INTERVIU SPECTACULOS | 50 de întrebări pentru 50 de goluri, cu Eric de Oliveira. De ce plânge la goluri, cei mai grei adversari, freza „a la Ronaldinho” și Holograf. „Și băieții plâng câteodată”. Plus hainele lui Hagi, Coca-Cola la 1 litru și unchiul din Brazilia

Autor: Vlad Măcicășan Publicat: 29 Aug. 2017, 17:46 Actualizat: 29 Aug. 2017, 17:47 Fotbal Intern
  • Eric de Oliveira (31 de ani) își rememorează în ProSport cele 50 de reușite din Liga 1 și explică trăirile pe care le are când marchează.
  • Brazilianul își amintește de copilăria în care fotbalul era totul, primul gol ca profesionist, cum a fost comparat cu Ronaldinho și cum își revede fiecare gol de 100 de ori.
  • Mijlocașul Viitorului dezvăluie ce sfat a primit de la Gheorghe Hagi și de ce nu se mai uită la fotbal, din cauza nedreptăților trăite în Brazilia.

Eric de Oliveira a ajuns la borna 50. Sunt golurile marcate în Liga 1 din 2008 încoace. Pentru Gaz Metan, Pandurii și, din weekend-ul trecut, pentru Viitorul. Brazilianul mai are 14 goluri de dat până la visul său cel mare: să ajungă cel mai bun marcator străin din istoria României. Eric se „deschide” într-un interviu exclusiv acordat pentru ProSport și vorbește despre copilăria cu lipsuri din Brazilia și dezamăgirea de acolo produsă de selecția făcută de impresari. Mijlocașul își amintește de cele mai importante goluri, explică felul în care îi trece filmul vieții prin față când marchează, ce semnificație au gesturile pe care le face după gol și cum l-a sfătuit Hagi să ajungă cel mai bun.

  • Duminică, 27 august 2017, la Chiajna, în meciul Concordia – FC Viitorul, scor 1-2, din etapa a 8-a a Ligii 1, Eric de Oliveira a deschis scorul în minutul 36, bifând a 50-a reușită a sa de când joacă în România.

Primul gol, cu Gloria Buzău

1. Eric, ce înseamnă golul 50 pentru tine?
Pentru un mijlocaș, un lucru destul de bun și sper să nu mă opresc. Este o mare mândrie, cu siguranță, pentru că mă bucur de fiecare dată când marchez. E minunat să ai 50 de goluri, pentru că am fost și plecat în alte țări și am jucat la echipe care nu erau cele mai tari din campionat.

2. Ți le amintești pe toate?
Da, cu siguranță.

3. Cum a fost primul?
Din lovitură liberă într-un Gloria Buzău – Gaz Metan Mediaș.

4. Cum l-ai trăit?
M-am bucurat că a venit târziu. Veneam din „B”, unde am dat 11 goluri. Era alt nivel, dar am reușit atunci două goluri la Buzău și ne-au menținut în afară de zonei retrogradării. A fost un an greu.

5. Pe cine ai sunat prima dată în Brazilia, după acel gol?
Pe unchiul meu, pentru că cu el vorbeam după fiecare meci. Din păcate, n-a fost televizat meciul, dar tot am reușit să iau dvd-ul de la cineva de la Gaz care filma. I l-am dus în Brazilia și l-a văzut.

6. La ce te gândești când marchezi?
Mereu îmi trece un film scurt prin minte despre viața mea. Când eram copil și luam un trofeu la copii și ne bucuram ca și când luam Cupa Mondială. Nu aveam condiții, dar eram fericiți. Mă gândesc mereu la cei care m-au susținut, la familie, la copiii mei.

„N-o să uit niciodată golul marcat cu mama în tribună”

7. Cum te bucuri la goluri?
Fac un semn cu degetul mare și arătătorul… așa arătau Deric și Anthony, copiii mei, când le spuneam să fie cuminți. Arăt și o inimioară pentru soția mea.

8. Care a fost cel mai intens gol trăit?
În Liga 1, cele două goluri cu CFR, când am învins la Mediaș (3-2, în 2011). A fost prima dată când mama m-a văzut jucând fotbal ca profesionist. N-o să uit niciodată. Am simțit că mama e mândră de mine. A fost și un banner în galerie „Marcia, noi suntem mândri de Eric”, în portugheză.

9. Ai plâns vreodată la un gol?
De fiecare dată (râde). Sunt plângăcios… îmi trec multe în cap, și de fericire și de tristețe. Câteodată le mai răspund, așa, celor care mă critică, emoția e mare. „Și băieții plâng câteodată” (râde, după ce rostește versul din cânteculor formației Holograf).

10. Faci pariuri cu colegii, cu antrenorii că vei marca?
Cu Gicu Albota (n.r. – secund la Gaz Metan) făceam. Spunea că un număr 10 trebuie să dea două goluri cu capul, două cu fiecare picior, două din foarfecă și așa mai departe. „Doar așa vei ajunge fotbalist mare”, spunea el. El cu Iosif Biro m-au văzut în Brazilia și m-au adus. Zoli Iasko era prieten cu unul din impresarii mei. El le-a spus celor de la Mediaș să meargă să mă caute. Fără ei nu ajungeam aici.

„Jucam pe o sticlă de cola. Pentru noi era ca și Cupa Mondială”

11. Ce faci după ce marchezi un gol și ajungi acasă?
Mă uit de 100 de ori, cel puțin, la gol. Este o senzație foarte frumoasă.

12. Cine te-a învățat să tragi la poartă, în Brazilia?
Aveam un prieten care azi e polițist. A făcut o echipă pe stradă, avea niște echipamente și ne punea să jucăm. Trofeul era un Coca-Cola de un litru. Pentru noi era ca și Cupa Mondială. El spune că trebuie să fiu vârf ca să dau goluri.

13. Cât jucai fotbal când erai copil?
Toată ziua. Mă trezeam la 7, mâncam pâine cu unt, când aveam unt și plecam. Mă întoarceam doar ca să mai beau apă sau să mănânc. Ajungeam așa obosit că dormeam nespălat.

Voleul cu Steaua din Ghencea și golurile cu Dinamo

14. Care sunt cele mai importante goluri?
Îmi amintesc de un gol la Iași, când am egalat pe final. Am dat bară gol, după un corner (2013). Apoi voleul cu Steaua, când am bătut în Ghencea și când am învins Dinamo cu Gazul (2009). Era unchiul meu în tribune.

15. Golurile dedicate copiilor?
Cred că golul împotriva Pandurilor, în 2011. Soția mea era gravidă și am pus mingea sub tricou. E o amintire de neuitat.

Straton și Marinescu, portarii greu de învins

16. Un portar pe care nu l-ai putut bate și care te enerva?
Lui Straton nu i-am dat gol niciodată… Îmi mai amintesc prima etapa la Pandurii, cu FC Brașov. Am bătut 3-1, dar nu i-am putut da niciun gol lui Marinescu. Mi-a scos tot, din toate pozițiile posibile.

17. Cine ți-a dat cele mai multe pase de gol?
Din 50 de goluri cred că 35 le-am dat din acțiuni individuale sau mingea „furată”. N-am primit prea multe pase.

18. Cum arată golul perfect pentru tine?
Golul perfect e cel care aduce victoria. Mereu iese în evidentă omul care marchează. Te consideri cel mai bun. Cel mai bun e cel care marchează. Cel puțin înainte așa era.

19. Un gol urât sau o ratare frumoasă?
Un gol urât tot timpul.

„Când se plătește 1 milion pe tine ești foarte mândru”

20. 2010 – 2011, cel mai bun sezon? Ai dat 15 goluri.
Da. Din păcate, m-am întors din Ucraina în urmă cu pregătirea și m-am accidentat. Am ratat și două penalty-uri atunci, am avut un gol corect anulat. Puteam fi golgheter atunci.

21. După sezonul 2013 – 2014 și 11 goluri la Pandurii te-ai transferat în Arabia.
Îmi amintesc că am rămas golgheter și după ce am plecat. Și atunci puteam deveni golgheter. Dar a fost interes financiar pentru toată lumea și am plecat.

22. Cum te simți când se plătește peste 1 milion de euro pe tine?
Foarte mândru. Ca un jucător mare. Valoarea mea trecuse de un milion și m-am bucurat că toți au câștigat. Mi-am dorit să plec doar la ofertă bună pentru club. Nu am vrut să plec că se vorbea și de națională atunci.

23. Ce i-ai spune unui copil care vrea să fie golgheter?
Să aibă încredere. Fotbalul pare simplu, dar nu e. Să știe când trebuie să dea răspuns celor care îl critică, să aibă încredere în Dumnezeu și să muncească. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce am făcut. Am avut două operații, probleme cu kilogramele… Nu a fost ușor, dar m-am descurcat mereu.

„În Brazilia juca cine avea impresarul mai bun. De atunci nu mă mai uit la fotbal, decât la Real Madrid”

24. De ce vrei să ajungi cel mai bun marcator?
Nu trebuie să dovedesc nimic. Îmi dovedesc doar mie că pot. M-am atașat foare mult de România. Eu n-am avut cariera lui Hagi, dar vreau să-mi scrie numele în istoria fotbalului românesc. Copiii să crească și lumea să le spună de mine.

25. În Brazilia, prietenii tăi din copilările știu de golurile tale?
Se uită la fiecare meci.

26. E frustrant că n-ai reușit la tine în țară?
Foarte. De aceea nu mă mai uit la fotbal, doar la Real Madrid. Acolo juca cine avea cel mai bun impresar. Foștii colegi care erau titulari la juniori nu mai sunt nicăieri, unii îmi cer ajutor și mie să le găsesc echipă. Eu le-am dat peste nas și am făcut cariera aici. Puteam și în Brazilia, dar am avut ghinion. M-am accidentat în ultimul an de juniorat.

27. Execuția preferată?
Șutul de la distanță, dar îmi plac și pasele decisive.

Gabi Mureșan, Dan Alexa, Bourceanu…

28. La ce te uiți când tragi la poartă?
Eu simt unde e portarul și unde e poarta și nu trebuie să ridic capul tot timpul.

29. Care au fost cei mai dificili trei adversari din România?
Gabi Mureșan, Dan Alexa, Bourceanu. Erau frumoase duelurile cu ei. Era o bătălie frumoasă.

Fiorentina și FC Vaslui

30. Meciul carierei?
Pandurii – Fiorentina, în Europa League.

31. Echipa căreia ai vrut să-i dai gol dar n-ai reușit?
FC Vaslui.

32. „Victima” preferată CFR. De ce?
Nu știu. Am cinci goluri contra lor, deși mi-a fost tot timpul dragă, că e din Ardeal.

33. Cu ce gol te lauzi cel mai mult?
Cel cu Fiorentina.

34. Putea fi golul anului în Europa…
Nu știu de ce nu a fost nominalizat. Credeam că se ține cont și de importanța meciului.

35. Preferi golurile din acțiune sau din lovitură liberă?
Cele din acțiune.

Și-a lăsat părul mare să le placă mexicanilor

36. Primul gol marcat în fotbalul profesionist?
În Brazilia, aveam 19 ani, am jucat în campionatul regional. Am dat cinci goluri atunci. Primul l-am dat din alunecare.

37. Cum l-ai sărbătorit?
Am alergat ca nebunul.

38. Idolul din copilărie?
Ronaldinho.

39. Cine îți place acum?
Ronaldinho. Mi-am făcut și părul ca el. În 2005 am mers să dau probe în Mexic. Spunea președintele clubului din Brazilia să-mi las părul să crească pentru că mexicanilor așa le plac fotbaliștii. „Ronaldinho al meu, o să te vând pe mulți bani”, îmi spunea. Până atunci eram chel.

40. Când ai fost cel mai aproape de naționala României?
Niciodată…

„Hagi mi-a povestit cum s-a antrenat în America”

41. Ce face diferența dintre un jucător obișnuit și un marcator?
Tehnica. Trebuie să fii omul care poate să decidă meciul în orice moment.

42. Ce ți-a spus Hagi legat de America?
Cum s-a antrenat cu haine de bumbac, la 40 de grade Celsius, pentru a fi în formă. Putea să devină cel mai bun jucător atunci, deși cred că a fost cel mai bun. Mi-a spus ce trebuie să fac să fiu cel mai bun. I-am spus de unde am venit și că vreau să intru în istorie.

43. L-ai văzut în America?
Da. Prima Cupă Mondială pe care am văzut-o.

44. O să regreți după ce te retragi că n-ai stat mai bine fizic?
Nu o să regret. Dacă lucram mai mult nu eram aici și nu vorbeam cu tine. Trebuie să fim mulțumiți cu ce avem.

„Golurile, mai importante decât banii”

45. Golul pentru care ai fost cel mai înjurat?
Chiar dacă am avut probleme la Iași anul trecut, lumea acolo mă aplaudă. Cunosc un tată din Iași care i-a pus numele Eric copilului său. E în Anglia și a venit la meci atunci. Lumea, în general, mă aplaudă, nu mă înjură, chiar dacă n-am jucat la echipe mari.

46.Ce cadou îți faci dacă treci de Wesley?
N-am nevoie de cadou. Eu fac altora. O să fac probabil cel mai mare grătar.

47. De ce n-ai mers în Arabia vara asta?
A doua zi după ce a câștigat campionatul Viitorul m-a sunat Iasko că mă vrea Hagi și să-i spun pretențiile. Apoi am vorbit cu Dănciulescu și Mutu, de la Dinamo. Le-am spus că vreau să fac bani, să-mi fac o casă, dar dacă e vorba de performanță aș face o schimbare. Până la urmă am venit la Viitorul.

48. Contează mai mult, golurile sau banii?
Cu siguranță, dacă faci perfomanță, banii vin.

49. Cum ai vrea să te țină minte fanii din România?
Nu m-am gândit la asta. Nici nu știu de ce mă apreciază toți. N-am jucat la o echipă mare până acum, dar sunt mai apreciat ca unii care au jucat la echipe mari. Mi-aș dori să stau în tribuna să mă văd jucând. Să zic și eu: „Grasule, trage la poartă!” sau „Bravo, Eric!”. Dar nu pot. În tribună e ușor. Când vine mingea la tine e altceva.

50. La ce te gândești când intri pe teren?
La copilăria mea, la familia mea, la mama mea. De fiecare dată…

Autor: Vlad Măcicășan Publicat: 29 Aug. 2017, 17:46 Actualizat: 29 Aug. 2017, 17:47 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
A murit! Doliu uriaş în politica românească! Adrian Năstase a făcut anunţul tragic: "Era preşedinte..."
A murit! Doliu uriaş în politica românească! Adrian Năstase a făcut anunţul tragic: "Era preşedinte..."
Cine
este pastorul acuzat că şi-a abuzat sexual cele patru fiice: „Nu am
crezut vreodată că se poate întâmpla aşa ceva“
Cine este pastorul acuzat că şi-a abuzat sexual cele patru fiice: „Nu am crezut vreodată că se poate întâmpla aşa ceva“
Semnalul de alarmă al medicului Marinescu, după ce o femeie însărcinată a murit după ce s-a infectat cu SARS COV 2: Sarcina este un factor de risc
Semnalul de alarmă al medicului Marinescu, după ce o femeie însărcinată a murit după ce s-a infectat cu SARS COV 2: ...
Cristiano Ronaldo, „transferat” in a treia liga din Mexic! Un club l-a „prezentat” pe starul portughez, iar gluma a devenit virala
Cristiano Ronaldo, „transferat” in a treia liga din Mexic! Un club l-a „prezentat” pe starul portughez, iar gluma ...
Cât timp rezistă alimentele în frigider şi în congelator
Cât timp rezistă alimentele în frigider şi în congelator
Cosmina Păsărin, pe plaja de nudiști! Imagini rare cu ea în costumul lui Adam
Cosmina Păsărin, pe plaja de nudiști! Imagini rare cu ea în costumul lui Adam
Vladimir Putin anunţă că Rusia are vaccinul pentru COVID-19, iar fiica sa l-a folosit
Vladimir Putin anunţă că Rusia are vaccinul pentru COVID-19, iar fiica sa l-a folosit
Ce s-a întâmplat cu criminalul lui Pian după câteva zile de detenție? Colegul de celulă l-a găsit așa!
Ce s-a întâmplat cu criminalul lui Pian după câteva zile de detenție? Colegul de celulă l-a găsit așa!
CHINEZII au construit în timp RECORD cea mai mare navă de ATAC. Adevărata SURPRIZĂ a apărut în timpul TESTĂRII ei
CHINEZII au construit în timp RECORD cea mai mare navă de ATAC. Adevărata SURPRIZĂ a apărut în timpul TESTĂRII ei
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
S-a aflat totul despre soția lui Marcel Vela! Nu apare în declarația sa de avere. Ce s-a întâmplat între ei
S-a aflat totul despre soția lui Marcel Vela! Nu apare în declarația sa de avere. Ce s-a întâmplat între ei
Actor de stand-up comedy, arestat pentru trafic de droguri. Ce pedeapsă riscă pentru cocaină
Actor de stand-up comedy, arestat pentru trafic de droguri. Ce pedeapsă riscă pentru cocaină
BREAKING. Scandal fără precedent la una dintre cele mai mari bănci. Instanţa a pus SECHESTRU. Ce trebuie să ştie românii
BREAKING. Scandal fără precedent la una dintre cele mai mari bănci. Instanţa a pus SECHESTRU. Ce trebuie să ştie românii
Îmbătrâneşti? Aceste 9 vitamine te pot ajuta să te simţi în formă
Îmbătrâneşti? Aceste 9 vitamine te pot ajuta să te simţi în formă
Mașina lui Mihai Bendeac este de nerecunoscut. Ce a putut să facă actorul cu Mercedes-ul nou-nouț!
Mașina lui Mihai Bendeac este de nerecunoscut. Ce a putut să facă actorul cu Mercedes-ul nou-nouț!
Sfârșitul lumii poate veni oricând de azi! Este terifiant ce decizie a luat Rusia: Le vom trata la fel
Sfârșitul lumii poate veni oricând de azi! Este terifiant ce decizie a luat Rusia: Le vom trata la fel
Şantaj între două studente din Iaşi care practicau videochat-ul: ”Ştiu ce faci, dragă fată norocoasă”
Şantaj între două studente din Iaşi care practicau videochat-ul: ”Ştiu ce faci, dragă fată norocoasă”
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Lili Sandu a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel. Primele imagini cu micutul
Lili Sandu a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel. Primele imagini cu micutul
ULTIMĂ ORĂ: Aşteptarea a luat sfârşit! Primul vaccin împotriva COVID este gata. Anunţul pe care îl aştepta toată planeta
ULTIMĂ ORĂ: Aşteptarea a luat sfârşit! Primul vaccin împotriva COVID este gata. Anunţul pe care îl aştepta toată planeta
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat numele și l-au aplaudat / PAPARAZZI
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat ...
ȘOC! Florin Salam a plecat în mijlocul funeraliilor lui Emi Pian: ”Nu mă lasă”
ȘOC! Florin Salam a plecat în mijlocul funeraliilor lui Emi Pian: ”Nu mă lasă”
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America
A intrat cu TIR-ul pe PLAJĂ iar acum e vedetă pe internet
A intrat cu TIR-ul pe PLAJĂ iar acum e vedetă pe internet
FOTO. Cât de mult a slăbit Bianca Rus! I se văd oasele: transformarea e șocantă
FOTO. Cât de mult a slăbit Bianca Rus! I se văd oasele: transformarea e șocantă
FOTO. Cleopatra Stratan, imagini rare în costum de baie! S-a pozat în poziții incendiare, iar fanii au asaltat-o: 'Ce sexy ești'
FOTO. Cleopatra Stratan, imagini rare în costum de baie! S-a pozat în poziții incendiare, iar fanii au asaltat-o: 'Ce ...