Fotbaliști de națională, lipsiți de respect sau „vaci bune de muls”? Vlad Chiricheș și Alexandru Maxim au refuzat să dea câte 6.000 de euro către Școala Ardealul | EXCLUSIV

Fotbaliști de națională, lipsiți de respect sau „vaci bune de muls”? Vlad Chiricheș și Alexandru Maxim au refuzat să dea câte 6.000 de euro către Școala Ardealul | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Vlad Chiricheș și Alexandru Maxim sunt protagoniștii unei povești care arată că fotbaliștii sunt supuși unor mari presiuni exterioare, care nu au legătură, de multe ori, cu viața spotivă. Este o limită foarte fină între a fi un jucător lipsit de bun simț sau unul care e considerat o „vacă bună de muls” de cei care l-au cunoscut, la un moment dat, înainte de a deveni un jucător cunoscut.

Sunt sportivi care uită, uneori, indiferent de câți bani câștigă, de oamenii care i-au ajutat la greu. Cei doi jucători de echipă națională, cu salarii adunate de-a lungul carierelor lor importante, în străinătate, ce depășesc ordinul milioanelor de euro, ar putea face parte din această categorie, pentru că au refuzat să achite câte 6.000 de euro către Școala de Fotbal Ardealul. Pusă în balanță, însă, cu banii câștigați de pe urma transferurilor lor, această sumă pare derizorie!

Este un studiu de caz și ProSport prezintă faptele, așa cum s-au întâmplat. Recunoștința pentru cei care clădesc sportivi și investesc banii lor pentru a da șansă unor copii ar trebui să existe, indiferent de statutul social la care ajung cei implicați. Pe de altă parte, atunci când un sportiv este în top și are parte de venituri consistente, prin munca lui, nu ar trebui să fie un prilej pentru a fi „stors” de bani. Judecați singuri de partea cui este dreptatea în acest caz.

Vlad Chiricheș și Alexandru Maxim nu au plătit câte 6.000 de euro către Școala de Fotbal Ardealul, deși contractele ar fi fost semnate de ei și de părinții lor

Conform surselor ProSport, Alexandru Moldovan a simțit pe propria piele lecția dură a lipsei de respect. La Școala Ardealul, el a avut doi fotbaliști care în momentul în care a investit în pregătirea lor nu reprezentau nimic în acest sport, de vreme ce erau juniori și iluștri necunoscuți: Vlad Chiricheș și Alexandru Maxim. Doi copii cu vise mari și ambiții pe măsură. Antrenorul a crezut în calitățile lor, iar puștii născuți în 1989 și, respectiv, 1990 au „explodat”.

Conștient că are totuși o echipă mică și că interesele grupărilor mari roiesc în jurul tinerilor jucători, Alexandru Moldovan a găsit o variantă prin care să se asigure că eforturile clubului său vor fi răsplătite, în momentul în care jucătorii de la Școala Ardealul vor atinge anumite borne ale performanței în carierele lor. Astfel, juniorii, care erau minori, și părinții lor au semnat contracte prin care se obligau să plătească 1.000 de euro, dacă ajung să joace la nivelul Ligii 1, și 5.000 de euro, dacă ajung să evolueze în străinătate.

Timpul a trecut, iar Vlad Chiricheș și Alexandru Maxim au devenit fotbaliști de națională. Chiricheș a trecut pe la Steaua, Tottenham, Napoli, iar acum este titular în Seri cu turcii de la Gaziantep! De-a lungul carierelor acestora, cei doi fotbaliști au acumulat, datorită valorii lor, salarii de milioane de euro.e A, la Sassuolo. De partea cealaltă, Maxim a bifat nume precum Pandurii, VFB Stuttgart, Mainz, iar zilele acestea a semnat prelungirea

Conform informațiilor noastre, anul trecut, când pandemia a lovit crunt lumea întreagă, Școala de Fotbal Ardealul a trecut prin clipe teribile din punct de vedere financiar. Activitatea a fost întreruptă și nu mai existau venituri. Disperat, Alexandru Moldovan, cel care a investit peste 2,5 milioane de euro în cei 16 ani de activitate ai clubului, ar fi apelat la cei doi internaționali, cu rugămintea de a-i plăti câte 6.000 de euro, așa cum se angajaseră alături de părinții lor.

Trecuseră atâția ani și nu s-a dus niciodată să le ceară acești bani, dar ajunsese la capătul puterilor și orice ajutor ar fi contat. Sursele noastre susțin că refuzul primit l-a mâhnit teribil pe Moldovan.

„La banii lor, ce ar fi însemnat acele sume? Chiricheș probabil câștiga acea sumă într-o săptămână când juca la Tottenham, iar Maxim are mașină de sute de mii de euro și nu e în stare să achite un mizilic? A rămas șocat de atitudinea lor, se aștepta la puțină omenie din partea lor” – Alexandru Moldovan

Clauza din contracte e clară: „Valabilitatea înțelegerilor e până la onorarea acestora”

Alexandru Moldovan le-a fost ca un părinte fotbaliștilor pe care i-a ajutat să își găsească un drum în viață. De aceea, nu s-a dus să-și recupereze banii imediat cum aceștia au ajuns la un nivel decent. Doar că trecerea anilor față de momentul semnării contractelor nu a reprezentat un lucru pozitiv pentru el.

„Probabil că se vor lega de faptul că un contract pe parte civilă are un termen în care devine prescris, undeva pe la 3 ani. Doar că în acele înțelegeri există o clauză clară, care specifică faptul că valabilitatea înțelegerilor repsective durează până la onorarea sumelor stipulate. Există posibilitatea ca jucătorii să fie și dați în judecată, la un moment dat”, au mai precizat sursele ProSport.

Câți bani a câștigat Școala Ardealul de pe urma transferurilor lui Chiricheș și Maxim

Privind doar din această perspectivă, Chiricheș și Maxim ar putea fi ostracizați. Te gândești că fotbaliști care au milioane de euro se uită la câteva mii de euro când vine vorba despre un om care i-a ajutat. Doar că povestea este mult mai complexă.

Pentru ca lucrurile să fie cât se poate clare, trebuie precizat că Școala de Fotbal Ardealul a câștigat sume importante, imense, de pe urma dezvoltării celor doi fotbaliști, așa cum dezvăluia chiar ProSport, în 2014, într-un articol intitulat „Povestea care a produs cel mai scump fotbalist din România”.

Conform acelui material, Chiricheș a venit la 14 ani la Ardealul. A fost vândut la Pandurii pe 75.000 de euro, la terminarea junioratului, iar apoi ardelenii au luat un procent de 5 la sută din transferurile la Steaua și Tottenham. Astfel, s-a ajuns ca Ardealul să ia 1.070.000 de euro, până în 2014, pe fundaș! Ulterior, Vlad a mai jucat pentru Napoli și Sassuolo!

În cazul tuturor jucătorilor, se plătește și o cotă de solidaritate școlii de fotbal, la fiecare transfer.  „Se ia o cotă din primul transfer, apoi o cotă de solidaritate, stabilită în contract. Pe Chiricheș am primit 75.000 de mii de euro la vânzare, pe Maxim 80.000, pe Răduț 150.000, iar pe Lungu am luat 100.000 de euro de la Sportul”, povestea Alexandru Moldovan, care a cheltuit 350.000 de euro cu generația lui Chiriceș și Maxim și a scos aproape 1,5 milioane, până în 2014!

În acest context, în care legile internaționale de transfer au adus în conturile Școlii de Fotbal Ardealul milioane de euro, mai este moral ca Alexandru Moldovan să le ceară fotbaliștilor câte 6.000 de euro? Pe de altă parte, este corect ca un contract semnat să nu fie respectat doar pentru că un club a beneficiat deja de niște bani de pe urma transferurilor, dar acei bani nu provin de la fotbaliști, în sine, ci de la echipele care i-au cumpărat? ProSport a prezentat acest caz din care s-au născut două întrebări la care răspunsul corect aparține, în fapt, fiecăruia dintre noi.

Ce a declarat Alexandru Maxim: „Școala de Fotbal Ardealul a avut numeroase beneficii financiare de pe urma transferurilor”

Alexandru Maxim

„Nu mai țin minte ce contracte s-au semnat, au trecut atâția ani de atunci. Eram minor și chiar nu îmi amintesc ce am semnat noi sau părinții noștri, dar îmi amintesc că ai mei plăteau o sumă, lunar, pentru a avea toate condițiile la Școala Ardealul. Ca să fiu sincer, nici nu știu dacă erau valabile sau legale acele contracte, dar contează mai puțin.

Consider că prin toate transferurile care s-au făcut, Școala de Fotbal a avut de câștigat mult de pe urma noastră, a avut multe beneficii financiare. La toate transferurile au avut o anumită cotă, că așa e normal. De pe urma transferurilor mele au luat sute de mii de euro… Și noi am avut de câștigat, prin prezența noastră acolo. Toată lumea știe că  meritul cel mai mare îi aparține lui Mihai Georgescu, toată lumea a venit pentru dânsul.

Să vii acum să ne ceri nouă 6.000 de euro, când au intrat milioane din transferuri, mi se pare ridicol. Când ești fotbalist, ești căutat foarte des de oameni care te-au cunoscut de-a lungul vieții, mai ales legat de bani” – Alexandru Maxim, fotbalist la Gaziantep

Ce a declarat Vlad Chiricheș: „Am fost căutat, dar nu vreau să comentez acest subiect”

„Știu de unde este lansată această poveste. Am fost și eu căutat, mi s-au dat tot felul de mesaje, că trebuie să plătesc, că voi fi dat în judecată, dar nu vreau să comenteze acest subiect. Cu tot respectul, cred că e o chestiune prea măruntă ca să o discut” – Vlad Chiricheș, fotbalist la Sassuolo și căpitanul echipei naționale de fotbal a României

Vlad Chiriches
Andrei Trifan / Autor
Fotbalul este viața lui. Actualul Redactor-șef al ProSport s-a îndrăgostit de Sportul Rege pe vremea Generației de Aur și a jucat, el însuși, la nivel de juniori, pentru formațiile de Liga 1 Rocar și FC Național mai bine de 11 ani. A absolvit Colegiul Național Tudor Vianu, dar pasiunea ... citește mai mult
Daniel Vlad / Autor
Daniel e jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent fiind reporter special la ProSport. Din 2003 și până în 2013 a lucrat la ProSport, după care în perioada 2013 - 2019 a activat la Fanatik. Din 2019 a revenit în echipa ProSport, unde evoluează și în prezent. În cei 21 de ani de presă, ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…