La mulți ani, Gică Hagi! 59 de motive ca să înțelegi de ce i se spune „Regele”. Un portret din fapte în teren și performanțe reușite ca antrenor, manager și investitor în fotbal. SPECIAL

La mulți ani, Gică Hagi! 59 de motive ca să înțelegi de ce i se spune
  • Publicat:

Pe 5 februarie 1965, într-o familie de aromâni din Săcele de Constanța, se năștea Gheorghe Hagi. În dicționarul magic al fotbalului, cel clădit pe memoria inexplicabilă și cuceritoare a oamenilor care transcend generațiile și hărțile lumii, fotbalul românesc a devenit deseori sinonim cu el. Ambasadorul cu mandat câștigat prin propriul talent și ambiție de studiat în orice universitate a devenirii. Astăzi împlinește 59 de ani. La mulți ani, Gică Hagi! 59 de motive ca să înțelegi de ce i se spune „Regele”.

ProSport te invită, într-un format inedit, la o aventură obligatorie. De ce? Nici nu contează dacă iubești fotbalul sau ești parte din el. Pur și simplu Gică Hagi, prin reperele fixate și traiectoria lui în cel mai iubit sport al românilor, pe gazon și dincolo de cariera ca fotbalist, e un blazon identitar pe care trebuie să îl înțelegi. Aici nu e vorba de preferințe, de gusturi, de topuri. Ce a reușit Hagi e să treacă din fotbal în cotidianul concret și să se fixeze până la punctul în care e greu să-ți imaginezi un segment important din ceea ce credem că știm, fără el.

Urmează 59 de povești condensate nedrept și multe prea evaziv în simboluri. Recuperate și predate spre un 2024 care prea des are ochii larg închiși. Nu sunt poate neapărat cele mai importante borne, nu e o ierarhie, nici o listă exhaustivă. Ci un portret în acvaforte născut involuntar din tușele care ne vin și nouă în minte, îmbătrânind, cu ocazia celor 59 de ani pe care Gică Hagi îi împlinește. Fără cronologie și cu cât mai puține cifre, că poate așa uităm ce mult a trecut de când eram tineri!

La mulți ani, Gică Hagi! 59 de motive ca să înțelegi de ce i se spune „Regele”

Singurul fotbalist român care a jucat și pentru Barcelona, și pentru Real Madrid.

Liderul „Generației de Aur”, echipa națională de fotbal care a bucurat milioane de români în anii ’90.

Sfert-finalist la World Cup 1994, cea mai mare performanță a naționalei noastre la un turneu final mondial.

Supercampion al Europei cu Steaua București după o finală câștigată în fața lui Dinamo Kiev prin golul marcat de el.

Finalist al Cupei Campionilor Europeni 1989, Liga Campionilor de azi, cu Steaua București.

Avea doar 17 ani, 7 luni și 6 zile la debutul în prima ligă din România, meci disputat pentru Farul Constanța, echipa pe care o patronează și antrenează azi.

Finalist al Cupei Intercontinentale, adversar al lui River Plate în competiția care punea față în față campioana Europei și pe cea a Americii de Sud.

Idolul generațiilor de români

Șase trofee cucerite cu Steaua București, între care patru titluri de campion al României și două Cupe ale României.

Câștigător al Cupei UEFA cu Galatasaray Istanbul, primul și singurul club din Turcia care a cucerit, astfel, un trofeu european.

Golgheterul campionatului României doi ani la rând, din postura de mijlocaș.

Golgheterul ediției 1987/1988 în Cupa Campionilor Europeni, adică Liga Campionilor de azi.

Singurul român selectat de FIFA în echipa de vis a turneului World Cup 1994.

Cel mai bine clasat român din istorie în ierarhia „Balonul de Aur”: locul 4 în 1994.

Locul 25 în top 100 de jucători ai secolului realizat în 1999 de World Soccer Magazine.

A reușit să devină campion al României din postura de patron și antrenor cu Viitorul Constanța utilizând cea mai tânără echipă din campionat.

A setat standardul de performanță în fotbalul juvenil românesc

Cel mai mare fotbalist român al ultimilor 50 de ani, trofeu primit la UEFA Jubilee Awards în 2003.

Singurul român inclus de legendarul Pele în topul FIFA 100, cei mai mari fotbaliști în viață.

Singurul român laureat al Golden Foot Legends Award, cu tălpile lui imprimate pe Promenada Campionilor din Monte Carlo.

5 trofee ca antrenor, între care două titluri de campion al României, o Cupă a României și una a Turciei, plus Supercupa României.

Creatorul celui mai important „producător” de tricolori pentru toate loturile naționale ale României după 1990: Academia Hagi.

A setat repere de performanță greu de atins la nivel juvenil în toate competițiile autohtone prin Academia Hagi – 27 de titluri naționale și alte 29 clasări pe podiumuri

La 19 ani participa deja la un Campionat European, EURO 1984, din postura de jucător al Sportului Studențesc București.

Golgheter all-time al României

6 turnee finale, dintre care trei europene și trei mondiale, la care a calificat România împreună cu coechipierii săi și unde a scris istorie pentru națională.

Al doilea cel mai selecționat român din istorie la națională, cu 124 de meciuri pentru prima reprezentativă.

Golgheterul all-time al României, cu 35 de goluri, la egalitate cu Adrian Mutu.

Câștigător al Supercupei Spaniei atât cu Barcelona, cât și cu Real Madrid.

De 65 de ori căpitan al echipei naționale de fotbal a României, lider all-time la acest capitol.

A marcat 312 goluri într-un total de 782 de meciuri disputate la seniori, atât la nivel de club, cât și de echipă națională.

A marcat 141 de goluri doar în campionatul nostru, unde a jucat pentru Farul Constanța, Sportul Studențesc și Steaua București.

Descoperitor, formator și investitor de top în fotbalul românesc

A înscris primul gol în campionatul României, pentru Farul Constanța, la doar 17 ani, 9 luni și o zi.

Peste 15 ani transferul său de la Steaua la Real Madrid, pentru 4 milioane de dolari, a reprezentat recordul pentru un fotbalist român.

Desemnat cel mai bun fotbalist român în 7 ani.

În 8 ani a dus echipa Viitorul Constanța din Liga 3 în postura de campioană a României.

Singurul creator de academie de fotbal din România care a devenit și campion național la nivel de seniori cu proiectul său – Viitorul Constanța.

A descoperit, format și/sau promovat 10 din cei 23 de jucători din lotul final al României U21 la EURO 2019, când am devenit semifinaliști, record all-time la tineret pentru România.

A descoperit, format și/sau promovat 30% din tricolorii pe care Edi Iordănescu s-a bazat în campania de calificare la EURO 2024

Peste 25% din jucătorii naționalei României din perioada 2018-2022 au fost descoperiți, formați sau desăvârșiți ca fotbaliști de antrenorul Gică Hagi.

Recorduri și procentaje remarcabile

Golul său contra Columbiei la World Cup 1994 a intrat în topul celor mai frumoase reușite all-time la acest nivel în anchetele France Presse, As sau FIFA.

Nominalizat de 6 ori la trofeul „Balonul de Aur”.

A marcat 62 de goluri în 118 meciuri pentru Sportul Studențesc, în toate competițiile, un procentaj uluitor pentru un mijlocaș și o echipă care nu era în top 3 național.

A marcat 88 de goluri în 118 partide pentru Steaua București, procentaj uluitor pentru postul său!

Procentaj de victorie impresionant, de aproape 71% în toate competițiile, din postura de antrenor al lui Galatasaray Istanbul.

A fost antrenorul Viitorului și al Farului Constanța în 425 de meciuri în toate competițiile, cu un procentaj de victorie remarcabil, de aproape 50%.

A debutat în L1 din postura de antrenor o mare parte din fotbaliștii buni ai generațiilor recente, de la Torje și Florinel Coman, la Drăguș sau Louis Munteanu.

Alături de Butragueno, Figo, Romario, Lucescu și Cruyff

A contribuit decisiv ca antrenor în carierele unor staruri ale fotbalului european, de la francezul Franck Ribery la turcul Arda Turan.

A câștigat Supercupa Europei cu Galatasaray Istanbul în fața unui Real Madrid cu Figo, Roberto Carlos, Raul și Casillas.

A fost coechipier la Real Madrid cu Butragueno, Hugo Sanchez, Hierro, Sanchis, Prosinecki sau Luis Enrique.

A fost coechipier la Barcelona cu Guardiola, Romario, Stoichkov, R. Koeman sau Figo.

A fost antrenat de tehnicieni legendari, de la Johan Cruyff și Mircea Lucescu, la Anghel Iordănescu, Radomir Antic sau Fatih Terim.

S-a consacrat prin titlurile de campion ca patron cu Viitorul și Farul drept un model de eficiență în performanță pentru fotbalul nostru, costuri minime versus rezultate.

A devenit selecționerul României în 2001, singurul tehnician din epoca modernă cu un mandat la acest nivel fără să fi antrenat anterior la nivel de club.

La mulți ani, Gică Hagi! 59 de motive ca să înțelegi de ce i se spune „Regele”

Golul marcat contra Argentinei la World Cup 1994 a fost desemnat cel mai frumos gol pe contraatac din istoria Cupei Mondiale.

A disputat fix 100 de meciuri în La Liga și, o coincidență stranier, fix 118 meciuri în toate competițiile atât pentru Sportul, cât și pentru Steaua!

Din 1983 până în 2000 a îmbrăcat în fiecare an tricoul României și a marcat în 15 din cei 18 ani sub tricolor.

Desemnat cel mai bun antrenor român în 2 ani.

Prin fiul său, Ianis Hagi, dacă va fi parte din lotul României la EURO 2024, va deveni singurul fost participant român ca fotbalist la EURO în această postură.

În 2006 a fost votat de români pe locul 15 all-time în campania „Mari Români” a TVR.

Peste 20.0000 de români au strigat pe aeroport la întoarcerea naționalei de la World Cup 1994: „Hagi, președinte!”

A investit, potrivit propriilor declarații, 90% din banii câștigați în cariera de fotbalist și antrenor în proiectul Academia Hagi.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră în cupele europene
A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră…
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea…
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de finală?!
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de finală?!
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri pe 8 Mai
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri pe 8 Mai
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…