INTERVIU | Hulubei, şeful AFAN: “CFR poate fi retrogradată, România riscă excluderea din cupele europene”

9 iun 2015 6486 afişări Fotbal Intern
INTERVIU | Hulubei, şeful AFAN: “CFR poate fi retrogradată, România riscă excluderea din cupele europene”

Emilian Hulubei, preşedintele AFAN, e categoric când vine vorba de cazul depunctării CFR-ului, susţinând că decizia TAS e una dubioasă şi că această instituţie nu mai este credibilă. Hulubei crede că echipa din Gruia mai poate fi retrogradată şi vorbeşte despre meciurile trucate din România.

Care sunt cele mai mari probleme ale fotbaliştilor români în momentul de faţă?
Neplata salariilor şi insolvenţa cluburilor. Din păcate, jucătorii nu sunt plătiţi nici măcar conform planului de reorganizare, acolo unde s-a aprobat acest plan. Iar neplata salariilor duce la vulnerabilitatea lor la meciuri aranjate, integritatea competiţiei putând avea de suferit.

Cum se poate rezolva plata la timp a salariilor?
Printr-un management corect al cluburilor. Cu buget aprobat înainte de începerea campionatului şi cu fond de salarii care să nu depăşească 50% din acest buget.

Dar cluburile nu pot fi constrânse să plătească?
Hai să zicem că la Liga I s-ar putea face cu Liga Profesionistă de Fotbal un fond din drepturile tv care să garanteze trei salarii. S-a vorbit şi în ultimul Comitet executiv al FRF, cei de la Ligă par dispuşi să facă treaba asta, mai rămâne să primească şi acordul cluburilor. Se va propune la următoarea Adunare a Ligii, iar cluburile vor trebui să voteze.

Deci nu prea sunt şanse...
Eu zic că sunt slabe şanse. Doar dacă Liga va impune asta cluburilor, dar e destul de greu.

Alte probleme ale jucătorilor?
Lipsa asigurărilor. Apar tot felul de accidentări, iar jucătorii nu au asigurare. Nu e numai vina cluburilor, e şi vina jucătorilor, pentru că îşi pot face şi ei o asigurare, pe care să o plătească din salariul lor, care le-ar acoperi orice risc de accidentare, plus cheltuielile cu operaţia, cu recuperarea de după.

Cât ar costa o asigurare bună pentru un jucător?
1000-1500 de euro pe an.

„Vor veni sancţiuni din partea UEFA”

În contractul-cadru care ar trebui să intre în vigoare, e stipulată obligativitatea asigurărilor medicale, nu?
Asigurarea va fi obligatorie dacă va fi aprobat contractul-cadru. La negocierile care s-au purtat la nivel european, s-a stabilit acest lucru, dar la noi s-a spus în Comitetul executiv că atât timp cât nu există o sancţiune pentru neimplementarea acestui contract-cadru, nici nu va fi aprobat. Părerea mea este că se va tărăgăna, se va trage de timp până când va veni o sancţiune concretă din partea UEFA sau FIFA. Probabil că, la un moment dat, sătui de ce se întâmplă în România, cei de la UEFA ne vor interzice participarea în cupele europene.

Se poate ajunge la o astfel de sancţiune?
Eu zic că da.

Aţi înştiinţat UEFA că nu se doreşte implementarea acestui contract?
Bineînţeles, eu am făcut un raport şi am spus exact ce s-a întâmplat în Comitetul executiv. UEFA, ECA (n.r. - European Club Association) şi EPFL (n.r. - European Professional Football Leagues) ne-au trasat sarcini clare şi ne-au spus că acest contract-cadru trebuie implementat până la începutul sezonului 2015-2016, chiar dacă nu vor fi contracte de muncă, şi vor fi doar convenţii civile. Iar apoi trebuie găsită soluţia, în cel mai scurt timp, ca această convenţie civilă cu cerinţele minime să se transforme în contract de muncă.

Ce e contractul-cadru, pe înţelesul tuturor?
Un contract prin care se reglementează toată activitatea fotbalistică şi care cuprinde bonusurile, salariile, drepturile, obligaţiile jucătorului şi ale clubului, durata. Va fi un contract tip, ale cărui articole trebuie să se regăsească în totalitate în contractual pe care orice fotbalist îl semnează cu un club.

Ar aduce acest contract şi o plată la timp a salariilor?
Nu neapărat, pentru că, dacă nu au bani să le dea jucătorilor, tot degeaba. Dar există nişte cerinţe minime care trebuie respectate. Vom fi siguri, când va fi implementat, că avem un contract care respectă regulamentele FIFA şi clauzele care s-au discutat şi aprobat la nivel european.

“Nu e normal să dai doar 10 zile de concediu jucătorilor”

În momentul de faţă, contractele jucătorilor cu cluburile nu respectă regulamentele FIFA?
Sunt multe care respectă, dar sunt şi foarte multe care nu respectă. În mare parte, sunt respectate aceste cerinţe, dar mai sunt câteva de implementat, cum ar fi asigurările, concediile, care trebuie să fie de minim 14 zile consecutive. Apropo de ce se întâmplă acum în Liga I, văd că jucătorii au doar zece zile de concediu.

Nu e în regulă, nu?
Nu e în regulă. În ţările civilizate, unde fotbalul este dezvoltat, un jucător are concediu de minim 14 zile consecutiv pe an.

Mai pot fi falsificate contractele dacă intră în vigoare acest contract-cadru?
Nu ştiu dacă îşi mai permite cineva în ziua de azi să mai falsifice contracte…

Anul trecut, spuneaţi că au mai existat…
Au mai fost la Liga a III-a, a IV-a, dar acolo vor exista în continuare atât timp cât nu s-a dat nicio sancţiune şi nu a fost pedepsit niciun conducător de club.

Au fost dovezi?
Da, au fost. S-a dovedit cu expertize că au fost contracte false, dar nu s-a întâmplat absolut nimic.

Aţi avut un punct de vedere foarte dur după decizia TAS în cazul CFR…
Da, ne-am declarat dezacordul pentru tot ce s-a întâmplat. Din păcate, se dovedeşte că noi facem regulamentele cam degeaba. Prin hotărârea de la TAS, se dovedeşte că se trece peste regulamentele sportive. Practic, vezi că munca ta de ani de zile este călcată în picioare. Federaţia Română de Fotbal şi-a exprimat dorinţa de a merge mai departe, la Tribunalul Arbitral. Se aşteaptă motivarea hotărârii şi, dacă vor exista argumente, decizia TAS va fi atacată.

Păi mai e timp să se întoarcă decizia?
Nu contează, se poate întoarce şi peste un an!

Adică poate retrograda CFR-ul peste un an?
Bineînţeles. Există şi varianta asta. Dacă Tribunalul hotărăşte... Sau cel puţin vor fi nişte sancţiuni.

Practic, prin decizia TAS, s-a dat liber la şmecherii? Cluburile pot amâna la nesfârşit plăţile către jucători?
Nu cred. Ei s-au apărat pe legea civilă, care spune că, dacă intri în insolvenţă, se suspendă toate litigiile judiciare şi extrajudiciare. Decizia de depunctre a venit în ziua în care clubul a intrat în insolvenţă. Dacă nu-ţi plăteşti jucătorii, există în continuare sancţiunea cu depunctarea şi cu excluderea din campionat.

Posibilă corupţie la TAS!

Corupţie la FIFA, corupţie la CIO, există corupţie şi la TAS?
Eu zic că da. Dacă intraţi pe site-ul fifpro.org, veţi găsi un reportaj făcut de cei de la FIFPro, în care îşi pun întrebarea dacă mai este necesar şi util TAS-ul. Ei aduc nişte argumente destul de solide, prin care demonstrează că ultimele decizii TAS au fost controversate, dubioase.

Ce acţiuni pentru jucători mai aveţi în perioada imediat următoare?
Un meci cu Cehia al naţionalei jucătorilor fără contract, pe 26 iunie. Apoi, o Adunare generală a jucătorilor din Liga I, a II-a şi a III-a, înainte de începerea noului sezon. Am semnat un parteneriat cu FRF pe proiectul cu prevenţia şi combaterea meciurilor trucate, în cadrul căruia vor fi 22 de seminarii în toată ţara. La aceste seminarii vom încerc a să prevenim intrarea jucătorilor tineri în capcana meciurilor trucate. În continuare, încercăm să ajutăm fotbaliştii de la cluburile aflate în insolvenţă, Petrolul, CFR, Braşov, să vedem cu cât îi putem înscrie la masa credală.

Ce se mai întâmplă cu jucătorii păgubiţi de la CFR?
Ei sunt înscrişi la masa credală cu sumele pe care le au de recuperate. Dacă se va aproba planul de reorganizare şi vor fi înscrişi cu sută la sută din creanţele pe care le cer, probabil că în trei ani îşi vor recupera banii. Din câte am înţeles, clubul vrea să îi înscrie doar cu 60% din datorii.

Foştii jucători ai CFR-ului au făcut plângeri penale

Dar ei au fost practic înşelaţi, li s-a spus că vor primi banii când intră tranşa din drepturile tv, dar tranşa asta era gajată către o bancă…
Din câte ştiu, sunt câţiva jucători care au făcut plângeri penale împotriva clubului CFR şi a Ligii Profesioniste de Fotbal.

Aveţi informaţii că există meciuri trucate în România?
Sunt informaţii neoficiale, sunt meciuri anchetate. Mai ales Liga a doua şi Liga a treia sunt atent monitorizate. Avem şi noi informaţii de la jucători, dar la nivel de zvon şi la nivel de bârfă. Nu avem nimic concret şi niciun jucător nu este dispus să depună o mărturie.

Colaboraţi cu Departamentul de Integritate a FRF?
Da, colaborăm foarte bine, ne-am întâlnit şi am avut discuţii de mai multe ori cu Costin Negraru (n.r. – şeful acrestui departament), cu cei de la Poliţie, cu anchetatorii.

“E posibil să ne trezim cu cazuri de corupţie”

E posibil să apară în curând astfel de meciuri aranjate pentru pariuri?
Orice e posibil. În ultimul timp, foarte multe meciuri au ridicat suspiciuni, aşa că e posibil să ne trezim că vom avea şi noi nişte cazuri de corupţie. Unele meciuri au fost destul de ciudate. Sunt 48 de partide anchetate.

Cazul cu banii din vestiarul Braşovului cum îl comentaţi? Ce informaţii aveţi?
Tot Departamentul de Integritate se ocupă. Informaţii prea multe nu avem, doar ce am auzit şi noi de la domnul Horoba, că au venit cu sacoşile de bani în vestiar.

“Un jucător nu poate fi direct antrenor!”

Poate fi un jucător direct antrenor?
Legal, nu. Nici moral nu mi se pare că este. Ca să ajungi antrenor, ai nevoie de nişte cursuri, trebuie să înveţi, să vezi cu ce se mănâncă antrenoratul. Nu cred că un jucător cu 8 clase, care vine direct de pe iarbă, poate să fie direct antrenor. Sunt multe cunoştinţe pe care trebuie să le înveţi. E vorba de anatomie, de biochimie, sunt cursuri care se studiază la Şcoala de Antrenori, iar dacă nu le faci, nu poţi să te bazezi numai pe experienţele antrenorilor cu care ai lucrat. Un plan de antrenament trebuie făcut cu cap şi pregătit în cele mai mici detalii, iar dacă nu cunoşti aceste detalii, rişti să faci o varză.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.