Fotbalul românesc colcăie de blatiști. FRF a suspendat încă un șef de club – al patrulea – pentru tentativă de trucare de meciuri. În mod inexplicabil, federația a dat o pedeapsă mult mai mică decât minimul legal! Surse: sunt anchetate alte două echipe

Autor: Marius Anghel Publicat: 19 Mar. 2017, 17:11 Actualizat: 19 Mar. 2017, 19:26 Fotbal Intern

Fotbalul românesc se scufundă într-o mare de blaturi, iar corupția generată de tentația pariurilor amplifică înspăimântător fenomenul. FRF l-a suspendat miercuri pe trei luni și l-a amendat cu 25.000 de lei pe vicepreședintele echipei Academica Clinceni, din Liga 2, găsindu-l vinovat pentru tentativă de trucare a unor meciuri. Este o pedeapsă indulgentă, o sancțiune mai degrabă simbolică, dacă privim regulamentul, ceea ce pune sub semnul întrebării dorința efectivă a federației de a stopa fenomenul.

Totuși, chiar și așa, este a patra oară în ultimul an când federația sancționează cluburi în cazuri legate de pariuri , după Gloria Buzău, FC Caransebeș și antrenorul Marius Șumudică, de la Astra.

Mai mult decât atât, sursele noastre spun că FRF instrumentează, în acest moment, încă două cazuri, tot din Liga 2: cel al Unirii Târlungeni, dar și al unei alte formații.

Practic, aceste evenimente arată o competiție – Liga 2 – complet compromisă. O echipă a fost exclusă (Șoimii Pâncota), alte trei s-au retras (Berceni, Unirea Târlungeni și CSM Rm. Vâlcea). Patru din ultimele cinci locuri (retrogradante) sunt, astfel, deja ocupate, lăsând prea puțin suspans pentru marea majoritate ale formațiilor rămase în competițiie. În plus, FC Brașov (locul 3) este în insolvență și atârnă de cota-parte din vânzarea lui Chipciu de către FCSB pentru a mai respira puțin. Dacia Unirea Brăila (locul 8) e și ea pe cale să rămână fără finanțator.

Despre situația din Liga 2 a vorbit săptămâna trecută și Ianis Zicu, la ProSport Live. Referindu-se la fenomenul meciurilor trucate la pariuri, fotbalistul a menționat: „Ne putem întreba de ce jucători buni, care sunt doriți în Liga 1, refuză acest pas și preferă să rămână în Liga 2. Asta, pentru că acolo câștigă mai bine…”.


De la prima audiere a celor de la Clinceni și până la sentința FRF au trecut 6 luni

Citiți mai jos despre un caz clasic. Sunt prezente toate elementele deja cunoscute: misterioșii „finanțatori străini”, jucătorii cărora conducătorii le cer să piardă meciuri.

Trebuie menționate și sancțiunile FRF – mult mai mici decât cele pe care le permite regulamentul.

După șase luni de la prima audiere, după amânări peste amânări, membrii Comisiei de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal au dat verdictul în ședința din 15 martie în privința denunțului făcut la Comisia de Integritate a FRF a fostului portar al echipei Academica Clinceni (locul 12 în Liga 2), Andrei Marinescu (32 ani), împotriva lui Alexandru Dragomir (32 ani), vicepreședinte al clubului ilfovean din Liga 2, pentru tentativă de trucare a unor partide amicale desfășurate într-un cantonament efectuat în Austria.

Trei luni de suspendare și 25.000 lei este verdictul comisiei FRF împotriva lui Dragomir, actualul conducător al Academicii Clinceni, fost jucător de fotbal la Dinamo, Dinamo II, Poiana Câmpina, FC Sopron, CSM Râmnicu Vâlcea, Ceahlăul Piatra Neamț, CS Otopeni, ACS Buftea și FC Clinceni.

Conform declarațiilor lui Marinescu, acum portar de rezervă la Gaz Metan Mediaș, fostul său conducător de la Clinceni i-ar fi făcut propuneri, într-o discuție privată, de a nu-și apăra corect șansele. „Jucătorul a recunoscut că vicepreședintele i-a cerut să nu iasă pe centrări, să nu apere penalty-uri, să o lase mai moale, că se vor paria mulți bani pe un meci cu multe goluri”, susțin surse federale, citate de pariori.ro.

Alexandru Dragomir reacționa atunci imediat după ce s-a văzut acuzat de către fostul său jucător, punea, la rândul său, semne de întrebare față de integritatea portarului și spunea că-l va acționa în judecată și îi va cere daune morale dacă nu se va adeveri ceea ce a afirmat. Dragomir declara că echipa sa, cât și conducătorii ei „nu au fost, nu sunt și nu vor fi niciodată implicați în jocuri de culise sau în meciuri disputate incorect”. 

„Andrei Marinescu, fost portar al echipei noastre de fotbal, a fost un jucător problemă de care nu ne-am despărțit în termeni tocmai amiabili la finele sezonului trecut. De altfel, în lumea fotbalului circulă mai multe zvonuri legate de domnul Andrei Marinescu, cum că ar fi vândut meciuri, dar fără dovezi, nu putem afirma clar acest lucru. Drept urmare, dumnealui este liber să facă orice fel de declarații dorește, atât timp cât le poate susține și cu probe care să vină în sprijinul celor afirmate”, a spus Alexandru Dragomir.

Articolele citate de federali impun sancțiuni mai mari

Membrii Comisiei de Disciplină și Etică a FRF au dictat în ședința din 15 martie o suspendare de trei luni și o amendă de 25.000 de lei pentru Alexandru Dragomir, argumentând astfel: „În temeiul art. 60 al. 12 raportat la art. 60 al. 1 cu aplicarea art. 20 al. 2 și în temeiul art. 60 bis al. 1 cu aplicarea art. 45 al. 1 din RD se sanctionează pârâtul Dragomir Alexandru cu măsura suspendării pentru o perioadă de 3 (trei) luni suspendare și penalitate sportivă de 25.000 lei”.

Cu alte cuvinte, Dragomir a fost sancționat astfel pentru tentativa de a corupe integritatea meciurilor de fotbal și i s-a aplicat o amendă mică, 25.000 de lei, față de cât putea să încaseze maxim, 1.000.000 de lei. În articolele enumerate de federali se vorbește și despre interzicerea accesului pe stadion pentru 2 ani sau retrogradarea echipei în ultima ligă, dar niciuna nu este aplicată.

Iată ce spun articolele citate de Comisia de Disciplină și Etică în verdictul dat lui Alexandru Dragomir:

Articol 60 – Corupția/Pariurile sportive/Integritatea competițiilor
1. Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidența prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terț, în scopul de a-l determina să încalce statutele și regulamentele FIFA/UEFA/FRF, sau să favorizeze o persoana sau un club, va fi sancționată în mod cumulativ:
a) cu o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;
b) cu interzicerea oricărei activități legate de fotbal și cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru 2 ani;
c) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară.

12. Tentativa se pedepsește cu penalitate sportivă conform art. 20 pct. 2.

Articolul 20 – Penalitatea sportivă
2. Penalitatea sportivă se aplică în cazul sancționării oricărei abateri prevăzută de prezentul regulament și nu poate fi mai mică de 15 lei și nici mai mare de 1.000.000 de lei.

Articolul 60 bis – Integritatea meciurilor
1. Persoanele, care se află sub incidența reglementărilor FRF, trebuie să se abțină de la orice tip de comportament care atentează sau este susceptibil să atenteze la integritatea meciurilor și a competițiilor organizate de FRF, precum și să colaboreze în totalitate și în permanență cu FRF, ca parte integrantă a luptei sale împotriva acestui tip de acțiuni.

Articolul 45 – Abateri concurente
1. Dacă se săvârșesc mai multe abateri disciplinare, comisia competentă va aplica sancțiunea prevăzută pentru abaterea cea mai gravă la care poate aplica un spor de 1/2 din maximul sancțiunii prevăzut pentru abaterea respectivă, fără a depăși maximul general prevăzut în regulamentul disciplinar pentru sancțiunea respectivă.

Al patrulea caz sancționat. Urmează al cincilea – „lotul” Unirea Tărlungeni

Prin urmare, suspendarea vicepreședintelui clubului Academica Clinceni pentru tentativa de trucare de meciuri este un al patrulea caz de acest gen în ultima perioadă în fotbalul românesc care a fost și sancționat. Urmează al cincilea.

Primul a fost lotul Gloria Buzău, echipă ce în sezonul trecut al Ligii 2 a rămas fără 14 jucători și trei antrenori, în frunte cu Viorel Ion, după ce Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a dictat sanțiuni pentru că aranjaseră meciuri pentru a obține bani din pariuri. Sancțiunile au însumat 14 ani și șase luni de suspendare, plus amenzi în valoare totală de 960.000 de lei.

Apoi a urmat suspendarea antrenorului italian al FC Caransebeș Giovanni Pisano pentru nouă luni, acesta încasând și o amendă de 100.000 de lei pentru tentativa de trucare a meciului din Liga 2 FC Caransebeș – Unirea Tărlungeni 1-1. Jucătorul Mădălin Livan l-a pârât la FRF pe antrenor după ce acesta le-a cerut elevilor săi „goluri multe”, iar la pauză le-a solicitat să piardă cu 3-0. Pisano a fost judecat în lipsă după ce a plecat din România.

Iar un exemplu negativ este și antrenorul campioanei en titre, Marius Șumudică, care a fost suspendat șase luni și amendat cu 100.000 de lei pentru că a pariat pe mai multe meciuri. Șumudică a făcut apel, iar sancțiunea a fost redusă la doar două luni și a fost aplicată, în mod ciudat, abia la începutul actualului sezon competițional al Ligii 1.

Un alt caz care se află pe masa Comisiei de Disciplină a FRF este legat de Unirea Tărlungeni, club mutat în vară la Ștefăneștii de Jos, în Ilfov, și care în această iarnă s-a retras din campionatul Ligii 2, se pare că tocmai din cauza acestei probleme cu pariurile. Antrenor Laurențiu Tudor, vicepreședintele Cristian Mătărău și jucătorii Gabriel Braga, Albert Voinea, Epaminonda Nicu și Ionuț Zaina apar ca pârâți în acest caz care se judecă aproape săptămânal. Toți sunt suspectați că sunt implicați în meciuri aranjate pentru pariuri.

Sursele noastre vorbesc și despre un al șaselea caz, în care este implicat tot un club de Liga 2. 

Misterioșii „investitori” din China și Marea Britanie

În luna februarie a anului 2016, FC Academica Clinceni, condusă atunci de managerul general Bogdan Apostu, anunța că autoritățile locale din Clinceni și o societate cu capital asiatic au semnat un parteneriat, aceștia din urmă devenind astfel acționarul majoritar al echipei. Reprezentantul acestei societăți în Consiliul de Administrație al FC Academica Clinceni era numit ca vicepreședinte fostul jucător Alexandru Dragomir. Tot atunci se anunța și obiectivul, promovarea, echipa fiind în acel moment pe locul 3 în clasament, la trei puncte în spatele Dunării Călărăși și Rapid.

La puțin timp după această schimbare de proprietar la Academica Clinceni, pe 15 martie 2016, finanțatorul asiatic misterios îl demitea pe antrenorul Laszlo Balint pentru rezultate sub așteptări, iar odată cu el demisionau și Bogdan Apostu și „secundul” Adrian Senin. În locul lor erau aduși Mugur Bolohan, Valentin Bădoi și Ștefan Odoroabă. Bădoi a abandonat apoi proiectul, în timp ce Bolohan și Odoroabă au continua împreună pe banca tehnică până de curând. Bolohan și-a depus demisia pe finalul lunii septembrie, iar antrenor interimar a rămas Odoroabă.


Alexandru Dragomir (stânga) era prezentat de Bogdan Apostu la Academica Clinceni

Ulterior, în sezonul trecut, Academica Clinceni a ratat promovarea după ce a mers din ce în ce mai prost în campionat. Sezonul regulat l-a încheiat pe locul 5, în timp ce în play-off a fost cam ciuca bătăilor și a terminat pe ultimul loc, pe 6, cu două victorii, două egaluri și șase înfrângeri.

Odată cu plecările lui Balint, Apostu și Senin, de la Clinceni și-a dat demisia și jurnalistul Alin Buzărin, director de imagine la Academica. Într-un editorial publicat pe IlfovSport, în urma rezultatelor proaste înregistrate de echipa din Clinceni în acest sezon, Buzărin îl ironiza pe Alexandru Dragomir și puncta câteva lucruri pe care le-a observat între timp la fostul club unde a activat. „Punctul 4 bis. În iarnă au început să apară finanțatorii. Mai întâi un chinez pe care nu l-a văzut nimeni, reprezentat pe pământ românesc de un italian straniu, urmărit penal prin Brazilia și prin Portugalia pentru nereguli financiare în fotbal, sub conducerea sa Beira Mar fiind falimentată și transformată dintr-o echipă de cupe europene într-una de liga a cincea. Apoi, după chinez se zice c-ar fi venit un britanic. Se zice, pentru că nici pe britanic nu l-a văzut nimeni. În acea perioadă s-au înregistrat niște rezultate extrem de interesante, niște meciuri consecutive cu câte 5 goluri primite pe teren propriu! Echipa nu juca nimic!”, scrie Buzărin în editorialul său.

Rezultate cu multe goluri înregistrate în sezonul trecut de Academica Clinceni sub conducerea lui Alexandru Dragomir:

Etapa 24 Liga 2: Academica Clinceni – Bucovina Pojorâta 5-1
Etapa 25 Liga 2: Foresta Suceava – Academica Clinceni 1-5
Etapa 2 play-off Liga 2: Academica Clinceni – Rapid București 2-3
Etapa 3 play-off Liga 2: SC Bacău – Academica Clinceni 2-2
Etapa 4 play-off Liga 2: Farul Constanța – Academica Clinceni 2-3
Etapa 5 play-off Liga 2: Academica Clinceni – Dacia Unirea Brăila 2-1
Etapa 6 play-off Liga 2: Dacia Unirea Brăila – Academica Clinceni 2-1
Etapa 7 play-off Liga 2: Academica Clinceni – Farul Constanța 2-5
Etapa 8 play-off Liga 2: Academica Clinceni – SC Bacău 1-5
Etapa 9 play-off Liga 2: Rapid București – Academica Clinceni 3-1
Etapa 10 play-off Liga 2: Academica Clinceni – Dunărea Călărași 0-3

Autor: Marius Anghel Publicat: 19 Mar. 2017, 17:11 Actualizat: 19 Mar. 2017, 19:26 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Din 15 iulie, România revine în Stare de Urgență. Anunțul șocant a fost făcut
Din 15 iulie, România revine în Stare de Urgență. Anunțul șocant a fost făcut
A
murit profesoara cunoscută în toată lumea pentru că s-a căsătorit cu elevul pe
care „l-a violat“ când acesta avea 13 ani
A murit profesoara cunoscută în toată lumea pentru că s-a căsătorit cu elevul pe care „l-a violat“ când acesta ...
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
Jucatorul pe care Becali voia 50 de milioane tocmai a fost DAT AFARA! A ramas pe drumuri dupa ce echipa l-a anuntat ca nu mai e in lot
Jucatorul pe care Becali voia 50 de milioane tocmai a fost DAT AFARA! A ramas pe drumuri dupa ce echipa l-a anuntat ca nu ...
Cei mai longevivi fraţi siamezi din lume au murit la 68 de ani. Cum au trăit uniţi în zona abdomenului
Cei mai longevivi fraţi siamezi din lume au murit la 68 de ani. Cum au trăit uniţi în zona abdomenului
Emily Burghelea a rămas cu zonele intime la vedere, în Mamaia! Așa se întâmplă când porți bikini cu 2 numere mai mici
Emily Burghelea a rămas cu zonele intime la vedere, în Mamaia! Așa se întâmplă când porți bikini cu 2 numere mai mici
Volanul pe dreapta, cauza accidentelor! Dovada poliţiei
Volanul pe dreapta, cauza accidentelor! Dovada poliţiei
Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri după ce s-au înregistrat 614 cazuri noi de coronavirus în romania!
Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri după ce s-au înregistrat 614 cazuri noi de coronavirus în romania!
Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ sunt plantate PESTE tot în SUA. Pentru ce se PREGĂTEȘTE Guvernul
Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ sunt plantate PESTE tot în SUA. Pentru ce se PREGĂTEȘTE Guvernul
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
Se dau 100.000 DE EURO pentru acești români! Ce trebuie să facă pentru a primi banii
Se dau 100.000 DE EURO pentru acești români! Ce trebuie să facă pentru a primi banii
Ce au ajuns să facă Emily și Mirela Vaida, ca să se evite. Măsuri drastice după scandal
Ce au ajuns să facă Emily și Mirela Vaida, ca să se evite. Măsuri drastice după scandal
ULTIMĂ ORĂ: Gigantul italian care a deschis a doua fabrică din România şi a angajat oameni în plină criză
ULTIMĂ ORĂ: Gigantul italian care a deschis a doua fabrică din România şi a angajat oameni în plină criză
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
O șoferiță care conducea un Ford Focus a fost amendată pentru o viteză STRATOSFERICĂ. A activat modul „RACHETĂ”!
O șoferiță care conducea un Ford Focus a fost amendată pentru o viteză STRATOSFERICĂ. A activat modul „RACHETĂ”!
Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat ceva. Mama și fiica au încremenit când au scos „captura”
Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat ceva. Mama și fiica au încremenit când au scos „captura”
Viteză de necrezut, surprinsă de radar: O femeie circula cu 703 km/h într-un orăşel cu 2.000 de locuitori
Viteză de necrezut, surprinsă de radar: O femeie circula cu 703 km/h într-un orăşel cu 2.000 de locuitori
Se termină telenovela de la Acces Direct! Vulpița părăsește emisiunea pentru totdeauna
Se termină telenovela de la Acces Direct! Vulpița părăsește emisiunea pentru totdeauna
Bunăciunile momentului din România. Ele sunt româncele sexy care încing Instagramul!
Bunăciunile momentului din România. Ele sunt româncele sexy care încing Instagramul!
ULTIMĂ ORĂ! Actrița Naya Rivera a fost dată dispărută după ce fiul ei a fost găsit singur pe o barcă. Rivera a devenit cunoscută datorită serialului Glee, dar multe staruri din show și-au găsit sfârșitul tragic după terminarea filmărilor
ULTIMĂ ORĂ! Actrița Naya Rivera a fost dată dispărută după ce fiul ei a fost găsit singur pe o barcă. Rivera a devenit ...
Este oficial: Categoria de persoane care beneficiază de o nouă scutire de impozit pe venit
Este oficial: Categoria de persoane care beneficiază de o nouă scutire de impozit pe venit
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
LISTA ROȘIE a activităților care ne pot îmbolnăvi ușor. A fost emisă de OMS
LISTA ROȘIE a activităților care ne pot îmbolnăvi ușor. A fost emisă de OMS
Lora, blocată de trei luni în Bali, din cauza pandemiei de coronavirus
Lora, blocată de trei luni în Bali, din cauza pandemiei de coronavirus
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare de COVID-19?!
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare ...
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!