Jurnalul de refacere al lui Dan Roman, ziua 15: „Simt că nu am pic de forță! În viața mea nu mi s-a întâmplat așa ceva!”

Jurnalul de refacere al lui Dan Roman, ziua 15:
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Jurnal de refacere” este un demers unic în mass media sportivă din România. ProSport își propune să urmărească viața unui fotbalist care în lunile următoare se va lupta să revină pe teren. Început duminică, 22 decembrie, de ziua lui Dan Roman, jurnalul va dura până în momentul în care atacantul lui Gaz Metan, accidentat grav joi, 19 decembrie, la Botoșani va lovi din nou mingea într-un meci de fotbal. Jucătorul a ajuns în această după-amiază în Ungaria, la Gyor, și povestește ce a simțit la prima ieșire afară după zece zile pe care le-a petrecut aproape exclusiv la pat. 

ZIUA 15 – „SIMT CĂ‚ NU AM PIC DE FORȚĂ‚”

Am mers destul de bine și în jur de ora 17:00 am ajuns în Gyor. Și pentru mine a fost mai confortabil pentru că, fiind doar două persoane în mașină – mama nu a mai mers cu noi de data aceasta – am stat cu piciorul pe scaunul din dreapta. L-am la maximum în jos și am stat mai bine. Dar experiența de a ieși afara a fost destul de obositoare… Știi cum sunt?! Parcă nu am pic de forță în mine, obosesc imediat, îmi tremură mâinile, corpul. În viața mea nu am mai pățit așa ceva! Eu stau la etajul trei și a trebuit să cobor în cârje, dar, totodată, eram nevoit să am grijă și la picior și am coborât cu el ridicat… Când am ajuns aproape că nu mai puteam respira… Aici, la hotel, când m-au văzut cu piciorul în gips m-au pus la etajul 1… e mai bine. Sunt probleme inerente, de care n-am cum să scap. Oricum, tot ce mă interesează e să îmi spună doctorul mâine că sunt bine. La nouă dimineața sunt programat și cred că mai mult de o oră-două nu am de ce să stau. Sper să fie bine…



ZIUA 14 – PREGĂ‚TIT DE PLECARE

Mâine dimineață voi pleca spre Gyor, sunt un pic nerăbdător, îți dai seama. O să facem vreo șase ore pe drum, iar luni dimineața am programat controlul. Sper să fie totul bine. Grijile mele sunt legate de modul în care se vor suda maleolele – acolo chiar nu știu cum au procedat doctorii să le refacă – și peroneul. Dar, totodată, mă gândesc că simțeam dacă era ceva în neregulă. În zilele astea pe care le-am petrecut acasă am devenit expert în a-mi face injecții. Cred că le fac mai bine ca asistentele. Că ele îmi băgau acul din față, direct… Eu am răbdare, vin cu el din lateral, dau drumul ușor la ser. Ți-am zis, am devenit expert (râde). În afară de aceste injecții pe care trebuie să le fac în fiecare dimineață trebuie să mai iau și niște pastile. Cam ăsta este tratamentul. Eu sunt conștient că o să îmi revin cât se poate de repede, chiar cred lucrul ăsta! Îmi doresc să fie totul în regulă cu operația, pentru că lucrurile care vor ține de mine le voi face fără probleme! Eu, ți-am mai spus, sunt optimist. Nu sunt genul care să își plângă de milă… Poate nu mă crezi, dar râdeam chiar și atunci când m-am accidentat și eram la spital, la Botoșani. După ce mi-au pus piciorul la loc le-am terorizat pe asistente. Se mirau și ele de starea mea și le-am spus (râde)



ZIUA 13 – MERITĂ‚ SĂ‚ DAU TOTUL PENTRU EI

Fiecare dintre noi își dorește să ajungă cât mai sus, să joace într-un campionat puternic în care să fie apreciat. Cred că notorietatea – și mă refer aici la simpatia din jurul unui fotbalist – este cel mai important lucru. Banii vin și ei mai devreme sau mai târziu, mai ales dacă ajungi să joci în străinătate, dar dragostea oamenilor contează. Uite, de curând am văzut un video de pe stadionul lui Napoli. Filmarea e făcută înaintea meciului cu Dortmund, din Liga Campionilor. Ei, aproape un minut tot stadionul îi scandează numele lui Higuain. E incredibil! Sau filmulețul acela cu Sabri, de la Galatasaray, care pune tricoul pe gazon, îngenunchează, apoi dă tonul unui cântec și tot stadionul cântă cu el. Asta înseamnă fotbalul! Iar sentimentul ăsta cred că e mult mai important decât orice sumă de bani.

(discuția se mută înspre modul în care gândesc fotbaliștii transferurile) La 22 de ani, sigur, te gândești la echipe mari, campionate puternice, banii contează mai puțin. Pe la 30, pe final de carieră, te gândești să te duci undeva și să mai strângi ceva bani până să te lași. Cum gândești la 28? (râde) Nu știu dacă mai am timp să prind o echipă mare… puține sunt cazurile care au reușit asta. Să vedem ce se va întâmpla. Dacă oamenii de la Mediaș îmi vor prelungi contractul, pentru că eu am intrat în ultimele șase luni, mi-aș dori să pot să dau totul pentru Gaz Metan. La modul cum s-au purtat cu mine, mai ales în această perioadă, eu cred că merită lucrul acesta! Și pentru mine cred că ar fi benefic acest lucru, pentru că acolo sunt deja obișnuit și mi-ar fi mai ușor după ce voi reveni…

(reporterul aduce în discuție un interes al lui Dinamo pe care l-a recunoscut inclusiv președintele Constantin Anghelache) Nu a fost o noutate pentru mine declarația dată de domnul Anghelache după ce m-am accidentat. Au fost discuții și în vară cu Dinamo și rămăsese să discutăm acum, odată intrat în ultimele șase luni de contract. 


L-am monitorizat pe Dan, e adevărat. E un atacant interesant, dar, din păcate, ați văzut și voi ce a pățit

Constantin Anghelache, președinte Dinamo, pentru Fanatik



Ziua 12 – LONDRA, PE ALTĂ‚ DATĂ‚

Imaginează-ți că e ca într-o cursă și vezi linia de sosire din ce în ce mai aproape. Când ai terminat, te simți eliberat. Așa e pentru noi ultima parte a unui tur sau finalul campionatului. În vacanța de vară nu apuci să faci mare lucru. Eu, cel puțin, nu am apucat pentru că e și perioada nunților. Așa că îți rămâne cea de iarnă. Înainte de accidentare planificasem o mică excursie la Londra, la un prieten foarte bun. Trebuia să mergem în primul weekend din ianuarie… adică weekend-ul acesta, când eu voi merge la control, în Ungaria. Sincer, abia aștept să ajung acolo, să îmi spună că e totul bine!  Sunt super optimist! Ce-a fost greu a trecut! 
Revenind la vacanță. De regulă, cam cu o săptămână înainte să revenim la antrenamente, încep să fac alergări și să mai joc  fotbal. La sala de forță trebuie să recunosc că nu prea îmi place să merg. Eu sunt cu alergatul… chiar mai râd colegii de mine din cauza asta. Dar știu că mă ajută, iar eu sunt genul de jucător care dă 100% la antrenamente și în meciuri. Când îl aveam antrenor pe Sabău primeam în vacanță și un puls-tester, pe ăla nu aveai cum să-l păcălești dacă voiai să sari peste programul de pregătire pe care-l avea fiecare în vacanță. Acum, la Medaș, avem niște GPS-uri care ne-au ajutat foarte mult. Ele îți spun exact cum s-a pregătit un jucător la un antrenament. Monitorizează numărul pașilor, frecvența lor, schimbări de direcție, tot, tot, tot! Și toți trag mai tare să nu cumva să fie dați drept exemple negative în vestiar (râde). 



ZIUA 11 – „O SĂ‚ VREAU SĂ‚ VIN LA REUNIRE!”

La fel ca de Crăciun, și Revelionul a adus un moment de tristețe… de regret mai bine zis. Vedeam pe Facebook că toată lumea petrece pe undeva și mă gândeam la situația mea… Dar uite că a trecut și Revelionul! Oricum, ți-am zis, de Crăciun a fost mai ciudat pentru că era un moment special. Dar mă gândesc acum că mai am câteva zile până voi merge în Ungaria și poate după ce mă întorc de acolo voi avea voie măcar să merg cu cârjele. Aș mai ieși puțin din casă și, cu ocazia asta, ar mai ieși și soția. Stă lângă mine tot timpul, nu vrea să iasă deloc din casă. I-am spus că e eroina mea (râde). Ea îmi spune tot timpul să fiu optimist, să gândesc pozitiv. N-am voie să fiu altfel pentru că mă ceartă (râde).
Mă gândeam că aș vrea să mă duc la reunire, pe 13 ianuarie, dacă o să pot să mă deplasez. O să-mi fac sânge rău când o să-i văd pe colegi cum se antrenează, dar cred că o să îmi prindă și bine. Mai o glumă, mai o vorbă… trece timpul. Pe la sfâșitul lui februarie, dacă totul decurge conform planului, aș putea să încep recuperarea în București. Abia aștept momentul ăla! 


ZIUA 10-  DORINȚELE DE ANUL NOU
Acum aștept să îmi aducă cineva o sticlă de șampanie să am ce ciocni la miezul nopții. Voi fi doar cu soția în această seară… sunt bune și momentele astea mai romantice (râde). Ah, de fapt, vom fi trei, nu trebuie să exclud cățelul. Sunt un pic obosit acum, că azi-noapte, din nou, nu am prea putut să dorm. Gipsul, din câte am observat, a început să se deformeze în anumite locuri. E, mai degrabă, o fașă gipsată.

Vorbeam chiar astăzi cu Răzvan Avram, colegul meu de cameră de la Mediaș, despre stările astea pe care le am și mi-a spus că sunt normale. Și el a avut o accidentare gravă când era junior, a stat pe bară în jur de 8 luni și a reușit să revină. Ce-mi doresc pentru 2014? (Roman răspunde fără ezitare) În primul rând un copil. Dacă anul acesta nu am avut șansa asta, ne dorim foarte mult ca anul ce stă să vină să ne aducă un copil.

Și al doilea lucru, firește, să revin pe terenul de fotbal. Nu într-un meci, ci pe teren! Să trec eu de primul contact mai dur și să realizez că totul e în regulă, că nu are ce să mi se întâmple. Acela o să fie momentul în care o să conștientizez că am trecut cu bine peste toate.


 
La mulți ani și multă fericire tuturor!
 
ZIUA 9 – TEAMA DE ORICE
Revelionul o să îl fac acasă, nu am altă variantă. Eu, oricum, mă dau jos din pat cam o dată pe zi, atunci când e chiar nevoie. Durerile sunt destul de mari atunci când mă ridic și trec după vreo zece minute. Nu știu încă dacă o să vină cineva pe la noi pentru că prietenii mei și-au făcut din timp planuri într-un loc în care trebuia să mă duc și eu. Dar, crede-mă, acum vreau doar să mai treacă astea patru-cinci zile și să mă duc în Ungaria să îmi scoată firele. Vreau să îmi spună că e totul bine pentru că există încă sentimentul ăsta ciudat de care nu scap. Mă tot gândesc să nu se întâmple ceva, să nu fac ceva care să îmi afecteze piciorul. Când eram în spital eram mai liniștit… Dacă se întâmpla ceva, doctorii erau acolo și veneau imediat. Acum sunt singur. Noaptea mi se întâmplă să adorm și apoi să mă trezesc brusc cu dorința de a mișca piciorul, de parcă ar trebui să mă dau jos din pat să mă duc să alerg… sunt tot felul de senzații ciudate cu care trebuie să mă obișnuiesc acum. Tot noaptea am senzația că gipsul se transformă într-o menghină care îmi strânge piciorul, e o stare de disconfort. Probabil pentru că în timpul zilei îmi mișc tot timpul degetele, iar pe timpul nopții nu fac nicio mișcare. Dar trec toate astea…uite că s-au dus deja nouă zile. Prima parte din orice zi e cea mai dificilă. De la opt până pe la unu-două mi se pare că trece foarte greu timpul. Nici la TV nu prea ai la ce să te uiți… Apoi începe să mai sune telefonul, mai vine cineva, trece altfel timpul.
 
(discuția se mută către accidentul lui Michael Schumacher) E groaznic ce i s-a întâmplat, sper din tot sufletul să își revină rapid! Chiar mă gândeam la ceea ce vorbeam ieri despre schi, că te poți accidenta destul de serios chiar dacă nu e vina ta. Am înțeles că s-a lovit cu capul de o stâncă… groaznic! Dar îți spun din experiența proprie că, pe măsură ce stăpânești mai bine sportul acesta, începi să mergi mai repede. Și nu e nevoie decât să îți fugă un pic schiul, că tu nu mai ai ce să faci din momentul acela. Nu mai ai pic de control și te lovești de orice lucru îți apare în față.

 
ZIUA 8 – SOMN ȘI POVEȘTI DIN TRECUT
 
M-am apucat destul de târziu de fotbal, pe la 11-12 ani. Până atunci îmi plăcea să joc cu prietenii sau pe la școală. Înainte să încep să mă duc regulat la antrenamente am făcut alte sporturi, schi alpin și tenis. Timp de un an am mers în paralel cu schiul și cu fotbalul, apoi a venit un moment în care a trebuit să aleg. Fie rămâneam la fotbal, fie mă duceam în străinătate la școala austriacă de schi, unde era însă destul de scump și ai mei nu își prea permiteau să mă trimită. În plus, domnul Cojocaru, fostul meu antrenor, le-a spus alor mei că e mai bine dacă mă țin de fotbal. Și am rămas… Eram talentat la schi, eram kamikaze, cum sunt și la fotbal…chiar și la tenis eram destul de bun. 
Mama a vrut ca eu să fac un sport individual și uite că am ajuns la „individualul” cu 22 de oameni pe teren (râde). Culmea e că nu m-am dus la baschet. Spun asta pentru că tata a fost baschetbalist, la fel și unchiul meu, Gheorghe Roman. Celălalt unchi al meu este tot în sport, Mircea Roman de la canotaj…
Junioratul l-am început la U Cluj și l-am terminat la CFR (râde). Țin minte că, la un moment dat, ne-a spus unul dintre părinți că va veni un patron bun pe nume Paszkany – eu habar nu aveam cine era atunci – și că vor fi condiții bune la CFR, vor veni și antrenori buni. Eu la „U” Cluj jucam, dădeam goluri, dar nu eram titular. Și după ce m-am dus la CFR știu că a fost una dintre puținele dăți, dacă nu chiar prima, când „U” a luat bătaie la categoria mea de vârstă în meciul direct. Am jucat și-am dat și două goluri (râde). 
Clauza din contract și meciurile cu Buchta
Revenind puțin la schi… îmi place foarte mult să schiez, dar de când sunt în Liga I și am contract ca lumea, n-am mai fost pe pârtie. Că riști să te accidentezi aiurea, poate, Doamne ferește, intră cineva în tine. Știu că la Bistrița chiar aveam clauză în contract. Și acum, la Mediaș, parcă e ceva legat de sporturile extreme. Nu știu exact… Tenis, în schimb, joc constant cu Buchta, portarul. Jucăm chiar bine, iar el acum se ambiționează să mă bată (povestește amuzat). Și-a luat echipament, tot, tot, tot! E un sport tare fain, păcat că e destul de costisitor și ca să ajungi să faci performanță ai nevoie de foarte mulți bani. Cunosc mulți băieți talentați care s-au lăsat pentru că nu aveau sprijin financiar…
Și, în sfârșit, somn…
(discuția cu Dan Roman se încheie cu ultimele noutăți despre starea sa) Azi-noapte am reușit să dorm, probabil că eram tare obosit și n-am mai ținut cont de nimic. M-am obișnuit deja să mă trezesc pe la 7-8 din săptămâna petrecută în spital, dar nu-i o problemă…
 
CITEȘTE AICI PRIMA SĂ‚PTĂ‚MÂNĂ‚ DIN JURNALUL DE REFACERE AL LUI DAN ROMAN
Î}
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen