Iorgulescu a crezut că UEFA permite un nou sistem de licențiere, dar acela era deja în vigoare. Retrogradarea poate fi scoasă din manual, dar Duru refuză

Autori: Corina Mladinoiu, Marius Pitaru Publicat: 10 Apr. 2014, 09:09 Actualizat: 10 Apr. 2014, 11:11 Fotbal Intern
  • Pe data de 19 martie, într-un seminar ținut la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal, reprezentanții cluburilor din Liga I au votat întocmirea unui memoriu către FRF, for ce trebuia, la rândul său, să trimită către UEFA o adresă prin care România cerea permisiunea suspendării pentru un sezon al procesului de licențiere.
  • Toți pașii au fost urmați, iar miercuri, 9 aprilie, forul continental a remis o scrisoare către Casa Fotbalului, în care se precizează că UEFA interzice renunțarea, fie și pentru doar un sezon, la tradiționalul proces de licențiere.
  • La finalul acestei ediții de campionat, în luna mai, Comisia de Licențiere prezidată de Viorel Duru va înștiința cluburile dacă vor avea drept sau nu de a participa și în ediția viitoare a Ligii I

Obținerea licenței pentru participarea în Liga I și în sezonul 2014-2015 este prioritară pentru cluburile de sub tutela LPF. Oamenii de fotbal au încercat să „dribleze” pentru un an chinurile și achitarea datoriilor pe care le presupune un asemenea proces al acordării licenței, dar UEFA a interzis cu desăvârșire.

Forul continental a scris clar, negru pe alb, într-o scrisoare către Federația Română de Fotbal, că nu este de acord cu suspendarea acțiunii Comisiei de Licențiere. „Ca răspuns la adresa dumneavoastră din 21 martie 2014 și ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licențiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să țineți cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri și nu susține suspendarea condițiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015„, scrie în respectiva adresă.

Gino Iorgulescu a interpretat ceva ce nu era

La conferința de presă de miercuri, 9 aprilie, președintele Ligii a anunțat răspunsul UEFA, dar a făcut și o precizare interesantă: „În cursul zilei de astăzi am primit răspunsul de la UFEA în ceea ce privește sistemul de licențiere. Iar UEFA ne spune că nu este de acord cu suspendarea sistemului de licențiere, dar a sugerat că federația poate elibera o licență pentru participarea în campionatul Diviziei A„.

În primul rând, în adresa primită de la forul continental nu apare nicăieri un pasaj ce poate fi interpretat astfel („a sugerat că federația poate elibera o licență pentru participarea în campionatul Diviziei A„).

În al doilea rând, Gino Iorgulescu a prezentat ca informație nouă un lucru pe care Comisia de Licențiere deja îl știa, și anume acordarea a două tipuri de licență: una pentru echipele ce merg în cupele europene și una doar pentru participarea în Liga I. Care este diferența între cele două categorii? Echipele ce vizează implicarea în competițiile europene trebuie să achite datoriile și către instituțiile statului, dar și către terți (jucători, angajați, furnizori, etc), pe când formațiile ce se mulțumesc doar cu participarea în Liga I sunt obligate să-și plătească restanțele numai către terți. La data de 31 octombrie 2013, s-a scos din regulament pasajul cu obligativitatea acoperirii datoriilor către stat. În concluzie, sistemul de licențiere diferențiat între obiectivele echipelor există din 31 octombrie 2013, dar Gino Iorgulescu a crezut că oferă o noutate.

Noutatea este că UEFA permite excluderea retrogradării

Ce este cu adevărat vital pentru echipele din Liga I este faptul că UEFA a recomandat excluderea sancțiunii cu retrogradarea pentru formațiile ce nu îndeplinesc criteriile de licențiere. „Totuși, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerințele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licențiere să fie suspendat, alte sancțiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul național al primei divizii„, a precizat UEFA în scrisoare. Gino Iorgulescu nu a insistat pe aceste aspect, deși este foarte important, tocmai pentru că respectiva Comisie de Licențiere se află în curtea FRF, deci el nu poate impune excluderea pedepsei cu retrogradarea. Președintele LPF a precizat însă că răspunsul de la UEFA este tardiv și că sancțiunile nu pot fi eliminate.

„Mingea” se află la Viorel Duru (președintele Comisie de Licențiere FRF), cel care are puterea de a menține sau de a renunța la retrogradarea echipelor ce nu îndeplinesc dosarul de licențiere pentru sezonul 2014-2015. Dar, aseară, la Digisport, președintele Federației, Răzvan Burleanu, a precizat că pentru sezonul următor nu vor fi modificate nici condițiile, nici sancțiunile privind licențierea. Din sezonul 2015-2016, o eventuală pedeapsă ce ar putea fi introdusă în regulament pentru echipele prinse în „ofsaid” ar fi intrarea în sezonul următor cu un deficit de puncte, adică, de exemplu, să înceapă campionatul cu minus nouă puncte, iar trei victorii consecutive să-i ducă „pe zero”.

Cel mai bogat român a cerut bani de la Ligă

Președintele Ligii, Gino Iorgulescu, a mai precizat că mai multe cluburi din Liga I au solicitat sprijin financiar de la LPF pentru obținerea licenței. Oficiali ai echipelor din campionat au susținut, neoficial, că respectivele formații ar fi fost ajutate fiecare cu suma de 150.000 de euro. „Este un sprijin financiar, vă pot spune că au fost Vaslui, Astra (n.r – patron este Ioan Niculae, cel mai bogat român conform topurilor din revistele de profil), Brașov… Mai multe au fost, nu am monitorizarea lor exact, dar sunt destule. Pe care le-am putut ajuta… le-am ajutat! Nu ne trebuia o hotărâre a Adunării Generale. Am făcut o recalculare, pentru că nu am dat bani decât din banii cluburilor. Am făcut o recalculare din ce mai aveau de luat din drepturile TV și cu ajutorul directorului economic s-au găsit soluții să putem ajuta„, a mai spus Iorgulescu.


 

Scrisoarea primită de FRF de la UEFA, în forma ei integrală:

„Ca răspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 și ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licențiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să țineți cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri și nu susține suspendarea condițiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015. O asemenea decizie ar pune în mare pericol credibilitatea procesului de licențiere a cluburilor în România și ar însemna un mare pas înapoi în ceea ce privește obiectivele fundamentale ale sistemului de licențiere care a fost creat pentru a promova și a îmbunătăți fotbalul din România sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi în contradicție cu recomandările recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licențiere pentru participarea în competițiile domestice.

Este cunoscut faptul că actualele dificultăți financiare cu care se confuntă cluburile din România transfomă într-o provocare încercarea cluburilor de a îndeplini cerințele de ordin financiar necesare procesului de licențiere. Acestea fiind spuse, cum aceste cerințe de ordin financiar au rolul de a îmbunătăți capacitățile economice și financiare ale cluburilor, este fundamental ca aceste cluburi să continue să fie evaluate conform acestor cerințe și să fie încurajate să le îndeplinească. Totuși, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerințele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licențiere să fie suspendat, alte sancțiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul național al primei divizii.

O asemenea abordare a fost adoptată de numeroase asociații afiliate UEFA și permite aplicarea strictă a regulilor la nivelul intern tocmai pentru că sunt stabilite sancțiuni pentru nerespectarea criteriilor financiare, dar într-o asemenea manieră în care cluburile pot continua participarea în competițiile interne atât timp cât încearcă să își îmbunătățească situația financiară. Departamentul de Licențiere și Fair Play Financiar din cadrul UEFA se află la dispoziția FRF pentru a ajuta la identificarea unei maniere convenabile de a aplica în continuare sistemul de licențiere a cluburilor în vederea înscrierii în prima divizie, ediția 2014-2015″.

Autori: Corina Mladinoiu, Marius Pitaru Publicat: 10 Apr. 2014, 09:09 Actualizat: 10 Apr. 2014, 11:11 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor cu o chinezoaică. Râzi cu lacrimi!
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor cu o chinezoaică. Râzi cu lacrimi!
S-a închis „robinetul“ cu bani publici: Gabriela Szabo „fierbe“ şi reacţionează dur
S-a închis „robinetul“ cu bani publici: Gabriela Szabo „fierbe“ şi reacţionează dur
Măsuri anti COVID-19 în România: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile publice din Cluj. E prima zi de restricţii în Bucureşti, unde şcolile au intrat în scenariul roşu
Măsuri anti COVID-19 în România: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile publice din Cluj. E prima zi de restricţii ...
Mirel Radoi, ‘tras de ureche’! „Man trebuie sa fie convocat, punct!” Atac la Ianis Hagi si la FRF! Reactie vehementa cu privire la cel mai in forma fotbalist din Liga 1
Mirel Radoi, ‘tras de ureche’! „Man trebuie sa fie convocat, punct!” Atac la Ianis Hagi si la FRF! Reactie vehementa ...
Te doare ficatul? Cele mai comune 7 motive
Te doare ficatul? Cele mai comune 7 motive
Andreea Bălan a recunoscut OFICIAL relaţia cu Tiberiu Argint. Se căsătoresc? „Plănuiesc..."
Andreea Bălan a recunoscut OFICIAL relaţia cu Tiberiu Argint. Se căsătoresc? „Plănuiesc..."
Milionarul Dan Nicorescu a fost tâlhărit în propria casă din Bucureşti
Milionarul Dan Nicorescu a fost tâlhărit în propria casă din Bucureşti
Ultima oră! Marcel Vela a făcut anunțul în urmă cu puțin timp!
Ultima oră! Marcel Vela a făcut anunțul în urmă cu puțin timp!
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va mai fi NICIODATĂ la fel
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va mai fi NICIODATĂ la fel
Elis Armeanca „cântă” la două mese? Manelistul, surprins cu altă femeie la restaurant! Gesturile indecente le-au dat de gol relația / PAPARAZZI
Elis Armeanca „cântă” la două mese? Manelistul, surprins cu altă femeie la restaurant! Gesturile indecente le-au ...
Planul bombă al lui Iohannis! E fără precedent în România. Dezvăluirea momentului
Planul bombă al lui Iohannis! E fără precedent în România. Dezvăluirea momentului
IREAL! Inna și Deliric, INDECENȚI în public. Toată lumea l-a văzut unde EL și-a pus gura PE EA, la piscină
IREAL! Inna și Deliric, INDECENȚI în public. Toată lumea l-a văzut unde EL și-a pus gura PE EA, la piscină
ANUNŢ fulger de la cea mai nouă multinaţională intrată pe piaţa din România, în plină pandemie
ANUNŢ fulger de la cea mai nouă multinaţională intrată pe piaţa din România, în plină pandemie
Un singur asimptomatic a infectat până la 100 de persoane, la o sală de sport
Un singur asimptomatic a infectat până la 100 de persoane, la o sală de sport
Ce alcoolemie iese, de fapt, dacă bei o bere înainte să urci la volan?
Ce alcoolemie iese, de fapt, dacă bei o bere înainte să urci la volan?
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Un băiat de 11 ani a chemat-o în pădure pe fetița de 9 ani cu care se juca online. Ce a urmat e terifiant
Începe sezonul gripei şi al virozelor respiratorii. În ce condiţii se vor trata bolnavii la spital?
Începe sezonul gripei şi al virozelor respiratorii. În ce condiţii se vor trata bolnavii la spital?
INTERZIS minorilor! Topul vedetelor care s-au atins în locuri interzise, fără rușine!
INTERZIS minorilor! Topul vedetelor care s-au atins în locuri interzise, fără rușine!
Cum se descurcă Andreea Bălan ca mămică singură! Ce spunea George Burcea despre artista. A atacat-o fara retineri
Cum se descurcă Andreea Bălan ca mămică singură! Ce spunea George Burcea despre artista. A atacat-o fara retineri
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Demi Lovato îl atacă dur pe Trump prin cea mai recentă melodie, „Commander in Chief”
Demi Lovato îl atacă dur pe Trump prin cea mai recentă melodie, „Commander in Chief”
Țeapă URIAȘĂ cu un BMW Seria 3 în Târgul Vitan. Detaliul care l-a dat de gol pe SAMSAR
Țeapă URIAȘĂ cu un BMW Seria 3 în Târgul Vitan. Detaliul care l-a dat de gol pe SAMSAR
FOTO. Loredana Chivu, trup fabulos, tras prin inel! Imaginile în costume de baie scandalos de minuscule
FOTO. Loredana Chivu, trup fabulos, tras prin inel! Imaginile în costume de baie scandalos de minuscule
FOTO. Oana Roman a slăbit enorm! E de nerecunoscut și apariția ei atrage toate privirile
FOTO. Oana Roman a slăbit enorm! E de nerecunoscut și apariția ei atrage toate privirile