Ilie Dumitrescu, Ilie Stan, Basarab Panduru, Costel Gâlcă, AdrianIlie

1998-2002
Laurenţiu Roşu, Ionel Dănciulescu

2002-2011
Mirel Rădoi, Nicolae Dică, Adrian Neaga, Sorin Ghionea, BănelNicoliţă, Dorin Goian

În timp, deasupra emblemei fiecărui club au apărut şistelele: două pentru stelişti în 1998, semn al celor 20 de titluride campioană câştigate, şi una pentru dinamovişti în 2004, pentruzece campionate cucerite


PalmaresDinamo:

1948-1950 (2 ani - niciun trofeu)

1950-1974 (24 ani - 10 trofee):
ª 7 titluri:1955, 1962, 1963, 1964, 1965, 1971, 1973
ª 3 Cupe: 1959, 1964, 1968

1974-1990(16 ani - 10 trofee):
ª 6 titluri: 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1990
ª 4 Cupe: 1982, 1984, 1986, 1990

1990-1992 (2 ani - un trofeu):
ª un titlu: 1992

1992-1998 (6 ani - niciun trofeu)

1998-2004 (6 ani - 7 trofee):
ª 3 titluri: 2000, 2002, 2004
ª 4 Cupe: 2000, 2001, 2003, 2004

2004-2011 (7 ani - 3 trofee):
ª un titlu: 2007
ª o Cupă: 2005
ª o Supercupă: 2005

JUCĂTORIREPREZENTATIVI

1948-1950
Titus Ozon, Petre Ivan, Angelo Niculescu

1950-1974
Ion Nunweiller, Lică Nunweiller, Radu Nunweiller, FloreaDumitrache, Mircea Lucescu, Alexandru Ene I, Iosif "Piţi" Varga,Constantin Frăţilă, Ion Pîrcălab, Ilie Datcu

1974-1990
Cornel Dinu, Ionel Augustin, Dudu Georgescu, Cornel Ţălnar, DumitruMoraru, Ioan Andone, Mircea Rednic, Dorin Mateuţ, Rodion Cămătaru,Florin Răducioiu, Bogdan Stelea

1990-1992
Sulejman Demolari, Gabor Gerstenmajer

1992-1998
Cătălin Hîldan, Florin Prunea, Cosmin Contra

1998-2004
Florentin Petre, Marius Niculae, Adrian Mihalcea, Adrian Mutu

2004-2011
Ionel Dănciulescu, Claudiu Niculescu, Bogdan Lobonţ, Cosmin Moţi,Adrian Cristea

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.