14 embleme pentru istorie!** Steaua și Dinamo și-au împărțit în România jucătorii, trofeele, dar și siglele: câte 7 pentru fiecare

Redactor:
Nicu Bădescu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Duelul dintre Steaua și Dinamo datează încă din 1948, atunci
când clubul din „Ștefan cel Mare” a fost înființat. ProSport a
analizat atent istoricul celor două cluburi care, împreună, au
cucerit 79 de trofee interne, iar etalon au fost cele 14 sigle pe
care cluburile le-au avut de-a lungul timpului.

Istoria siglelor rivalelor Steaua și Dinamo este și ea una
aparte. Uneori strâns legate de perioada politică pe care o
traversa, stemele cu care jucătorii celor două forțe ale României
evoluau pe piept s-au transformat în timp, odată cu vremurile.
Interesant este că, deși s-a „grăbit” să apară cu un an mai
devreme, în 1947, Steaua și-a „așteptat” rivala pentu a-și alege o
stemă. Astfel, ambele echipe au început să joace cu o emblemă pe
piept din 1948, iar de atunci fiecare a avut șapte asemenea
exemplare.

Dinamo,
roșu și albastru!?!

Dinamo a fost echipa mai consecventă până la Revoluție,
schimbând doar trei sigle până în 1990. Elementul comun, acea
literă „D” emblematică pentru echipele dinamoviste de pe mapamond,
a fost parcă talismanul norocos al viitorilor „câini”. Interesant
este că, în cele mai importante perioade ale istoriei, 1950-1974 și
1974 -1990, când au cucerit și 20 din cele 30 de trofee cu care se
mândresc acum, dinamoviștii au avut, mai pregnant sau mai puțin,
culoarea albastru pe stemă.

Interzisă acum mai ales în asociere cu roșul, această culoare a
purtat noroc în „Ștefan cel Mare” până în 1990. 13 titluri și 7
Cupe ale României au câștigat Dinu, Lucescu și restul fotbaliștilor
roș-albi în cele două perioade, când albastru a stat mândru pe
pieptul lor. Referitor la denumire, roș-albii au reprezentat
titulatura „Dinamo” încă din 1948, cu o pauză de două săptămâni, în
1990. Atunci, pentru câteva zile, clubul a fost denumit simbolic
„Unirea Tricolor”.

Steaua și
Armata

De partea cealaltă, la Steaua, pe lângă schimbul mai rapid al
emblemelor, a intervenit și schimbul sistematic al titulaturii.
Dacă la început s-a numit ASA, în 1947, în 1948 a devenit CSCA,
adică Clubul Sportiv Central al Armatei. Atunci i-a fost atribuită
și prima siglă, un mare cerc albastru, cu o stea roșie în interior,
care avea în centru un A, simbolul militar. Doi ani mai târziu a
devenit mai simplă, CCA, iar steaua roșie, care acum avea CCA scris
în centru, a fost plasată în mijlocul împletiturii, ca un soi de
cunună.

Cea mai cunoscută siglă a apărut în 1974, odată cu inaugurarea
stadionului Ghencea. Aproape la fel cu emblema din prezent, cea
creată atunci a fost acea sub care roș-albaștrii au cucerit cele
mai importante performanțe: o Cupă a Campionilor Europeni,
Supercupa Europei, șapte titluri și șase Cupe ale României.
Ulterior, după Revoluție, pentru a se debarasa de asocierea cu
perioada comunistă, Steaua a apelat la stema cu vulturul și cele
trei cuvinte în latină: „Citius, Altius, Fortius” („Mai rapid, mai
înalt, mai puternic”). Aceasta a fost schimbată și ea în 2002, la
cererea expresă a lui Gigi Becali.

Palmares
Steaua:


1947-1948 (niciun trofeu)


1948-1950 (2 ani – două trofee):

ª două Cupe: 1949, 1950

1950-1961 (11 ani – 9 trofee):
ª 6 titluri: 1951, 1952, 1953, 1956, 1960, 1961
ª 3 Cupe: 1951, 1952, 1955

1961-1974 (13 ani – 7 trofee):
ª un titlu: 1968
ª 6 Cupe: 1962, 1966, 1967, 1969, 1970, 1971

1974-1991 (17 ani – 15 trofee):
ª 7 titluri: 1976, 1978, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989
ª 6 Cupe: 1976, 1979, 1985, 1987, 1988, 1989
ª o Cupă a Campionilor: 1986
ª o Supercupă a Europei: 1986

1991-1998 (7 ani – 12 trofee):
ª 6 titluri: 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998
ª 3 Cupe: 1992, 1996, 1997
ª 3 Supercupe ale României: 1994, 1995, 1998

1998-2002 (4 ani – 3 trofee):
ª un titlu: 2001
ª o Cupă: 1999
ª o Supercupă a României: 2001

2002-2011 (9 ani – 3 trofee):
ª două titluri: 2005, 2006
ª o Supercupă a României: 2006

JUCĂ‚TORI
REPREZENTATIVI

1948-1950
Ilie Savu, Gheorghe Popescu I

1950-1961
Alexandru Apolzan, Ion Voinescu, Gheorghe Constantin, Ion
Alexandrescu

1961-1974
Florea Voinea, Lajos Sătmăreanu, Bujor Hălmăgeanu

1974-1991
Tudorel Stoica, Anghel Iordănescu, Liță Dumitru, Marcel Răducanu,
Vasile Iordache, Marius Lăcătuș, Miodrag Belodedici, Dan Petrescu,
Gheorghe Hagi

1991-1998
Ilie Dumitrescu, Ilie Stan, Basarab Panduru, Costel Gâlcă, Adrian
Ilie

1998-2002
Laurențiu Roșu, Ionel Dănciulescu

2002-2011
Mirel Rădoi, Nicolae Dică, Adrian Neaga, Sorin Ghionea, Bănel
Nicoliță, Dorin Goian

În timp, deasupra emblemei fiecărui club au apărut și
stelele: două pentru steliști în 1998, semn al celor 20 de titluri
de campioană câștigate, și una pentru dinamoviști în 2004, pentru
zece campionate cucerite


Palmares
Dinamo:

1948-1950 (2 ani – niciun trofeu)

1950-1974 (24 ani – 10 trofee):
ª 7 titluri:1955, 1962, 1963, 1964, 1965, 1971, 1973
ª 3 Cupe: 1959, 1964, 1968

1974-1990(16 ani – 10 trofee):
ª 6 titluri: 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1990
ª 4 Cupe: 1982, 1984, 1986, 1990

1990-1992 (2 ani – un trofeu):
ª un titlu: 1992

1992-1998 (6 ani – niciun trofeu)

1998-2004 (6 ani – 7 trofee):
ª 3 titluri: 2000, 2002, 2004
ª 4 Cupe: 2000, 2001, 2003, 2004

2004-2011 (7 ani – 3 trofee):
ª un titlu: 2007
ª o Cupă: 2005
ª o Supercupă: 2005

JUCĂ‚TORI
REPREZENTATIVI

1948-1950
Titus Ozon, Petre Ivan, Angelo Niculescu

1950-1974
Ion Nunweiller, Lică Nunweiller, Radu Nunweiller, Florea
Dumitrache, Mircea Lucescu, Alexandru Ene I, Iosif „Piți” Varga,
Constantin Frățilă, Ion Pîrcălab, Ilie Datcu

1974-1990
Cornel Dinu, Ionel Augustin, Dudu Georgescu, Cornel Țălnar, Dumitru
Moraru, Ioan Andone, Mircea Rednic, Dorin Mateuț, Rodion Cămătaru,
Florin Răducioiu, Bogdan Stelea

1990-1992
Sulejman Demolari, Gabor Gerstenmajer

1992-1998
Cătălin Hîldan, Florin Prunea, Cosmin Contra

1998-2004
Florentin Petre, Marius Niculae, Adrian Mihalcea, Adrian Mutu

2004-2011
Ionel Dănciulescu, Claudiu Niculescu, Bogdan Lobonț, Cosmin Moți,
Adrian Cristea

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
"Da, sunt însărcinată!"  💣 în showbiz! Vedeta a confirmat speculațiile din ultima perioadă
"Da, sunt însărcinată!" 💣 în showbiz! Vedeta a confirmat speculațiile din ultima perioadă
Halep, emoții mari după anunțul australienilor: Cum arată lista pentru primul Grand Slam al anului | adevarul.ro
Halep, emoții mari după anunțul australienilor: Cum arată lista pentru primul Grand Slam al anului | adevarul.ro
Condamnat la 21 de ani de închisoare, după ce l-a împuşcat pe omul care îi plimba buldogii cântăreţei Lady Gaga
Condamnat la 21 de ani de închisoare, după ce l-a împuşcat pe omul care îi plimba buldogii cântăreţei Lady Gaga
Ruptură în vestiarul Germaniei înainte de eliminarea de la Mondial! De la ce a pornit totul
Ruptură în vestiarul Germaniei înainte de eliminarea de la Mondial! De la ce a pornit totul
Fiica lui Mircea Geoană a pozat în lenjerie intimă. Cum arată fata secretarului general adj. al NATO!
Fiica lui Mircea Geoană a pozat în lenjerie intimă. Cum arată fata secretarului general adj. al NATO!
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Adrian Mititelu Jr. a comandat un “fluviu” de șampanii și a făcut mega-scandal la Predeal! Bodyguarzii au intervenit pe loc
Adrian Mititelu Jr. a comandat un “fluviu” de șampanii și a făcut mega-scandal la Predeal! Bodyguarzii au intervenit pe loc
Vestea nopții despre ANDREEA ESCA! Ce i s-a întâmplat prezentatoarei de la PRO TV
Vestea nopții despre ANDREEA ESCA! Ce i s-a întâmplat prezentatoarei de la PRO TV
Vești proaste pentru români! Câți lei va costa 1 litru de ulei, înainte de Crăciun
Vești proaste pentru români! Câți lei va costa 1 litru de ulei, înainte de Crăciun
De ce fac românii infarct. Boala care ne distruge inima 💔
De ce fac românii infarct. Boala care ne distruge inima 💔
Dezvăluire uluitoare făcută de Johnny Depp: Am făcut-o doar o dată...
Dezvăluire uluitoare făcută de Johnny Depp: Am făcut-o doar o dată...
Ce meci au preferat românii: audiențele de la Brazilia - Coreea de Sud vs FCSB - CS Mioveni | adevarul.ro
Ce meci au preferat românii: audiențele de la Brazilia - Coreea de Sud vs FCSB - CS Mioveni | adevarul.ro
BANCUL ZILEI. Alinuța: Mama, azi la școală ne-au făcut testul de virginitate!
BANCUL ZILEI. Alinuța: Mama, azi la școală ne-au făcut testul de virginitate!
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
TOP 3 mașini perfecte pentru România: consum redus și costuri de întreținere mici
TOP 3 mașini perfecte pentru România: consum redus și costuri de întreținere mici
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani