Gino Iorgulescu salvează CFR de la retrogradare. La propunerea LPF, cluburile cu datorii nu vor mai fi retrogradate. Cu jucători neplătiți de un an, clujenii erau în pericol iminent

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

CFR Cluj este principala beneficiară a deciziei luate luni de Comitetul Executiv al FRF de a modifica Regulamentul astfel încât cluburile care nu îndeplinesc criteriile pentru licențiere să nu mai fie retrogradate. Practic, regula care de-a lungul timpului a fost nemiloasă cu grupări precum FC Timișoara, FC Vaslui, Rapid, Sportul Studențesc și Jiul Petroșani, ducând la retrogradarea și chiar desființarea unor formații, a devenit „flexibilă” în momentul în care la ananghie a ajuns CFR Cluj.

Răzvan Burleanu, actualul șef al FRF, nu numai că n-a avut niciun cuvânt de spus, dar chiar a susținut propunerea. De-a lungul ultimilor ani, Dumitru Dragomir și șefii de cluburi au făcut mari presiuni pentru a se elimina sancțiunea retrogradării pentru cei care nu-și onorează obligațiile contractuale, însă fostul președinte al FRF, Mircea Sandu, a refuzat sistematic compromisul.

Depunctare și amendă în loc de retrogradare

Inițiativa a aparținut Ligii Profesioniste de Fotbal, prin președintele său, Gino Iorgulescu, iar în pericol iminent de retrogradare era, după vechiul regulament, CFR Cluj, echipă care are fotbaliști neplătiți și de un an. De asemenea, amenințată era și FC Brașov, care are, de asemenea, restanțe de șapte luni față de fotbaliști.

Conform porevederilor din noul Regulament, prezentate pe scurt pe site-ul FRF aici, grupările care până pe 30 aprilie anul viitor nu vor face dovada că și-au plătit datoriile acumulate până la 31 martie către propriii jucători și către alte cluburi pot fi depunctate cu până la 8 puncte (câte 4 pentru fiecare criteriu) și amendate. Apoi va intra în funcțiune un sistem de fair-play financiar care va verifica respectivele cluburi, sub amenințarea unor noi depunctări, până la maximum 6 puncte (câte 3 pentru fiecare criteriu) dacă, în continuare, nu se achită datoriile.

„S-a votat foarte repede. Domnul Chivorchian a spus că nu e timp de discuții”


Gheorghe Chivorchian, actualul secretar general al FRF, a intervenit în Comitetul Executiv pentru a stopa obiecțiile reprezentantului jucătorilor

La fel ca și în urmă cu câteva luni, când Comitetul Executiv al FRF a votat dreptul cluburilor de a rezilia după bunul plac contractele fotbaliștilor, fără a mai plăti despăgubiri, sindicatul jucătorilor a fost ținut departe de discuții. „Am primit materialele vineri. Când să fi avut timp să le studiem cum trebuie? În timpul ședinței s-a trecut foarte repede la vot. A venit domnul Duru (n.r. – directorul Departamentului de Licențiere), ne-a explicat foarte puțin, apoi s-a trecut la vot. Am cerut să se amâne luarea unei decizii măcar cu o lună, pentru a putea să consultăm jucătorii, să le trimitem și lor noile prevederi. Domnul Chivorchian (n.r. – secretarul general al FRF) ne-a spus că nu e timp, că trebuie trimise actele la UEFA”, ne-a relatat Emilian Hulubei cum a decurs „dezbaterea”.

Primul și cel mai important efect al înlăturării pedepsei cu retrogradarea va fi înmulțirea cazurilor de echipe care nu-și plătesc datoriile. „Era singura posibilitate de a constrânge cluburile să plătească fotbaliștii. De acum înainte, vor fi și mai multe echipe în situația asta. În acest moment, avem jucători de la CFR Cluj care sunt neplătiți de peste un an. Mincă e în această situație. Și la FC Brașov avem cazuri de jucători neplătiți de șapte luni”, acuză președintele AFAN.

Iuliu Mureșan: „Sunt multe cluburi în situația asta”

Iuliu Mureșan, președintele de la CFR Cluj, spune că nu clubul său este principalul beneficiar al acestei decizii și că afirmațiile lui Hulubei sunt nefondate: „N-avem fotbaliști neplătiți de un an. Să știți că eu n-am mai trecut pe-acolo, pe la FRF, de vreo doi ani, nu ni s-a făcut nouă o favoare. Această eliminare a retrogradării ca sancțiune a fost o măsură pe care au cerut-o la un moment dat cluburile, deoarece situația tuturor e foarte grea din punct de vedere financiar. Nu doar CFR e în situația asta, sunt multe cluburi”. Șeful celei mai puternice grupări din Provincie afirmă că „ajutorul e doar pe moment. Nu e retrogradare, dar e depunctare și… E un răgaz. Ajută un pic, dar până la urmă sigur că tot trebuie să-ți plătești datoriile”.


Iuliu Mureșan spune că nu CFR este principala beneficiară a deciziilor de luni

Săptămâna trecută, Vasile Miriuță, antrenorul de la CFR, a răbufnit după meciul cu FC Brașov: „Am jucători neplătiți de nu mai știu când! Ionuț Rada are șapte luni de când nu și-a luat banii, domnule, e ca o femeie care trebuie să nască, mai are două luni și naște!”.

Actele prezentate în Comitetul Executiv erau semnate de juristul Ligii

Viorel Duru, șeful Departamentului de Licențiere din cadrul FRF, a fost pus în situația ingrată de a-și „ucide” propria creație, apoi să se laude cu această „crimă”. Duru a fost cel care a coordonat redactarea Manualului de Licențiere după modelul UEFA și, până acum, a vegheat la respectarea criteriilor. Ultima victimă a Regulamentului a fost, anul trecut, FC Vaslui, echipă care n-a primit licența din cauza datoriilor către jucători. „Nu putem compara mere cu pere. CFR era printre echipele în situație grea, dar nu din cauza CFR-ului s-a modificat Regulamentul, ci pentru că această măsură a făcut parte din programul președintelui FRF”, a explicat Viorel Duru, pentru ProSport.


Viorel Duru a îmblânzit pedepsele pentru neîndeplinirea criteriilor de licențiere la cererea șefului FRF și sub supravegherea atentă a celor de la LPF

Acesta spune că ordinul de a modifica Regulamentul a venit de la președintele FRF, deși toate documentele prezentate luni în Comitetul Executiv, cu excepția unuia singur, au purtat semnătura lui Paul Mincu, juristul Ligii Profesioniste de Fotbal. Duru a menționat, în schimb, că „m-am consultat cu reprezentanții LPF la elaborarea noului text”.

Această relaxare a regulamentului vine să confirme frustrările celor care, anii trecuți, au fost retrogradați pe motiv că nu și-au plătit datoriile. FC Timișoara, FC Vaslui, Sportul și Jiul s-au desființat după această pedeapsă, iar Rapid a revenit în Liga 1, dar se află în continuare într-o situație critică.

Cum poți să nu plătești și, în același timp, să joci nestingherit în Liga 1

După părerea lui Viorel Duru, noile măsuri punitive nu schimbă prea mult datele problemei. „Decizia ajută cluburile doar pe moment. Dar pe termen mediu și lung duce la aceleași rezultate. Noul Regulament prevede depunctarea echipelor cu maximum 8 puncte pentru neplata datoriilor către alte cluburi și către jucători și cu alte maximum 6 puncte pe monitorizare. Adică, dacă noi verificăm și vedem că în continuare nu se îndeplinesc aceste criterii, penalizăm din nou respectivele grupări”, spune Duru. Acesta recunoaște, totuși, că „dacă nici după aceste penalizări cluburile respective nu-și plătesc datoriile, nu se mai întâmplă nimic. Acesta sunt măsurile pe care le putem lua. Vor retrograda sau vor rămâne în Liga 1, dar pe un loc mult mai jos în clasament și vor pierde astfel bani din grila drepturilor TV”.
„Am încercat să-i conving să introducă măsura retrogradării echipelor care nici după aceste pedepse cu depunctarea nu își plătesc fotbaliștii. Am fost refuzat categoric”, povestește Hulubei.
 


Emilian Hulunei, reprezentantul jucătorilor în Comitetul Executiv al FRF, a fost izolat de reprezentanții cluburilor, ai federației și ligii și exclus de la discuțiile pe marginea modificărilor de regulament

În acest fel, o echipă din frunte poate evita retrogradarea chiar dacă s-ar aplica penalizarea maximă, 14 puncte. Spre exemplu, CFR are deja, în acest moment, după numai 14 etape din Liga 1, un avans de 15 puncte față de prima formație clasată pe loc retrogradabil. În plus, există și alte posibilități de a evita o depunctare masivă. O echipă poate, de exemplu, să nu-și plătească jucătorii, dar să achite datoriile către alte cluburi. Rămâne astfel cu o depunctare de 4 puncte în primă instanță și alte 3 puncte, dacă persistă în a nu-și onora obligațiile către jucători. Sezonul trecut, primele 7 echipe și-ar fi permis fără probleme acest „lux” de a nu plăti propriii fotbaliști, deoarece n-ar fi retrogradat. Anul acesta, după 14 etape, se înregistrează deja aceeași situație ca la finalul campionatului 2013/2014: Steaua, CFR, Petrolul, ASA, Astra, Dinamo și Craiova nu ar ajunge sub linia retrogradării chiar dacă li s-ar deduce 7 puncte. În unele cazuri, contractele fotbaliștilor ajung la peste 150.000 de euro pe lună.

Comitetul Executiv de luni a introdus și o altă prevedere care favorizează cluburile: termenul până la care acestea pot face dovada că nu mai au datorii s-a mutat cu o lună, de pe 31 martie până pe 30 aprilie. Dacă nu plătesc datoriile către jucători pierd maximum 4 puncte, iar pentru datoriile către alte cluburi mai pot pierde alte 4. Apoi încep campionatul în iulie, iar următorul control al FRF va avea loc la 30 septembrie, când li se ia încă un punct pentru fiecare dintre cele două criterii. Dacă situația se menține și pe 31 octombrie, se aplică o altă penalitate de câte două puncte de criteriu neîndeplinit.  „Vom fi în situația în care ierarhia sportivă va fi bulversată și fluctuantă în funcție de alte criterii, nu cele de pe teren. Dacă vom avea, spre exemplu, mai multe echipe depunctate cu numere diferite de puncte, campionatul va fi influențat decisiv”, spune Hulubei.

La asta se mai adaugă posibilitatea de apel a cluburilor. Va începe din nou, astfel, celebra „târguială” la comisii, care, prin regulament, vor avea dreptul să reducă din penalități. În funcție de diferitele argumente și dovezi cu care se vor prezenta echipele.

Echipele în insolvență – penalizate cu 6 puncte

Comitetul Executiv al FRF a mai decis luni ca, de la 1 iulie 2015, echipele care intră în insolvență să fie depunctate cu câte 6 puncte. Penalizarea va intra însă în vigoare începând cu campionatul 2016/2017! În același timp, Gino Iorgulescu a mai cerut, iar Comitetul Executiv a aprobat, ca formațiile care se retrag din campionat să fie retrogradate în Liga a 4-a, cu interdicția de a mai juca în Liga 1 înainte de patru ani (deci nu pot reveni în primul eșalon după promovări succesive) și cu obligația de a returna banii din drepturile TV către LPF. Toate aceste prevederi vin să construiască un cadru pentru campionatul viitor, când în Liga 1 vor rămâne 14 echipe, iar competiția se va desfășura în două părți: sezon normal, urmat de play-off și play-out.

 

Matei Udrea / Redactor
Știri despre
Pe aceeași temă
Laurette și-a făcut cont pe OnlyFans! Cât trebuie să scoţi din buzunar dacă vrei să o vezi pe mulatră în ipostaze incendiare
Laurette și-a făcut cont pe OnlyFans! Cât trebuie să scoţi din buzunar dacă vrei să o vezi pe mulatră în…
Ciudăţeniile contraofensivei majore anunţate de armata ucraineană în regiunea Herson: „Din punct de vedere militar, pur şi simplu nu are sens”
Ciudăţeniile contraofensivei majore anunţate de armata ucraineană în regiunea Herson: „Din punct de vedere militar, pur şi simplu nu are…
Guvernul Japoniei către tineri: Vă rugăm să beţi mai mult alcool. Motivul invocat de autorităţi
Guvernul Japoniei către tineri: Vă rugăm să beţi mai mult alcool. Motivul invocat de autorităţi
Gigi Becali, oprit în trafic în timpul intervenției telefonice la TV! Ce i-a transmis polițistul
Gigi Becali, oprit în trafic în timpul intervenției telefonice la TV! Ce i-a transmis polițistul
Ce sumă va primi David Popovici după ce a devenit dublu campion european. Înotătorul a fost recompensat cu 200.000 de euro după Mondiale
Ce sumă va primi David Popovici după ce a devenit dublu campion european. Înotătorul a fost recompensat cu 200.000 de…
Operațiunea Unthinkable! Planul lui Churchill de a INVADA Uniunea Sovietică....
Operațiunea Unthinkable! Planul lui Churchill de a INVADA Uniunea Sovietică....
Motivul absurd pentru care o tânără de 25 de ani și-a anulat nunta, cu doar o lună înainte. De ce a rupt logodna din cauza meniului de nuntă
Motivul absurd pentru care o tânără de 25 de ani și-a anulat nunta, cu doar o lună înainte. De ce…
ESTE ALERTĂ maximă la granița cu ROMÂNIA! Anunțul venit direct de la vârful NATO: Este gata să intervină!
ESTE ALERTĂ maximă la granița cu ROMÂNIA! Anunțul venit direct de la vârful NATO: Este gata să intervină!
Adio, doamnă! Marea actriță a murit la 64 de ani
Adio, doamnă! Marea actriță a murit la 64 de ani
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus
Modul „diabolic” în care un tânăr s-a răzbunat pe cel cu care l-a înşelat logodnica
Modul „diabolic” în care un tânăr s-a răzbunat pe cel cu care l-a înşelat logodnica
Cristiano Ronaldo a scăpat ieftin după ce a distrus telefonul unui suporter. Portughezul şi-a cerut scuze pentru gestul nesportiv
Cristiano Ronaldo a scăpat ieftin după ce a distrus telefonul unui suporter. Portughezul şi-a cerut scuze pentru gestul nesportiv
BANCUL ZILEI: Bulă și Alinuța încearcă o nouă poziție sexuală: “Hai să-ți fac un 86 pe gratis!”
BANCUL ZILEI: Bulă și Alinuța încearcă o nouă poziție sexuală: “Hai să-ți fac un 86 pe gratis!”
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat…
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Cum răspundem la flash-urile șoferilor agresivi? Recomandarea Poliției Române
Cum răspundem la flash-urile șoferilor agresivi? Recomandarea Poliției Române
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!