Interviu-eveniment cu Ion Ţiriac, despre preluarea clubului Dinamo! Cu ce partener miliardar ar investi: “Doar aşa s-ar putea!” EXCLUSIV

Interviu-eveniment cu Ion Ţiriac, despre preluarea clubului Dinamo! Cu ce partener miliardar ar investi: “Doar aşa s-ar putea!” EXCLUSIV
  • Publicat:

Este în topul miliardarilor din România şi speranţele fanilor din Ştefan cel Mare s-au agăţat, în repetate rânduri, de iluzia că ar putea deveni patronul echipei.

ProSport a stat de vorbă cu Ion Ţiriac, magnatul care a transformat în succes majoritatea afacerilor în care a investit, despre preluarea clubului Dinamo. Ţiriac are un discurs concis şi „taie”, cu o precizie de bisturiu, elanul visătorilor: de ce nu e atras de fotbal, de ce i se pare ciudată cedarea acţiunilor către suporteri şi cu cine ar fi dispus să cumpere o echipă de fotbal, în speţă Dinamo.

Interviu cu Ion Ţiriac. “Nu știu ce e Doar Dinamo București. Asta înseamnă că mă închid undeva pe Ștefan cel Mare și nu mai ies de acolo că Doar Dinamo București?”

Domnule Ţiriac, fanii lui Dinamo vă roagă să deveniţi acţionar al clubului. Au trimis şi o cerere publică să vă alăturaţi proiectului “Doar Dinamo Bucureşti”. Ce părere aveţi despre aceste lucruri?

– Nu știu ce e Doar Dinamo București. Asta înseamnă că mă închid undeva pe Ștefan cel Mare și nu mai ies de acolo că Doar Dinamo București? Probabil că e vorba de logo-ul lor, a fost pus  și așa mai departe, chiar nu ştiu detalii. Nu m-a excitat niciodată să devin acționar al unui club de fotbal.

De ce? Pentru că sunt singurul român din țara asta ca nu se pricepe la fotbal. Adică toți românii, de la A la Z, se pricep la fotbal, doar eu nu mă pricep. Am spus-o sus și tare. Să se ducă la Hagi, la Petrescu, la cei care se pricep.

“Probabil că au dat niște bani și vor înapoi o bomboană, ceva, ca să fie parte din asta”

Cum vi se pare gestul suporterilor de a strânge bani şi de a cumpăra 10 la sută din acţiunile clubului Dinamo?

– Gestul suporterilor este în regulă, dar ce înseamnă 10 la sută din acțiunile lui Dinamo? Eu nu știam că Dinamo e pe Bursă. E pe Bursă? Dacă nu e scoasă la Bursă, ce fel de acțiuni sunt? De unde le iau? Le iau pe stradă, le iau în buzunar? Sau a spus Dinamo că face un inside deal cu cineva care cumpără o bucată din club… Nu înțeleg ce înseamnă să cumpere 10 la sută…

Probabil că au dat niște bani și vor înapoi o bomboană, ceva, ca să fie parte din asta. Cu tot respectul că au făcut 100.000 de euro, din câte știu eu, un club costă milioane și milioane de euro în fiecare an. Nu îmi dau seama cum cumpără 10 la sută din acțiuni cu 100.000 de euro.

Practic, clubul costă un milion, net! Clean! Curat! Dar, după câte știu eu, clubul Dinamo are vreo 8 milioane datorii. Eu nu mă pricep, citesc și eu printre liniuțe. Asta e datoria? Dacă nimeni nu știe cât este exact, înseamnă că e mult mai mare!

Sunteţi un afacerist de top: poate fi Dinamo o afacere pentru un investitor puternic financiar sau pare mai degrabă un business din care se pierde?

– Eu nu cunosc niciun club de fotbal care să câștige bani, cu toate că se spune că Steaua câștigă foarte mulți bani. Și mă refer în toată lumea asta, începând cu Real Madrid și cu PSG, cluburi ale căror suporter sunt. Suporter, adică mă duc spectator, asta înseamnă să îți placă și să te duci să stai liniștit, nu dau cu petarde, nu dau cu foc.

Nici Real și PSG, care au un revenue de peste jumătate de miliard de euro! În lumea sportului de azi, fotbalul este Regele, este sub-regele, este sub-sub-regele și apoi vine tenisul. Fotbalul este sportul cu cei mai mulți bani adunați la un loc, iar tenisul este sportul cu cei mai mulți bani pe cap de jucător.

Revenind, la un revenue de 500-600 de milioane cum are Real Madrid, costurile sunt tot pe acolo sau mai mult. Un club cu care să câștigi bani… Da, dacă vinzi Real Madrid și PSG poți să ceri între 3 și 4 miliarde și găsești cumpărători căcălău.

„Nu am purtat negocieri cu domnul Negoiţă! Nu am vrut să preiau niciodată clubul. Cu partenerul corect, s-ar putea întâmpla”

Aţi avut vreodată sau aveţi în intenţie să deveniţi acţionar sau patron la Dinamo? Cornel Dinu susţine că la începutul anilor 2000 eraţi interesat să preluaţi clubul.

– Pe domnul Cornel Dinu îl cunosc de când era ministru adjunct la Sport și de când era marea generație de aur a fotbalului. E un om cu mintea la el și lui îi aparține fotbalul și, în general, Dinamo, dar, după cum ați văzut, nu s-a prea băgat în acționariat sau în alte treburi. Am discutat și acum trei săptămâni, și de fotbal și de altele. Cum să preluăm clubul? Îl luăm în spate și îl ducem acasă?

Eu, ca să fac o echipă de fotbal, nu știu. Nu m-am priceput nici în 1973 când mi-au propus să fiu Ministrul Sporturilor și le-am zis că nu sunt în stare să fac echipa națională. Atunci mi-au spus tovarășii că suntem toți un grup de oameni care pricepem și facem noi echipa națională. Le-am zis: ‘Aia e problema, că suntem un grup de tovarăși’. Ca să nu deviem de la subiect, nu eram interesat în niciun caz să preiau clubul sau să fac nu știu ce…

Aţi purtat discuţii cu domnul Ionuţ Negoiţă în acest sens sau despre subiectul Dinamo?

– Nu am purtat negocieri cu domnul Negoiță. Cred că l-am văzut o dată sau de două ori în viața mea: ‘Bună ziua, domnule’. Atâta. Am citit că era dispus să îmi dea clubul cu un leu. Dacă e dispus să îl dea, foarte bine, dar ce facem cu datoriile? Asta este o întrebare. S-ar putea întâmpla, dacă aș avea partenerul corect, așa… să mă distrez…

Ce înseamnă partenerul corect pentru Ion Ţiriac?

– Partenerul corect, adică unul care știe fotbal, că e Real Madrid, că e PSG, că e Bayern Munchen sau Schalke, de exemplu, cu proprietarul căruia sunt bun prieten și care are multe afaceri în România. Sigur că așa se poate, dar să fie unul care vine din acel branch (n.r. ramură)! Nu ca domnul Pique, care e fotbalist şi se bagă la tenis: ce a făcut el e cel mai mare dezastru care s-a făcut în sport în 120 de ani!

“Dacă e vorba de caritate, nu i-o dau lui Dinamo, o dau copiilor săraci”

Un mesaj pentru fanii lui Dinamo, care v-au solicitat ajutorul prin mesajul: “Dacă Dinamo ți-a dat o șansă în tinerețe, acum e timpul să-i dai și tu o șansă lui Dinamo. Mr. Țiriac, ai fost provocat de suporteri!”?

– Nu știu ce șansă mi-a dat Dinamo în tinerețe. Mi-a dat o șansă să fiu milițian, care e în regulă și am respectat-o! Și azi sunt foarte mândru că am fost milițian, dar șansa mi-am făcut-o eu, cu mâinile mele. Deci, despre ce e vorba? Despre caritate? Fac caritate în fiecare zi a vieții mele! Dar nu cred că la fotbal e vorba de caritate.

Aici, trebuie să le dai undița să pescuiască. Dacă le dai un pește, le mai dai un pește și mâine, și poimâine, au ce să mănânce trei zile, dar tot nu au învățat să-și facă treaba singuri. Nu știu eu ce vor fanii, suporterii. Foarte frumos din partea lor că se gândesc la mine. Pentru fanii lui Dinamo sigur, am fost dinamovist, la fotbal, la tenis.

Dacă mi se spune despre ce e vorba exact, v-am zis, mă gândesc. Dacă e vorba de caritate, nu i-o dau lui Dinamo, o dau copiilor săraci! Sunt prea bătrân ca să mai fiu provocat de ceva, iar fotbalul, la modul general, nu mă interesează, pentru că nu mă pricep! Și, dacă nu mă pricep, voi da numai cu bâta în baltă și numai greșeli o să fac și eu.

1,2 miliarde de dolari reprezintă averea estimată a lui Ion Ţiriac

1.818 este locul ocupat de Ion Ţiriac în topul celor mai bogaţi oameni de pe planetă

Andrei Trifan / Autor
Fotbalul este viața lui. Actualul Redactor-șef al ProSport s-a îndrăgostit de Sportul Rege pe vremea Generației de Aur și a jucat, el însuși, la nivel de juniori, pentru formațiile de Liga 1 Rocar și FC Național mai bine de 11 ani. A absolvit Colegiul Național Tudor Vianu, dar pasiunea ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…