Ilegal non-stop. Cum au ajuns Real Vărăști și Speranța Săbăreni să voteze șeful cluburilor de fotbal din București. Zeci de echipe din alte județe sunt afiliate ilegal la AMFB, alte zeci joacă fără să fie afiliate. Toată lumea dă din umeri: merge și așa!

Autor: Matei Udrea Publicat: 16 Mar. 2017, 14:44 Actualizat: 16 Mar. 2017, 17:33 Fotbal Intern

O brambureală de nedescris. Acesta este cuvântul care descrie bine situația din cea mai mare organizație locală fotbalistică din România, Asociația Municipală de Fotbal București. Câteva zeci din cele 125 de cluburi trecute pe tabelul membrilor afiliați la AMFB cu drept de vot la ultima Adunare Generală de alegeri sunt fără activitate sau au sediul în localități din afara Bucureștiului. În schimb, alte zeci de cluburi care participă la competiții nu sunt afiliate, unele neavând nici măcar toate documentele necesare pentru a participa. Situația este nu numai neobișnuită, dar și total în afara legii. Conducătorii Asociației, deși recunosc, ridică din umeri: fie nu e vina lor, fie n-au ce face.

Cazul pe care vi-l prezintă mai jos ProSport este o părticică din haosul în care se irosește fotbalul românesc sub înaltul patronaj al FRF, instituție care asistă cataleptic (și complice) la prăbușire.

Pe 5 aprilie 2017, la Tribunalul București, actuala conducere a Asociației Municipale de Fotbal București – parte a Federației Române de Fotbal – va încerca să anuleze ordinul Ministerului Tineretului și Sportului prin care i se supendă Certificatul de Identitate Sportivă. MTS, în urma unui control efectuat la AMFB astă-toamnă, a decis că neregulile găsite sunt atât de grave încât se impune suspendarea CIS – și, implicit, a activității – până la reintrarea în legalitate. Conform MTS, de la AMFB lipsesc documente esențiale nu doar pentru constituirea legală a Asociației, dar și privind membrii afiliați și activitatea de zi cu zi.

La ultima Adunare Generală a AMFB, în care a fost votat noul președinte, Marian Lumânare, pe lista membrilor afiliați cu drept de vot s-au aflat 125 de cluburi. Dintre acestea, conform informațiilor ProSport, 13 sunt din Județul Ilfov și alte 3 din Giurgiu. 21 de echipe nu au activitate cel puțin în acest sezon – unele, chiar de câțiva ani. Pe de altă parte, sursele ProSport spun că la competiții participă cel puțin 57 care nu sunt afiliate (și, teoretic, n-ar avea dreptul să intre în campionat), unele neavând nici măcar toate actele necesare.

Tudor Iacov, președinte FC Progresul: „Interesul este ca aceste cluburi să rămână în AMFB pentru că votează așa cum doresc șefii Asociației”

O Adunare Generală a AMFB în care să se voteze afilierea cluburilor aflate acum în competiție fără să fie membre și dezafilierea celor în neregulă ar putea reglementa o mare parte din probleme. Doar că, din motive aparent ciudate, actualii conducători întârzie să facă aceste demersuri. Marian Lumânare, actualul președinte, susține că, fiind contestat în instanță, se teme de asemenea operațiuni pentru a nu fi acuzat precum Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. Șeful AMFB invocă greaua moștenire a lui Vasile Avram, precedentul conducător. Problema este că de la alegerea sa în funcție au trecut deja un an și câteva luni, interval în care nu s-a făcut absolut nimic.

În același timp, contestatarii lui Lumânare spun că acesta este direct interesat să mențină haosul – iar aici lucrurile capătă altă turnură. Tudor Iacov, președinte la FC Progresul București, afirmă că „este o permanentă încălcare a legilor și regulamentelor din partea actualei conduceri. Spre exemplu, deja s-a depășit termenul legal pentru organizarea Adunării Generale anuale, care ar fi trebuit deja să aibă loc. Actuala conducere a AMFB întârzie să ne informeze când va avea loc următoarea Adunare Generală. Interesul este ca aceste cluburi, unele fără activitate, altele din județe limitrofe, să rămână în AMFB pentru că acestea depind de bunăvoința șefilor Asociației. Aceste zeci de cluburi sunt o masă de manevră care votează așa cum doresc conducătorii Asociației. Cu ajutorul lor, Lumânare și echipa sunt siguri că orice tentativă de a-i schimba eșuează. Mai este și o mare miză financiară. Sunt mulți bani la mijloc proveniți din taxe. Iar marea miză nu o constituie campionatul de seniori, unde oricum sunt puține echipe, ci cel de juniori, unde părinții susțin, din banii lor, activitatea. Cu cât ai mai multe cluburi, cu atât îți vin mai mulți bani. Și atunci, închizi ochii și accepți și echipe din Giurgiu, și din Vrancea și de pe unde o mai fi. Legal, nu ai voie să primești însă aceste cluburi, dacă la ele în județ există competiție pentru categoria respectivă de vârstă”.

Datele au fost obținute de ProSport din surse neoficiale pentru că, din motive neelucidate, conducerea AMFB nu dă publicității informații precum numele tuturor cluburilor participante la competiții și câte dintre acestea sunt sau nu afiliate.

Liderii Ligilor 4 și 5 din campionatul Bucureștiului nu sunt membri AMFB!

Situația este absolut bizară. Cluburi precum Constructorul Bolintin Deal, Real Vărăști și Speranța Săbăreni, din Județul Giurgiu, au avut drept de vot la alegerile pentru șefia AMFB din ianuarie 2016. Prima grupare nu s-a prezentat, în schimb celelalte două au fost în sală și au și votat! Situația este similară și cu multe alte cluburi din Ilfov.

Pe de altă parte, în acest moment lider în Liga 4 este Progresul Spartac 1944, club neafiliat la AMFB. Cu alte cuvinte, dacă acest sezon va fi validat de FRF și MTS, iar Progresul Spartac câștigă campionatul, Bucureștiul va propune la barajul pentru Liga 3 o echipă care nu face parte din Asociație. Tot două cluburi neafiliate, AFC Rapid și CSM CFR București, conduc în cele două serii ale Ligii 5. Anomalia ar fi fost evitată dacă s-ar fi convocat o Adunare Generală care să aprobe afilierea acestor grupări.

Dincolo de situațiile particulare, cazul AMFB poate fi considerat o situație de manual în care un snop inițial de ilegalități duce la o reacție în lanț care scapă de sub control. Azi, nimeni nu pare să mai știe cum se poate rezolva o criză în care conducerea este contestată și se teme să convoace membrii afiliați, actele nu sunt în regulă, MTS vrea să suspende activitatea AMFB, diverse cluburi reclamă abuzuri pe bandă rulantă.

Totul se petrece cu acordul tacit al FRF. Instituția condusă de Răzvan Burleanu a fost întrebată de ProSport, în urmă cu trei săptămâni, dacă știe ce se întâmplă la AMFB, dacă este legal ca echipe din alte județe să fie afiliate și să joace în campionatul Bucureștiului și ce se va întâmpla dacă Asociația pierde în instanță procesul cu MTS. Departamentul Juridic al federației a răspuns că „a fost informată” despre decizia MTS. Nicio vorbă despre preocuparea pentru legalitatea situației de la AMFB, despre o eventuală investigație proprie privind respectarea regulamentelor.

Tudor Iacov, președintele FC Progresul, a povestit pentru ProSport că noua conducere a FRF a aflat de dezastru încă din 2014, imediat după ce a fost aleasă, și că a promis că va acționa pentru a readuce situația în limitele legale. De atunci au trecut trei ani și nu s-a întâmplat absolut nimic.

INTERVIU | Marian Lumânare, președintele AMFB: „Nu pot să fac dezafilieri. Să nu pățesc ca Dumitru Dragomir sau Mircea Sandu! Să dezafiliez abuziv!”


Marian Lumânare, șeful AMFB, s-a bucurat astă-vară de organizarea impecabilă a Europenelor din Franța. Credit: Facebook

ProSport: Domnule Lumânare, pot echipele din alte județe să joace în campionatul Bucureștiului?
Marian Lumânare, președintele AMFB: Conform cu statutul, cu acordul ambelor asociații județene, s-ar putea. S-ar putea face o… Noi avem o echipă din Focșani care vine și joacă duminică de duminică. Are acordul AJF-ului respectiv. Am avut o echipă de la Giurgiu care a venit și a jucat. Nu e o problemă! Eu am moștenit aceste chestiuni, cu afilierea cluburilor din Ilfov.

Dar vi se pare OK?
Sincer să fiu, la nivel de seniori, nu! La nivel de copii și juniori, unde județul respectiv nu-i oferă competiție…

Da, de acord cu dumneavoastră, dacă nu ai cu cine să joci, e normal să participi la competițiile din județul vecin. Dar la seniori eu știu că Ilfov are campionat. Sau mă înșel?
Are campionat, dar acum dacă eu am moștenit, de exemplu, Dobroeștiul, care Dobroești știți unde este poziționat geografic(n.r. – localitate din nord-estul Bucureștiului lipită de oraș)… Ei fac antrenamentele pe Granitul, joacă pe artificial la Juventus Colentina… Ei sunt mai mult din București. Nu le convine, pur și simplu. Eu am discutat punctual cu dumnealor. Le-am spus: domnule, eu vă spun la modul cel mai sincer, nu am făcut afilieri și dezafilieri până acum pentru că eu nu… Îmi contestă colegii mei și calitatea de președinte. Au contestat alegerile… Am câștigat la fond, dar beneficiind de căi de atac, au tergiversat puțin. Dar în momentul în care se va produce înregistrarea mea la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, automat o să procedez la afilieri și dezafilieri. Numai dacă nu cumva cei de la Ilfov își schimbă poziția. Sau Dobroești, sau cine mai e acolo, îmi vine cu negație.

Deci cei din Ilfov care joacă în campionatul dumneavoastră au acordul AJF Ilfov?
Așa ar trebui să aibă. Numai că aceste echipe au fost afiliate de domnul Avram de acum câțiva ani de zile. Eu nu am avut… Am moștenit o stare de fapt pe care trebuie să o gestionez. Nici nu pot să fac dezafilieri, pe de o parte, pentru că n-am… Susțin colegii noștri că n-am calitatea deplină. Să nu pățesc ca Dumitru Dragomir sau Mircea Sandu! Să dezafiliez abuziv! Că, vă dați seama, nici lor nu le convine să-i dezafiliez în plin campionat, să le spun nu mai jucați la București! Este o situație mai delicată, pe care nu știi cum s-o negociezi ca să mulțumești pe toată lumea. Nu poți să-i mulțumești pe toți.

Am văzut că sunt foarte multe echipe din Ilfov și din alte județe care joacă în campionatul Bucureștiului. Cred că sunt zeci!
Corect. V-am spus, eu am moștenit o situație de pe timpul domnului Avram. Eu am preluat și trebuie să gestionez.

Autor: Matei Udrea Publicat: 16 Mar. 2017, 14:44 Actualizat: 16 Mar. 2017, 17:33 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Fierbe lumea interlopă! Tatăl lui Bebino rupe tăcerea:
Fierbe lumea interlopă! Tatăl lui Bebino rupe tăcerea: "S-a tăiat singur ca să.."
EXCLUSIV Discuţii înfiorătoare între Dincă şi colegii de celulă: „Ce mai puteam să fac? Să-l bag şi p-ăla-n cazan!?“
EXCLUSIV Discuţii înfiorătoare între Dincă şi colegii de celulă: „Ce mai puteam să fac? Să-l bag şi p-ăla-n cazan!?“
E OFICIAL! Liviu Dragnea, LIBER! Decizie SOC la Rahova
E OFICIAL! Liviu Dragnea, LIBER! Decizie SOC la Rahova
Cel mai mare site pentru adulţi din lume, dat în judecată pentru că nu oferă subtitrare. Reacţia platformei
Cel mai mare site pentru adulţi din lume, dat în judecată pentru că nu oferă subtitrare. Reacţia platformei
Urmeaza transferul bomba al lui Alibec? Semnul ca vin milioanele pentru atacantul dat afara de Becali! Ce transfer poate prinde
Urmeaza transferul bomba al lui Alibec? Semnul ca vin milioanele pentru atacantul dat afara de Becali! Ce transfer poate ...
Ea este visul oricărui bărbat! Modelul asiatic cu cel mai mare bust din lume are milioane de fani
Ea este visul oricărui bărbat! Modelul asiatic cu cel mai mare bust din lume are milioane de fani
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Calvarul unei prostituate de lux. Cum s-a răzbunat clientul italian alungat din pat după ce a refuzat să se spele
Calvarul unei prostituate de lux. Cum s-a răzbunat clientul italian alungat din pat după ce a refuzat să se spele
Ce anunţă grupul german Continental, cel mai mare investitor din industria componentelor auto, care dă de lucru la 20.000 de oameni din România
Ce anunţă grupul german Continental, cel mai mare investitor din industria componentelor auto, care dă de lucru la 20.000 ...
S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie. Când le-au văzut bărbaţii au luat o decizie nebună: ''PRIVELIŞTEA era mult prea bună''. Nebunia s-a tranformat într-o adevărată ORGIE
S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie. Când le-au văzut bărbaţii au luat o decizie nebună: ''PRIVELIŞTEA era mult ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
VIDEO | La 25 de ani, Steliano Filip a primit botezul penticostal: ”Începând de astăzi, lucrurile se vor schimba şi din punct de vedere sportiv”
VIDEO | La 25 de ani, Steliano Filip a primit botezul penticostal: ”Începând de astăzi, lucrurile se vor schimba şi ...
Cu ce va fi înlocuit cardul de sănătate? Toți românii trebuie să știe noile reguli
Cu ce va fi înlocuit cardul de sănătate? Toți românii trebuie să știe noile reguli
Ce a decis OFICIAL instanța! Gheorghe Dincă și Risipițeanu vor fi...
Ce a decis OFICIAL instanța! Gheorghe Dincă și Risipițeanu vor fi...
Din pacate, o noua veste TRISTA dupa moartea Cristinei Topescu. Este vorba de Oana Pellea....
Din pacate, o noua veste TRISTA dupa moartea Cristinei Topescu. Este vorba de Oana Pellea....
Au dat LOVITURA! Cum puteţi cumpăra o casă la cheie cu 20.000 de euro. Aceşti antreprenori au umplut deja Europa de case fabricate în România
Au dat LOVITURA! Cum puteţi cumpăra o casă la cheie cu 20.000 de euro. Aceşti antreprenori au umplut deja Europa de case ...
Abia acum s-a aflat! Care este motivul divorțului. Ce a scris Meghan în cererea de divorț
Abia acum s-a aflat! Care este motivul divorțului. Ce a scris Meghan în cererea de divorț
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cât ar putea costa noile buletine cu cip. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre „limita minimă”
Cât ar putea costa noile buletine cu cip. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre „limita minimă”
Alex Velea le răspune lui Abi Talent și Andrei Zbir. Dator cu 10 mii euro?
Alex Velea le răspune lui Abi Talent și Andrei Zbir. Dator cu 10 mii euro?
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cum arăta Loredana Groza pe vremea când cânta cu BUG Mafia. Avea doar 28 de ani
Cum arăta Loredana Groza pe vremea când cânta cu BUG Mafia. Avea doar 28 de ani
Au zguduit showbiz-ul cu aceste IMAGINI FIERBINTI! Divele si-au aratat afectiunea in public si s-au sarutat de mama focului. Una dintre ele sufera de cancer la san
Au zguduit showbiz-ul cu aceste IMAGINI FIERBINTI! Divele si-au aratat afectiunea in public si s-au sarutat de mama focului. ...
Vecinii Cristinei Țopescu au vorbit, n-au mai suportat și au spus adevărul
Vecinii Cristinei Țopescu au vorbit, n-au mai suportat și au spus adevărul
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
DE CE NU au voie rudele să ia nimic din casa Cristinei Ţopescu! Ce vor DE FAPT anchetatorii să găsească în locul sigilat
DE CE NU au voie rudele să ia nimic din casa Cristinei Ţopescu! Ce vor DE FAPT anchetatorii să găsească în locul sigilat
LOVITURĂ! Anamaria Prodan revine în televiziune! Cu ce show va da lovitura soția lui Reghe și ce sumă va încasa
LOVITURĂ! Anamaria Prodan revine în televiziune! Cu ce show va da lovitura soția lui Reghe și ce sumă va încasa
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate