INTERVIU | Revoluţie la Braşov! Primarul Scripcaru anunţă condiţii de cinci stele sub Tâmpa: două stadioane ce vor fi modernizate şi sală polivalentă de 10.000 de locuri: ”Sunt investiţii de miliarde de lei”. Ce se întâmplă cu stadionul pe care evolua FC Braşov

24 ian 2019 43804 afişări Fotbal Intern
INTERVIU | Revoluţie la Braşov! Primarul Scripcaru anunţă condiţii de cinci stele sub Tâmpa: două stadioane ce vor fi modernizate şi sală polivalentă de 10.000 de locuri: ”Sunt investiţii de miliarde de lei”. Ce se întâmplă cu stadionul pe care evolua FC Braşov
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Sezonul 2014-2015 a fost ultimul în care oraşul Braşov a ”respirat” pentru ultima oară ”aerul” de Liga 1, în sezonul cu şase echipe retrogradate, înainte de implementarea sezonului cu play-off şi play-out.. FC Braşov a închis porţile la finalul sezonul 2016-2017, din cauza datoriilor financiare, lucru care a dus la falimentul clubului.

Suporterii echipei de sub Tâmpa au pornit singuri la drum şi au înscris echipa în liga a patra în sezonul trecut. ASSR Braşov a promovat în eşalonul superior, în seria a treia a Ligii a treia, unde ocupă locul patru, sub echipe ca Turris Turnu Măgurele, Flacăra Horezu sau FC U Craiova 1948.

ProSport a vorbit cu primarul muncipiului Braşov, George Scripcaru (52 de ani), care a dezvăluit planul prin care ar duce oraşul său în vârful sportului românesc: două stadioane în proces de modernizare şi o sală polivalentă care va avea între 10.000 şi 12.000 de locuri, proiect ce va costa municipalitatea aproximativ 20 de milioane de euro. Pe lângă toate acestea, Scripcaru, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport la Universitatea de Vest din Timişoara, se luptă pentru preluarea stadionului Tineretului, pe care FC Braşov disputa meciurile de pe teren propriu.

Domnule Scripcaru, sportul este considerat cel mai bun ambasador al unei ţări, iar fotbalul ”sportul rege”, cel puţin în România. Un oraş aşa de frumos ca Braşov nu mai are echipă de fotbal în eşaloanele superioare. Aveţi un proiect în derulare în acest sens?
La un moment dat Braşovul avea şi două echipe în prima ligă, lucru care a fost o greşeală, să zic aşa, din punctul meu de vedere, pentru că atunci, din păcate, eu am avut un cuvânt mai mic de spus şi alţii au decis că e bine aşa. S-a dovedit, până la urmă, că a fost o greşeală. Am avut o experienţă negativă, din punctul meu de vedere, aşa că am fost nevoiţi ca la Corona să desfiinţăm secţia de fotbal, pentru că nu mai făceam faţă la fel şi fel de revendicări financiare ale unor fotbalişti care nu aveau legătură cu fotbalul. Asta a fost o realitate negativă pentru mine şi pentru noi, ca Municipalitate.

Între timp, FC Braşov a avut soarta pe care a avut-o datorită unor conjuncturi ce nu ţin de Municipalitate, cu toate că am avut un rol şi acolo într-o anumită perioadă, am contribuit financiar şi acolo. Persoane sau oameni de afaceri care au avut legătură cu acest fenomen au interpretat lucrurile altfel decât trebuie şi s-a ajuns în situaţia ca un club de tradiţie, o echipă care a avut şi performanţe să ajungă în situaţia în care să fie desfiinţată.

Stadionul Metrom din Braşov este cel pe care Corona  disputa meciurile de pe teren propriu.

Acum, suporterii au plecat singuri la drum.
Da, e un lucru greu ca să fim sinceri şi să recunoaştem. Noi avem în vedere un concept la care vom avea o implicare în următoarea perioadă, am avut câteva analize în următoarea perioadă. Nu vreau să dau prea multe detalii acum.

”Unii încă mai stau la colţ şi aşteaptă miliarde de lei din banii Municipiului, lucru care sigur nu se va întâmpla”

Mai pe scurt, aveţi în plan să porniţi la drum de jos.
Avem o strategie, urmează doar să ne punem la punct datele. Stăm foarte mult după procedura de rezolvare a insolvenţei a celor de la FC Braşov, care ne ţine foarte mult pe loc ca infrastructură, cât şi ca tot ce înseamnă partea instituţională. Noi vrem să luăm palmaresul, brand-ul, baza sportivă care este, teoretic, a noastră. Mă refer la patrimoniul, sunt nişte elemente de infrastructură care sunt într-o procedură de faliment, cel care administrează falimentul nu înţelege acest lucru şi ar vrea să-i dăm o grămadă de bani, miliarde, pe nişte betoane pe care noi vrem să le demolăm. E o chestiune procedurală care ne încurcă foarte mult. Noi avem copii la Corona, foarte mulţi, avem sute de copii la diferite categorii de vârstă. O să facem un demers la nivel de federaţie să ne înscriem la un anumit nivel competiţional în următoarea ediţie.

Am pornit discuţiile cu cei de la ASSR să găsim o soluţie şi cred că timpul ne va demonstra că o să facem acest lucru, pentru că altfel altă variantă nu există. Poate, în paralel, se va rezolva acest lucru din punct de vedere procedural ca şi gestionare a situaţiei de faliment. Practic, blochează foarte multe lucruri şi noi stăm spectatori şi nu avem ce face, pentru că alţii administrează şi gestionează acest lucru. Poate că şi aici este o strategie, unii care gestionează anumite situaţii de faliment poate au tot interesul s-o lungească foarte mult, deşi ar fi cel mai bine s-o rezolve rapid, să înţeleagă că altă soluţie nu există. Terenul este al nostru, stadionul este al nostru. Doar nişte betoane sunt ale fostei societăţi FC Braşov care, practic, azi nu mai există şi unii încă mai stau la colţ şi aşteaptă miliarde de lei din banii Municipiului, lucru care sigur nu se va întâmpla. L-am mandatat pe Adrian Szabo care este responsabilul nostru să ne prezinte o situaţie în următoarea perioadă. Din câte ştiu eu, vom face un pas important în următoarea partidă.

Două stadioane, gata de modernizare

În cât timp preconizaţi că Braşovul va avea, din nou, o echipă de fotbal în Liga 1? După aproximările dumneavoastră.
Noi suntem acum într-o situaţie în care nu putem spune vorbe mari. Mă interesează să avem primii paşi, primele lucruri făcute ca structură de bază. Având toate aceste lucruri puse la puncte, sigur că vom avea o strategie care să ne ducă şi în direcţia asta. Deocamdată să nu sărim nişte etape. ASSR este în liga a treia, de aici putem să pornim şi să gândim o structură dacă lucrurile merg aşa cum vrem noi. Poate că, în doi ani de zile, putem ajunge la o formulă de un anumit nivel. Nici nu trebuie să facem lucrurile artificial, să ne raportăm la poveşti. Ar fi incorect şi neserios din partea noastră.Noi în paralel vrem să facem şi investiţii, eu vreau să facem investiţii în acest stadion, să demolăm ce este acolo şi să vedem ce e de făcut ca şi infrastructură, ca şi dotări, ca şi logistică.

Avem fostul stadion Metrom care e în proiect, anul ăsta sunt investiţii acolo de miliarde de lei pe care le-am preconizat. Mai avem stadionul pe Carpaţi. Noi va trebui să preluăm acolo tot şi să facem ceea ce trebuie. Ar fi incorect să creezi un orizont neadevărat. Noi avem alte investiţii, traseu de mountain bike, cu pârtia, noua pârtie spre Râşnov. Avem sala polivalentă, e o investiţie de 20 de milioane de euro care este în momentul de faţă în licitaţie. La Corona avem aproape 1,600 de copii la toate secţiile de sport din acest club, finanţăm în proporţie de 90 şi ceva la sută. Este un proiect pe care o să-l facem. Fotbalul va avea o perspectivă, Braşovul merită acest lucru şi o să-l facem.

”Trebuie să preluăm stadionul Tineretului şi să facem ceea ce trebuie”

Deci două stadioane din Braşov ar putea intra în proces de modernizare.
Sunt procedură în acest an de licitaţie. Avem bugetul alocat. Am făcut o licitaţie anul trecut, au fost ceva probleme procedurale, dar anul acesta se va relua. Mă refer la stadionul Metrom, unde va trebui să refacem dotări, infrastructură, sală de pregătire, cantină pentru sportivi, pentru copii, e un proiect foarte mare. La fel şi pe stadionul Carpaţi, unde am mutat liceul sportiv, vom corela baza sportivă, investiţia va fi corelată cu infrastructura sportivă care va putea fi folosită şi de liceul sportiv dar şi de sportivii de la Corona. Sala polivalentă este un proiect de 20 de milioane de euro care este în procedură de achiziţie. Au fost patru oferte, să vedem acum care dintre ele va fi validată. Iar stadionul Tineretului, odată cu rezolvarea procedurii falimentului va trebui să fie preluat de către noi şi să facem ceea ce trebuie şi din punct de vedere al infrastructurii şi pe partea asta de competiţie sportivă, să găsim o soluţie împreună.Puteţi să spuneţi la ce capacitate o să se ridice cel mai mare stadion din Braşov?
Nu cred că e vorba despre asta. Sala polivalentă este preconizată a avea 10.000 sau 12.000 de locuri. E cât un stadion, vă daţi seama. Stadionul Tineretului are 12.000 de locuri. Nu trebuie să facem stadioane mari, ca după să facem ce? Important este să facem cum am făcut cu hocheiul. Am făcut echipă, am făcut şi patinoar între timp şi se pare că am făcut o treabă bună.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.