INTERVIU | Ciprian Marica, proprietarul FC Farul: „Propunerea mea e un proiect pe 4 ani, după care las totul Primăriei. Nu-mi trebuie mie, nu iau nimic acasă. Dacă se fac blocuri pe locul stadionului, ies în secunda unu din această poveste!”

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ciprian Marica este unul din cei mai buni vorbitori dintre „oamenii de fotbal” cu care a stat de vorbă, în carieră, autorul acestui interviu. Toate propozițiile fostului atacant al naționalei – acum om de afaceri și proprietar al FC Farul – au subiect și predicat, cap și coadă, logică. Marica ascultă interlocutorul, urmărește bine atât firul discuției, cât și propriile idei. Din punctul acesta de vedere, dialogul este unul ușor.

Noul patron – a cumpărat acum câteva luni, la licitație, brandul FC Farul – a intrat însă într-un război de uzură cu suporterii „vechiului Farul”, acum grupați ca membri fondatori la SSC Farul, echipă înființată de ei acum doi ani, în Liga 4, și promovată astă-primăvară în Liga 2. Apărut pe neașteptate la licitația pentru brand, Marica a devenit ținta unor acuzații vehemente, pe care anumite acțiuni ale sale, corelate cu declarațiile altor persoane, n-au făcut decât să le alimenteze.

Sorin Mihăilescu, fost lider al galeriei de la Farul, acum posesor de firmă care comercializează echipament sportiv, membru fondator și susținător al SSC Farul, a arătat cu degetul spre Marica, afirmând că a venit la Constanța pentru ca, în înțelegere cu alți afaceriști și cu autoritățile locale, să construiască pe locul stadionului un cartier de blocuri.

Faptul că Marica a fost reprezentat la licitație de o avocată care a fost omul de încredere al lui Radu Mazăre a alimentat zvonurile.

Într-un dialog cu ProSport, Adrian Pitu, fost președinte la SSC Farul plecat cu scandal de acolo după ce a adus un grav prejudiciu clubului (a reziliat contractul de închiriere a stadionului cu câteva zile înainte să demisioneze, lăsând SSC Farul fără loc unde să poată juca în Liga 2), a vorbit despre proiectul lui Marica la FC Farul la persoana I plural. Impresia dată de Pitu a fost că acesta face o echipă cu noul proprietar al FC Farul.

Suporterii de la SSC Farul au acuzat presiuni politice și faptul că Marica n-ar fi străin de un ordin dat de liderii PSD Constanța ca echipa de Liga 2 să fie refuzată peste tot în județ, într-o încercare de a-i împinge către excluderea din campionat.

Toate acuzațiile l-au afectat pe Ciprian, care a dorit să dea niște garanții clare și și-a făcut publică, prin intermediul ProSport, propunerea pentru autoritățile locale și suporterii care dețin SSC Farul. Planul său: un proiect pe 4 ani, interval în care Farul să se structureze într-un club modern și eficient, performant, altfel decât cele care poluează acum competițiile interne. Apoi, la sfârșitul sezonului 2022, clubul le va fi predat autorităților locale. „Asta, așa, ca să vedeți că n-am niciun interes. Nu iau nimic cu mine!”

ProSport: Ciprian, hai să lămurim. Ce vei răspunde va rămâne scris, timpul va valida sau nu afirmațiile tale. Așadar, faci blocuri pe locul actualului complex sportiv „Farul”?
Ciprian Marica: Dacă se întâmplă așa ceva, eu, Ciprian Marica, ies în secunda unu din această poveste și nu mă mai interesează! Dau această garanție! Pe urmă, în Hotărârea de Guvern prin care e dat stadionul către Primărie scrie clar că nu se schimbă destinația terenului.

Te-ai înhăitat cu diverși indivizi, așa cum acuză suporterii de la SSC Farul, ca să îi desființezi? Ai făcut echipă cu foști angajați de la SSC Farul? Cu Pitu, de exemplu?
Eu n-am format nicio echipă, deocamdată. Tocmai pentru că nu pot vorbi de o echipă cu oameni pe care nu-i cunosc. Îi cunosc de o lună sau de trei săptămâni.

„Să fie clar, eu n-am cerut stadionul. SSC Farul e singurul client. După ce stadionul va trece la Primărie, îl pot cere, ca să joace acolo”


Stadionul Farul nu va fi demolat, promite Marica. Acesta spune că, după ce se vor rezolva problemele juridice, echipa suporterilor va putea juca din nou acolo

Ai tras sforile ca să nu lași SSC Farul pe stadionul Farul?
Interesul meu nu este ca această echipă să nu joace pe acest stadion. N-aș avea de ce. Eu acum n-am echipă de seniori, n-am făcut un proiect, ca să pot să spun că am vreun interes să intru cu altă echipă peste ei (n.r. – peste SSC Farul). Interesul meu nu e ăsta.

Bun, și atunci, al cui interes este?
Al nimănui. E doar o procedură. Stadionul a trecut prin HG de la guvern la Primărie…

Cunosc toată povestea.
Situația stadionului… Directoarea DJTS Constanța, Solomon, are o hârtie, încă de când ei (n.r. – SSC Farul) au solicitat un nou contract de închiriere, are o adresă de la minister care îi interzice să mai închirieze stadionul.

Știu și asta.
Deci, nu se pune problema că nu vrea doamna respectivă, că e rău intenționată. Pur și simplu, nu se poate. După 30 de zile, când stadionul va trece la Primărie, se pot duce la primar și să solicite un nou contract de închiriere. Nu cred că vor avea vreo problemă. Să fie clar, eu nu l-am cerut. Ca idee… Nu există opoziție din partea nimănui. Nu se poate spune că l-ar fi cerut altcineva, că e vreo bătaie pe stadion. Ei sunt singurii clienți.

„Mi-au spus: «Să vii în fața noastră!». Băi, nici chiar așa! Nu am ajuns nici așa, să vin să mă puneți voi la zid!”

Există vreo șansă să se ajungă la o asociere între tine și SSC Farul?
Din punctul meu de vedere, acesta a fost un obiectiv primordial, atunci când am cumpărat brandul Farul. Voiam să discutăm, să luăm o decizie împreună, să vedem ce e de făcut. Să-ți spun ceva: când am venit aici, nimeni nu i-a susținut. Absolut nimeni! Din toate părțile veneau la mine avertismente. Dar, peste toate, am spus că vreau să mă conving personal. Unde am greșit eu? Am greșit atunci când am zis ca SSC Farul să desemneze un om, să discutăm. Mi-au spus: „Nu, să vii în fața noastră!”. Băi, nici chiar așa! Nu am ajuns nici așa, să vin să mă puneți voi la zid! Am convenit să trimită un delegat. Asta a fost greșeala mea, că am discutat cu unul singur. Acest Muzaca, vicepreședinte și angajat la club avea niște interese personale. Când s-a întors de la întâlnirea cu mine, le-a transmis ce-a vrut el. Muzaca îl avea pe Mihăilescu (n.r. – fost lider de galerie la Farul, membru fondator al actualului club) în spate. Ei doi făceau tot felul de lucruri. Aveau interese. Ei doi sunt singurii care au interesea acolo, la SSC Farul. Iar Muzaca, vicepreședinte, îl lasă pe Mihăilescu să vorbească, să iasă în față. Iar Mihăilescu n-are nicio funcție la club. El nu vorbește în numele nimănui. Nu e oficial, n-are nicio treabă cu ei. Sunt acuzat de toate prostiile de un om care n-are calitate oficială.

Ce s-a întâmplat la discuțiile cu ei?
Muzaca, atunci când s-a întors de la discuția cu mine, susținut fiind de Mihăilescu, a început să spună că să nu treacă echipa la Marica. Păi, de ce să nu treacă, oameni buni? V-am propus eu altceva? E ceva rău în ce v-am propus eu? Ei: nu, că să nu treacă la Marica! OK, am înțeles, dar dați-mi un argument! Au inventat că vreau să fac blocuri. Am garantat că nu vreau să fac niciun bloc. Acum, s-a și demonstrat că nu există așa ceva, nu se poate, conform HG-ului. Apoi au spus că sunt săgeata nu știu cui. Măi, omule, eu nu sunt săgeata nimănui, că-s banii mei! Am cumpărat brandul Farul din banii mei, este proiectul meu. N-am nimic de ascuns și n-am de ce să mint. Tot ceea ce fac, îmi asum! De ce aș fi eu săgeata nu știu cui? Ce îmi trebuie mie, Marica, așa ceva? Faptele vor dovedi.

„Băi, oameni buni, nu înțelegeți că avem nevoie de toată lumea? Lăsați răutățile deoparte. Interesul care este? Farul! Păi, și atunci, de ce ne certăm?”


Primarul Constanței, Decebal Făgădău, este acuzat de suporteri că sabotează SSC Farul

Da. Timpul va demonstra cine spune adevărul.
Însă altceva vreau să întreb: ce au ei, personal, cu mine? Că-mi interzic să vin cu Grigoraș, că nu-l acceptă… Păi, măi, omule, dacă primarul are încredere în Grigoraș și spune public că-l susține, tu vii și spui că nu-l vrei? Păi, cum facem, ne apucăm să ne certăm cu toată lumea? Băi, oameni buni, nu înțelegeți că avem nevoie de toată lumea? Lăsați răutățile deoparte. Până la urmă, nu are nimeni niciun interes ascuns. Interesul care este? Farul! Păi, și atunci, de ce ne certăm? Doar dacă nu cumva aveți alt interes. Aveți cumva competența necesară să gestionați un club? Ați mai lucrat cu bani? Ați mai făcut?

Este o observație corectă. Administrarea unui club de fotbal este o chestiune specifică.
Măi, oameni buni… Le-am spus: vă las un om, ca să vedeți tot, tot! Să fie transparență totală. N-am nicio problemă. A, nu, voi vreți să… Păi, dă-o încolo, dacă îți ofer transparență totală, dacă te ajut să te autofinanțezi și tu tot… Uitați-vă pe afară, la alte cluburi. Galeriile sunt ajutate de club să se autofinanțeze. Prin diverse modalități. Dar nu prin manipulare de… Dă-i bani șefului galeriei și ăla… Gata! S-a terminat cu asta! Ei tot merg pe haiducia veche. Dar nu se mai poate așa. Așa, nu! „Dă-mi mie bani și eu îi controlez pe fraieri!” Nu mai merge așa! Ori o putem face într-un mod organizat. Să fie doi-trei șefi de galerie, nu unul! Dar de ce faceți atât scandal? Ce aveți, mă, cu mine? Ce v-am făcut eu? Că-s omul lu” ăla, că-s omul lu” ăla… Ce-mi trebuie, mă, mie, să fiu omul cuiva? Pentru ce? Care e interesul meu?

„Eu n-am venit să mă cert. Ei m-au înjurat din prima clipă. De ce? Ce v-am făcut eu, fraților?”

OK, hai să vorbim și despre viitor. Ce îți propui?
Eu voiam să le propun, și e încă valabil lucrul ăsta, vreau să le propun un proiect pe 4 ani. Eu, în 4 ani, las la Primărie, las la cineva competent. Nu-mi trebuie mie, nu iau eu acasă nimic. I-am spus și primarului! Eu nu am venit să mă cert cu nimeni! Ei au început să mă înjure din prima clipă. De ce? De ce? De ce m-ați înjurat din start? Ce v-am făcut eu, măi, fraților?

Nu știu dacă soluția optimă este ca un patron să lase clubul statului…
Eu fac asta numai ca să înțeleagă că pe mine nu mă interesează! Sunt dispus să le las clubul. Numai în ideea că vreau să demonstrez că se pot organiza cluburile în mod corect, altfel decât se organizează în România, și în rest nu mă mai interesează! Îți jur! Hai să mai spun ceva: presupunând, prin absurd – deși eu am garantat deja că nu e nimic adevărat -, că ar fi cineva în spatele meu… Care ar fi problema lor? De ce i-ar interesa? Ce interes are Marica? Are un interes numit Farul! Păi, dacă ăsta e interesul, atunci ce mai contează că sunt șapte mii de oameni în spatele lui Marica? Ce treabă ai tu, atât timp cât se dorește binele echipei tale? Cu toate că, am spus deja, nu e cazul! Am zis așa, ca idee, că toată inflamația asta e… Care ar fi fost problema, până la urmă, dacă mai erau niște oameni în spatele meu care ar fi dorit binele Farului? Bun, e altcineva! Și ce dacă? Și, până la urmă, ce treabă am eu cu ei? Înțeleg: nu au vrut și nu vor să colaborăm. Foarte bine, să meargă pe drumul lor. Ei plâng la MTS că nu le dă stadionul, plâng la Primărie că nu le dă bani. Plâng la Marica pentru că nu le dă brandul. Dar toată lumea e obligată să vă dea vouă ceva? Și voi spuneți că nu vă lăsăm în pace? Păi, nu vă dăm nimic și faceți ce vreți! Ce treabă aveți? Noi vă cerem vouă, sau voi ne cereți nouă? Și ne și înjurați?

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Primele și singurele imagini cu iubitul lui Emily Burghelea fără mască! Așa arată partenerul IT-ist al fostei concurente de la “Bravo, ai stil!”
Primele și singurele imagini cu iubitul lui Emily Burghelea fără mască! Așa arată partenerul IT-ist al fostei concurente de la…
Lecțiile războiului din Ucraina pentru armatele occidentale
Lecțiile războiului din Ucraina pentru armatele occidentale
Tinerii singuri elimină tot mai des alcoolul la prima întâlnire
Tinerii singuri elimină tot mai des alcoolul la prima întâlnire
Cum a reacționat un star al Braziliei, după ce a fost cerut în căsătorie de o fană de 17 ani
Cum a reacționat un star al Braziliei, după ce a fost cerut în căsătorie de o fană de 17 ani
„Mi-ai luminat viața cu energia ta. Drum lin, doctore”. Durere fără margini după moartea tânărului stomatolog Iulian Juncănaru, fost concurent „Chefi la cuțite”
„Mi-ai luminat viața cu energia ta. Drum lin, doctore”. Durere fără margini după moartea tânărului stomatolog Iulian Juncănaru, fost concurent…
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Doliu la Chefi la Cuțite! Iulian Juncănaru a fost găsit fără suflare în casă
Doliu la Chefi la Cuțite! Iulian Juncănaru a fost găsit fără suflare în casă
Mai mare rușinea! Ce s-a ales de Ghiță Ciobanul, la 10 ani de la celebra reclamă
Mai mare rușinea! Ce s-a ales de Ghiță Ciobanul, la 10 ani de la celebra reclamă
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20 de alimente toxice pentru ficat
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20 de alimente toxice pentru ficat
Când a auzit ce i-a șoptit soțul, femeia, gravidă, s-a gândit: „E motiv de divorț!”
Când a auzit ce i-a șoptit soțul, femeia, gravidă, s-a gândit: „E motiv de divorț!”
Cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței. Centrala pe lemne versus centrala pe peleți
Cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței. Centrala pe lemne versus centrala pe peleți
BANCUL ZILEI: O studentă rușinată e pusă în încurcătură de profesor: Cum îl chema pe primul bărbat?
BANCUL ZILEI: O studentă rușinată e pusă în încurcătură de profesor: Cum îl chema pe primul bărbat?
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
BCR revinde cea mai îndrăgită mașină asiatică. SUV-ul are puțin peste 100.000 km
BCR revinde cea mai îndrăgită mașină asiatică. SUV-ul are puțin peste 100.000 km
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani