INCERTITUDINE | Încă un sezon în care promovează echipe după începerea campionatului? Concordia ar putea fi înlocuită cu Gaz Metan în Liga 1. Iorgulescu ar scăpa astfel de principalul său contestatar

Autor: Matei Udrea Publicat: 10 Jul. 2015, 08:45 Actualizat: 10 Jul. 2015, 14:39 Fotbal Intern

Investigația începută de LPF și FRF după ultima etapă a sezonului trecut în cazul partidei FC BrașovGaz Metan s-ar putea solda, pe 15 iulie, cu retrogradarea echipei Concordia și readucerea formației din Mediaș în Liga 1.

S-ar repeta astfel scenariul din 2013, când Rapid a fost retrogradată după două etape și înlocuită cu Concordia Chiajna. De data aceasta, clubul din Chianja e acuzat că a premiat jucătorii de la FC Brașov la partida cu Gaz Metan. O decizie pe linie sportivă e posibil să se dea pe 15 iunie, la Comisia de Disciplină a FRF, dar în acest caz s-a făcut o sesizare și la DNA.


Înverșunarea cu care brașovenii s-au luptat cu Gaz Metan în ultima etapă face acum obiectul unor anchete ale FRF și DNA

În ultima etapă, Concordia avea nevoie de victorie și, de asemenea, ca medieșenii să nu câștige la Brașov, pentru a putea să rămână în prima ligă. În final, Concordia a învins Petrolul cu 3-2, în timp ce FC Brașov a scos o remiză, 0-0, cu Gaz Metan, alături de care a și retrogradat în Liga a 2-a. Ioan Horoba, președintele formației din Mediaș, a reclamat imediat după joc faptul că gazdele au fost stimulate de cei de la Chiajna cu bani cash, distribuiți în vestiar. „La finalul meciului de la Brașov s-au împărțit bani tuturor jucătorilor. Au participat chiar și antrenorii. Au stat în șir indian și au luat câte 2.500 de euro. Vă spun cum au primit și banii: în pungi, în lei, echivalentul a 2.500 de euro. Cei care se ocupă de corupție în fotbal să se ocupe de caz. Dacă eu vorbesc prostii, mă duc eu la închisoare. Dacă nu, să se ducă ei. Este o anchetă în curs de desfășurare”, declara Horoba la DigiSport.

Partidele s-au jucat pe 27 mai, iar apoi lucrurile s-au precipitat. FRF a sesizat Comisia de Disciplină și Etică, care a început o anchetă. De asemenea, a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție. Comisia de Disciplină a FRF a audiat mai multe persoane și, după mai multe termene și amânări, e posibil să emită o sentință pe 15 iulie, adică după disputarea primei etape din noul sezon. Ținând însă cont că soluționarea speței s-a amânat deja de câteva ori (inițial trebuia să se încheie totul până pe 30 iunie), retrogradarea echipei Concordia și înlocuirea sa cu Gaz Metan poate surveni chiar mai târziu de 15 iulie, caz în care componența Ligii 1 se va schimba după disputarea câtorva etape bune!

Motivele pentru care FRF și LPF s-au sesizat doar în acest caz, deși suspiciuni au fost la multe alte meciuri

Cazul Concordia-Brașov-Gaz Metan are o anumită particularitate față de nenumărate alte cazuri similare petrecute în Liga 1, dar nebăgate în seamă de LPF și FRF. Începând de la sfârșitul lunii mai se poate observa o înverșunare deosebită din partea federației și a ligii, care nu numai că s-au sesizat, dar au anunțat și DNA.


Burleanu a împrumutat rapid multe din obiceiurile predecesorului său la șefia FRF. FOTO: ProSport

Motivul ambiției FRF și LPF pare să țină, în cazul Concordia-Brașov-Gaz Metan, de o răfuială cu prima dintre aceste echipe. La Chiajna lucrează Dumitru Mihalache, alias Meche, fost colaborator al lui Mircea Sandu. Despre ex-președintele FRF se știe că este un apropiat al celor de la Chiajna, motiv pentru Burleanu și noii locatari de la Casa Fotbalului să nu aibă la inimă clubul. În același timp, Concordia i-a dat mari bătăi de cap lui Gino Iorgulescu, înlocuitorul lui Dumitru Dragomir la șefia LPF. Astă-iarnă, Cristian Tănase, președintele clubului, le-a trimis celorlalte participante la Liga 1 propunerea de a organiza o Adunare Generală în care să se decidă renunțarea la sistemul cu 14 echipe și play-off/play-out. Inițiativa a stârnit mânia lui Iorgulescu, acesta emițând un comunicat plin de invective la adresa celor care ar îndrăzni să susțină ideea.


Iorgulescu are un dinte împotriva celor de la Chiajna. FOTO: ProSport

Ulterior, cei de la Chiajna au pus paie pe foc votând împotriva proiectatei reduceri a contractului pentru drepturile TV, idee susținută din umbră de Iorgulescu.

Cu cât se ia mai târziu decizia, cu atât va fi mai mare încurcătura

Ocazia răfuielii a venit în finalul sezonului trecut. Concordia e acuzată oficial de Ioan Horoba că a finanțat îndârjirea cu care Brașov și-a apărat șansele împotriva medieșenilor. Ca niciodată, oficiali de la LPF și FRF au făcut și anumite aluzii destul de străvezii. Întrebat pe 9 iunie despre cazul Brașov-Mediaș, Gino Iorgulescu a răspuns: „Este o anchetă a Comisiei de Integritate de la FRF. Dacă, la final, va fi o decizie defavorabilă uneia din părți, s-ar putea să mergem în Comitetul Executiv cu propunerea de a fi o altă echipă în prima ligă”. ProSport a publicat la vremea respectivă interviul în care Iorgulescu a făcut aceste afirmații.

Pe 23 iunie, invitat în studioul ProSport, Costin Negraru, ofițerul de integritate al FRF, făcea și el o referire misterioasă: „Vom avea un caz de corupție dovedit. O spun cu toată certitudinea. Asta nu înseamnă că nu vom mai avea cazuri de corupție”.
În aceeași emisiune, referindu-se la acuzațiile lui Horoba, Negraru afirma: „Am audiat câte 12 jucători și de la Brașov și de la Gaz Metan. Cazul a fost trimis Comisiei de Disciplină. Au fost audieri pe bandă rulantă. Au apărut din neant niște bani în vestiarul celor de la Brașov”. Emisiunea poate fi urmărită aici.


E posibil ca jucătorii de la Chiajna să afle pe 15 iulie că s-au bucurat degeaba după ultima etapă a sezonului trecut. FOTO: ProSport

Cei de la Chiajna încearcă să coboare temperatura în acest caz fierbinte. Cristian Tănase, președintele Concordiei, afirmă că nu își irosește energia în polemici inutile: „Nu mă interesează ce se discută, din punctul nostru de vedere n-avem nicio implicare în această poveste. Poate că șeful LPF și cei de la FRF s-au referit la alte cluburi. La Comisia de Disciplină se judecă o speță în care Chiajna nu e parte. În orice caz, m-au deranjat afirmațiile făcute de conducătorii și jucătorii de la Mediaș. Vom face și noi o întâmpinare la Comisia de Disciplină, să-i cheme pe acești oameni și să îi pună să aducă dovezi pentru cele spuse”.

Comisia de Disciplină a FRF a amânat din nou, miercuri, decizia în privința celor de la Chiajna. S-a convocat o nouă ședință peste exact o săptămână: miercuri, 15 iulie. La ora aceea se va fi disputat deja prima etapă a Ligii 1. Dacă se va stabili că Brașov a primit bani de la Concordia pentru a juca mai cu inimă împotriva celor de la Mediaș, e de așteptat ca șefii de la Chiajna să facă recurs la Comisia de Apel. Dacă pierd și acest proces, Iorgulescu va propune în Comitetul Executiv excluderea Chiajnei și readucerea celor de la Gaz Metan în prima ligă. Nu se știe câte etape se vor fi jucat din campionat atunci când va avea loc această inversare. Rezultatele înregistrate de Chiajna ar fi anulate, iar adversarele acesteia vor trebui să rejoace partidele, la date ulterioare, cu repromovata Gaz Metan.

Un scenariu halucinant și precauția lui Burleanu

Cel mai probabil, lucrurile nu se vor opri, însă, nici aici. Concordia are posibilitatea de a face recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, unde a mai câștigat, acum doi ani, un proces cu comisiile FRF. TAS a obligat atunci LPF să reprimească echipa din Chiajna în locul Rapidului în prima ligă după ce se jucaseră două etape. Dacă povestea se va repeta, de data aceasta situația va căpăta accente halucinante, pentru că o eventuală decizie definitivă a TAS nu are cum să vină mai devreme de câteva luni. Asta înseamnă că, dacă pierd și acest proces, LPF și FRF ar fi obligate să reprimească în prima ligă Concordia după 10-15 etape. Ar fi imposibil ca, până la finalul sezonului, să se poată reprograma atât de multe meciuri, mai ales că România se va califica, foarte probabil, la EURO 2016, iar campionatul se va încheia mai devreme.

Răzvan Burleanu, președintele FRF, pare totuși conștient că o decizie radicală îl poate pune într-o postură precară. Din acest motiv, există și varianta ca o hotărâre a Comisiei de Disciplină să nu se ia înainte de finalizarea anchetei DNA. Acest lucru ar amâna pe termen nedefinit soluționarea cazului. La finalul Comitetului Executiv al FRF de luni, Burleanu a menționat că „dosarul este încă în dezbatere la nivelul comisiilor jurisdicționale ale federației. Omologarea rezultatelor și a clasamentului final s-a făcut cu această mențiune. Dar din punctul meu de vedere, comisiile jurisdicționale nu au capacitatea instituțională de a produce suficient de multe dovezi astfel încât să ia o decizie într-o direcție sau alta. Așa că vom înainta aceste spețe, așa cum am făcut-o de fiecare dată, către instituțiile abilitate care au capacitate deplină. Pentru că o comisie jurisdicțională nu are capacitatea organelor abilitate ale statului de a chema oamenii la raport, de a face urmăriri sau interceptări. Iar aceste lucruri nu țin de o comisie jurisdicțională”.

 

 

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 10 Jul. 2015, 08:45 Actualizat: 10 Jul. 2015, 14:39 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Anunț-bombă pentru români: Pe ce dată exactă va reveni la normal viața noastră
Anunț-bombă pentru români: Pe ce dată exactă va reveni la normal viața noastră
Doi soţi, amendaţi cu 4.000 de lei pentru că nu au trecut ora în declaraţii pe propria răspundere. Reacţia Poliţiei
Doi soţi, amendaţi cu 4.000 de lei pentru că nu au trecut ora în declaraţii pe propria răspundere. Reacţia Poliţiei
Mărturia tulburătoare a unui medic militar trimis la Suceava:
Mărturia tulburătoare a unui medic militar trimis la Suceava: "Aici e război şi pierdem. Pregătiţi-vă sufleteşte ...
FCSB si-a abandonat fanii in plina pandemie: comunicare 0 din partea celui mai iubit club din Romania! Ce posteaza echipele romanesti in pauza fortata
FCSB si-a abandonat fanii in plina pandemie: comunicare 0 din partea celui mai iubit club din Romania! Ce posteaza echipele ...
Eşti izolat cu partenerul de viaţă? 5 obiceiuri pe care le ai la baie şi le detestă
Eşti izolat cu partenerul de viaţă? 5 obiceiuri pe care le ai la baie şi le detestă
"Vine al doilea val de coronavirus" Chinezii au făcut anunțul crunt pentru întreaga omenire
Arde, uite-o cum arde în izolare! Topul celor mai HOT iubite de fotbaliști
Arde, uite-o cum arde în izolare! Topul celor mai HOT iubite de fotbaliști
Cum s-a răzbunat o bătrână de 93 de ani pe escrocii care au înşelat-o cu 3.000 de lei prin celebra metodă „Accidentul“
Cum s-a răzbunat o bătrână de 93 de ani pe escrocii care au înşelat-o cu 3.000 de lei prin celebra metodă „Accidentul“
Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China
Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China
PROBLEMA sexuală pe care o au multe tinere. E prea RUŞINOS
PROBLEMA sexuală pe care o au multe tinere. E prea RUŞINOS
Celebrităţi testate pozitiv cu noul coronavirus
Celebrităţi testate pozitiv cu noul coronavirus
Becali a început revoluţia la FCSB. Transferuri fabuloase pentru roş-albaştri. Trei lovituri într-o singură zi
Becali a început revoluţia la FCSB. Transferuri fabuloase pentru roş-albaştri. Trei lovituri într-o singură zi
Un medic român rupe tăcerea! Ce greșeală foarte gravă fac mii de oameni
Un medic român rupe tăcerea! Ce greșeală foarte gravă fac mii de oameni
Dilemă marca Hagi! Ce se întâmplă acum cu fiul Regelui
Dilemă marca Hagi! Ce se întâmplă acum cu fiul Regelui
O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul
O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul
Cum mută MOLDOVENII un SUV Mercedes? Martorii au rămas INTERZIȘTI când au văzut de ce e în stare un buldozerist
Cum mută MOLDOVENII un SUV Mercedes? Martorii au rămas INTERZIȘTI când au văzut de ce e în stare un buldozerist
Păreri MacBook Air 2020 și iPad 2020 Pro
Păreri MacBook Air 2020 și iPad 2020 Pro
Poliţist filmat cum bate un tânăr în Bucureşti: “De ce dai în mine? De ce dai, mă, în mine?” VIDEO
Poliţist filmat cum bate un tânăr în Bucureşti: “De ce dai în mine? De ce dai, mă, în mine?” VIDEO
BREAKING Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020 – Noi măsuri impuse de Marcel Vela
BREAKING Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020 – Noi măsuri impuse de Marcel Vela
Raed Arafat a făcut anunțul! Când vom reveni la normalitate
Raed Arafat a făcut anunțul! Când vom reveni la normalitate
Este una dintre cele mai ravnite vedete din Romania, iar acum a rupt tacerea despre casatoria cu iubitul sau! S-a maritat sau nu in secret prezentatoarea tv?
Este una dintre cele mai ravnite vedete din Romania, iar acum a rupt tacerea despre casatoria cu iubitul sau! S-a maritat ...
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Atentie s-a schimbat pe proprie răspundere, formulatul tipizat actualizat. Completează pe cea nouă amenda minima 2000 lei
Atentie s-a schimbat pe proprie răspundere, formulatul tipizat actualizat. Completează pe cea nouă amenda minima 2000 ...
FOTO. Loredana Chivu, fără jenă și în autoizolare! Imagini incendiare: și-a arătat bustul generos
FOTO. Loredana Chivu, fără jenă și în autoizolare! Imagini incendiare: și-a arătat bustul generos
FOTO. Imagini hot: Vica nu știe ce este frica! La 44 de ani arată așa și transmite un mesaj fără perdea împotriva coronavirus
FOTO. Imagini hot: Vica nu știe ce este frica! La 44 de ani arată așa și transmite un mesaj fără perdea împotriva ...
TIPA a alimentat cu benzină și a vrut să achite. Oamenii au rămas MASCĂ când au văzut-o. O coadă imensă s-a format  - VIDEO
TIPA a alimentat cu benzină și a vrut să achite. Oamenii au rămas MASCĂ când au văzut-o. O coadă imensă s-a format ...