INTERVIU | Comandantul CSA Steaua anunță cum ar putea promova echipa în Liga 1: „Sunt două opțiuni”. Ce spune Pompiliu Bixi Mocanu despre relația cu Gigi Becali

Redactor:
Florin Zafiu
INTERVIU | Comandantul CSA Steaua anunță cum ar putea promova echipa în Liga 1:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Comandantul CSA Steaua a vorbit, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre planurile de promovare din Liga a IV-a pe care le are echipa de fotbal Steaua, clubul care a reușit cea mai importantă performanță obținută vreodată de o echipă de fotbal din România, și ce demersuri juridice întreprinde pentru a întruni condițiile referitoare la forma de organizare a clubului pentru accederea în Liga I, precizând că are la dispoziție momentan două opțiuni: fie o asociație non-profit, fie o societate comercială

Pompiliu Bixi Mocanu a anunțat și dacă va continua sau nu la conducerea Clubului Sportiv al Armatei, după expirarea mandatului de împuternicire pe care îl are în funcția de comandant, dar a vorbit și despre relația cu patronul FCSB Gigi Becali și cu juristul Florin Talpan.

Reporter: Cum ați ajuns să fiți comandant la Steaua? Cine v-a propus și de ce?

Pompiliu Bixi Mocanu: Acum două luni, eram în poziția de șef stat major al Comandamentului logistică întruniri, una dintre cele mai complexe structuri din Armata Română, o structură care este condusă în mod corespunzător de personalul de conducere care utilizează resurse și acoperă aproape toată suprafața țării din punct de vedere teritorial, dar și sprijinind logistic teatrul de operații în toate operațiile pe care Armata Română le desfășoară; avem în Afganistan, am avut în Irak, avem Balcanii de Vest, probabil vom merge în Qatar cu anumit personal.

Eram în mașină, veneam de la Forban și în zona Rahovei am primit un telefon de la cabinetul domnului ministru să mă prezint într-un termen relativ scurt. Am ajuns, am fost preluat de șeful de cabinet, am fost introdus și domnul ministru Fifor nu a stat pe gânduri și mi-a prezentat această propunere, i-am raportat care este situația mea actuală și funcția pe care sunt încadrat, dânsul mi-a spus că înțelege care este situația mea și m-a întrebat dacă accept să intru la o mare provocare de tip Steaua. Nicoodată nu am dat înapoi, nu sunt tipul de om care să țin de grad sau de funcție, am fost atașat tot timpul de ideea de Steaua, în familia mea eu sunt stelist, fratele cel mic e stelist, fratele cel mare dinamovist. A fost tot timpul o contradicție sportivă, să zic.

Am participat la foarte multe meciuri ale echipei de fotbal Steaua încă din 1985, de când sunt în București, eu sunt piteștean de origine, dar sunt obișnuit cu FC Argeș, cu Dobrin, cu „Echipa de Aur”, cu Radu II , ulterior din 1986, am fost la toate meciurile cam până în 1990 ale Stelei în București, am prins perioada 1986, gloria, 1989, iarăși o finală de Cupa a campionilor europeni. Sunt atașat de idee, am acceptat provocarea cu toate riscurile vizavi de cariera mea anterioară sau cea viitoare. De ce? Pentru că este una dinte cele mai mari provocări care mi s-au pus în față, vreau să dovedesc să sunt în măsură să conduc clubul Steaua, vreau să dovedesc că, prin priceperea și felul în care știu să gestionez problemele, pot nu numai să obținem performanță, dar putem să îndeplinim obiectivele de performanță și ce-i mai important pentru mine, vreau să creez o stare de fapt și o familie care să înțeleagă că toate acțiunile noastre sunt în folosul clubului. Din această perspectivă, am mai multe obiective, unii probabil vor fi supărați, alții se vor trezi nebăgați în seamă, dar încă o dată am spus, nu iau niciun fel de măsură până când nu primesc propuneri de la comisiile sportive și de la managerii care gestionează activitatea sportivă în cadrul clubului Steaua.

Aveți două luni în funcția de comandant al CSA Steaua. Care sunt realizările în această funcție, având în vedere că gestionați brandul „Steaua” și clubul care a reușit cea mai importantă performanță obținută vreodată de o echipă de fotbal din România?

Aș putea să menționez faptul că am inițiat discuții pentru elaborarea notelor conceptuale pentru a putea demara aceste proiecte de infrastructură imobiliară și sportivă. Adică, subordonații directorului administrativ lucrează în momentul de față la elaborarea acestor note conceptuale, urmărim ca în anul 2019 să putem să aprobăm anumite, nu le vom putea pe toate, ne-am propus pe 4 ani de zile să facem asta, anumite studii de fezabilitate astfel încât în 2020 să începem realizarea anumitor lucrări și probabil în 2021 să terminăm anumite lucrări.

Am trecut la realizarea unor lucrări de maximă importanță, să zic, pentru un club ca Steaua, de exemplu să realizăm o parcare decentă care să ne permită să putem să primim diverse personalități din lumea sportivă, diverși oameni care vin să ne ajute în activitatea noastră, oameni care vin cu inimă bună și credință lângă Steaua, care vin să sponsorizeze anumite activități, care se simt legați prin familie, prin tradiție de clubul Steaua. Mâine-poimâine se finalizează activitatea și din punctul meu de vedere vom avea, la momentul de față, după două luni de zile, o parcare care va putea asigura gestionarea fluxului de autovehicule în clubul Steaua pentru că, ați văzut, toate aleile și principale și secundare sunt ocupate de mașini. Din punctul meu de vedere, eu doresc să am circuite libere pentru mașinile de intervenție și stins incendii, pentru ambulanțe și pentru alte mașini de intervenție, spre exemplu, inclusiv, pentru partea de deszăpezire. Nu poți să faci asta cât timp ai aleile blocate și atunci am considerat o lucrare de maximă urgență. Am implementat-o, am asigurat fondurile necesare și o realizăm.

La sala de mese unde hrănim sportivii din clubul Steaua, am inițiat demersurile necesare, am reușit să obținem fondurile necesare să realizăm o linie de autoservire care să permită un flux rapid și decent de personal militar, civil, dar pentru sportivi astfel încât să nu întârzie foarte mult cu servirea mesei pentru că avem o masă caloric corespunzătoare, din punct de vedere cantitativ la fel, bucătari pricepuți, singura problemă pe care am identificat-o era partea de deservire care suferea. Acum, până la sfîrșitul anului, reușim să avem și această linie de autoservire.

Am inițiat pentru baza de pregătire de la Forban, am obținut și suntem în curs de achiziție, dorim să schimbăm tot mobilierul care deja a acumulat o anumită perioadă de timp și să asigurăm sportivilor în perioada antrenamentelor de iarnă, în perioada de refacere, condiții nu minimale, ci condiții decente prin care să se simtă atrași, să să se poată odihni în mod corespunzător, să poată să se hrănească în mod corespunzător. Suntem în curs de finalizare la partea de achiziții la partea de medicamentație din punct de vedere sportiv și susținătoare de efort. Sunt convins că anul viitor nu vom mai avea probleme din punctul acesta de vedere. Dorim și am inițiat demersuri pentru identificarea fondurilor în vederea construirii unui hangar la baza Stelei de la Forban unde să putem asigura condiții de depozitare corespunzătoare pentru tot echipamentul sportiv de la secția canotaj și caiac-canoe. Peste iarnă trebuie să stea în niște condiții care să nu permită deteriorarea lor accentuată și rapidă. Cred că în două luni de zile este un început.

Am purtat discuții cu Marius Lăcătuș, cu Ștefan Iovan cu Adrian Bumbescu din punct de vedere sportiv, au venit ne-au prezentat doleanțele lor, ce cred ei că se poate îmbunătăți, am purtat discuții și pe partea asta și ultima discuție a avut loc sâmbătă cu Ștefan Iovan și cu Marius Lăcătuș în prezența șefului secției asigurare sportivă de performanță, colonel Neagoe, într-adevăr se fac niște demersuri de identificare, de cuantificare a rezultatelor anumitor fotbaliști pe care i-am dori la recomandarea antrenorului principal Marius Lăcătuș și a lui Ștefan Iovan să-i aducem la club să întărim echipa în vederea unei noi ediții de campionat și să fim pregătiți pentru Liga a III-a.

Ce aveți de gând să faceți în următoarele luni pentru acest club?

Nu am un mandat de management pe 4 ani de zile, eu am fost împuternicit pentru 6 luni de zile urmând ca după aceea, în funcție de decizia ministrului Apărării Naționale și a Secretarului General, să vedem în ce direcție o voi lua și dacă o să prelungesc. Dacă este vorba de un termen scurt de 4 ani de zile, am inițiat deja proiecte pe două paliere, pe palier sportiv și pe infrastructură, pentru că, în accepțiunea mea, un sportiv care nu dispune de infrastructura necesară nu poate să facă performanța corespunzătoare.

Dacă vorbim de infrastructură, dorim să aducem clubul pe niște coodonate care să permită obținerea marii performanțe și anume în primul rând avem 4 – 5 proiecte de infrastructură care vizează facilitățile pentru clubul Steaua, patru pe care dorim să le facem studiu de fezabilitate și să putem să insistăm la cei care ne coordonează activitatea pentru finanțare și care vizează schimbarea în toate bazele noastre a infrastructurii subterane și anume canalizare, apă, electricitate, să îngropăm tot să nu mai avem fire, partea de televiziune și internet, respectiv partea de termoficare. După aceea, vrem să venim pe același palier să identificăm clădirile care nu mai au reprezentativitate pentru clubul Steaua. Pentru acestea, o să le facem expertize tehnice, ce mai e de rămas în picioare facem documente pentru reconsolidare și reabilitare, ce nu, insistăm pentru dărâmare și revenirea la o stare normalitate prin construirea unor clădiri noi.

Un alt proiect vizează partea de împrejmuire să zic, perimetrală, de identificare persoane care intră în facilitățile noastre pentru că vrem să avem o contabilitate foarte clară a celor care beneficiază de facilitățile clubului și atunci o să instalăm un sistem de ticketing, un sistem de turnicheți care să ne permită să identificăm. După aceea, vrem să umblăm la partea de infrastructură sportivă și anume să reabilităm terenurile de rugby, în primul rând terenul de rugby nr. 2 pe care îl avem în complexul Ghencea și căruia trebuie să îi asigurăm o suprafață de joc care să permită să ne mutăm cu echipa mare pe acest teren odată ce va fi gata și ulterior să reabilităm și terenul nr.1. Asta în cei 4 ani de zile.

După aceea, vrem pentru echipa de fotbal să refacem suprafața sintetică a terenului de fotbal sintetic pe care îl avem acolo și să mai construim încă unul, să realizăm încă unul de dimensiuni mai mici pentru antrenament. Să refacem suprafața terenurilor de antrenament pentru că avem, la momentul de față, mai multe echipe pe care se antrenează succesiv pe aceste terenuri și atunci necesarul de lucrări este tot timpul mai mare decât cel pe care l-am preconizat și atunci, ca să scădem presiunea pe terenuri, am vrea să mai facem încă un teren de antrenament.

În același timp, ne gândim la promovare și urmărim să realizăm o tribună de 500 de locuri la terenul de joc principal care să ne permită să desfășurăm jocurile sportive, mă refer la fotbal, în condițiile impuse de Federația Română de Fotbal (FRF) și Liga Profesionistă de Fotbal (LPF).

Cum le răspundeți celor care vă critică pentru că sunteți militar de profesie și vă acuză că nu aveti cunoștințe sau abilități în domeniul sportiv și, prin urmare, că nu sunteți potrivit pentru conducerea acestei echipe?

Sunt păreri ale unor oameni, unele mai avizate, altele probabil mai puțin avizate. Eu am venit în clubul Steaua cu capacitatea și cu performanțele mele în domeniu managerial pentru că mă pricep să administrez o structură, mă pricep să administrez resursele și mă pricep să le prioritizez și, din punctul acesta de vedere, niciodată nu o să-mi fac probleme că cineva poate să spună că nu am știut să administrez resursele pe care le am la dispoziție, fie că sunt umane, materiale sau financiare. Eu, din punct de vedere sportiv, nu pot să mă pun pe același plan cu sportivii de tradiție care au avut performanțe în domeniul sportului, în schimb am destulă pricepere să mă bazez pe niște colective tehnice care să-mi asigure expertiză pentru că așa am crezut întotdeauna că decizia președintelui clubului se ia în urma unor propuneri venite de la comisiile tehnice, de la comisiile de expertiză din cadrul clubului sau de la comisia de activitate sportivă de performanță. Propunerile lor le analizez și, după ce fac o ultimă discuție cu locțiitorul pe probleme sportive, atunci trecem mai departe. Nu iau decizii din punct de vedere administrativ care să împiedice performanța sportivă, de ce, pentru că aceste propuneri de măsuri îmi vin de la sportivi, de la cei care au gestionat și gestionează în continuare partea sportivă.

Ce achiziții aveți de gând să faceți pentru secția de fotbal?

Pentru fotbal, avem deja un autocar care este colantat cu echipamentul Stelei, avem planificat și am aprobat deja cantonamentul de iarnă urmând ca la sfârșitul lunii ianuarie- începutul lunii februarie să îndrăznim mai mult decât am făcut până acum și ne-am propus un cantonament în Turcia pentru echipa de fotbal astfel încât să le asigurăm niște condiții normale pentru play-off pentru partea a doua.

Cantanomentul de iarnă se va desfășura în România, mi se pare că la Cheile Grădiștei, dacă nu greșesc, dar știu că asta era o locație preferată de către cei de la secția de fotbal. Ce am vrea să cumpărăm din punct de vedere sportiv? În primul rând, să vedem ce facem pentru îmbunătățirea echipamentelor care să asigure refacerea sportivilor după antrenamente, să le achiziționăm niște echipamente care să le îmbunătățească capacitatea motrică, psihosomatică astfel încât să poată să facă efortul necesar pentru Liga a III-a. Am mai spus, suprafața nouă la terenul sintetic și am avut o discuție cu cei doi antrenori, respectiv cu colonel Neagoe, și rămâne să identificăm fondurile, ne-am gândit ca, în virtutea anilor care vor veni, la un balon care să asigure condiții cât de cât corespunzătoare pentru partea de iarnă. Să vedem cum identificăm, le-am explicat tuturor în toate ședințele pe care le-am avut, nu avem cum la momentul de față, din bugetul pe care îl avem, să ne dorim ca toate cheltuielile să fie suportate din buget. I-am îndemnat pe toți să înceapă să meargă să identificăm sponsori de valoare, credibili, onorabili, că și asta este o chestie pe care o urmărim, care să vină să ne ajute să ne îndeplinim aceste obiective de infrastructură. Am avut o discuție cu directorul unei firme de nivel mediu din construcții care s-a arătat foarte interesat de clubul Steaua și care chiar s-a oferit să ne intermedieze niște discuții cu anumiți agenți comerciali de credibilitate și de renume la nivel național, chiar european. Am înțeles că oamenii sunt interesați de sport, nu vin să facă contracte cu noi decât din dorința de a asigura anumite resurse sportivilor șid, in punctul acesta de vedere, o să le venim în întâmpinare și o să vedem ce putem face.

Deși în Liga a 4-a, Steaua este susținută la fiecare meci de sute de suporteri, pe terenul din Ghencea, iar tribuna este adesea neîncăpătoare. De ce nu se face nimic pentru a fi adăugate mai multe locuri?

Până în luna iulie, în mod obligatoriu, trebuie să facem cele 500 de locuri, pe de altă parte, spuneam că proiectele care vizează complexul Ghencea vizează nu numai cele două stadioane de rugby, așa cum ne-am propus noi, dar și refacerea tribunelor la cele două stadioane. Când vom reface tribunele, pe o discuție cu managerii echipei de fotbal și cu antrenorii, o să stabilim ca și strategie să vedem care va fi locul pe care îl va ocupa acest stadion pentru că, dacă faci investiții, trebuie să-i asiguri și un loc în strategia de dezvoltare a echipei de fotbal viitoare pentru că în 2020 va trebui să preluăm stadionul și atunci trebuie să ne gândim foarte bine ce investiții facem și dacă facem investiții care va fi rolul acelui stadion pentru că noi avem și echipe de juniori și lor trebuie să le asiguri condiții normale de joc.

Probabil vom ajunge la o cale de mijloc și vom stabili o strategie comună pe care să o abordăm. Spre exemplu, am avut discuții cu Secretarul General care este foarte aproape de clubul Steaua, cu Codrin Munteanu. E un om pe care îl respect foarte mult pentru că are o viziune foarte largă, dumnealui ne susține în toate demersurile pe care le-am făcut, am întâmpinat și multă căldură și înțelegere a fenomenului sportiv, avem cu cine discuta, nu este tot timpul de acord cu propunerile noastre, dar așa este normal să fie pentru că dânsul gestionează resursele care ne vin. Avem foarte multe proiecte și trebuie să le facem într-un timp foarte scurt și din punctul ăsta de vedere voiam să mă refer la sala de handbal polivalent. Noi, în momentul de față neavând infrastructura necesară, avem săli închiriate în țară și în București, pentru diverse discipline sportive, pentru gimnastică ritmică, pentru handbal de exemplu, pentru secția de hochei, am vrea ca ușor -ușor să restrângem această politică de închiriere a sălilor și să ne facem propria infrastructură.

Există o discuție vizavi de sala polivalentă a clubului Steaua în limita a 5.000-6.000-7.000 de locuri, ea se află introdusă pe lista sinteză la Compania Națională de Investiții, dar, până nu se va termina stadionul, nu putem să discutăm de următorul obiectiv.

Ați fost la vreun meci al echipei Steaua de când sunteți comandant?

Am fost la două meciuri ale Stelei, unul pe Ghencea și am fost la ultimul meci în zona Luică, am bătut cu 7-1, am avut meci de campionat. Am prins sfârșitul reprizei întâi și am stat repriza a doua, îmi place să mă implic. Am fost cam la toate echipele, am fost la polo, am fost la baschet, am fost la volei, bineînțeles, am prins ultimul minut de la volei pentru că sunt activități atât de multe încât trebuie să le acopăr pe toate și să îmi fac simțită prezența, astfel încât să nu creez niște mituri, „domnule la voi nu vine că nu se simte bine”. Chiar mă simt bine peste tot, am fost și la handbal. Am fost la Chiajna, am stat de vorbă și am luat loc în tribună cu generalul Gațu, cu generalul Roșu, cu foștii comandanți ai clubului, am vorbit cu Vasile Stîngă, am vorbit cu Nicolae Munteanu, foști angajați ai clubului care sunt atașați de ideea de handbal, am vorbit cu Radu Voinea, mi-a plăcut să-l văd acum la televizor comentând meciurile echipei naționale de handbal la fete, îmi pare rău de faptul că nu au obținut o medalie, o meritau pe deplin.

Ați spus că ați mers la foarte multe meciuri. Știți echipa din 1986?

Începem cu apărarea echipei, aveam Bumbescu, Belodedici, îl aveam pe Bărbulescu pe partea stângă sau dreaptă nu mai rețin, după aceea Ștefan Iovan în centrul apărării, îl aveam pe Marius Lăcătuș pe partea stângă, am avut la un moment dat Radu II în echipa respectivă. L-am avut pe Pițurcă, bineînțeles, nouarul care ne-a scos din atâtea necazuri și care a marcat foarte multe goluri. Sunt destul de atașat față de momentul respectiv și de echipă, după aceea a venit Hagi la echipă, Silviu Lung, Dorinel ulterior, plus după performanța de la Campionatul Mondial din 1990, mare parte din echipa a început să migreze. Balint nu trebuie uitat.

Care este relația cu antrenorul Marius Lăcătuș?

Marius Lăcătuș este o legendă a clubului, nu mai este nevoie să spun că știe să vorbească cu toată lumea și că este pe înțelesul tuturor. Fie îl rog să vină și vine în timpul cel mai scurt în funcție de ce program are, fie vine din propria inițiativă pentru diverse probleme, spețe, chiar cred că avem o comunicare foarte bună având în vedere că nu ne-am cunoscut anterior. Am descoperit un tip sensibil, așa cum îl știm, foarte răzbătător și foarte incisiv când e vorba de terenul de fotbal, dar în relația personală îmi face mare plăcere să vorbesc cu el și cu Ștefan Iovan care îl completează pe Marius Lătăcuș vizavi de strategie, de felul cum își fac politicile de joc. Și cu Adrian Bumbescu la fel.

Vrem să avem o relație caldă și cu suporterii, i-am invitat pe toți cei care sunt, să zic, vocali vizavi de Steaua, cei de la AS 47 ne-au făcut cinste și au venit aici în două rânduri, prima dată în grup restrâns, după aceea într-un grup mai larg, am stabilit împreună cum să facem să putem comunica, să facem proiecte împreună și să ducem clubul Steaua împreună pentru că acestă contribuție a suporterilor este una de care ținem foarte mult cont și ne bazăm și pe ceea ce ne sesizează ei.

Sunt secțiuni, facțiuni, galerii care nu acceptă la momentul de față să stea de vorbă cu noi, Steaua Liberă, i-am invitat, ne-au respins. Au spus că până când nu o să le prezentăm niște fapte, și pe undeva este normal să fie așa, sau că lucrăm în folosul clubului, nu o să vină. Când o să descopere că toată activitatea noastră este făcută în folosul clubului probabil o să vină la sentimente mai bune și o să discutăm și cu ei.

Echipa lui Marius Lăcătuș primește ceva întăriri iarna aceasta? Aduceți jucători noi?

Pompiliu Bixi Mocanu: Am purtat discuții în două rânduri cu Marius Lăcătuș, cu Ștefan Iovan, așteptăm propunerile lor. Marius ne-a spus deja că are anumite gânduri, are identificați mai mulți jucători dintre care va trebui să facă o selecție pe posturi, vizavi de ceea ce și-au propus și ne-am propus, promovarea în Liga a III-a, aștept cu interes. Nu am niște nume la momentul de față pentru că nici Marius Lăcătuș nu mi le-a comunicat, mi-a spus că are gânduri, că urmărește. Buget avem, ministerul ne sprijină din toate punctele de vedere.

Ce buget va avea Steaua în 2019?

La momentul de față, am înaintat o propunere de buget care este comparativ egală cu cea de pe 2017, nu avem un feedback la momentul de față că ni s-ar micșora sau mări, dar așa cum am găsit înțelegere anul acesta pentru anumite sume de care am avut neapărat nevoie la rectificare și le-am primit, nu avem niciun fel de datorie față de nimeni chiar dacă să zic că sunt anumite întârzieri în contract, în interiorul contractului, avem pentru unele discipine 60 de zile, pentru unele 90 de zile să ne achităm obligațiile contractuale financiare către jucători. Stăm destul de bine, întotdeauna se mai găsesc și oameni nemulțumiți, dar cei mai mulți dintre sportivii noștri sunt înțelegători pentru că asta este situația nu numai în clubul Steaua, ci în toate cluburile serioase.

Ce demersuri ați făcut sau se fac pentru atragerea de fonduri?

La momentul de față, i-am rugat pe cei de la secția Marketing și Relații Publice să identifice la nivel național, mă refer la București, anumiți agenți economici, bănci, agenți economici cu putere mare care se pot gândi la sport și pot sponsoriza activități sportive din clubul Steaua. Vrem să facem un teambuilding la nivelul clubului, să facem o „echipă de șoc” și să mergem în negocieri dacă vor accepta să ne primească și să-i convingem că nu este rău să se aplece către ideea de sport, nu e rău să-și lege companiile numele de clubul Steaua și să facem împreună promovarea nu numai a noastră, dar și a firmelor lor. Sunt firme mari care nu mai au nevoi de prezentare la nivel național sau internațional. Noi asta vrem să aducem, imaginea clubului în aceste relații și dacă dânșii acceptă și doresc să ne sprijine, bineînțeles ne bazăm foarte mult și pe expertiza pe care a acumulat-o consiliul nostru juridic, colonelul Talpan, cu care eu, contrar multor discuții apărute în presă, am o relație profesională cu dumnealui, l-am sprijinit în toate demersurle, îl sprijin bineînțeles, câteodată îi mai fac și observații vizavi de partea administrativă pe care ar trebui să o înțeleagă dânsul în relația cu conducerea clubului, dar la momentul de față este o relație lucrativă și sper să fie bazată și pe respect reciproc. Până acum nu mi-a dovedit că ar fi altfel , nu ezit să iau și măsuri dacă ceva se va întâmpla.

Care este stadiul lucrărilor pe stadionul Ghencea?

Stadionul la momentul de față a fost demolat complet, ne aflăm în curs de recuperare a materialelor care au rezultat din demolare pentru că, așa cum știți, au fost foarte multe materiale pe care noi trebuie să le reintroducem în circuitul economic. În perioada Crăciun – Anul Nou, facem recepția tuturor materialelor care au rezultat din demolare, fier, scaune, alte metale. Le avem depozitate în apropierea stadionului, le înregistrăm și le reintroducem în circuitul economic, punându-le la dispoziția celor care doresc să le achiziționeze prin compania națională Romtehnica.

În primăvară, vor începe lucrările pentru fundație, sper ca până la sfârșitul anului să se termine de construit stadionul. Față de forma prezentată inițial, sub formă de stea, dar steaua fiind realizată și sus, așa cum privești stadionul de sus în jos, vom avea steaua numai la nivelul solului și peste stea va fi centrat stadionul sub forma unui oval foarte frumos. Au fost probleme de ordin tehnic și mai ales ca urmare a cerințelor celor de la ISU care aveau niște zone moarte în care nu puteau să intre cu autospecialele în caz că s-ar fi întâmplat ceva și atunci, prin Compania Națională de Investiții, la nivelul ministerului, s-a acceptat această formă, ea este reprezentativă, stadionul arată superb în machetă.

În 2020, vom prelua probabil până în luna martie pentru că urmează să-i asigurăm funcționalitatea și, din punctul nostru de vedere, dorim să mutăm, pentru că avem spații destinate pentru sălile de sport pe care le avem, complexul sportiv Plevnei, sala de box, sala de lupte, sala de haltere, de judo în condiții noi și cu echipamente noi pentru că nu voi fi niciodată de acord din punctul meu de vedere ca ceea ce utilizează sportivii și antrenorii la momentul de față, anumite echipamente care se apropie de perioada finală de utilizare, să le mai mutăm acolo. Aș vrea ca până în 2020 deja să ne propunem plan de achiziții pe 2020 și pe 2019 să achiziționăm parte din aceste echipamente ca atunci când ne mutăm să avem toate condițiile acolo. Mai mutăm acolo partea de tir sportiv și tir cu arcul, avem proiectate trei culoare de atletism sub tribunele stadionului, ne-am gândit și după o discuție cu președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică, cu Irina Deleanu, ne-am gândit să găsim spațiul să putem proiecta acolo și o sală pentru sportivele care activează în cadrul acestei secții. Datorită specificului disciplinei au nevoie de o înălțime între 12-15 metri. Am găsi spațiu, am mai reduce și din cheltuieli.

Steaua va promova probabil în Liga a III-a și apoi în Liga a II-a și în Liga 1, acolo unde se schimbă condițiile referitoare la echipă, teren și spectatori. Ce faceți în această privință la momentul acesta? Ați întreprins ceva demersuri juridice?

Am avut deja o discuție în comisia tehnică cu celălalt jurist al clubului care nu se suprapune din punct de vedere al prevederilor și al postului cu fișa postului domnului colonel Talpan. Sunt două soluții conform prevederilor legale pe care am putea să le adoptăm din punctul ăsta de vedere. După o evoluție succesivă din liga a IV-a în Liga a IIIa, în Liga a II-a, în momentul acela să avem o formă de organizare care să ne permită să răspundem cerințelor LPF, FRF și UEFA, adică să nu ne înregistrăm cu o organizare care să vină în contradicție sau incident cu legislația celor trei organisme menționate.

Aici nu pot fi decât două soluții, să zic la momentul de față, fie o asociație fără profit sau o societate comercială pe acțiuni. Nu știm la momentul de față cum va fi pentru că suntem la început , studiem în continuare și alte cazuri la nivel național să vedem cum sunt organizate și alte cluburi din punctul ăsta de vedere și când vom avea o soluție care va trebui să fie avizată nu numai de secretarul general, dar și de direcția generală juridică din cadrul ministerului, adică nu am mai vrea să ajungem la discuțiile care se învârt acum în jurul clubului Steaua vizavi de ce a fost anterior cu echipa de fotbal. Am vrea să fie o soluție juridică acceptată de toată lumea, nu vom iniția demersul de finalizare decât în momentul în care vom avea puncte de vedere convergente din toate zonele care ne pot ajuta.

Înalta Curte de Casație și Justiție în 2014 și Curtea de Apel București în 2016 au confirmat că brandul și numele Steaua aparțin în exclusivitate Armatei. Ce ați făcut pentru a obține recunoașterea acestui lucru din partea FIFA, UEFA și FRF?

Secția Marketing și Relații Publice și locțiitorul, vicepreședintele clubului, colonel Cârlan Cristian are din această perspectivă destulă expertiză cât să îndrepte lucrurile în direcția care trebuie. Dânșii studiază acum, au un grup de lucru unde au mai cooptat și specialiști din zona fotbalului, și studiază posibilitățile prin care să venim în întâmpinarea cerințelor pe care cele două organisme internaționale, UEFA și FIFA, le impun. Din punctul ăsta de vedere, sunt convins că, după finalizarea demersurilor, pentru că domnul Talpan este răzbătător, se luptă și o să vedem care sunt rezultatele, sper să fie cele dorite de noi. O să facem și diligențele necesare în această direcție.

Susțineti demersurile juristului Talpan în justiție în lupta cu FC FCSB?

Pompiliu Bixi Mocanu: Îl susțin sută la sută, pentru că dânsul a început o luptă de lungă durată și ar fi culmea ca eu să vin și să nu susțin. I-am aprobat chiar toate demersurile pe care le-a făcut și din punct de vedere financiar și din punct de vedere al timpului acordat sarcinilor de serviciu. Nu l-am oprit niciodată să meargă în instanță indiferent cât stă, îi acord tot sprijinul necesar, cred că am o relație ok cu dumnealui din perspectiva asta. Poate nu sunt total de acord cu tot ce face, cum se exprimă sau cum se manifestă, dar astea sunt chestii personale pe care nu cred că trebuie să le aduc eu în relația profesională pe care o am cu dumnealui. Fiecare așa suntem lăsați de la Dumnezeu, încercăm să ne exprimăm cât putem de bine și el este chiar un apărător al intereselor clubului, trecând peste orice.

Ați vorbit vreodată cu Gigi Becali de când ați fost împuternicit în funcția de comandant CSA Steaua?

Nu, nici nu mi-am propus. Îl respect pentru ce face la echipă, îi respect eforturile, dar nu cred că avem la momentul de față de ce să ne vedem. Am șef și manager la secția fotbal, am doi antrenori de renume, are cine să-mi propună dacă e vorba de vreo colaborare. Plus că trebuie ținut cont și de părerea suporterilor, mulți suporteri și-au pus speranțele și pe bună dreptate așteaptă să le recompensăm, să zic, eforturile astea morale și de susținere. Nu vreau să-i dezamăgesc nici pe unii, nici pe alții. Nu am fost contactat, nu îl voi contacta pe Gigi Becali pentru că nu am de ce, eu am altă poziție, poziția noastră este diferită la momentul de față. Noi suntem un club departamental, dânsul are o echipă profesionistă de fotbal, nu cred că ne întâlnim la momentul de față, probabil odată cu promovările în ligile superioare, atunci te vei întâlni la meciuri. Cred că buna credință și a celor din clubul Steaua și a lui, pe care o manifestă în multe ocazii, cred că vom avea un dialog civilizat când ne vom întâlni.

Cu noul ministru al Apărării ați discutat despre Steaua?

Cu ministrul Leș am schimbat câteva cuvinte la festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi ai clubului sportiv al armatei Steaua. Probabil la propunerea secretarului general o să avem o invitație pentru o discuție pe marginea clubului Steaua, știu că au fost anumite discuții între ministru și secretarul general, așteptăm să vedem în funcție de agenda lui când ne primește.

Dacă la finalul acestui mandat de împuternicire de 6 luni, vi se va propune să continuați în această funcție de comandant la CSA Steaua, veți accepta?

Pompiliu Bixi Mocanu: Cu siguranță, pentru că îmi place colectivul, sunt oameni atașați de sport, foști și actuali mari sportivi, viitori mari sportivi de performanță. Clubul Steaua nu se limitează, să zic, să-mi fie iertată îndrăzneala, numai la titluri naționale, ne gândim și noi la europene, la mondiale, la jocurie olimpice, la performanță în jocul de echipe pentru că acolo cred că trebuie să ne orientăm.

Din această perspectivă, suntem în curs de elaborare a unei strategii care să ne permită reducerea secțiilor din club care, în momentul de față, sunt în jur de 40 către un număr de secții acceptabile din punct de vedere numeric, eu știu 20-22-23 de secții, dar nu dintr-o dată, ci printr-un grafic temporal pe care să îl respectăm cu toții și încercăm să mai restrângem puțin activitatea secțiilor care nu produc să zic și care nici nu au acum ciclu olimpic sau nu vor mai fi olimpice, să ne adaptăm situației să încercăm să focusăm eforturile pe acele jocuri, echipe care au atracție la public, aduc public în tribună, care au rezultate, care sunt transmisibile de către televiziuni, sunt atractive din punct de vedere al marketingului.

Din punct de vedere al sporturilor individuale, ne concentrăm către secțiile care ne-au adus performanță de-a lungul timpului, nu dăm deoparte noutatea, avem și secție de karate pentru că a devenit recent disciplină olimpică, sambo iarăși va fi disciplină olimpică, și aici avem rezultate încurajatoare.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen