GRAFIC | Incredibila cursă de urmărire care miercuri poate duce la răsturnarea Stelei din fotoliul de lider nu e întâmplătoare. Steliștii, orbi la dovezile că ASA a vizat titlul încă de la începutul campionatului

Redactor:
Matei Udrea
GRAFIC | Incredibila cursă de urmărire care miercuri poate duce la răsturnarea Stelei din fotoliul de lider nu e întâmplătoare. Steliștii, orbi la dovezile că ASA a vizat titlul încă de la începutul campionatului
  • Publicat:
  • Actualizat:

În etapa a 16-a, Steaua era despărțită de ASA de 13 puncte și 4 locuri în clasament. Echipa lui Costel Gâlcă era lideră deja de nouă etape, în timp ce mureșenii, nou-promovați, navigau aparent mulțumiți undeva, între locurile 4 și 6. Cam tot atunci, ProSport dezvăluia detaliile considerate bizare, dacă nu chiar excentrice, ale contractului lui Cristi Pustai la ASA. Antrenorul care preluase formația din Târgu Mureș înaintea etapei a 10-a avea fixată o primă de titlu de 450.000 de euro. S-a râs mult în fotbalul românesc, la vremea respectivă, pe seama visurilor pe care și le făceau mureșenii.


Lumea fotbalului s-a amuzat copios pe seama mureșenilor astă-toamnă, când ProSport a publicat prima de titlu pe care ASA i-o trecuse în contract lui Pustai. Acum nu mai râde nimeni. FOTO: ProSport

Declarațiile oficiale și realitatea de moment contrastau cu ceea ce era trecut în acte. Obiectivul stabilit și susținut public era salvarea de la retrogradare. Daniel Stanciu, atunci manager general la ASA, sublinia că „sunt bonusuri pe performanță, dar noi suntem un club sărac, nu suntem Chelsea”. „Există, într-adevăr, o primă pentru locurile 1-5, însă nu ne gândim atât de departe deocamdată”, recunoștea și Pustai, chestionat de ProSport despre prima fabuloasă, dar aparent total utopică trecută în contractul său.

În etapa a 10-a, la ora primei partide jucate de ASA cu Pustai pe bancă, ardelenii erau pe locul 6, la 7 puncte de liderul Steaua. Noul antrenor, numit în locul lui Adrian Falub, spunea că ar fi fost încântat cu „obținerea a 30 de puncte până la finalul turului”.

Falub în ProSport, pe 30 septembrie: „E posibil să se fi schimbat obiectivul, iar echipa să se bată la titlu”

În fapt, tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestui sezon la ASA arată că ținta a fost, încă de la bun început, câștigarea titlului. Nimeni – aici fiind incluși și cei de la FSBS, clubul lui Becali – nu i-a luat în seamă pe mureșeni nici măcar în etapa a 22-a, când aceștia au ajuns prima oară pe locul 2.

Părea la vremea respectivă o situație de conjunctură și nimeni nu-și mai amintea că, demis luni, 30 septembrie, după numai 9 etape, interval în care strânsese 15 puncte și dusese echipa (pe care tot el o promovase) pe locul 6, Adrian Falub declara surprinzător într-un interviu acordat ProSport: E posibil ca oamenii din conducere să schimbe obiectivul din mers, iar echipa să se bată chiar pentru titlu! Din punctul de vedere al lotului, e posibil, jucătorii au valoare de asta, sunt bine pregătiți în acest moment, au devenit și omogeni”.


Falub făcea în septembrie, după ce era demis de la ASA, un anunț surprinzător: echipa viza, de fapt, câștigarea titlului.
FOTO: Dan Tăuțan
/ProSport
 

Pe moment, semnele erau înțelese de puțină și crezute de și mai puțină. Însăși explicația pe care șefii clubului i-au dat-o lui Falub la acel moment nu stătea în picioare. „Mi s-a transmis că echipa nu face spectacol”, spunea antrenorul în același interviu. Falub se arăta încântat de calitatea lotului pe care-l avusese la dispoziție: „Eu le doresc succes jucătorilor, au tot respectul meu și vreau să le transmit că a fost o plăcere să lucrez cu ei. A fost poate cea mai completă experiență din cariera mea de antrenor, pentru că la acest lot a trebuit să antrenez jucătorii, nu să-i învăț să joace fotbal”.

Neobișnuită era și explicația furnizată de Claudiu Maior, viceprimarul orașului Târgu Mureș, membru în Consiliul de Administrație al clubului și, practic, omul de legătură al autorităților locale cu echipa: „Toți am considerat că n-am avut joc efectiv, mai ales la ultimul meci s-a văzut asta. Iar de câteva ori am câștigat în ultimele minute”. La acea oră, nou-promovata ASA avea deja patru victorii și trei egaluri în primele nouă etape. Declarația edilului părea „subțire” dacă era citită în cheia țintei oficiale, salvarea de la retrogadare. Dar perfect justificată dacă s-ar fi știut că în secret se plănuia câștigarea titlului.

Cum au fost aduși „din inspirație” jucători obișnuiți să lupte pentru titlu la o echipă care voia doar să scape de retrogradare

Acesta a fost, în fapt, chiar primul semnal al ambițiilor ascunse pe care le nutreau cei de la Târgu Mureș. În vară s-a pus pe picioare un lot cu o experiență foarte mare, mult peste modestele pretenții enunțate oficial. Investițiile în fotbaliști au continuat în ritm susținut. Au fost aduși jucători care câștigaseră titluri cu CFR Cluj, Gabi Mureșan repatriat din Rusia, păstrat N”Doye, Zicu reabilitat după experiența dezastruoasă de la Petrolul.


Jucătorii aduși pentru ca ASA să evite retrogradarea „rad” tot în campionat și se bat la titlu. FOTO: Dan Tăuțan/ProSport

Elocventă pentru forța total subestimată și trecută cu vederea până acum a celor de la ASA este echipa folosită în ultimul derby, 2-2 la Cluj, cu CFR, din etapa a 27-a: Stăncioiu (34 de ani) – Feussi (28), Bejan (24), M. Constantin (30), Sepsi (27) – N”Doye (37), Gorobsov (25) – Zicu (31), Voiculeț (29), Hora (26) – Manolov (29). Așadar, o medie de vârstă de peste 29 de ani, iar șapte dintre titulari aveau în palmares cel puțin un titlu sau luptaseră pentru acest obiectiv cel puțin o dată în carieră, terminând pe locul 2!

Toată această operațiune de proporții, care n-ar fi scăpat vigilenței adversarilor dacă s-ar fi petrecut, de exemplu, la o echipă din București, Ploiești, Craiova sau Timișoara, a fost abil împachetată cu declarații împăciuitoare. „Jucătorii care au venit, au venit pentru mine și la insistența mea, nu pentru bani”, garanta Daniel Stanciu. Au fost însă și scăpări de la linia generală a discursurilor. Același oficial al mureșenilor explica, intrând astfel în contradicție cu pretențiile declarat modeste ale echipei: „Am avut încă o dată mână bună la transferuri. Asta am gândit în vară. Să aduc jucători obișnuiți cu trofee, care să obțină rezultate imediate”.

Traiectoria în clasament a echipelor Steaua și ASA în actualul campionat

Dacă ar fi să credem strategia anunțată oficial, ASA este foarte aproape de atingerea obiectivului fixat la începutul sezonului: 68 de puncte. „Media pe care o am eu în gând este de două puncte pe etapă. Dacă o atingem, ajungem sus”, spunea Stanciu în octombrie. Deocamdată, mureșenii sunt în grafic: cu șase etape înaintea finalului, îi mai despart 9 puncte (adică trei victorii) de țintă. E însă clar că Steaua are șanse foarte mici ca să mai atingă sau să depășească punctajul cu care a luat titlul anul trecut (77 de puncte). În ultimele 6 etape, Steaua a luat 10 puncte. Un bilanț asemănător în etapele rămase până la final ar duce-o la 70 de puncte. Țintă perfect realizabilă, pe hârtie, pentru ASA, formație care în ultimele șase etape a câștigat 16 puncte.

S-a trezit Steaua prea târziu?

Acum asistăm la un alt joc interesant. Atât cei de la FCSB cât și conducătorii de la ASA susțin că meciul direct de miercuri nu va fi decisiv. E un „dans” interesant al declarațiilor, însă dincolo de ele specialiștii știu că etapa a 29-a programează finala pentru titlu. Visăm la titlu, asta e clar! N-avem cum să nu visăm când vedem clasamentul. (…) E foarte important ce se întâmplă în următoarele trei etape. Mai precis, ce facem noi în meciurile cu CFR, la Cluj, cu Pandurii, acasă, și apoi în întâlnirea directă de la București, cu Steaua. După jocurile astea trei ne lămurim”, explica Liviu Ciobotariu, antrenorul de la ASA, într-un interviu acordat ProSport pe 14 aprilie, imediat după Paște.


Liviu Ciobotariu își asmute echipa spre titlu și apoi dă asigurări că acest obiectiv nu există. FOTO: Dan Tăuțan/ProSport

Între timp, formația sa a luat patru puncte din șase posibile cu CFR și Pandurii și s-a apropiat la unul singur în spatele Stelei. Dar, pe măsură ce se apropie momentul marii confruntări, tehnicianul toarnă apă rece peste atmosfera tot mai încinsă, revizuind din mers obiectivele: „Nu avem presiune, noi nu ne-am propus titlul”.

Numai că adversarii celor de la ASA nu mai au timp să creadă în declarațiile împăciuitoare și modeste. Miercuri vom vedea dacă nu cumva, măcinată de conflicte interne și preocupată excesiv de numele celui care va gestiona din vară titlul socotit ca și acontat, Steaua nu s-a trezit prea târziu la realitate.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen