Istoria unei manipulări. Cum încearcă Negoiţă să mute mortul pe strada lui Rednic şi să astupe gura suporterilor

16 iun 2019 6876 afişări Fotbal Intern
Istoria unei manipulări. Cum încearcă Negoiţă să mute mortul pe strada lui Rednic şi să astupe gura suporterilor Mircea Rednic a discutat o singură dată cu Ionuţ Negoiţă despre eventuala cumpărare a FC Dinamo. De atunci, cei doi nu s-au mai văzut nici nu şi-au mai vorbit vreodată. FOTO: Mediafax

Pe urmele celebrei constatări (s-a dovedit ulterior, îndelung exersate) a lui Băsescu în ultima confruntare televizată cu Năstase, înaintea alegerilor din 2004 – “Ce blestem o fi, Adriane, pe ţara asta să aibă de ales între doi comunişti?” –, situaţia de la Dinamo s-ar putea uşor caracteriza ca blestemul de a nu scăpa de metodele securistoide de conducere.

Dacă Ionuţ Negoiţă şi oamenii săi s-au priceput la ceva în cei 6 ani de când omul de afaceri PSD-ist a căzut pe capul echipei de fotbal Dinamo, atunci acest “ceva” este manipularea, învrăjbirea şi minţirea suporterilor.

Evenimentele din ultimele săptămâni pot constitui un veritabil studiu de caz. Analiza lui conţine şi o explicaţie pentru rezultatele dezastruoase înregistrate de la apariţia lui Negoiţă în peisaj.

Negoiţă l-a lăsat pe Rednic până când a salvat echipa de la retrogradare. Pe urmă au început mişmaşurile

Momentul 1. Preşedintele Alexandru David, om de încredere al clanului Negoiţă (Ionuţ – patronul de la Rin şi al echipei Dinamo, Robert – primarul Sectorului 3), părăseşte clubul. În urmă rămâne antrenorul Mircea Rednic, adus astă-toamnă la insistenţele lui David într-un moment în care Dinamo era în colaps – pe loc de baraj, cu un lot catastrofal şi cea mai proastă linie de clasament din istorie.

Ionuţ Negoiţă, patronul, îl urăşte visceral pe Rednic, dar deocamdată n-are curaj să-l dea afară. Echipa e încă în pericol de retrogradare, aşa că Negoiţă se mulţumeşte să-şi plaseze pionii în funcţii-cheie din club, ca să-l spioneze pe Rednic şi, la nevoie, să-i pună piedici.

Momentul 2. Sfârşit de play-out. Mai sunt 3 etape, dar pericolul a trecut: Dinamo e salvată. De astă-toamnă şi până acum, Rednic şi-a asumat treaba murdară. A dat afară jucătorii fără valoare aduşi de fosta conducere în cârdăşie cu diverşi indivizi, a redus bugetul lunar de salarii de la 142.000 de euro plus taxe (între primele 4 din Liga 1) undeva, la 100.000 de euro. A adus în loc, pe bani mult mai puţini, o mulţime de alţi fotbalişti, din care 2-3 chiar sunt peste media campionatului românesc. După 11 etape de play-out, Dinamo este pe locul 1 şi are cu 2 puncte mai mult decât Mediaş şi 5 peste Botoşani. Se anunţă un final liniştit de sezon.

Antrenorul convoacă o şedinţă cu directorul sportiv Ionel Dănciulescu şi oamenii lui Negoiţă în club: noul preşedinte Bogdan Bălănescu şi scouterul Marius Iorga. Tema discuţiei: cum va arăta lotul echipei Dinamo din vară, pentru că în sezonul următor Rednic îşi propune să se bată la campionat. Cei patru participanţi la şedinţă fac o listă cu jucătorii care urmează să plece pentru că n-au dat randament.

Momentul 3. Imediat după discuţia în 4, înaintea partidei de acasă cu Poli Iaşi, din etapa a 12-a a play-out-ului, “cineva” dă publicităţii lista cu jucătorii pe făraş făcută la şedinţa din ajun. Previzibil, atmosfera în lot se degradează brusc.

După acest episod soldat cu dinamitarea vestiarului, atacurile la Rednic se înmulţesc brusc. Dacă în primele 11 etape de play-out golaverajul fusese 18-8, în ultimele 3 meciuri Dinamo nu mai înscrie niciun gol şi nu mai câştigă niciun meci.

Elementul neprevăzut: suporterii. Negoiţă nu se aştepta ca Rednic să fie susţinut de cineva

Momentul 4. Dinamo termină play-out-ul pe locul 3, cea mai slabă clasare din istoriea clubului. S-au pierdut două poziţii faţă de momentul “lista”. Rău pentru club, care pe lângă contraperformanţa sportivă în sine pierde şi circa 270.000 de euro din drepturile TV. Bine pentru Negoiţă, care acum a căpătat un pretext ca să scape de antrenor.

Rednic vine la club să discute despre pregătirea noului sezon. Bogdan Bălănescu îl anunţă însă că Negoiţă l-a dat afară.

Momentul 5. Începe scandalul. Suporterii, care ştiu mai multe “din interior”, au ajuns la capătul răbdării. În galerie se cunoaşte rolul pe care Bălănescu şi Iorga l-au jucat în urmă cu un an la aducerea jucătorilor care erau să bage Dinamo în Liga 2. Se cunosc şi interesele impresarului Ioan Becali, proaspăt eliberat din puşcărie şi care vrea să revină în forţă. Rednic nu este în relaţii strălucite cu “Giovani”, aşa că eliminarea lui din club era un pas necesar.

Momentul 6. Galeria pune presiune. Se cere întoarcerea lui Rednic, plecarea lui Bălănescu, eliminarea influenţei lui Becali. Apariţia noului antrenor, Eugen Neagoe, într-o maşină a unui interpus de-al lui “Giovani” provoacă furie. Primele transferuri trezesc de asemenea suspiciunea că au fost făcute prin intermediul fostului impresar. Zeci de fani descind la Săftica, iar conferinţa de prezentare a antrenorului Neagoe se anulează. Suporterii trec pe la service-ul auto al preşedintelui Bălănescu şi pe acasă la acesta, unde au loc nişte discuţii contondente.
Mesaje anti-Negoiţă, anti-Becali şi anti-Bălănescu apar pe ziduri. Suporterii intră pe site-urile de specialitate, dau review-uri şi note proaste hotelului lui Negoiţă.

Presiunea creşte.

"Gata, vând Dinamo!", un film care rulează mai des decât "Nea Mărin miliardar"

Momentul 7. După ce, iniţial, a încercat o atitudine de forţă, insultându-i şi ameninţându-i pe protestatari cu dosare penale, Ionuţ Negoiţă schimbă tactica. Suporterii devin ţinta unei operaţiuni de dezinformare la finalul căreia ei “trebuie” să înţeleagă că Rednic nu e bun şi tot actualul patron e soluţia salvatoare.

Momentul 8. Exact ca la episodul „lista”, apare „informaţia” că Rednic vrea să cumpere clubul.

Momentul 9. Imediat, la posturile TV intră Negoiţă (ce surpriză, pentru că patronul n-are timp de presa, singurele lui intervenţii sunt legate, o dată-de două ori pe an, strict de problema cedării clubului), care “confirmă” că e dispus să îi vândă Dinamo lui Rednic, pe care vede că suporterii îl consideră cea mai bună soluţie.
De fapt, nu e nicio informaţie nouă. Primul care spusese că e interesat de Dinamo fusese chiar Rednic, astă-toamnă. Antrenorul angajase chiar discuţii, confirmate atât de el, cât şi de Negoiţă. În ce-l priveşte pe proprietarul de facto al clubului - Negoiţă nu mai apare în acte -, acesta este, probabil, la episodul 100 cu "Gata, vând Dinamo!".

Momentul 10. Acelaşi Negoiţă spune că îi oferă preţ “promoţional” lui Rednic şi că îl aşteaptă să se decidă. Patronul este deja generos: cheamă suporterii la calm, la discuţii, iată, el este un om de onoare şi cumsecade care vrea binele clubului etc.

Momentul 11. Diversiunea se încheie rotund, cu finalul previzibil: suporterilor le este arătat cu degetul Rednic. Aţi văzut, numai gura e de el, de fapt nu vrea binele clubului Dinamo, are alte scopuri, Negoiţă a avut toată bunăvoinţa, dar antrenorul, când i s-a pus clubul în braţe, a dat înapoi bla-bla-bla.

Concluzia: tot Negoiţă, săracul...

Epilog. Rednic, aflat în Belgia, află de toată tevatura şi spune că, de fapt, n-a existat nicio discuţie efectivă în ultimele săptămâni, că nu există nicio ofertă “promoţională” şi că Negoiţă a pus, la discuţia avută acum câteva luni, condiţii greu de acceptat: să rămână acţionar minoritar, să aibă ultimul cuvânt la transferuri, să primească dividende etc. De fapt, spusese exact aceleaşi lucruri după ce a fost dat afară. Într-o intervenţie la ProSport Live, antrenorul menţionase, referindu-se la posibilitatea de a cumpăra Dinamo, că “ţinând cont de condiţiile puse de Negoiţă, mă mai gândesc”.

Lucrurile sunt, în acest punct, clare. Diversiunea se sprijină - ca orice operaţiune de dezinformare - pe câteva lucruri adevărate.

- Negoiţă vrea, într-adevăr, să vândă Dinamo, dar "în termenii doriţi de el", după cum i-a explicat reporterului ProSport un apropiat al patronului - nimic nou, acest lucru se ştie de peste un an. Aşa-zisa ofertă trimisă subit prin e-mail de Negoiţă, fără să fi fost cerută de cineva, este similară celei de astă-toamnă.
- Rednic vrea şi el să cumpere, este adevărat, şi a recunoscut acest lucru încă de astă-toamnă. El nu va cumpăra singur, dacă o va face, şi nu în condiţiile în care vrea Negoiţă. Nici aici nu e nimic nou.

O negociere nu se face prin e-mail şi nici prin intermediul presei. Aici este punctul nevralgic al ţesăturii lui Negoiţă. Nici el, nici Rednic nu spun că s-ar fi întâlnit sau ar fi negociat telefonic. Este doar o demonstraţie făcută pentru ochii mulţimii.

Culmea ar fi ca acest bluf, această înscenare a lui Negoiţă să scape de sub control. Iar aşa-zisa ofertă să fie luată cumva de bună şi patronul din umbră al clubului să piardă cu adevărat Dinamo.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.