Iorgulescu a crezut că UEFA permite un nou sistem de licențiere, dar acela era deja în vigoare. Retrogradarea poate fi scoasă din manual, dar Duru refuză

Iorgulescu a crezut că UEFA permite un nou sistem de licențiere, dar acela era deja în vigoare. Retrogradarea poate fi scoasă din manual, dar Duru refuză
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Pe data de 19 martie, într-un seminar ținut la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal, reprezentanții cluburilor din Liga I au votat întocmirea unui memoriu către FRF, for ce trebuia, la rândul său, să trimită către UEFA o adresă prin care România cerea permisiunea suspendării pentru un sezon al procesului de licențiere.
  • Toți pașii au fost urmați, iar miercuri, 9 aprilie, forul continental a remis o scrisoare către Casa Fotbalului, în care se precizează că UEFA interzice renunțarea, fie și pentru doar un sezon, la tradiționalul proces de licențiere.
  • La finalul acestei ediții de campionat, în luna mai, Comisia de Licențiere prezidată de Viorel Duru va înștiința cluburile dacă vor avea drept sau nu de a participa și în ediția viitoare a Ligii I

Obținerea licenței pentru participarea în Liga I și în sezonul 2014-2015 este prioritară pentru cluburile de sub tutela LPF. Oamenii de fotbal au încercat să „dribleze” pentru un an chinurile și achitarea datoriilor pe care le presupune un asemenea proces al acordării licenței, dar UEFA a interzis cu desăvârșire.

Forul continental a scris clar, negru pe alb, într-o scrisoare către Federația Română de Fotbal, că nu este de acord cu suspendarea acțiunii Comisiei de Licențiere. „Ca răspuns la adresa dumneavoastră din 21 martie 2014 și ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licențiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să țineți cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri și nu susține suspendarea condițiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015„, scrie în respectiva adresă.

Gino Iorgulescu a interpretat ceva ce nu era

La conferința de presă de miercuri, 9 aprilie, președintele Ligii a anunțat răspunsul UEFA, dar a făcut și o precizare interesantă: „În cursul zilei de astăzi am primit răspunsul de la UFEA în ceea ce privește sistemul de licențiere. Iar UEFA ne spune că nu este de acord cu suspendarea sistemului de licențiere, dar a sugerat că federația poate elibera o licență pentru participarea în campionatul Diviziei A„.

În primul rând, în adresa primită de la forul continental nu apare nicăieri un pasaj ce poate fi interpretat astfel („a sugerat că federația poate elibera o licență pentru participarea în campionatul Diviziei A„).

În al doilea rând, Gino Iorgulescu a prezentat ca informație nouă un lucru pe care Comisia de Licențiere deja îl știa, și anume acordarea a două tipuri de licență: una pentru echipele ce merg în cupele europene și una doar pentru participarea în Liga I. Care este diferența între cele două categorii? Echipele ce vizează implicarea în competițiile europene trebuie să achite datoriile și către instituțiile statului, dar și către terți (jucători, angajați, furnizori, etc), pe când formațiile ce se mulțumesc doar cu participarea în Liga I sunt obligate să-și plătească restanțele numai către terți. La data de 31 octombrie 2013, s-a scos din regulament pasajul cu obligativitatea acoperirii datoriilor către stat. În concluzie, sistemul de licențiere diferențiat între obiectivele echipelor există din 31 octombrie 2013, dar Gino Iorgulescu a crezut că oferă o noutate.

Noutatea este că UEFA permite excluderea retrogradării

Ce este cu adevărat vital pentru echipele din Liga I este faptul că UEFA a recomandat excluderea sancțiunii cu retrogradarea pentru formațiile ce nu îndeplinesc criteriile de licențiere. „Totuși, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerințele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licențiere să fie suspendat, alte sancțiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul național al primei divizii„, a precizat UEFA în scrisoare. Gino Iorgulescu nu a insistat pe aceste aspect, deși este foarte important, tocmai pentru că respectiva Comisie de Licențiere se află în curtea FRF, deci el nu poate impune excluderea pedepsei cu retrogradarea. Președintele LPF a precizat însă că răspunsul de la UEFA este tardiv și că sancțiunile nu pot fi eliminate.

„Mingea” se află la Viorel Duru (președintele Comisie de Licențiere FRF), cel care are puterea de a menține sau de a renunța la retrogradarea echipelor ce nu îndeplinesc dosarul de licențiere pentru sezonul 2014-2015. Dar, aseară, la Digisport, președintele Federației, Răzvan Burleanu, a precizat că pentru sezonul următor nu vor fi modificate nici condițiile, nici sancțiunile privind licențierea. Din sezonul 2015-2016, o eventuală pedeapsă ce ar putea fi introdusă în regulament pentru echipele prinse în „ofsaid” ar fi intrarea în sezonul următor cu un deficit de puncte, adică, de exemplu, să înceapă campionatul cu minus nouă puncte, iar trei victorii consecutive să-i ducă „pe zero”.

Cel mai bogat român a cerut bani de la Ligă

Președintele Ligii, Gino Iorgulescu, a mai precizat că mai multe cluburi din Liga I au solicitat sprijin financiar de la LPF pentru obținerea licenței. Oficiali ai echipelor din campionat au susținut, neoficial, că respectivele formații ar fi fost ajutate fiecare cu suma de 150.000 de euro. „Este un sprijin financiar, vă pot spune că au fost Vaslui, Astra (n.r – patron este Ioan Niculae, cel mai bogat român conform topurilor din revistele de profil), Brașov… Mai multe au fost, nu am monitorizarea lor exact, dar sunt destule. Pe care le-am putut ajuta… le-am ajutat! Nu ne trebuia o hotărâre a Adunării Generale. Am făcut o recalculare, pentru că nu am dat bani decât din banii cluburilor. Am făcut o recalculare din ce mai aveau de luat din drepturile TV și cu ajutorul directorului economic s-au găsit soluții să putem ajuta„, a mai spus Iorgulescu.


 

Scrisoarea primită de FRF de la UEFA, în forma ei integrală:

„Ca răspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 și ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licențiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să țineți cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri și nu susține suspendarea condițiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015. O asemenea decizie ar pune în mare pericol credibilitatea procesului de licențiere a cluburilor în România și ar însemna un mare pas înapoi în ceea ce privește obiectivele fundamentale ale sistemului de licențiere care a fost creat pentru a promova și a îmbunătăți fotbalul din România sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi în contradicție cu recomandările recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licențiere pentru participarea în competițiile domestice.

Este cunoscut faptul că actualele dificultăți financiare cu care se confuntă cluburile din România transfomă într-o provocare încercarea cluburilor de a îndeplini cerințele de ordin financiar necesare procesului de licențiere. Acestea fiind spuse, cum aceste cerințe de ordin financiar au rolul de a îmbunătăți capacitățile economice și financiare ale cluburilor, este fundamental ca aceste cluburi să continue să fie evaluate conform acestor cerințe și să fie încurajate să le îndeplinească. Totuși, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerințele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licențiere să fie suspendat, alte sancțiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul național al primei divizii.

O asemenea abordare a fost adoptată de numeroase asociații afiliate UEFA și permite aplicarea strictă a regulilor la nivelul intern tocmai pentru că sunt stabilite sancțiuni pentru nerespectarea criteriilor financiare, dar într-o asemenea manieră în care cluburile pot continua participarea în competițiile interne atât timp cât încearcă să își îmbunătățească situația financiară. Departamentul de Licențiere și Fair Play Financiar din cadrul UEFA se află la dispoziția FRF pentru a ajuta la identificarea unei maniere convenabile de a aplica în continuare sistemul de licențiere a cluburilor în vederea înscrierii în prima divizie, ediția 2014-2015″.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră…
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât…
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între…