Ghinionul numit „transfer”. Cum au evoluat carierele lui Torje, Țucudean, Alexe sau Cristea după plecarea din „Groapă”

Ghinionul numit
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Dinamo a trimis în campionatele de afară o serie de jucători precum Gabriel Torje, George Țucudean, Marius Alexe sau Andrei Cristea. Din păcate pentru fotbaliști, experiențele în afara granițelor României nu au fost cele mai fericite, iar acest aspect a avut efecte negative asupra dezvoltării carierei lor

Dinamo a vândut pe bandă rulantă în ultimele cinci sezoane. Rând pe rând, jucători a căror cotă a explodat au preferat să plece în campionate de afară din țări precum Germania, Italia, Spania sau chiar la vecina de la sud de Dunăre, Bulgaria. Clubul din șoseaua Ștefan cel Mare a avut în propria curte fotbaliști precum Andrei Cristea, Gabriel Torje, George Țucudean, Marius Alexe, Srdjan Luchin sau Alexandru Curtean. 

În ultimii cinci ani, formația bucureșteană a dat lovituri financiare în urma despărțirii de jucătorii anterior menționați. Din păcate, cariera acestora a avut de suferit întrucât randamentul la  noile echipe a lăsat de dorit, iar experiențele nu au avut viață lungă. ProSport vă prezintă modul în care a evoluat destinul fotbaliștilor după plecarea din „Groapă”.

Dezamăgitor la Udinese, împrumutat în Spania și Turcia

Gabriel Torje (24 de ani) a fost transferat la clubul Udinese la finalul perioadei de transferuri din august 2011. Fotbalistul a fost achiziționat de italieni în schimbul a cinci milioane de euro, dar prestația sa a fost una sub așteptări. A impresionat în primul joc din Serie A, când a dat o pasă de gol în victoria obținută de formația din Udine cu scorul de 2-0, împotriva lui Lecce. În pofida debutului lăudat de întreaga presă din Peninsulă, Torje a marcat primul său gol în Italia în luna februarie a anului 2012. Se întâmpla în partida Fiorentina-Udinese, încheiată 3-2 în favoarea trupei „viola”.  

După 21 de meciuri și doar două reușite pe parcursul unui sezon, a fost împrumutat la Granada. La trupa spaniolă a jucat 34 de partide și a marcat de trei ori, dar aceste performanțe nu au fost suficiente pentru a fi păstrat. În septembrie 2013, s-a întors în Primera Division după împrumutul la Espanyol, dar nu s-a adaptat nici la formația catalană. A îmbrăcat tricoul formației din Barcelona de 12 ori, iar începutul noului sezon a consemnat al treilea împrumut, la Konyaspor, echipă din prima ligă turcă. Rămâne de văzut dacă micuțul mijlocaș va reuși să se adapteze cu succes de această dată.

Țucudean, între Liege, București și Londra

Turul sezonului 2012-2013 a fost excelent pentru George Țucudean (23 de ani). Printre altele, fotbalistul a marcat de patru ori în partida Dinamo- CSMS Iași, încheiată 5-2 în favoarea „câinilor”. De asemenea, a semnat ambele reușite din succesul obținut în Supercupa României în fața formației CFR Cluj. Forma bună dovedită în acea jumătate de campionat l-a adus în vizorul belgienilor de la Standard Liege. A fost cumpărat de aceștia pe 31 ianuarie 2013, în schimbul sumei aproximative de un milion de euro.

Și totuși, atacantul a dezamăgit la Liege, unde a jucat doar în 11 jocuri. A fost împrumutat înapoi la Dinamo, unde a marcat șapte goluri în 26 de meciuri disputate în Liga 1 și Cupa României. Întoarcerea în România a fost de bun augur pentru că vârful a reușit să revitalizeze linia de atac a „roș-albilor”. În sezonul următor, Țucudean va evolua în Coca-Cola Championship, a doua ligă din Anglia. Standard l-a împrumutat pe român la Charlton Athletic și rămâne de văzut dacă fotbalistul își va putea onora cum se cuvine contractul de patru ani și jumătate semnat cu belgienii.

Alexe, întors la „prima iubire”

Promovat insistent de către Dario Bonetti, mijlocașul de bandă stângă a impresionat în sezonul 2012-2013. Marius Alexe (23 de ani) a marcat de 15 ori în acea ediție de Liga1 și de două ori în Cupa României. A înscris în poarta Stelei și a semnat ambele goluri în victoria obținută cu 2-1 în fața Rapidului. Ca și consecință a acelor prestații, a fost împrumutat la Sassuolo în vara anului trecut. Italienii au plătit și 500.000 de euro, activând o opțiune de achiziționare a fotbalistului în cazul în care avea jocuri convingătoare. 

A jucat în doar șase partide din Serie A și două din Coppa Italia. După doar 268 de minute în tricoul lui Sassuolo s-a accidentat la genunchi și a trebuit să fie operat de urgență. A absentat pentru aproximativ șase luni, iar italienii au decis să nu îl cumpere definitiv pe Alexe. După ce s-a recuperat complet din punct de vedere fizic, a fost utilizat de Flavius Stoican în a doua repriză a jocului amical ACS Berceni-Dinamo. A înscris singurul gol al „câinilor”, dar nu se știe dacă va rămâne în „Ștefan cel Mare” pentru restul sezonului. Salariul său se apropie de 7.000 de euro pe lună, în condițiile în care Ionuț Negoiță vrea să impună un plafon de 5.000 de euro lunar

Andrei Cristea, de la Karlsruher la Brașov

Pe 1 ianuarie 2011, Andrei Cristea (30 de ani) se transfera în Zweite Bundesliga, a doua ligă germană. Prețul mutării de la Dinamo la Karlsruher a fost de 675.000 de euro, dar nemții nu au fost pe deplin mulțumiți de prestațiile atacantului. În 11 partide a marcat de șase ori, dar a absentat pentru câteva săptămâni din cauza unei accidentări. Cu o rație de peste 1,8 goluri pe meci, Cristea avea toate premisele pentru a rămâne în lotul echipei din Zweite.

Și totuși, o accidentare la genunchi și dificultățile refacerii fizice au făcut ca acesta să rateze întregul sezon 2011-2012. Ca și consecință, s-a întors la Dinamo din postura de jucător liber de contract. Ghinioanele au continuat pentru fotbalistul care a marcat golurile din victoria istorică a Stelei împotriva Valenciei, în februarie 2005 (2-0). Nu a fost o prioritate pentru Dario Bonetti, antrenorul care a condus echipa din șoseaua Ștefan cel Mare până în etapa a 15-a a acelui tur de campionat. În foarte multe rânduri, nu a prins nici măcar banca de rezervă. Cornel Țâlnar, tehnicianul care a fost pe banca lui Dinamo pentru tot restul sezonului l-a folosit mai mult pe Cristea, dar vârful a marcat doar o singură dată în 19 partide din Liga1. 

După această nouă experiență în „Groapă”, a fost vândut la FC Brașov, iar prestațiile din ultimul sezon l-au convins pe Dorinel Munteanu să îl aducă la FC Gabala, echipă din prima liga azeră. Și totuși, în urmă cu trei sezoane acesta evoluase în Zweite Bundesliga, un campionat mult mai puternic.

Luchin și Curtean, șase luni în Bulgaria

Srdjan Luchin (28 de ani) și Alexandru Curtean (27 de ani) au fost vânduți la Botev Plovdiv (Bulgaria) în ianuarie 2014. Dinamo a preferat să îi vândă având în vedere reducerile salariale care se impuneau la club. Cariera începută la sud de Dunăre nu a avut viață lungă deoarece formația din Plovdiv a întâmpinat dificultăți financiare. Curtean a marcat trei goluri și a dat trei pase de gol în cele nouă meciuri în care a jucat pentru Botev. Acum, mijlocașul este liber de contract și poate negocia cu orice formație.

De cealaltă parte, Luchin a fost integralist în doar două partide din returul sezonului trecut. În prezent, fundașul central se află în tratative avansate cu Steaua.

Radu Ștefan, ultimul export de calitate

După dubla din 2007 dintre Dinamo și Lazio, întâlnire care a contat pentru ultimul tur preliminar al Ligii Campionilor, romanii au pus ochii pe un fotbalist român. Campioana României la acel moment a pierdut cu 2-4 pe ansamblul ambelor manșe, după 1-1 la Roma și 1-3 la București. Radu Ștefan (27 de ani) avea doar 20 de ani la acel moment, iar cuplul de fundași centrali Moți- Ștefan era considerat unul din cele mai bune din competiția internă. Italienii au decis să ofere un milion de euro pentru împrumutul pe durata sezonului 2007-2008. În vara anului 2008, aceștia au avut dreptul de a activa opțiunea de cumpărare definitivă.

Prestațiile jucătorului român au fost foarte bune, iar cele 11 meciuri în care a evoluat pentru Lazio în acea ediție de Serie A s-au dovedit suficiente pentru a fi achiziționat. Clubul din capitala Italiei a plătit 4,5 milioane de euro, iar Radu Ștefan a devenit o piesă de bază în formația care își dispută meciurile pe stadionul Olimpic din Roma. A trecut de borna celor 150 de meciuri în „Cizmă” și a purtat în câteva rânduri banderola de căpitan. Poate fi considerat drept cel mai bun produs de export din istoria contemporană a „câinilor”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup