Ilegal non-stop. Cum au ajuns Real Vărăşti şi Speranţa Săbăreni să voteze şeful cluburilor de fotbal din Bucureşti. Zeci de echipe din alte judeţe sunt afiliate ilegal la AMFB, alte zeci joacă fără să fie afiliate. Toată lumea dă din umeri: merge şi aşa!

16 mar 2017 2832 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
Ilegal non-stop. Cum au ajuns Real Vărăşti şi Speranţa Săbăreni să voteze şeful cluburilor de fotbal din Bucureşti. Zeci de echipe din alte judeţe sunt afiliate ilegal la AMFB, alte zeci joacă fără să fie afiliate. Toată lumea dă din umeri: merge şi aşa! Stânga: secvenţă de la un meci al Speranţei Săbăreni, Judeţul Giurgiu, club membru al AMFB şi care a votat în 2015 şeful acestei organizaţii. În dreapta, prima pagină a tabelului cu membrii afiliaţi la alegerile din 2015 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/16197273/1/membri-amfb.jpg

O brambureală de nedescris. Acesta este cuvântul care descrie bine situaţia din cea mai mare organizaţie locală fotbalistică din România, Asociaţia Municipală de Fotbal Bucureşti. Câteva zeci din cele 125 de cluburi trecute pe tabelul membrilor afiliaţi la AMFB cu drept de vot la ultima Adunare Generală de alegeri sunt fără activitate sau au sediul în localităţi din afara Bucureştiului. În schimb, alte zeci de cluburi care participă la competiţii nu sunt afiliate, unele neavând nici măcar toate documentele necesare pentru a participa. Situaţia este nu numai neobişnuită, dar şi total în afara legii. Conducătorii Asociaţiei, deşi recunosc, ridică din umeri: fie nu e vina lor, fie n-au ce face.

Cazul pe care vi-l prezintă mai jos ProSport este o părticică din haosul în care se iroseşte fotbalul românesc sub înaltul patronaj al FRF, instituţie care asistă cataleptic (şi complice) la prăbuşire.

Pe 5 aprilie 2017, la Tribunalul Bucureşti, actuala conducere a Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti – parte a Federaţiei Române de Fotbal – va încerca să anuleze ordinul Ministerului Tineretului şi Sportului prin care i se supendă Certificatul de Identitate Sportivă. MTS, în urma unui control efectuat la AMFB astă-toamnă, a decis că neregulile găsite sunt atât de grave încât se impune suspendarea CIS – şi, implicit, a activităţii – până la reintrarea în legalitate. Conform MTS, de la AMFB lipsesc documente esenţiale nu doar pentru constituirea legală a Asociaţiei, dar şi privind membrii afiliaţi şi activitatea de zi cu zi.

La ultima Adunare Generală a AMFB, în care a fost votat noul preşedinte, Marian Lumânare, pe lista membrilor afiliaţi cu drept de vot s-au aflat 125 de cluburi. Dintre acestea, conform informaţiilor ProSport, 13 sunt din Judeţul Ilfov şi alte 3 din Giurgiu. 21 de echipe nu au activitate cel puţin în acest sezon – unele, chiar de câţiva ani. Pe de altă parte, sursele ProSport spun că la competiţii participă cel puţin 57 care nu sunt afiliate (şi, teoretic, n-ar avea dreptul să intre în campionat), unele neavând nici măcar toate actele necesare.

Tudor Iacov, preşedinte FC Progresul: "Interesul este ca aceste cluburi să rămână în AMFB pentru că votează aşa cum doresc şefii Asociaţiei"

O Adunare Generală a AMFB în care să se voteze afilierea cluburilor aflate acum în competiţie fără să fie membre şi dezafilierea celor în neregulă ar putea reglementa o mare parte din probleme. Doar că, din motive aparent ciudate, actualii conducători întârzie să facă aceste demersuri. Marian Lumânare, actualul preşedinte, susţine că, fiind contestat în instanţă, se teme de asemenea operaţiuni pentru a nu fi acuzat precum Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. Şeful AMFB invocă greaua moştenire a lui Vasile Avram, precedentul conducător. Problema este că de la alegerea sa în funcţie au trecut deja un an şi câteva luni, interval în care nu s-a făcut absolut nimic.

În acelaşi timp, contestatarii lui Lumânare spun că acesta este direct interesat să menţină haosul - iar aici lucrurile capătă altă turnură. Tudor Iacov, preşedinte la FC Progresul Bucureşti, afirmă că „este o permanentă încălcare a legilor şi regulamentelor din partea actualei conduceri. Spre exemplu, deja s-a depăşit termenul legal pentru organizarea Adunării Generale anuale, care ar fi trebuit deja să aibă loc. Actuala conducere a AMFB întârzie să ne informeze când va avea loc următoarea Adunare Generală. Interesul este ca aceste cluburi, unele fără activitate, altele din judeţe limitrofe, să rămână în AMFB pentru că acestea depind de bunăvoinţa şefilor Asociaţiei. Aceste zeci de cluburi sunt o masă de manevră care votează aşa cum doresc conducătorii Asociaţiei. Cu ajutorul lor, Lumânare şi echipa sunt siguri că orice tentativă de a-i schimba eşuează. Mai este şi o mare miză financiară. Sunt mulţi bani la mijloc proveniţi din taxe. Iar marea miză nu o constituie campionatul de seniori, unde oricum sunt puţine echipe, ci cel de juniori, unde părinţii susţin, din banii lor, activitatea. Cu cât ai mai multe cluburi, cu atât îţi vin mai mulţi bani. Şi atunci, închizi ochii şi accepţi şi echipe din Giurgiu, şi din Vrancea şi de pe unde o mai fi. Legal, nu ai voie să primeşti însă aceste cluburi, dacă la ele în judeţ există competiţie pentru categoria respectivă de vârstă".

Datele au fost obţinute de ProSport din surse neoficiale pentru că, din motive neelucidate, conducerea AMFB nu dă publicităţii informaţii precum numele tuturor cluburilor participante la competiţii şi câte dintre acestea sunt sau nu afiliate.

Liderii Ligilor 4 şi 5 din campionatul Bucureştiului nu sunt membri AMFB!

Situaţia este absolut bizară. Cluburi precum Constructorul Bolintin Deal, Real Vărăşti şi Speranţa Săbăreni, din Judeţul Giurgiu, au avut drept de vot la alegerile pentru şefia AMFB din ianuarie 2016. Prima grupare nu s-a prezentat, în schimb celelalte două au fost în sală şi au şi votat! Situaţia este similară şi cu multe alte cluburi din Ilfov.

Pe de altă parte, în acest moment lider în Liga 4 este Progresul Spartac 1944, club neafiliat la AMFB. Cu alte cuvinte, dacă acest sezon va fi validat de FRF şi MTS, iar Progresul Spartac câştigă campionatul, Bucureştiul va propune la barajul pentru Liga 3 o echipă care nu face parte din Asociaţie. Tot două cluburi neafiliate, AFC Rapid şi CSM CFR Bucureşti, conduc în cele două serii ale Ligii 5. Anomalia ar fi fost evitată dacă s-ar fi convocat o Adunare Generală care să aprobe afilierea acestor grupări.

Dincolo de situaţiile particulare, cazul AMFB poate fi considerat o situaţie de manual în care un snop iniţial de ilegalităţi duce la o reacţie în lanţ care scapă de sub control. Azi, nimeni nu pare să mai ştie cum se poate rezolva o criză în care conducerea este contestată şi se teme să convoace membrii afiliaţi, actele nu sunt în regulă, MTS vrea să suspende activitatea AMFB, diverse cluburi reclamă abuzuri pe bandă rulantă.

Totul se petrece cu acordul tacit al FRF. Instituţia condusă de Răzvan Burleanu a fost întrebată de ProSport, în urmă cu trei săptămâni, dacă ştie ce se întâmplă la AMFB, dacă este legal ca echipe din alte judeţe să fie afiliate şi să joace în campionatul Bucureştiului şi ce se va întâmpla dacă Asociaţia pierde în instanţă procesul cu MTS. Departamentul Juridic al federaţiei a răspuns că "a fost informată" despre decizia MTS. Nicio vorbă despre preocuparea pentru legalitatea situaţiei de la AMFB, despre o eventuală investigaţie proprie privind respectarea regulamentelor.

Tudor Iacov, preşedintele FC Progresul, a povestit pentru ProSport că noua conducere a FRF a aflat de dezastru încă din 2014, imediat după ce a fost aleasă, şi că a promis că va acţiona pentru a readuce situaţia în limitele legale. De atunci au trecut trei ani şi nu s-a întâmplat absolut nimic.

INTERVIU | Marian Lumânare, preşedintele AMFB: „Nu pot să fac dezafilieri. Să nu păţesc ca Dumitru Dragomir sau Mircea Sandu! Să dezafiliez abuziv!“


Marian Lumânare, şeful AMFB, s-a bucurat astă-vară de organizarea impecabilă a Europenelor din Franţa. Credit: Facebook

ProSport: Domnule Lumânare, pot echipele din alte judeţe să joace în campionatul Bucureştiului?
Marian Lumânare, preşedintele AMFB: Conform cu statutul, cu acordul ambelor asociaţii judeţene, s-ar putea. S-ar putea face o… Noi avem o echipă din Focşani care vine şi joacă duminică de duminică. Are acordul AJF-ului respectiv. Am avut o echipă de la Giurgiu care a venit şi a jucat. Nu e o problemă! Eu am moştenit aceste chestiuni, cu afilierea cluburilor din Ilfov.

Dar vi se pare OK?
Sincer să fiu, la nivel de seniori, nu! La nivel de copii şi juniori, unde judeţul respectiv nu-i oferă competiţie...

Da, de acord cu dumneavoastră, dacă nu ai cu cine să joci, e normal să participi la competiţiile din judeţul vecin. Dar la seniori eu ştiu că Ilfov are campionat. Sau mă înşel?
Are campionat, dar acum dacă eu am moştenit, de exemplu, Dobroeştiul, care Dobroeşti ştiţi unde este poziţionat geografic(n.r. – localitate din nord-estul Bucureştiului lipită de oraş)... Ei fac antrenamentele pe Granitul, joacă pe artificial la Juventus Colentina... Ei sunt mai mult din Bucureşti. Nu le convine, pur şi simplu. Eu am discutat punctual cu dumnealor. Le-am spus: domnule, eu vă spun la modul cel mai sincer, nu am făcut afilieri şi dezafilieri până acum pentru că eu nu... Îmi contestă colegii mei şi calitatea de preşedinte. Au contestat alegerile... Am câştigat la fond, dar beneficiind de căi de atac, au tergiversat puţin. Dar în momentul în care se va produce înregistrarea mea la Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, automat o să procedez la afilieri şi dezafilieri. Numai dacă nu cumva cei de la Ilfov îşi schimbă poziţia. Sau Dobroeşti, sau cine mai e acolo, îmi vine cu negaţie.

Deci cei din Ilfov care joacă în campionatul dumneavoastră au acordul AJF Ilfov?
Aşa ar trebui să aibă. Numai că aceste echipe au fost afiliate de domnul Avram de acum câţiva ani de zile. Eu nu am avut... Am moştenit o stare de fapt pe care trebuie să o gestionez. Nici nu pot să fac dezafilieri, pe de o parte, pentru că n-am… Susţin colegii noştri că n-am calitatea deplină. Să nu păţesc ca Dumitru Dragomir sau Mircea Sandu! Să dezafiliez abuziv! Că, vă daţi seama, nici lor nu le convine să-i dezafiliez în plin campionat, să le spun nu mai jucaţi la Bucureşti! Este o situaţie mai delicată, pe care nu ştii cum s-o negociezi ca să mulţumeşti pe toată lumea. Nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi.

Am văzut că sunt foarte multe echipe din Ilfov şi din alte judeţe care joacă în campionatul Bucureştiului. Cred că sunt zeci!
Corect. V-am spus, eu am moştenit o situaţie de pe timpul domnului Avram. Eu am preluat şi trebuie să gestionez.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.