Gâlcă vs Reghecampf: cum să fii dat afară deși ești antrenorul Stelei cu cele mai bune cifre din ultimii 15 ani. De ce s-a prăbușit procentul de victorii al lui Gâlcă după demiterea lui Reghecampf de la Al Hilal | VIDEO

Autor: Costin Ștucan Publicat: 20 Mar. 2015, 08:00 Actualizat: 20 Mar. 2015, 13:32 Fotbal Intern

Dincolo de bârfe, speculații și zvonuri, statistica arată următoarele:

Laurențiu Reghecampf a antrenat Steaua în 103 meciuri oficiale întinse pe durata a două sezoane, timp în care echipa a câștigat 3 trofee: două titluri de campioană și Supercupa României. Procentajul victoriilor sale este de 61,16 la sută.

După 43 de meciuri ca antrenor în Ghencea, Costel Gâlcă este în continuare în luptă pentru trei trofee. Echipa sa ocupă primul loc în Liga 1, la 7 puncte distanță de locul doi, va juca finala Cupei Ligii cu Pandurii și e aproape de calificarea în finala Cupei României, după 1-1 cu Petrolul, la Ploiești. Procentul victoriilor sale este de 65,11 la sută, cu aproape patru procente mai mare decât cel al predecesorului.

Cifrele sunt seci, reci, însă în fotbalul modern au un rol din ce în ce mai mare. „Un tehnician nu poate face față fotbalului modern fără să știe să lucreze cu sistemele de statistici”, recunoștea Reghecampf, în martie 2014.

Costel Gâlcă (43 de ani) are 4 înfrângeri în 23 de meciuri de campionat. Reghecampf are tot 4 înfrângeri, dar în 68 de meciuri în Liga 1

Cred că un antrenor de Champions League trebuie să fie tocilar, să citească, să fie bine informat și adaptat la fotbalul modern. Jucătorii apreciază acest lucru foarte mult
Laurențiu Reghecampf, martie 2014

Statistica spune că Gâlcă este deocamdată un antrenor cu rezultate mai bune decât Reghecampf. Apare atunci întrebarea: de ce trebuie schimbat Gâlcă?

În 8 luni, actualul antrenor a ratat un singur obiectiv, Europa. N-a mers în grupele Ligii Campionilor și nu s-a calificat apoi în primăvara Europa League, surse importante de venit pentru finanțatorul Stelei, aflat încă după gratii. În mandatul lui Reghecampf, Steaua a eliminat-o pe Ajax și a învins-o pe Chelsea în „optimile” Europa League, în primăvara lui 2013. Nu contează că echipa lui Abramovici era în plin conflict intern – ceva asemănător situației actuale de la Steaua – după numirea lui Rafael Benitez în funcția de manager: Steaua a bătut cu 1-0 campioana la zi a Europei! În sezonul următor, însă, echipa lui Reghecampf a clacat în grupele Ligii.

42,3 la sută este procentul victoriilor lui Reghecampf în cupele europene

50 la sută este procentul victoriilor lui Gâlcă în cupele europene

Dragomir și personalitatea lui Reghecampf

Este eșecul european un motiv suficient pentru înlăturarea lui Gâlcă? Subiectul este unul extrem de generos pentru media din România, însă cifrele lasă loc emoției. După înfrângerea de la Târgu Jiu, principalele site-uri de sport au anunțat deja venirea lui Reghecampf din vară. Gâlcă e în postura unui antrenor condamnat, deși Reghecampf a dat o declarație cavalerească într-un interviu acordat lui Ovidiu Ioanițoaia: „Nu vreau să îi fur munca lui Gâlcă”. Faptele sale spun însă altceva, dacă îl credem pe Gâlcă. „Știu că a vorbit cu Gigi, mi-a zis și mie patronul! Dă târcoale, nu e clar că vrea să revină la Steaua?”, a spus actualul antrenor după înfrângerea cu Rapid, 0-1 în Ghencea. Fost coleg cu Reghecampf și cu Gâlcă la Steaua și națională, Bogdan Stelea se întreabă: „Faptul că Reghe discută cu patronul ce poate să spună?”.

Gâlcă a zis o prostie. Părerea mea este că a greșit. Cu toate că eu știam că Costel Gâlcă e un tip inteligent. Probabil a fost influențat de cei de la conferință, a fost nervos
Laurențiu Reghecampf, după Steaua – Rapid 0-1

Derbyul pierdut i-a înverșunat pe mulți dintre puținii fani ai Stelei rămași în tribune. Mulți îl vor înapoi pe Reghecampf, antrenorul care a avut și el coșmaruri în propria casă: meciurile cu Viitorul (2-5) și FC Vaslui (0-1). Primul a fost considerat blat de fanii Stelei, al doilea a născut dubii după ce fotbaliștii lui Reghecampf au luat un virus misterios chiar înainte de joc.

Întrebat despre situație, Dumitru Dragomir, a dat o declarație cărnoasă: „Îmi place și de Gâlcă, și de Reghecampf. Dacă aș fi patron la Steaua, l-aș lăsa pe Costel Gâlcă până la vară, apoi l-aș readuce la echipă pe Reghecampf. L-aș pune pe Reghe pentru că are o personalitate mai mare ca a lui Gâlcă, se opune vânzării de fotbaliști. Gâlcă nu poate să facă asta, n-are ouă. Dacă vrea, Gigi îl curăță imediat pe actualul antrenor al Stelei”.

Bogdan Stelea spune: „Mi se pare lipsit de fundament să vorbim despre înlocuirea lui Gâlcă. Căutăm senzaționalul din orice. E adevărat, Steaua are niște probleme după perioada de iarnă, însă mai toate echipele trec prin asta. Pe de altă parte, la cum merg lucrurile în România, nici nu m-ar surprinde dacă Gâlcă ar fi înlocuit”.

Nu intrăm deocamdată în culise. Rămânem la cifre. În primul său sezon la Steaua, Reghecampf a avut un procent al victoriilor de 66 la sută. Imediat, clubul i-a vândut pe Vlad Chiricheș și Rusescu, doi oameni importanți în 2012-2013, iar în al doilea an, în care Steaua l-a vândut pe parcurs și pe Bourceanu, procentul victoriilor lui Reghecampf a scăzut la 56,6 la sută. În ciuda prăbușirii, statistica rămânea una de antrenor respectabil, însă plecările a trei fotbaliști nu demonstrau „personalitatea mai mare” a lui Reghecampf, invocată de Dragomir.  

Eu în ambele mandate am avut jocuri foarte bune. Reghe era mai vertical, mai agresiv, Gâlcă se baza mai mult pe pase, pe construcție, pe începerea jocului cu mai multă fantezie, dar nu atât de agresiv
Lucian Sânmărtean

În momentul în care a venit la Steaua, Gâlcă a luat o echipă din care plecaseră sau urmau să plece Tătărușanu, Pintilii și Gardoș. Practic, formația care bătea Chelsea pe 7 martie 2013 era dezmembrată. În timp ce Gâlcă prelua Steaua, Reghecampf semna în Arabia Saudită, cu gigantul Al Hilal. Rezultatul? Până în pauza de iarnă, Steaua a obținut victorii în 71,4 la sută dintre meciuri, un procent mai mare chiar și decât cel obținut în primul sezon cu Reghecampf pe bancă. În paralel, fostului antrenor îi mergea din ce în ce mai rău în Arabia. Învins în finala Ligii Campionilor Asiei de o echipă australiană înființată cu doar doi ani în urmă, Reghecampf a început să fie contestat de suporteri.

În iarnă, Becali a hotărât vânzarea a încă trei jucători importanți: Sânmărtean, Szukala și Keșeru. În locul lor, Steaua i-a adus pe Tamaș, Țucudean și Enceanu, toate transferurile fiind intermediate de soția lui Reghecampf.  

Reghecampf dat afară, presa pune presiune pe Gâlcă

Pe 16 februarie, Reghecampf era dat afară de la Al Hilal. Două zile mai târziu, Steaua învingea pe Astra cu 3-0, în turul semifinalei Cupei Ligii. A fost ultimul meci liniștit pentru Gâlcă. De atunci, a urmat taifunul. Deși Steaua câștigase clar, a doua zi, Gazeta Sporturilor scria că „Reghecampf presează cu toate armele revenirea la Steaua„. Seara, televiziunile de sport vorbeau despre posibila revenire a fostului antrenor. Pe 20 februarie, Sport.ro anunța că „tensiunea pe banca Stelei crește! Reghecampf s-a întors în țară și vine la meciul Stelei cu Rapid! Gâlcă, în pericol”. În aceeași zi, Arlauskis și Prepeliță au fost dați afară din lot la insistența finanțatorului, din cauza refuzului de a-și prelungi contractul. În presa din Lituania, Arlauskis declara că „presiunea fostului antrenor este mare”.

Indiferent dacă au fost informați sau au intuit, jurnaliștii au reușit să surprindă momentul: Gâlcă era un antrenor pe care cineva îl voia demis. În acel moment, avea cel mai mare procentaj de victorii reușit de un antrenor al Stelei în ultimii 15 ani: peste 72 la sută!


DĂ‚ CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA DETALIILE

Fără Arlauskis și Prepeliță, înfrângerea cu Rapid din 22 februarie a alimentat tensiunea. A doua zi, mai mulți jucători de-ai Stelei au mers să petreacă la aniversarea a 12 ani de relație a familiei Bourceanu. Acolo s-au întâlnit cu Reghecampf. Speculațiile s-au întețit. Pe 25 februarie, Fanatik titra: „Oferta lui Becali pentru Reghe. „Am nevoie de tine!”.  

De aici, media din România a apucat-o pe două direcții. Pe unul dintre firele poveștii au apărut declarații legate de posibilitatea ca fotbaliștii Stelei să-și sape actualul antrenor. Mihai Stoichiță, fost antrenor la Steaua, pentru Sport.ro: „”Nu cred că Gâlcă a pierdut vestiarul. Acum nu aș vrea să se insinueze că jucătorii care aparțin de Anamaria… cred că nu sînt așa tîmpiți să lucreze Steaua. Pentru ce? Oricum, dacă vrea Gigi Becali să-l aducă pe Reghe, o să-l aducă. Dacă tot se pun semne de întrebare în jurul lor, cine știe în ce situație se vor trezi în viitor. Își periclitează viitorul de fotbaliști”.

Eu nu cred că cineva își sapă antrenorul. Sunt simple vorbe
Gabi Balint, Digi Sport

Pe celălalt, a început să funcționeze un mecanism nevăzut, asemănător unei mașini de PR. Pe adresa lui Reghecampf au apărut oferte din Anglia și Turcia, iar unele site-uri, printre care Fanatik, s-au concentrat pe această latură. În timp ce Gâlcă suporta o presiune mediatică din ce în ce mai mare, Reghecampf devenea unul dintre cei mai căutați antrenori din lume.

14 jucători din lotul Stelei au fost transferați sau se află în relații excelente cu soția lui Reghecampf: Râpă, Papp, Varela, Tamaș, Bourceanu, Guilherme, Filip, Prepeliță, Breeveld, Adi Popa, Nicolae Stanciu, Țucudean, Niță și Enceanu.

Victoriile lui Gâlcă au devenit o raritate: 0-0 cu CSU Craiova, 1-1 cu Petrolul, 1-0 cu CFR Cluj, apoi 0-2 la Astra și 1-3 la Pandurii. Stoichiță crede că plecările lui Sânmărtean, Keșeru și Szukala se resimt. În vară plecaseră alți trei jucători importanți, dar Gâlcă a avut rezultate. La Târgu Jiu, Bourceanu a greșit grav la faza care a precedat golul trei primit de Steaua. Mijlocașul central n-a prins apoi lotul pentru deplasarea de la Piatra Neamț, iar teoria conspirației a primit energie proaspătă.


Reghecampf (39 de ani) și Bourceanu (29 de ani), un antrenor și un jucător care se pregătesc să devină oficial naș și fin

Bourceanu și Reghecampf, cetățeni de onoare în aceeași comună

„Bourceanu a zis că nu se simte în stare să joace, să vină la Piatra Neamț. Nu știu exact despre ce e vorba, că nu am vorbit personal cu el. Mi s-a transmis. M-a surprins decizia lui, mai ales că e un jucător cu experiență”, a declarat Gâlcă după victoria cu 1-0. Decizia lui Bourceanu de a nu face deplasarea conține o ironie mai puțin cunoscută. Piatra Neamț este orașul din Liga 1 cel mai apropiat de casa de vacanță pe care mijlocașul stelist și-a ridicat-o în satul Trei Fântâni din comuna nemțeană Dămuc. La 60 de kilometri de Piatra Neamț, pe valea Bicăjelului, Bourceanu are o casă de lemn, aflată la câțiva pași de un teren pe care primarul comunei, Anton Covasan, l-a făcut cadou soților Reghecampf.  Primarul visează ca fiul său, fost junior la Ceahlăul, să ajungă fotbalist. Bourceanu și Reghecampf au devenit în vara trecută cetățeni de onoare ai comunei și au primit un teren la Trei Fântâni. Contestat de localnici, Covasan a justificat că terenurile pe care le-a oferit în ultimii ani erau proprietatea lui.Soții Bourceanu, soția și fiul lui Reghecampf, la o serbare a comunei Dămuc

Bourceanu și soția se vor cununa religios în vară. Nași le vor fi soții Reghecampf.

În Anglia nu e ca în România unde dai 50 de euro la ziariști ca să scrie bine de tine
Soția lui Reghecampf, într-o emisiune la Euforia TV

Decizia lui Bourceanu de a nu juca la Piatra Neamț e comentată de Stelea. „Gâlcă nu e un om rău sau mincinos. Poziția lui mi s-a părut una corectă. Nu l-a criticat foarte tare pe Bourceanu, dar i-a aruncat mingea în teren. Eu zic să avem răbdare și vom vedea rezolvarea diferendului. Dacă tensiunea va continua, înseamnă că Bourceanu nu are dorința de a stopa conflictul. Am fost fotbalist și știu că uneori ți se poate pune pata. Imediat însă, știam că am greșit. Problema e dacă persiști în atitudinea asta”.

Pentru Steaua urmează meciul cu Viitorul, iar Bourceanu trebuie să aleagă. La rândul său, lucrat sau doar în pană de inspirație, Gâlcă trece printr-o criză statistică extrem de gravă. Până la 16 februarie, avea victorii în 71,4 la sută dintre meciuri. După demiterea lui Reghecampf de la Al Hilal, a câștigat doar 37,5 la sută dintre partide.

This is a fact, așa cum ar spune Rafael Benitez.

Animație video realizată de Costin Grigoraș

Autor: Costin Ștucan Publicat: 20 Mar. 2015, 08:00 Actualizat: 20 Mar. 2015, 13:32 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Cum a încercat să-şi ascundă de procurori averea de 2 milioane de euro fostul şef de la Permise Suceava
Cum a încercat să-şi ascundă de procurori averea de 2 milioane de euro fostul şef de la Permise Suceava
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite în pădurea amazoniană
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite în ...
Craiova si FCSB l-au pierdut pe Dragusin pentru cateva zeci de mii de euro! Rapid va lua 5% din transfer, daca pleaca de la Juventus
Craiova si FCSB l-au pierdut pe Dragusin pentru cateva zeci de mii de euro! Rapid va lua 5% din transfer, daca pleaca de ...
Persoanele cu această grupă de sânge fascinează pe oricine. Ce spune grupa de sânge despre tine
Persoanele cu această grupă de sânge fascinează pe oricine. Ce spune grupa de sânge despre tine
BREAKING NEWS. Stare de Urgență până pe 11 ianuarie. Adio, Crăciun și Revelion!
BREAKING NEWS. Stare de Urgență până pe 11 ianuarie. Adio, Crăciun și Revelion!
Adevărata maladie a secolului XXI. Revine în forță în perioada Crăciunului
Adevărata maladie a secolului XXI. Revine în forță în perioada Crăciunului
A murit Marius Rădoi! Campionul național și-a pierdut viața într-un accident!
A murit Marius Rădoi! Campionul național și-a pierdut viața într-un accident!
Americanii au TESTAT cea mai puternică ARMĂ. În timpul experimentului s-a întânplat ceva cu totul neașteptat
Americanii au TESTAT cea mai puternică ARMĂ. În timpul experimentului s-a întânplat ceva cu totul neașteptat
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția la ușă
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția ...
👉🏼Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
👉🏼Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
Horoscop SPECIAL. Care sunt zodiile norocoase ale zilei
Horoscop SPECIAL. Care sunt zodiile norocoase ale zilei
A fost publicat prospectul vaccinului anti-COVID 19. LISTA efectelor adverse. 1 din 10 oameni ar putea păţi asta
A fost publicat prospectul vaccinului anti-COVID 19. LISTA efectelor adverse. 1 din 10 oameni ar putea păţi asta
Cine sunt cele mai sexy femei de pe Instagram. GALERIE FOTO
Cine sunt cele mai sexy femei de pe Instagram. GALERIE FOTO
Imagini video devastatoare cu accidentul petrecut luni pe Calea Giulești. Fata nu a avut NICIO ȘANSĂ!
Imagini video devastatoare cu accidentul petrecut luni pe Calea Giulești. Fata nu a avut NICIO ȘANSĂ!
Lidl va da lovitura: introduce o nouă categorie de produse, pe care tinerii se vor bate! Prețurile sunt foarte bune
Lidl va da lovitura: introduce o nouă categorie de produse, pe care tinerii se vor bate! Prețurile sunt foarte bune
DNA face percheziţii la spitale Covid. Acţiunea ar viza achiziţia de aparatură medicală -surse
DNA face percheziţii la spitale Covid. Acţiunea ar viza achiziţia de aparatură medicală -surse
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Maria Grapini cere Times New Roman să şteargă o glumă la adresa ei: Există o lege pentru ştiri false!
Maria Grapini cere Times New Roman să şteargă o glumă la adresa ei: Există o lege pentru ştiri false!
Horoscop vineri, 4 decembrie: Săgetătorii sunt copleșiți de emoții
Horoscop vineri, 4 decembrie: Săgetătorii sunt copleșiți de emoții
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
După Passat, un alt model Volkswagen extrem de popular se pregătește să iasă din scenă. Ce se întâmplă?
După Passat, un alt model Volkswagen extrem de popular se pregătește să iasă din scenă. Ce se întâmplă?
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp ce era filmată
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp ce era filmată
Legătura dintre Oana Zăvoranu și Bianca Drăgușanu! Fanii credeau cu totul altceva, dar Oana a spus adevărul: ”Nu suntem prietene”
Legătura dintre Oana Zăvoranu și Bianca Drăgușanu! Fanii credeau cu totul altceva, dar Oana a spus adevărul: ”Nu ...