INTERVIU | Călăi și zbiri ai Stelei: Cristi Pustai și Florin Marin dezvăluie cum au bătut echipa lui Gâlcă de câte două ori în acest sezon. Cei doi identifică greșelile celor din Ghencea. „Steaua e KO acum”

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Patru dintre cele șase înfrângeri suferite de Steaua în acest campionat au fost administrate de doi antrenori: Cristian Pustai și Florin Marin. Fiecare a bătut Steaua de câte două ori, o dată în tur și o dată în retur și de fiecare dată cu altă echipă: Pustai – 1-0 cu ASA, în etapa a 12-a, și 1-0 cu Rapid, în etapa a 18-a, iar Marin – 1-0 cu Ceahlăul, în etapa a 5-a, și 2-1 cu Oțelul, duminică, în etapa a 27-a. Asemănările merg și mai departe: deși au reușit aceste performanțe la care alți antrenori tânjesc poate ani la rând, atât Pustai (de două ori) cât și Marin (o dată) au fost concediați în plin campionat de la echipele respective!
Există și o diferență: Florin Marin a obținut ambele victorii în deplasare, în timp ce Cristi Pustai i-a învins pe steliști o dată acasă și o dată în deplasare.

Cei doi antrenori care se poate spune că au relansat lupta pentru titlu și au băgat Steaua în criză atunci când nimeni nu mai credea că e posibil așa ceva au dezvăluit pentru ProSport culisele spectaculosului bilanț. Deși sunt diplomați și reținuți în a discuta situația de la Steaua și evită să-i pronunțe numele lui Costel Gâlcă, Pustai și Marin remarcă amândoi aceleași greșeli de abordare a returului: liderul s-a relaxat prematur, a tratat superficial și uneori de sus adversarii.

Aflați în postura antrenorilor care au bătut deja de mai multe ori liderul, cei doi comentează lupta pentru titlu, avantajele și dezavantajele pe care le au Steaua și ASA în finalul sezonului și momentul care va conta decisiv în stabilirea campioanei.

Pustai: „Nimic neobișnuit, am mai bătut Steaua și cu alte ocazii. Am bilanț pozitiv cu ei”


Cristi Pustai merge în vizită la Steaua ca la el acasă. FOTO: Alexandru Hojda

ProSport: Domnule Cristi Pustai, până duminică seară ați fost singurul antrenor care ați reușit să bateți de două ori Steaua în acest sezon…
Cristi Pustai:
(râde și tușește, se simte că este foarte răcit) Da, acum suntem doi. Și Florin Marin…

Coincidența face ca, de fiecare dată, după victorii, să fi fost nevoit să plecați de la echipele respective.
Ei, da, este doar o coincidență, așa a fost să fie… Să știți că am mai bătut Steaua și cu alte ocazii de-a lungul carierei. Nu e nimic neobișnuit. Am pierdut de puține ori cu ei. Mai degrabă pot spune că am un bilanț pozitiv.

„Steaua are cam același stil indiferent de antrenor”

Aveți dumneavoastră o armă secretă…
N-o divulg! (râde) Mai ales acum, că le-a și intrat apă în barcă…

Ce le spuneți jucătorilor în vestiar, înaintea unui meci cu Steaua?
Nu există un tipar… În funcție de fotbaliști, de echipa pe care o am, pregătesc altfel jocul. Dar, sigur, discursurile sunt, în linii mari, asemănătoare. Să știți că Steaua cam același stil de joc îl are indiferent cine antrenează! Poate acum, puțin, Costel a încercat o posesie mai bună. Pe vremea lui Reghe se juca mai direct pe poartă. Dar stilul echipei s-a păstrat de-a lungul anilor pentru că ei transferă cam același tip de fotbaliști. Caută jucători de viteză, cu o tehnică bună.

La fel ca și dumneavoastră, Ion Marin era un alt antrenor care obișnuia să bată Steaua indiferent de echipa pe care o antrena. Avea o „slăbiciune” pentru Pițurcă, îl bătea peste tot…
Ei… Pe Pițurcă și eu l-am bătut când era la Craiova… Am învins Steaua indiferent cine o antrena. La 3-0 (n.r. – la Gaz Metan-Steaua, pe 10 septembrie 2011) era Ilie Stan la ei, dacă nu mă-nșel (n.r. – antrenor era Roni Levy).

„Disperarea schimbă complet datele unui joc”

Care dintre cele două victorii cu Steaua vi s-a părut mai grea în acest sezon? Cea din tur, la 1-0 cu ASA, sau ce din retur, 1-0 cu Rapid, în deplasare?
În primul meci parcă arătau mai bine decât în retur… Să știți că începuseră bine și în primăvară, învinseseră Astra cu 3-0. Steaua a avut un avans foarte-foarte mare. Apoi a intervenit o relaxare nejustificată, din punctul meu de vedere. Când am mers cu Rapidul la ei i-am prins în situația asta. Aveau avantaj confortabil. În schimb, pe noi ne interesa foarte mult rezultatul. Fiecare meci pe care-l jucam era ca o finală.

Apropo de această relaxare de care vorbiți, cum vedeți meciul direct Steaua-ASA, din etapa a 29-a?
Le va fi foarte-foarte greu de-acum… Dacă nu se refac foarte repede, imediat… Jocul direct este, desigur, la București, dar nu se știe niciodată ce se întâmplă în astfel de partide. Ați văzut și aseară (n.r. – duminică), în meciul cu Oțelul. Disperarea schimbă complet datele unui joc care altfel nu se anunță dificil. Steaua este acum knock out. Trebuie să se trezească imediat, dacă vrea să mai spere la titlu.

„Jucătorii de la ASA și Steaua sunt cam la egalitate în privința palmaresului”

ASA Târgu Mureș s-a apropiat la un singur punct, după ce la startul returului erau 13 diferență. Pentru o nou-promovată…
Ar trebui să terminăm cu chestia asta. ASA este nou-promovată doar scriptic. Are o echipă cu jucători foarte-foarte buni și experimentați, cu campionate câștigate, cu participări în cupele europene. La un moment dat, înaintea meciului direct din tur, de la Târgu Mureș, privind echipele vedeai că jucătorii de la ASA și Steaua sunt, de fapt, cam la egalitate în privința palmaresului. Lucrurile s-au complicat foarte mult pentru Steaua. ASA are și avantajul victoriei din tur, Steaua este sub o presiune puternică acum. Chiar dacă nu pierde meciul cu ASA de peste două etape și se va termina, să zicem, egal, va duce în spate povara asta a eșecului din toamnă. La egalitate de puncte se ia în calcul criteriul rezultatelor din partidele directe. Nu e așa simplu. Veți vedea, acest campionat se va juca până în ultima etapă.

Mulțumesc și însănătoșire grabnică.
(tușește din nou) Mulțumesc și eu. Dacă tot ați pomenit de Ion Marin, n-ar fi rău să ajung și eu pe acolo pe unde a fost el (n.r. – antrenor la o echipă din Golf), că e cald…


 

Florin Marin: „I-am surprins că am jucat cu Cernat atacant fals”


Florin Marin a explicat cum a câștigat tactic, cu două echipe mult mai slab cotate, împotriva vedetelor de la Steaua. FOTO: Bogdan Iordache

ProSport: Felicitări pentru victorie, domnule Florin Marin, sunteți al doilea antrenor, după Cristi Pustai, care reușește în acest sezon să bată Steaua de două ori.
Florin Marin:
Mulțumesc. Da, numai că Pustai a câștigat o dată acasă și o dată în deplasare, eu am obținut ambele victorii în deplasare.

Așa este. De fiecare dată ați reușit să câștigați la Steaua cu echipe mult mai slab cotate. Mai întâi 1-0 cu Ceahlăul, acum din nou, 2-1 cu Oțelul. Care e secretul? Spuneți-l, poate mai reușesc și alți antrenori…
În acest tip de meciuri jucătorii nu trebuie stimulați special, ei capătă oricum o motivație în plus. Și apoi au mai fost chestiunile tehnico-tactice. I-am surprins că am jucat cu Cernat atacant fals. El a venit permanent să primească mingi între linii, în spatele lui Filip și Prepeliță. Cernat a fost, zic eu, cel mai bun om de pe teren aseară (n.r. – duminică). Apoi am eliberat benzile prin intrarea în interior a lui Iorga și Hamroun. Am mizat pe faptul că Steaua are jucători de un anumit profil. Adică sunt foarte ofensivi. Ați văzut și aseară că nu se repliază întotdeauna. Și, desigur, am blocat anumite mecanisme în jocul lor…

„Le-au plecat astă-iarnă jucători foarte importanți, asta contează mult”

Care dintre cele două partide câștigate în acest campionat cu Steaua vi s-a părut mai grea?
Clar, cea de aseară (n.r. – duminică). La victoria cu Ceahlăul, Steaua n-a avut toată echipa. Le-au lipsit jucători importanți atunci.

Steaua cum vi se pare, comparativ cu evoluțiile din toamnă?
Nu analizeze eu problemele celor de acolo… Le-au plecat însă jucători foarte importanți în pauza de iarnă: Keșeru, Sânmărtean, Szukala… În opinia mea, contau foarte mult acești fotbaliști. Keșeru era un marcator, un golgheter. Sânmărtean destabiliza adversarul, era foarte bun la creație. Szukala era cel mai bun apărător al lor și foarte periculos la fazele fixe.

Ce le-ați spus jucătorilor înaintea meciului? Cum ați reușit să motivați o echipă clasată pe ultimul lor înaintea unei partide în deplasare cu liderul?
Încă de la începutul săptămânii trecute le-am tot spus că, dacă vor avea o atitudine bună și se vor mobiliza, vor câștiga.

„Eram absolut convins că putem bate la Steaua”

Ați spus-o așa, pentru că intră în fișa postului, sau…
Nu! Eram absolut convins de ceea ce spuneam. Știam că putem bate la Steaua.

Oțelul se mai poate salva de la retrogradare?
Teoretic, sunt șanse. Practic, e foarte-foarte greu. Dar, repet, nu imposibil. Sper ca echipa să-și revină din acest moment, trebuie să câștigăm, practic, fiecare meci. Vom disputa câte o finală în fiecare etapă, până la finalul campionatului. Dar țin să-i felicit public pe jucători pentru această victorie. Mă bucur pentru ei, duminică au demonstrat că au valoare.

Despre lupta la titlu Steaua – ASA ce părere aveți?
În aceste două etape care urmează se va decide, în mare parte, cine ia titlul. Steaua joacă în etapa următoare la Cluj, cu Universitatea, iar ASA – acasă, cu Pandurii. Pandurii e o echipă foarte grea, periculoasă. Apoi, în runda următoare, e meciul direct de la București. Sunt convins că Steaua își va reveni, are jucători cu experiență. O victorie ar duce-o la patru puncte de ASA. Pe de altă parte, ASA are jucători cu mare, mare experiență. Față de Steaua, care joacă mai ofensiv, ASA e o echipă pragmatică, joacă la rezultat.

Poate ieși Steaua din criză până la meciul direct cu ASA?
Sunt convins. A existat o perioadă de lejeritate dată și de avansul mare pe care l-a avut în campionat. Dar își vor reveni. Sunt acolo jucători care au mai luptat pentru titlu, pentru rezultate, știu să se mobilizeze.

„La 1-0 pentru noi, Prepeliță trebuia eliminat. Dacă Steaua se plânge, eu ce să mai spun? Am primit 13 cartonașe roșii în acest campionat

E posibil să vă fi tratat superficial și pe dumneavoastră duminică?
Da, ne-au tratat puțin de sus… Am simțit asta.

Arbitrii influențează campionatul?
Nu sunt de accord cu comentariile astea, că arbitrajul ne-ar fi făcut câștigători. Da, au fost probleme de arbitraj, dar ambele echipe au fost dezavantajate. La 1-0 pentru noi, Prepeliță trebuia eliminat. Dacă Steaua se plânge, eu ce să mai spun, că Oțelul a primit 13 cartonașe roșii în acest campionat?


2 victorii din tot atâtea meciuri a obținut Florin Marin în întâlnirile cu Steaua pe parcursul ultimilor 5 ani: 1-0 astă-toamnă, cu Ceahlăul, și 1-0 acum, cu Oțelul. În 2010, Florin Marin a fost „secundul” lui Pițurcă la Universitatea Craiova, iar în 2011-2014 a fost „secundul” acestuia la națională. În cele 3 luni petrecute ca principal la Astra, anul trecut, nu a întâlnit Steaua


 

Pe aceeași temă
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat pe gât o sticlă de șampanie și
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat pe gât o sticlă de șampanie și
Cum şi de ce a păcălit armata israeliană presa internaţională şi Hamas cu o invazie care n-a mai fost
Cum şi de ce a păcălit armata israeliană presa internaţională şi Hamas cu o invazie care n-a mai fost
Veşti bune pentru persoanele care vor să meargă în SUA. Anunţul Ambasadei SUA de la Bucureşti
Veşti bune pentru persoanele care vor să meargă în SUA. Anunţul Ambasadei SUA de la Bucureşti
Mai e o saptamana pana la razboiul asteptat de toata tara! Ce jucatori poate trimite Becali ca sa blocheze Steaua in C
Mai e o saptamana pana la razboiul asteptat de toata tara! Ce jucatori poate trimite Becali ca sa blocheze Steaua in C
Planta care îmbunătățește viața intimă a bărbaților. E accesibilă oricui
Planta care îmbunătățește viața intimă a bărbaților. E accesibilă oricui
Doamne ferește. Așa ceva nu se poate… Cum arată Daniela Crudu după ultima operație estetică
Doamne ferește. Așa ceva nu se poate… Cum arată Daniela Crudu după ultima operație estetică
Mesajul tulburător lăsat de Vasile Şeicaru pe mormântul soţiei sale. O să ţi se rupă sufletul! Doamne, ce durere!
Mesajul tulburător lăsat de Vasile Şeicaru pe mormântul soţiei sale. O să ţi se rupă sufletul! Doamne, ce durere!
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
BĂTAIE între români pe aeroport: Și-au dat cu trolerele în cap și și-au împărțit pumni. Totul a fost FILMAT
BĂTAIE între români pe aeroport: Și-au dat cu trolerele în cap și și-au împărțit pumni. Totul a fost FILMAT
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă decorativă, dar nu s-au gândit ÎN VECI că...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă decorativă, dar nu s-au gândit ÎN VECI că...
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştire-șoc din spital! Ce s-a întâmplat cu el la Universitar
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştire-șoc din spital! Ce s-a întâmplat cu el la Universitar
De ce a părăsit-o iubitul pe Ramona Olaru de la Neatza. Bărbatul a recunoscut, ce nu putea să facă cu ea
De ce a părăsit-o iubitul pe Ramona Olaru de la Neatza. Bărbatul a recunoscut, ce nu putea să facă cu ea
A explodat bomba despre Pfizer! Ce efect are asupra celulelor din corp? S-a aflat cum a fost creat
A explodat bomba despre Pfizer! Ce efect are asupra celulelor din corp? S-a aflat cum a fost creat
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi câştiga un salariu mai mare
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi câştiga un salariu mai mare
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Cele mai bune oferte SH pentru mașini Skoda. O bancă din România vinde mașini recuperate
Cele mai bune oferte SH pentru mașini Skoda. O bancă din România vinde mașini recuperate
Două unelte foarte utile, în oferta Lidl de săptămâna viitoare
Două unelte foarte utile, în oferta Lidl de săptămâna viitoare
Confruntările dintre Israel şi palestinieni se extind şi în Cisiordania/ Nouă palestinieni au fost ucişi
Confruntările dintre Israel şi palestinieni se extind şi în Cisiordania/ Nouă palestinieni au fost ucişi
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cum arată graniţa dintre România şi Bulgaria pe plaja de la Vama Veche, frontiera încălcată de turistul englez
Cum arată graniţa dintre România şi Bulgaria pe plaja de la Vama Veche, frontiera încălcată de turistul englez
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor ce trimit pe Stația Spațială
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor ce trimit pe Stația Spațială
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Cel mai căutat model HYUNDAI anul acesta are un preț bun prin Programul RABLA
Cel mai căutat model HYUNDAI anul acesta are un preț bun prin Programul RABLA
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie