Istoria unei manipulări. Cum încearcă Negoiță să mute mortul pe strada lui Rednic și să astupe gura suporterilor

Redactor:
Matei Udrea
Istoria unei manipulări. Cum încearcă Negoiță să mute mortul pe strada lui Rednic și să astupe gura suporterilor
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe urmele celebrei constatări (s-a dovedit ulterior, îndelung exersate) a lui Băsescu în ultima confruntare televizată cu Năstase, înaintea alegerilor din 2004 – „Ce blestem o fi, Adriane, pe țara asta să aibă de ales între doi comuniști?” -, situația de la Dinamo s-ar putea ușor caracteriza ca blestemul de a nu scăpa de metodele securistoide de conducere.

Dacă Ionuț Negoiță și oamenii săi s-au priceput la ceva în cei 6 ani de când omul de afaceri PSD-ist a căzut pe capul echipei de fotbal Dinamo, atunci acest „ceva” este manipularea, învrăjbirea și mințirea suporterilor.

Evenimentele din ultimele săptămâni pot constitui un veritabil studiu de caz. Analiza lui conține și o explicație pentru rezultatele dezastruoase înregistrate de la apariția lui Negoiță în peisaj.

Negoiță l-a lăsat pe Rednic până când a salvat echipa de la retrogradare. Pe urmă au început mișmașurile

Momentul 1. Președintele Alexandru David, om de încredere al clanului Negoiță (Ionuț – patronul de la Rin și al echipei Dinamo, Robert – primarul Sectorului 3), părăsește clubul. În urmă rămâne antrenorul Mircea Rednic, adus astă-toamnă la insistențele lui David într-un moment în care Dinamo era în colaps – pe loc de baraj, cu un lot catastrofal și cea mai proastă linie de clasament din istorie.

Ionuț Negoiță, patronul, îl urăște visceral pe Rednic, dar deocamdată n-are curaj să-l dea afară. Echipa e încă în pericol de retrogradare, așa că Negoiță se mulțumește să-și plaseze pionii în funcții-cheie din club, ca să-l spioneze pe Rednic și, la nevoie, să-i pună piedici.

Momentul 2. Sfârșit de play-out. Mai sunt 3 etape, dar pericolul a trecut: Dinamo e salvată. De astă-toamnă și până acum, Rednic și-a asumat treaba murdară. A dat afară jucătorii fără valoare aduși de fosta conducere în cârdășie cu diverși indivizi, a redus bugetul lunar de salarii de la 142.000 de euro plus taxe (între primele 4 din Liga 1) undeva, la 100.000 de euro. A adus în loc, pe bani mult mai puțini, o mulțime de alți fotbaliști, din care 2-3 chiar sunt peste media campionatului românesc. După 11 etape de play-out, Dinamo este pe locul 1 și are cu 2 puncte mai mult decât Mediaș și 5 peste Botoșani. Se anunță un final liniștit de sezon.

Antrenorul convoacă o ședință cu directorul sportiv Ionel Dănciulescu și oamenii lui Negoiță în club: noul președinte Bogdan Bălănescu și scouterul Marius Iorga. Tema discuției: cum va arăta lotul echipei Dinamo din vară, pentru că în sezonul următor Rednic își propune să se bată la campionat. Cei patru participanți la ședință fac o listă cu jucătorii care urmează să plece pentru că n-au dat randament.

Momentul 3. Imediat după discuția în 4, înaintea partidei de acasă cu Poli Iași, din etapa a 12-a a play-out-ului, „cineva” dă publicității lista cu jucătorii pe făraș făcută la ședința din ajun. Previzibil, atmosfera în lot se degradează brusc.

După acest episod soldat cu dinamitarea vestiarului, atacurile la Rednic se înmulțesc brusc. Dacă în primele 11 etape de play-out golaverajul fusese 18-8, în ultimele 3 meciuri Dinamo nu mai înscrie niciun gol și nu mai câștigă niciun meci.

Elementul neprevăzut: suporterii. Negoiță nu se aștepta ca Rednic să fie susținut de cineva

Momentul 4. Dinamo termină play-out-ul pe locul 3, cea mai slabă clasare din istoriea clubului. S-au pierdut două poziții față de momentul „lista”. Rău pentru club, care pe lângă contraperformanța sportivă în sine pierde și circa 270.000 de euro din drepturile TV. Bine pentru Negoiță, care acum a căpătat un pretext ca să scape de antrenor.

Rednic vine la club să discute despre pregătirea noului sezon. Bogdan Bălănescu îl anunță însă că Negoiță l-a dat afară.

Momentul 5. Începe scandalul. Suporterii, care știu mai multe „din interior”, au ajuns la capătul răbdării. În galerie se cunoaște rolul pe care Bălănescu și Iorga l-au jucat în urmă cu un an la aducerea jucătorilor care erau să bage Dinamo în Liga 2. Se cunosc și interesele impresarului Ioan Becali, proaspăt eliberat din pușcărie și care vrea să revină în forță. Rednic nu este în relații strălucite cu „Giovani”, așa că eliminarea lui din club era un pas necesar.

Momentul 6. Galeria pune presiune. Se cere întoarcerea lui Rednic, plecarea lui Bălănescu, eliminarea influenței lui Becali. Apariția noului antrenor, Eugen Neagoe, într-o mașină a unui interpus de-al lui „Giovani” provoacă furie. Primele transferuri trezesc de asemenea suspiciunea că au fost făcute prin intermediul fostului impresar. Zeci de fani descind la Săftica, iar conferința de prezentare a antrenorului Neagoe se anulează. Suporterii trec pe la service-ul auto al președintelui Bălănescu și pe acasă la acesta, unde au loc niște discuții contondente.
Mesaje anti-Negoiță, anti-Becali și anti-Bălănescu apar pe ziduri. Suporterii intră pe site-urile de specialitate, dau review-uri și note proaste hotelului lui Negoiță.

Presiunea crește.

„Gata, vând Dinamo!”, un film care rulează mai des decât „Nea Mărin miliardar”

Momentul 7. După ce, inițial, a încercat o atitudine de forță, insultându-i și amenințându-i pe protestatari cu dosare penale, Ionuț Negoiță schimbă tactica. Suporterii devin ținta unei operațiuni de dezinformare la finalul căreia ei „trebuie” să înțeleagă că Rednic nu e bun și tot actualul patron e soluția salvatoare.

Momentul 8. Exact ca la episodul „lista”, apare „informația” că Rednic vrea să cumpere clubul.

Momentul 9. Imediat, la posturile TV intră Negoiță (ce surpriză, pentru că patronul n-are timp de presa, singurele lui intervenții sunt legate, o dată-de două ori pe an, strict de problema cedării clubului), care „confirmă” că e dispus să îi vândă Dinamo lui Rednic, pe care vede că suporterii îl consideră cea mai bună soluție.
De fapt, nu e nicio informație nouă. Primul care spusese că e interesat de Dinamo fusese chiar Rednic, astă-toamnă. Antrenorul angajase chiar discuții, confirmate atât de el, cât și de Negoiță. În ce-l privește pe proprietarul de facto al clubului – Negoiță nu mai apare în acte -, acesta este, probabil, la episodul 100 cu „Gata, vând Dinamo!”.

Momentul 10. Același Negoiță spune că îi oferă preț „promoțional” lui Rednic și că îl așteaptă să se decidă. Patronul este deja generos: cheamă suporterii la calm, la discuții, iată, el este un om de onoare și cumsecade care vrea binele clubului etc.

Momentul 11. Diversiunea se încheie rotund, cu finalul previzibil: suporterilor le este arătat cu degetul Rednic. Ați văzut, numai gura e de el, de fapt nu vrea binele clubului Dinamo, are alte scopuri, Negoiță a avut toată bunăvoința, dar antrenorul, când i s-a pus clubul în brațe, a dat înapoi bla-bla-bla.

Concluzia: tot Negoiță, săracul…

Epilog. Rednic, aflat în Belgia, află de toată tevatura și spune că, de fapt, n-a existat nicio discuție efectivă în ultimele săptămâni, că nu există nicio ofertă „promoțională” și că Negoiță a pus, la discuția avută acum câteva luni, condiții greu de acceptat: să rămână acționar minoritar, să aibă ultimul cuvânt la transferuri, să primească dividende etc. De fapt, spusese exact aceleași lucruri după ce a fost dat afară. Într-o intervenție la ProSport Live, antrenorul menționase, referindu-se la posibilitatea de a cumpăra Dinamo, că „ținând cont de condițiile puse de Negoiță, mă mai gândesc”.

Lucrurile sunt, în acest punct, clare. Diversiunea se sprijină – ca orice operațiune de dezinformare – pe câteva lucruri adevărate.

– Negoiță vrea, într-adevăr, să vândă Dinamo, dar „în termenii doriți de el”, după cum i-a explicat reporterului ProSport un apropiat al patronului – nimic nou, acest lucru se știe de peste un an. Așa-zisa ofertă trimisă subit prin e-mail de Negoiță, fără să fi fost cerută de cineva, este similară celei de astă-toamnă.
– Rednic vrea și el să cumpere, este adevărat, și a recunoscut acest lucru încă de astă-toamnă. El nu va cumpăra singur, dacă o va face, și nu în condițiile în care vrea Negoiță. Nici aici nu e nimic nou.

O negociere nu se face prin e-mail și nici prin intermediul presei. Aici este punctul nevralgic al țesăturii lui Negoiță. Nici el, nici Rednic nu spun că s-ar fi întâlnit sau ar fi negociat telefonic. Este doar o demonstrație făcută pentru ochii mulțimii.

Culmea ar fi ca acest bluf, această înscenare a lui Negoiță să scape de sub control. Iar așa-zisa ofertă să fie luată cumva de bună și patronul din umbră al clubului să piardă cu adevărat Dinamo.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…