INTERVIU | Ciprian Marica, proprietarul FC Farul: „Propunerea mea e un proiect pe 4 ani, după care las totul Primăriei. Nu-mi trebuie mie, nu iau nimic acasă. Dacă se fac blocuri pe locul stadionului, ies în secunda unu din această poveste!”

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ciprian Marica este unul din cei mai buni vorbitori dintre „oamenii de fotbal” cu care a stat de vorbă, în carieră, autorul acestui interviu. Toate propozițiile fostului atacant al naționalei – acum om de afaceri și proprietar al FC Farul – au subiect și predicat, cap și coadă, logică. Marica ascultă interlocutorul, urmărește bine atât firul discuției, cât și propriile idei. Din punctul acesta de vedere, dialogul este unul ușor.

Noul patron – a cumpărat acum câteva luni, la licitație, brandul FC Farul – a intrat însă într-un război de uzură cu suporterii „vechiului Farul”, acum grupați ca membri fondatori la SSC Farul, echipă înființată de ei acum doi ani, în Liga 4, și promovată astă-primăvară în Liga 2. Apărut pe neașteptate la licitația pentru brand, Marica a devenit ținta unor acuzații vehemente, pe care anumite acțiuni ale sale, corelate cu declarațiile altor persoane, n-au făcut decât să le alimenteze.

Sorin Mihăilescu, fost lider al galeriei de la Farul, acum posesor de firmă care comercializează echipament sportiv, membru fondator și susținător al SSC Farul, a arătat cu degetul spre Marica, afirmând că a venit la Constanța pentru ca, în înțelegere cu alți afaceriști și cu autoritățile locale, să construiască pe locul stadionului un cartier de blocuri.

Faptul că Marica a fost reprezentat la licitație de o avocată care a fost omul de încredere al lui Radu Mazăre a alimentat zvonurile.

Într-un dialog cu ProSport, Adrian Pitu, fost președinte la SSC Farul plecat cu scandal de acolo după ce a adus un grav prejudiciu clubului (a reziliat contractul de închiriere a stadionului cu câteva zile înainte să demisioneze, lăsând SSC Farul fără loc unde să poată juca în Liga 2), a vorbit despre proiectul lui Marica la FC Farul la persoana I plural. Impresia dată de Pitu a fost că acesta face o echipă cu noul proprietar al FC Farul.

Suporterii de la SSC Farul au acuzat presiuni politice și faptul că Marica n-ar fi străin de un ordin dat de liderii PSD Constanța ca echipa de Liga 2 să fie refuzată peste tot în județ, într-o încercare de a-i împinge către excluderea din campionat.

Toate acuzațiile l-au afectat pe Ciprian, care a dorit să dea niște garanții clare și și-a făcut publică, prin intermediul ProSport, propunerea pentru autoritățile locale și suporterii care dețin SSC Farul. Planul său: un proiect pe 4 ani, interval în care Farul să se structureze într-un club modern și eficient, performant, altfel decât cele care poluează acum competițiile interne. Apoi, la sfârșitul sezonului 2022, clubul le va fi predat autorităților locale. „Asta, așa, ca să vedeți că n-am niciun interes. Nu iau nimic cu mine!”

ProSport: Ciprian, hai să lămurim. Ce vei răspunde va rămâne scris, timpul va valida sau nu afirmațiile tale. Așadar, faci blocuri pe locul actualului complex sportiv „Farul”?
Ciprian Marica: Dacă se întâmplă așa ceva, eu, Ciprian Marica, ies în secunda unu din această poveste și nu mă mai interesează! Dau această garanție! Pe urmă, în Hotărârea de Guvern prin care e dat stadionul către Primărie scrie clar că nu se schimbă destinația terenului.

Te-ai înhăitat cu diverși indivizi, așa cum acuză suporterii de la SSC Farul, ca să îi desființezi? Ai făcut echipă cu foști angajați de la SSC Farul? Cu Pitu, de exemplu?
Eu n-am format nicio echipă, deocamdată. Tocmai pentru că nu pot vorbi de o echipă cu oameni pe care nu-i cunosc. Îi cunosc de o lună sau de trei săptămâni.

„Să fie clar, eu n-am cerut stadionul. SSC Farul e singurul client. După ce stadionul va trece la Primărie, îl pot cere, ca să joace acolo”


Stadionul Farul nu va fi demolat, promite Marica. Acesta spune că, după ce se vor rezolva problemele juridice, echipa suporterilor va putea juca din nou acolo

Ai tras sforile ca să nu lași SSC Farul pe stadionul Farul?
Interesul meu nu este ca această echipă să nu joace pe acest stadion. N-aș avea de ce. Eu acum n-am echipă de seniori, n-am făcut un proiect, ca să pot să spun că am vreun interes să intru cu altă echipă peste ei (n.r. – peste SSC Farul). Interesul meu nu e ăsta.

Bun, și atunci, al cui interes este?
Al nimănui. E doar o procedură. Stadionul a trecut prin HG de la guvern la Primărie…

Cunosc toată povestea.
Situația stadionului… Directoarea DJTS Constanța, Solomon, are o hârtie, încă de când ei (n.r. – SSC Farul) au solicitat un nou contract de închiriere, are o adresă de la minister care îi interzice să mai închirieze stadionul.

Știu și asta.
Deci, nu se pune problema că nu vrea doamna respectivă, că e rău intenționată. Pur și simplu, nu se poate. După 30 de zile, când stadionul va trece la Primărie, se pot duce la primar și să solicite un nou contract de închiriere. Nu cred că vor avea vreo problemă. Să fie clar, eu nu l-am cerut. Ca idee… Nu există opoziție din partea nimănui. Nu se poate spune că l-ar fi cerut altcineva, că e vreo bătaie pe stadion. Ei sunt singurii clienți.

„Mi-au spus: «Să vii în fața noastră!». Băi, nici chiar așa! Nu am ajuns nici așa, să vin să mă puneți voi la zid!”

Există vreo șansă să se ajungă la o asociere între tine și SSC Farul?
Din punctul meu de vedere, acesta a fost un obiectiv primordial, atunci când am cumpărat brandul Farul. Voiam să discutăm, să luăm o decizie împreună, să vedem ce e de făcut. Să-ți spun ceva: când am venit aici, nimeni nu i-a susținut. Absolut nimeni! Din toate părțile veneau la mine avertismente. Dar, peste toate, am spus că vreau să mă conving personal. Unde am greșit eu? Am greșit atunci când am zis ca SSC Farul să desemneze un om, să discutăm. Mi-au spus: „Nu, să vii în fața noastră!”. Băi, nici chiar așa! Nu am ajuns nici așa, să vin să mă puneți voi la zid! Am convenit să trimită un delegat. Asta a fost greșeala mea, că am discutat cu unul singur. Acest Muzaca, vicepreședinte și angajat la club avea niște interese personale. Când s-a întors de la întâlnirea cu mine, le-a transmis ce-a vrut el. Muzaca îl avea pe Mihăilescu (n.r. – fost lider de galerie la Farul, membru fondator al actualului club) în spate. Ei doi făceau tot felul de lucruri. Aveau interese. Ei doi sunt singurii care au interesea acolo, la SSC Farul. Iar Muzaca, vicepreședinte, îl lasă pe Mihăilescu să vorbească, să iasă în față. Iar Mihăilescu n-are nicio funcție la club. El nu vorbește în numele nimănui. Nu e oficial, n-are nicio treabă cu ei. Sunt acuzat de toate prostiile de un om care n-are calitate oficială.

Ce s-a întâmplat la discuțiile cu ei?
Muzaca, atunci când s-a întors de la discuția cu mine, susținut fiind de Mihăilescu, a început să spună că să nu treacă echipa la Marica. Păi, de ce să nu treacă, oameni buni? V-am propus eu altceva? E ceva rău în ce v-am propus eu? Ei: nu, că să nu treacă la Marica! OK, am înțeles, dar dați-mi un argument! Au inventat că vreau să fac blocuri. Am garantat că nu vreau să fac niciun bloc. Acum, s-a și demonstrat că nu există așa ceva, nu se poate, conform HG-ului. Apoi au spus că sunt săgeata nu știu cui. Măi, omule, eu nu sunt săgeata nimănui, că-s banii mei! Am cumpărat brandul Farul din banii mei, este proiectul meu. N-am nimic de ascuns și n-am de ce să mint. Tot ceea ce fac, îmi asum! De ce aș fi eu săgeata nu știu cui? Ce îmi trebuie mie, Marica, așa ceva? Faptele vor dovedi.

„Băi, oameni buni, nu înțelegeți că avem nevoie de toată lumea? Lăsați răutățile deoparte. Interesul care este? Farul! Păi, și atunci, de ce ne certăm?”


Primarul Constanței, Decebal Făgădău, este acuzat de suporteri că sabotează SSC Farul

Da. Timpul va demonstra cine spune adevărul.
Însă altceva vreau să întreb: ce au ei, personal, cu mine? Că-mi interzic să vin cu Grigoraș, că nu-l acceptă… Păi, măi, omule, dacă primarul are încredere în Grigoraș și spune public că-l susține, tu vii și spui că nu-l vrei? Păi, cum facem, ne apucăm să ne certăm cu toată lumea? Băi, oameni buni, nu înțelegeți că avem nevoie de toată lumea? Lăsați răutățile deoparte. Până la urmă, nu are nimeni niciun interes ascuns. Interesul care este? Farul! Păi, și atunci, de ce ne certăm? Doar dacă nu cumva aveți alt interes. Aveți cumva competența necesară să gestionați un club? Ați mai lucrat cu bani? Ați mai făcut?

Este o observație corectă. Administrarea unui club de fotbal este o chestiune specifică.
Măi, oameni buni… Le-am spus: vă las un om, ca să vedeți tot, tot! Să fie transparență totală. N-am nicio problemă. A, nu, voi vreți să… Păi, dă-o încolo, dacă îți ofer transparență totală, dacă te ajut să te autofinanțezi și tu tot… Uitați-vă pe afară, la alte cluburi. Galeriile sunt ajutate de club să se autofinanțeze. Prin diverse modalități. Dar nu prin manipulare de… Dă-i bani șefului galeriei și ăla… Gata! S-a terminat cu asta! Ei tot merg pe haiducia veche. Dar nu se mai poate așa. Așa, nu! „Dă-mi mie bani și eu îi controlez pe fraieri!” Nu mai merge așa! Ori o putem face într-un mod organizat. Să fie doi-trei șefi de galerie, nu unul! Dar de ce faceți atât scandal? Ce aveți, mă, cu mine? Ce v-am făcut eu? Că-s omul lu” ăla, că-s omul lu” ăla… Ce-mi trebuie, mă, mie, să fiu omul cuiva? Pentru ce? Care e interesul meu?

„Eu n-am venit să mă cert. Ei m-au înjurat din prima clipă. De ce? Ce v-am făcut eu, fraților?”

OK, hai să vorbim și despre viitor. Ce îți propui?
Eu voiam să le propun, și e încă valabil lucrul ăsta, vreau să le propun un proiect pe 4 ani. Eu, în 4 ani, las la Primărie, las la cineva competent. Nu-mi trebuie mie, nu iau eu acasă nimic. I-am spus și primarului! Eu nu am venit să mă cert cu nimeni! Ei au început să mă înjure din prima clipă. De ce? De ce? De ce m-ați înjurat din start? Ce v-am făcut eu, măi, fraților?

Nu știu dacă soluția optimă este ca un patron să lase clubul statului…
Eu fac asta numai ca să înțeleagă că pe mine nu mă interesează! Sunt dispus să le las clubul. Numai în ideea că vreau să demonstrez că se pot organiza cluburile în mod corect, altfel decât se organizează în România, și în rest nu mă mai interesează! Îți jur! Hai să mai spun ceva: presupunând, prin absurd – deși eu am garantat deja că nu e nimic adevărat -, că ar fi cineva în spatele meu… Care ar fi problema lor? De ce i-ar interesa? Ce interes are Marica? Are un interes numit Farul! Păi, dacă ăsta e interesul, atunci ce mai contează că sunt șapte mii de oameni în spatele lui Marica? Ce treabă ai tu, atât timp cât se dorește binele echipei tale? Cu toate că, am spus deja, nu e cazul! Am zis așa, ca idee, că toată inflamația asta e… Care ar fi fost problema, până la urmă, dacă mai erau niște oameni în spatele meu care ar fi dorit binele Farului? Bun, e altcineva! Și ce dacă? Și, până la urmă, ce treabă am eu cu ei? Înțeleg: nu au vrut și nu vor să colaborăm. Foarte bine, să meargă pe drumul lor. Ei plâng la MTS că nu le dă stadionul, plâng la Primărie că nu le dă bani. Plâng la Marica pentru că nu le dă brandul. Dar toată lumea e obligată să vă dea vouă ceva? Și voi spuneți că nu vă lăsăm în pace? Păi, nu vă dăm nimic și faceți ce vreți! Ce treabă aveți? Noi vă cerem vouă, sau voi ne cereți nouă? Și ne și înjurați?

Pe aceeași temă
A rămas însărcinată la Survivor România?! Burtica suspectă cu care s-a afişat...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Burtica suspectă cu care s-a afişat...
CTP, atac dur la adresa ÎPS Teodosie: „Eu spun că este un sac cu rahat”
CTP, atac dur la adresa ÎPS Teodosie: „Eu spun că este un sac cu rahat”
Un tânăr din Spania voia să cumpere cocaină dar a fost sechestrat şi drogat cu forţa 3 zile
Un tânăr din Spania voia să cumpere cocaină dar a fost sechestrat şi drogat cu forţa 3 zile
Negociri de ultima ora pentru transferul lui Ianis Hagi! Ar fi o surpriza majora
Negociri de ultima ora pentru transferul lui Ianis Hagi! Ar fi o surpriza majora
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
Cea mai mare palmă pentru fostul premier. Tatăl Vioricăi Dăncilă a făcut închisoare pentru furt
Cea mai mare palmă pentru fostul premier. Tatăl Vioricăi Dăncilă a făcut închisoare pentru furt
Ungaria dinamitează toată Europa! Abia acum s-a aflat ce fac, de fapt, vecinii României
Ungaria dinamitează toată Europa! Abia acum s-a aflat ce fac, de fapt, vecinii României
O biserică din secolul al XIX-lea a apărut în mijlocul unui lac din Mexic, după 40 de ani de când a fost înghițită de ape
O biserică din secolul al XIX-lea a apărut în mijlocul unui lac din Mexic, după 40 de ani de când a fost înghițită de ape
Primele imagini cu cuțitarul din autobuzul 117! Pus în genunchi și amenințat cu arma de mascați VIDEO
Primele imagini cu cuțitarul din autobuzul 117! Pus în genunchi și amenințat cu arma de mascați VIDEO
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
Antonia FACE FURORI în vacanţă cu trupul ei! Cum s-a pozat artista de la brâu în jos
Antonia FACE FURORI în vacanţă cu trupul ei! Cum s-a pozat artista de la brâu în jos
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 va începe pe 14 mai. Care sunt criteriile şi ce aparate se pot schimba
Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 va începe pe 14 mai. Care sunt criteriile şi ce aparate se pot schimba
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Steaua ’86. Micile miracole care au făcut posibilă minunea de la Sevilla
Steaua ’86. Micile miracole care au făcut posibilă minunea de la Sevilla
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Sunt cele mai furate mașini. Companiile de asigurări refuză să le mai facă polițe CASCO!
Sunt cele mai furate mașini. Companiile de asigurări refuză să le mai facă polițe CASCO!
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie