INTERVIU | Hulubei, șeful AFAN: „CFR poate fi retrogradată, România riscă excluderea din cupele europene”

  • Publicat:
  • Actualizat:
INTERVIU | Hulubei, șeful AFAN:

Emilian Hulubei, președintele AFAN, e categoric când vine vorba de cazul depunctării CFR-ului, susținând că decizia TAS e una dubioasă și că această instituție nu mai este credibilă. Hulubei crede că echipa din Gruia mai poate fi retrogradată și vorbește despre meciurile trucate din România.

Care sunt cele mai mari probleme ale fotbaliștilor români în momentul de față?
Neplata salariilor și insolvența cluburilor. Din păcate, jucătorii nu sunt plătiți nici măcar conform planului de reorganizare, acolo unde s-a aprobat acest plan. Iar neplata salariilor duce la vulnerabilitatea lor la meciuri aranjate, integritatea competiției putând avea de suferit.

Cum se poate rezolva plata la timp a salariilor?
Printr-un management corect al cluburilor. Cu buget aprobat înainte de începerea campionatului și cu fond de salarii care să nu depășească 50% din acest buget.

Dar cluburile nu pot fi constrânse să plătească?
Hai să zicem că la Liga I s-ar putea face cu Liga Profesionistă de Fotbal un fond din drepturile tv care să garanteze trei salarii. S-a vorbit și în ultimul Comitet executiv al FRF, cei de la Ligă par dispuși să facă treaba asta, mai rămâne să primească și acordul cluburilor. Se va propune la următoarea Adunare a Ligii, iar cluburile vor trebui să voteze.

Deci nu prea sunt șanse…
Eu zic că sunt slabe șanse. Doar dacă Liga va impune asta cluburilor, dar e destul de greu.

Alte probleme ale jucătorilor?
Lipsa asigurărilor. Apar tot felul de accidentări, iar jucătorii nu au asigurare. Nu e numai vina cluburilor, e și vina jucătorilor, pentru că își pot face și ei o asigurare, pe care să o plătească din salariul lor, care le-ar acoperi orice risc de accidentare, plus cheltuielile cu operația, cu recuperarea de după.

Cât ar costa o asigurare bună pentru un jucător?
1000-1500 de euro pe an.

„Vor veni sancțiuni din partea UEFA”

În contractul-cadru care ar trebui să intre în vigoare, e stipulată obligativitatea asigurărilor medicale, nu?
Asigurarea va fi obligatorie dacă va fi aprobat contractul-cadru. La negocierile care s-au purtat la nivel european, s-a stabilit acest lucru, dar la noi s-a spus în Comitetul executiv că atât timp cât nu există o sancțiune pentru neimplementarea acestui contract-cadru, nici nu va fi aprobat. Părerea mea este că se va tărăgăna, se va trage de timp până când va veni o sancțiune concretă din partea UEFA sau FIFA. Probabil că, la un moment dat, sătui de ce se întâmplă în România, cei de la UEFA ne vor interzice participarea în cupele europene.

Se poate ajunge la o astfel de sancțiune?
Eu zic că da.

Ați înștiințat UEFA că nu se dorește implementarea acestui contract?
Bineînțeles, eu am făcut un raport și am spus exact ce s-a întâmplat în Comitetul executiv. UEFA, ECA (n.r. – European Club Association) și EPFL (n.r. – European Professional Football Leagues) ne-au trasat sarcini clare și ne-au spus că acest contract-cadru trebuie implementat până la începutul sezonului 2015-2016, chiar dacă nu vor fi contracte de muncă, și vor fi doar convenții civile. Iar apoi trebuie găsită soluția, în cel mai scurt timp, ca această convenție civilă cu cerințele minime să se transforme în contract de muncă.

Ce e contractul-cadru, pe înțelesul tuturor?
Un contract prin care se reglementează toată activitatea fotbalistică și care cuprinde bonusurile, salariile, drepturile, obligațiile jucătorului și ale clubului, durata. Va fi un contract tip, ale cărui articole trebuie să se regăsească în totalitate în contractual pe care orice fotbalist îl semnează cu un club.

Ar aduce acest contract și o plată la timp a salariilor?
Nu neapărat, pentru că, dacă nu au bani să le dea jucătorilor, tot degeaba. Dar există niște cerințe minime care trebuie respectate. Vom fi siguri, când va fi implementat, că avem un contract care respectă regulamentele FIFA și clauzele care s-au discutat și aprobat la nivel european.

„Nu e normal să dai doar 10 zile de concediu jucătorilor”

În momentul de față, contractele jucătorilor cu cluburile nu respectă regulamentele FIFA?
Sunt multe care respectă, dar sunt și foarte multe care nu respectă. În mare parte, sunt respectate aceste cerințe, dar mai sunt câteva de implementat, cum ar fi asigurările, concediile, care trebuie să fie de minim 14 zile consecutive. Apropo de ce se întâmplă acum în Liga I, văd că jucătorii au doar zece zile de concediu.

Nu e în regulă, nu?
Nu e în regulă. În țările civilizate, unde fotbalul este dezvoltat, un jucător are concediu de minim 14 zile consecutiv pe an.

Mai pot fi falsificate contractele dacă intră în vigoare acest contract-cadru?
Nu știu dacă își mai permite cineva în ziua de azi să mai falsifice contracte…

Anul trecut, spuneați că au mai existat…
Au mai fost la Liga a III-a, a IV-a, dar acolo vor exista în continuare atât timp cât nu s-a dat nicio sancțiune și nu a fost pedepsit niciun conducător de club.

Au fost dovezi?
Da, au fost. S-a dovedit cu expertize că au fost contracte false, dar nu s-a întâmplat absolut nimic.

Ați avut un punct de vedere foarte dur după decizia TAS în cazul CFR…
Da, ne-am declarat dezacordul pentru tot ce s-a întâmplat. Din păcate, se dovedește că noi facem regulamentele cam degeaba. Prin hotărârea de la TAS, se dovedește că se trece peste regulamentele sportive. Practic, vezi că munca ta de ani de zile este călcată în picioare. Federația Română de Fotbal și-a exprimat dorința de a merge mai departe, la Tribunalul Arbitral. Se așteaptă motivarea hotărârii și, dacă vor exista argumente, decizia TAS va fi atacată.

Păi mai e timp să se întoarcă decizia?
Nu contează, se poate întoarce și peste un an!

Adică poate retrograda CFR-ul peste un an?
Bineînțeles. Există și varianta asta. Dacă Tribunalul hotărăște… Sau cel puțin vor fi niște sancțiuni.

Practic, prin decizia TAS, s-a dat liber la șmecherii? Cluburile pot amâna la nesfârșit plățile către jucători?
Nu cred. Ei s-au apărat pe legea civilă, care spune că, dacă intri în insolvență, se suspendă toate litigiile judiciare și extrajudiciare. Decizia de depunctre a venit în ziua în care clubul a intrat în insolvență. Dacă nu-ți plătești jucătorii, există în continuare sancțiunea cu depunctarea și cu excluderea din campionat.

Posibilă corupție la TAS!

Corupție la FIFA, corupție la CIO, există corupție și la TAS?
Eu zic că da. Dacă intrați pe site-ul fifpro.org, veți găsi un reportaj făcut de cei de la FIFPro, în care își pun întrebarea dacă mai este necesar și util TAS-ul. Ei aduc niște argumente destul de solide, prin care demonstrează că ultimele decizii TAS au fost controversate, dubioase.

Ce acțiuni pentru jucători mai aveți în perioada imediat următoare?
Un meci cu Cehia al naționalei jucătorilor fără contract, pe 26 iunie. Apoi, o Adunare generală a jucătorilor din Liga I, a II-a și a III-a, înainte de începerea noului sezon. Am semnat un parteneriat cu FRF pe proiectul cu prevenția și combaterea meciurilor trucate, în cadrul căruia vor fi 22 de seminarii în toată țara. La aceste seminarii vom încerc a să prevenim intrarea jucătorilor tineri în capcana meciurilor trucate. În continuare, încercăm să ajutăm fotbaliștii de la cluburile aflate în insolvență, Petrolul, CFR, Brașov, să vedem cu cât îi putem înscrie la masa credală.

Ce se mai întâmplă cu jucătorii păgubiți de la CFR?
Ei sunt înscriși la masa credală cu sumele pe care le au de recuperate. Dacă se va aproba planul de reorganizare și vor fi înscriși cu sută la sută din creanțele pe care le cer, probabil că în trei ani își vor recupera banii. Din câte am înțeles, clubul vrea să îi înscrie doar cu 60% din datorii.

Foștii jucători ai CFR-ului au făcut plângeri penale

Dar ei au fost practic înșelați, li s-a spus că vor primi banii când intră tranșa din drepturile tv, dar tranșa asta era gajată către o bancă…
Din câte știu, sunt câțiva jucători care au făcut plângeri penale împotriva clubului CFR și a Ligii Profesioniste de Fotbal.

Aveți informații că există meciuri trucate în România?
Sunt informații neoficiale, sunt meciuri anchetate. Mai ales Liga a doua și Liga a treia sunt atent monitorizate. Avem și noi informații de la jucători, dar la nivel de zvon și la nivel de bârfă. Nu avem nimic concret și niciun jucător nu este dispus să depună o mărturie.

Colaborați cu Departamentul de Integritate a FRF?
Da, colaborăm foarte bine, ne-am întâlnit și am avut discuții de mai multe ori cu Costin Negraru (n.r. – șeful acrestui departament), cu cei de la Poliție, cu anchetatorii.

„E posibil să ne trezim cu cazuri de corupție”

E posibil să apară în curând astfel de meciuri aranjate pentru pariuri?
Orice e posibil. În ultimul timp, foarte multe meciuri au ridicat suspiciuni, așa că e posibil să ne trezim că vom avea și noi niște cazuri de corupție. Unele meciuri au fost destul de ciudate. Sunt 48 de partide anchetate.

Cazul cu banii din vestiarul Brașovului cum îl comentați? Ce informații aveți?
Tot Departamentul de Integritate se ocupă. Informații prea multe nu avem, doar ce am auzit și noi de la domnul Horoba, că au venit cu sacoșile de bani în vestiar.

„Un jucător nu poate fi direct antrenor!”

Poate fi un jucător direct antrenor?
Legal, nu. Nici moral nu mi se pare că este. Ca să ajungi antrenor, ai nevoie de niște cursuri, trebuie să înveți, să vezi cu ce se mănâncă antrenoratul. Nu cred că un jucător cu 8 clase, care vine direct de pe iarbă, poate să fie direct antrenor. Sunt multe cunoștințe pe care trebuie să le înveți. E vorba de anatomie, de biochimie, sunt cursuri care se studiază la Școala de Antrenori, iar dacă nu le faci, nu poți să te bazezi numai pe experiențele antrenorilor cu care ai lucrat. Un plan de antrenament trebuie făcut cu cap și pregătit în cele mai mici detalii, iar dacă nu cunoști aceste detalii, riști să faci o varză.
 

Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Raed Arafat, lăsat cu gura căscată de o întrebare privind restricţiile: „Certificat verde unde?!“ VIDEO
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai…
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură! Imagini cu impact emoțional
Rico Verhoeven este de neoprit! L-a învins pe Jamal cu un ochi închis după ce a încasat o lovitură dură!…
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
Amanta lui Reghe, anunţul care o va înfuria rău pe Anamaria Prodan
Amanta lui Reghe, anunţul care o va înfuria rău pe Anamaria Prodan
Se întâmplă în aceste momente în România! Medicii au făcut anunțul!
Se întâmplă în aceste momente în România! Medicii au făcut anunțul!
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Anamaria Prodan și-a făcut fiul să plângă cu ce a spus despre Reghecampf!Totul s-a întâmplat în public, oamenii au rămas înmărmuriți
Anamaria Prodan și-a făcut fiul să plângă cu ce a spus despre Reghecampf!Totul s-a întâmplat în public, oamenii au rămas…
Doliu uriaș în POLITICA din România! A murit cel mai prezent politician din țară
Doliu uriaș în POLITICA din România! A murit cel mai prezent politician din țară
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep…
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini de coşmar. Câţi pacienţi mai sunt în viaţă astăzi
O echipă Observator s-a întors la secţia ATI de la Marius Nasta, la o săptămână după ce a filmat imagini…
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Ce criptomonede deține Elon Musk și de ce are o afinitate pentru dogecoin
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Noi detalii despre momentul tragic în care Alec Baldwin a împuşcat-o pe Halyna Hutchins. Ce s-a întâmplat de fapt
Noi detalii despre momentul tragic în care Alec Baldwin a împuşcat-o pe Halyna Hutchins. Ce s-a întâmplat de fapt
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată:
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i…
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
Șoferii sunt revoltați: După lărgirea DN7 la patru benzi au apărut limite de viteză de 50 km/h. Ce spune CNAIR
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy