Gigi Mulțescu analizează runda 23 a Ligii 1: „Papură nu are experiență, Marius Constantin joacă riscant!”. Ce trebuie să facă Dinamo, deși are o defensivă fragilă! | INTERVIU EXCLUSIV

Gigi Mulțescu analizează runda 23 a Ligii 1: „Papură nu are experiență, Marius Constantin joacă riscant!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Gata! Perioada de pregătiri s-a terminat, echipele și-au consolidat în mare parte loturile, iar în această seară reîncepe Liga 1! Partida de deschidere este un joc extrem de interesant, Craiova – Gaz Metan. Tot în această etapă se mai joacă alte două duleri tari: Dinamo – Astra și CFR – FCSB.

ProSport l-a contactat Gheorghe Mulțescu (68 de ani) pentru a analiza Derby-urile etapei. ”SMURD”-ul le-a pregătit de-a lungul timpului pe Dinamo, Astra și Gaz Metan și dezvăluie care sunt plusurile și minusurile combatantelor din această etapă.

PROSPORT: Domnule Mulțescu, haideți să începem cu Craiova – Gaz Metan. Cât de grea e pentru olteni plecarea lui Pițurcă?

Gheorghe Mulțescu: Nu știu cât afectează plecarea lui Pițurcă. Cred ca mai mult va cântări lipsa de experiență a lui Papură. Dacă pleca Piți și venea un antrenor cu carte de vizită bună și experiență mare nu era o problemă. În condițile de față pot fi probleme însă. 

PSP: Papură a avut și rezultate bune la cârma echipei.

GM: E adevărat că a mai avut o parte de sezon în care a alternat rezultatele bune cu cele mai puțin bune. Au fost niște evoluții notabile, iar altele au fost pur și simplu amendate de suporteri. Fanii Craiovei sunt foarte virulenți atunci când vine vorba de calitatea jocului. Știu bine asta pentru că am fost acolo.

PSP: Cum vi se pare transferul lui Nistor de la Dinamo?

GM: O mutare foarte importantă! Dan este un jucător care poate face diferența! Scoate om din joc, are pas decisiv, șut bun și înscrie goluri. Unde mai pui că are și o capacitate de efort extraordinară.

”Nistor nu trebuie pus să se apere! Îi diminuezi forța de atac!”

PSP: Dacă ați antrena acum Craiova, cum l-ați folosi pe Nistor?

GM: Cu siguranță în 4-3-3 l-aș juca unul dintre cei doi interi, iar în 4-2-3-1 l-aș folosi în spatele vârfului. În altă poziție îi diminuezi forța de atac. Nistor nu e mijlocaș ”box to box”. Vă dau un exemplu concret. Cu Sepsi când a fost retras mai mult în teren a făcut al doilea ”galben” și a luat ”roșu”. Nu are rost să-l expui pe partea de apărare. 

PSP: Gazul speră să dea lovitura prin aducerea lui Ioan Hora. Iordănescu l-a încercat în cantonamentul din Spania atât mijlocaș ofensiv cât și atacant. Cum credeți că dă cel mai bun randament?

GM: E vârf! Nu e de mijlocaș ofensiv. Hai, poate să fie al doilea vârf, să stea puțin mai în spate, dar în niciun caz mijlocaș ofensiv.

PSP: Poate fi periculos în meciul cu Dinamo?

GM: Cred că își va pune amprenta pe joc, dar să fie decisiv încă nu știu ce să spun. El este un golgeter, un marcator, dar a fost inconstant în ultima perioadă. Cred că asta trebuie să rezolve Edi Iordănescu. Să îl facă pe Hora să fie constant în evoluții. 

”Marius Constantin a făcute destule ”nefăcute”!”

PSP: Concluzia acestei întâlniri?

GM: Papură va trebui să fie puțin mai rezervat, să nu se arunce, dar îi va fi greu să facă acest lucru.

PSP: De ce?

GM: Pentru că fanii olteni te împing mereu în față, pe atac. Va fi interesant de văzut. Nu știu dacă va reuși Papură să îi disciplineze pe jucători din punct de vedere tactic. De partea cealaltă, Edi știe bine echipa pe care o are, el a construit-o și are un joc bun și solid. 

PSP: Ce probleme consierați că are Mediașul?

GM: Mai au și ei problemele lor! Marius Constantin e un exemplu. Cu toate că e un fotbalist bun și experimentat, joacă riscant și face penalty-uri. A cam făcute destule ”nefăcute”

”Fabbrini nu e niciodată Nistor! Are alt registru tehnico-tactic!”

PSP: Haideți să trecem la Dinamo – Astra. ”Câinii” i-au vândut iarna aceasta pe Nistor și Ciobotariu. Cât de mari sunt pierderile?

GM: Nistor este o mare pierdere. Am detaliat rolul său mai devreme așa că nu mai repet. Ciobotariu e un jucător care a evoluat unde a fost nevoie de el, dar nu s-a impus pe un post anume. Adevărul e că e și tânăr, e la început de drum, dar nu e o pierdere pentru Dinamo. Slovacul (n.r. Kostrna ) acela care a venit în locul lui pare bun, e vioi. M-am uitat pe niște secvențe cu el și mi-a plăcut ce am văzut.

PSP: Toată lumea se așteaptă ca Fabbrini să fie noul Nistor. Vedeți posibil acest lucru?

GM: Niciodată! Are alt registru tehnico-tactic. Hai să zicem că se apropie cumva unul de celălalt pentru că amândoi scot adversari din joc și au și ultima execuție. Nistor are capacitate mai mare de efort decât mijocașul italian, iar Fabbrini e mai eficient în fața porții. Deci, sunt diferiți!

PSP: Transferul lui Valentin Lazăr cum vi se pare?

GM: Oooo, Vali! E jucătorul pe care eu l-am luat de la Brazi din liga a treia și l-am adus la Sportul, după care la Dinamo. Lazăr este un jucător care poate decide singur meciul dacă e în zi de grație. Are și tehnică în regim de viteză și ultima execuție cu șut plasat, fix genul de fotbalist care îmi place mie. Acum a acumulat destulă experiență, a jucat și afară. E un fotbalist care poate face diferență în bandă. Dar să știți că poate juca și ca al doilea vârf.

”Cu Astra, Dinamo ar trebui să se bazeze pe o tranziție pozitivă foarte rapidă”

PSP: Cum așa?

GM: Când l-am adus la Sportul l-am încercat și în bandă și atacant. Pe zona centrală rămâne singur direct pe apărători sau cu portarul și e vai de adversari. Îi înoadă!

PSP: Astra a reușit să își păstreze cupul de atac Budescu-Alibec. Cât de periculoși sunt pentru ”câini”?

GM: Asta este problema esențială pentru Dinamo, să blocheze acest cuplu! Eu i-am avut pe amândoi sub comanda mea. Când Budescu era la Astra scos din lot, l-am revitalizat, iar Alibec venise de la FCSB total nepregătit și cu moralul la pământ. L-am pus și pe el pe picioare. Aduceți-vă aminte că am bătut Dinamo cu gol și assist ale lui Denis. Împreună sunt letali! În linii mari, Dinamo are probleme serioase cu apărarea, iar Astra e foarte bună pe atac. Cred că va conta dacă roș-albii vor reuși să marcheze mai mult decât giurgiuvenii pentru că de luat gol, vor lua sigur!

PSP: La Astra s-au întors Takayuki și Fatai. Credeți că vor conta în actuala echipă sau sunt doar jucători de lot?

GM: Cu siguranță că vor fi importanți! Sunt doi fotbaliști care au vieți sportive foarte bune, au și calitate. Takayuki e un ”metronom”, iar Fatai e un vârf de mare viteză. Au venit să întregească un lot care cu siguranță va trage la titlu. 

PSP: Concluzia acestui duel?

GM: Astra are un sistem 3-5-2 mobil care face echipa să fie foarte puternică mai ales pe centrul apărării, iar în față rămân două vârfuri periculoase și degrevate de problemele defensive. Pentru Dinamo, cheile sunt, cum am spus mai sus, blocarea cuplului Budescu-Alibec și să înscrie mai mult decât Astra. Până la urmă, Dinamo trebuie să dea totul ca să câștige, un egal nu o ajută. ”Câinii” ar trebui să trateze meciul cu o tranziție pozitivă foarte rapidă. 

”Dacă Dinamo câștigă, se luptă din nou la play-off!”

PSP: Uhrin și Prunea au declarat că Dinamo luptă din nou pentru play-off dacă învinge Astra. Ce părere aveți?

GM: Sută la sută sunt de acord cu ei! Lupta pentru play-off se relansează dacă DInamo câștigă cu Astra. Gândiți-vă ce advesar greu vor avea bucureștenii în față! Astra a bătut pe FCSB cu 3-1. O victorie cu ei ar însemna și puncte și moral incredibil. Altfel abordezi totul după acest meci! E un meci capital și se poate ajunge în play-off!

PSP: CFR – FCSB. Ce pronostic aveți?

GM: O partidă foarte echilibrată! Sunt sigur că Petrescu va miza pe tranziția pozitivă mult. Va bloca, va închide și va pleca pe contraatac când o să vadă posibilitatea.

”Dan Petrescu s-a schimbat mult! A câștigat meciuri cu miză pe atacuri poziționale!”

PSP: Adică în stilul său clasic.

GM: Să știți că Dan în ultima perioadă s-a schimbat! CFR a atacat de multe ori și pozițional. S-a schimbat mult față de anii trecuți. Îmi place mult ce a făcut în ultima perioadă la CFR. Multe jocuri cu miză mare, inclusiv cele din Europa, le-a câștigat pe atacuri poziiționale. M-ați întrebat ce pronostic am. Aș zice un ”x”. Cel mai probabil va fi un egal. 

PSP: La CFR a revenit Țucudean și a fost adus Chipciu. Mai poate atacantul să fie cel dinaintea problemelor cardiace? Chipciu ce rol credeți că va avea având în vedere că nu a mai jucat de șase luni?

GM: Țucudean nu a uitat fotbalul, iar mentalul lui e puternic la cum îl cunosc eu. După această pauză se pune problema condiției fizice, dar până la urmă nu e mijlocaș ca să aibă nevoie să stea cu oxigenul în spate. Eu zic că va fi bun! Chipciu a venit să joace fundaș dreapta, dar nu cred că poate face toată lungimea terenului în acest moment. El este un jucător foarte bun, profesionist, cu un caracter de mare sportiv. Eu l-aș juca mai curând mijlocaș dreapta, dar acolo e Ciprian Deac, deci nu e ușor. O variantă ar fi să joace fundaș 60 de minute. Să bifeze prima repriză și din partea a doua 15-20 de minute. 

Absolvent al Facultății de Comunicare și Relații Publice, din cadrul Universității București, Victor a avut primul job la 19 ani, într-o companie multinațională de outsourcing, subsidiară General Electric. Aici a activat până la 23 de ani. Un an mai târziu a intrat în presa de sport, ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de ani. Cine (și CE) era Simona, de fapt
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de…
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
×